Како да се направи поделба рамка: метална рамка, дрвена рамка, рамка изработена од гипс картон.

 • admin
 • 14 октомври 2016 година
Како да се направи поделба рамка: метална рамка, дрвена рамка, рамка изработена од гипс картон.

Соочени со поправката, многу луѓе размислуваат за редизајнирање на нивниот дом. Да се ​​изградат ѕидови од тули е долг и прилично макотрпен. Но, постои прекрасен излез е партиции на рамка направена од метал или дрво. Тие ќе овозможат да направат ѕид од која било форма за кратко време. За тоа како правилно да го направите ова во оваа статија.

Партиции со метална рамка

Овој тип на прегради е многу лесен и погоден за простории со висока влажност. Тие можат да се инсталираат во простории со висина на таванот од 2,7 до 7,8 м. Нивната најголема предност е брзото поставување на конструкцијата.

Неименуван

инсталација на метални рамки со партиции

Како и секоја градежна работа, инсталацијата на метална рамка се поклопува со неколку правила:

 • чекорот на фиксирање на водилките не треба да надминува еден метар, најдобро е да ги монтирате на секои 60 см;
 • металниот профил е прицврстен на ѕидот со штипка со нокти, ова е сосема доволно со оглед на товарот;
 • сите елементи на рамката мора да се фиксираат на минимум три точки;
 • растојанието помеѓу столбовите треба да биде 40 или 60 см;
 • рамката мора да биде поставена на таков начин што зглобовите на листовите мора да бидат прицврстени на еден профил;
 • за да ги инсталирате профилите на подот неопходно е да се користи специјална лента направена од полиуретанска пена или пена гума, така што акустичните вибрации не минуваат на ѕидот;
 • ако е потребно, организира врата во преградата, нејзината кутија е инсталирана веднаш по инсталацијата на водичи.

Со оглед на овие правила, можете да продолжите со директна инсталација на партицијата. За работни места, ќе ви требаат два типа на профили:

 1. UW - водич;
 2. CW е монтажа на решетката.

Сите работи се изведуваат во фази:

 1. На подот, треба да ја мапирате оската на преградата и да ја нанесете на таванот и соседните ѕидови.
 2. На подот и таванот ги фиксираме профилите за водич со посебна лента (амортизација).
 3. Понатаму, се земаат профилите на решетката и нивната висина се прилагодува на место, а штандот мора да помине во профилот за водич неколку сантиметри.
 4. Одете на инсталацијата на лавици, со ѕидот мора да биде прицврстен на ноктите на ѕидот на дупката додека не ја заборавите лентата. Другите водичи се прицврстени на профилите на подот и таванот со завртки за самопреслушување за метал од двете страни.
 5. Влезната врата мора да го заокружи профилот, попогодно е да се монтира вратата на рамката.
 6. Кога рамката е подготвена, може да се обложи со материјалот за завршна обработка.

Исто така, при инсталирање на профили, не заборавајте дека ширината помеѓу објавите треба да биде повеќекратна ширина на лист материјал. Значи, вие не мора да ги намалите и прилагодите листовите. Следејќи го овој алгоритам за дејства, можете да изградите метална рамка за партицијата.

картинка-13-голема-слика2

Дрвена рамка за прегради

Дрвени партиции не ја изгубиле својата популарност. За нејзината инсталација, потребна е шина за шини и монтажна шина или истиот зрак за лавици. Материјалите можат да бидат избрани од различни видови дрво, сè зависи од вашите материјални можности. Но, тоа мора да биде со висок квалитет, без јазли. Содржината на влага во шумата треба да изнесува 12-14%. Друг важен критериум е третманот на дрвото со антисептици, за да се спречи неговото расипување. Распоредот и сечењето на материјалот за јасност ќе се разгледа на конкретен пример. Значи, имаме просторија со висина на плафон од 2,6 m, во која е потребно да се инсталира преградата со дебелина на хоризонтални водичи (подот и таванот) од 50 mm. Поради тоа, висината на вертикалните рамки е 2,5 м. По пресметките е можно да се продолжи со инсталирање на конструкцијата. На означените линии на подот и на таванот неопходно е да се прицврсти зрак на пупката со нокти. Нејзината дебелина зависи од целта на поделбата:

 • преоден пресек 40 × 60 mm;
 • ако е неопходно да се монтира мебел -50 × 80 и погоре.

