Како да изолирате бетонски под во стан со свои раце

 • admin
 • 6 октомври 2013 година
Како да изолирате бетонски под во стан со свои раце

Бетонскиот под ни е познат како најстуден слој: во било кое време од годината се чини дека изладената свежина ги изгоре нозете, предизвикувајќи тешки непријатности и иритација. Покрај тоа, конкретната основа не е погодна за детски игри, што значи дека порано или подоцна ќе размислите за потребата да се изолира таков слој. Кога е подобро да се изолира бетонскиот под во станот? Се разбира, за време на приближување поправка. Со основните, најефикасните начини на затоплување, ќе се запознаеме детално во оваа статија.

Што е подобро да се изолира подот од бетон?

Ако треба да го изолирате бетонскиот под во станот, однапред размислете за материјалите што не само што визуелно може да се трансформираат, туку и да го направат топол и удобен.

За ова, материјалите мора да ги имаат следните карактеристики:

 • отпорност на влага;
 • ниска топлинска спроводливост;
 • доволно мала тежина,
 • долг живот.

За такви материјали за денес експертите носат:

 • проширена глина;
 • минерална волна;
 • полистиренска пена;
 • експандиран полистирен, вклучувајќи екструдиран;
 • полиуретанска пена;
 • перлит;
 • камена базална памучна вата.

Сите овие материјали може да се користат во зависност од дизајнерските карактеристики и посакуваниот резултат на работната подна површина.

Начини на бетонска изолација на подот

Избор на грејач за бетонски подови, треба да одлучите за методот на подови специфични слој. Постојат два методи:

 1. од заостанува;
 2. на бетонска база.

Во првиот случај, не е обезбедено оптоварување на топлинско-изолациски материјали, па затоа е подобро да се користи минерална волна, густина до 50 кг / м3 или лабави материјали. Кога подот се нанесува на плочата, товарот се зголемува и може да биде поддржан од минерални или екструдирани полистиренски плочи.

Инсталација на подна покривка врз основа на логови

Тротоарите на овој начин е направено на почетокот на изградбата на куќата во текот на фазата на поставување на подот од бетон. Доколку подот - чист, можете да ги користите подни плочи, отпорни на влакна иверица или иверица, кои се прицврстени на заостанувањата.

Треба да се има на ум дека овој метод води до намалување на висината на таваните за 7-10 см. Затоа, ако вашиот стан има ниски тавани, повторно размислете за препорачливоста на таков пристап.

Квалитетниот стил го вклучува следново:

 • исчистената бетонска база е покриена со слој на водоотпорниот материјал, на пример, дебел полиетиленски филм;
 • со хидраулично ниво, на површината на