По ова можете да продолжите со инсталацијата на лавици. Тие се поставени на стоп помеѓу хоризонталите, малку навалени под агол. Растојанието помеѓу натписите е 60 см, ова е најоптималната опција. По инсталирањето на сите вертикални елементи, тие мора да бидат фиксирани со завртки на аглите од двете страни на шината на горниот и долниот дел. Благодарение на ова, изградбата е силна и стабилна. Изработка на дрвена рамка со сила за секого.

karkas3-derevyanny

Рамка за партиции за одбор на гипс

Гипс гипс картон партиции може да се направи и на метал, и на дрвен скелет. И секоја опција има свои предности. Но, во спроведувањето на градежните работи, значителна улога ја има цената. Металниот профил чини во просек по 200 рубли по парче. Затоа, рамката на дрвото ќе биде поевтино и нема да биде полоша од метален аналог. За тоа како да направиме поделба на гипс картон на рамка направена од дрво, ќе покажеме понатаму.

гипсбордни прегради на дрвена рамка

Drywall е најсоодветен материјал за партиции. Лесно е и брзо да се соберат. По инсталацијата, доволно е да се закрпи слојот помеѓу листовите и да се продолжи до финишот. За тоа како да се изгради дрвена рамка претходно беше опишано, па ние нема да повториме.

не-будем-забыват-и-о-таки-vozmozhnosti-како-дереви

прицврстување на поделба на скелет

На готови рамки неопходно е да се поправат листовите на гипс картон. Неговата инсталација започнува со еден раб постепено се движи на рамката. И најдобриот начин е однапред да се пресмета распоредот на листовите, со цел да се избегне сечење на материјалот. Монтирајте го drywall со завртки со самоприслушување со широк хауба. Во исто време, вреди да се запамети дека не треба да се удави во листови, бидејќи материјалот е многу кревка. По една страна е целосно заштитена со гипс картон, рамката може да биде звучна и топлинска изолација. Ова е многу лесно да се направи, бидејќи растојанието помеѓу столбовите е еднакво на стандардната ширина на повеќето материјали. Треба да ги собереш потребните и да го положиш во шуплината на рамката. Кога ја покривате втората страна на рамката, можете малку да ги поместите шповите помеѓу плочите, така што пукнатините не се скршат од голем број шрафови. Друга важна нијанса, треба да има јаз од 1-2 см помеѓу таванот и листот на материјалот. Ова е потребно за да не се уништи гипсот во плочата. На крајната завршница, слотот е затворен со перваз. Овие партиции имаат добри показатели за топлинска и звучна изолација, и ако го направите пошироко, можете да го скриете во комуникациската партиција.

1_принт

изградбата на скелетни скелети

Принципот на изградбата на ѕидовите на поделбата е ист, и покрај какви материјали се направени. Прво, треба да ги поправите водичите на подот и таванот на собата. Следно, треба да ги монтирате вертикалните рамки со одредено темпо. Сите зглобови на профили и рамки мора внимателно да се прицврстат со завртки. Дрвената рамка е монтирана со метални агли, кои се прицврстени на дрвото. Уредот во скелетите на партициите е прилично едноставен. Потребно е внимателно да се измери сето и безбедно да се зацврстат деловите заедно.

montaj_gips2

Цена на рамката на партицијата

Пресметајте ги трошоците за работа може да биде само приближно. Впрочем, материјалот секогаш се купува со маргина. Значи за поделба со метален профил, цената по квадратен метар е 380 рубли. Ова е просечната цена на градителите, плус мора да платите за работа. Ако ви се случува да се направи партиција себе, тогаш треба да знаете цените. Драјверот во просек чини 200 до 400 рубли по лист. Листовите во основа ги имаат следните димензии:

 • висина од 2,5 m;
 • ширина 1,2 m;
 • дебелина од 9 до 12,5 мм.

Исто така, не можете да направите без профил. Водичот профил чини во просек од 200 рубли за 3 метри. Профилот на решетката има цена од 200 - 240 рубли за 4 метри. Кога ќе изработувате рамка од дрво, ќе ви треба дрвена греда. Значи разсечени дрва дел од 50 * 50 мм и должина од 6 метри е 100 рубли парче. За лавици, можете да користите материјал со помал пресек, на пример, 25 * 50 мм. Должината на овој бар е 2 или 3 м, и чини 20 до 30 рубли по глава. Ако ги земете предвид цените за сите материјали, може да заклучите дека рамката на дрво ќе чини помалку од метален еквивалент.


  Оваа статија ги опишува скелетите за партиции. Дадени се примери за нивна инсталација од различни материјали. Исто така, се земаат предвид трошоците за градежни материјали за нивна ерекција. Користејќи го советот на статијата, можете брзо да инсталирате партиција во вашиот дом или во која било друга просторија. Успешна работа.

Можеби сте заинтересирани за: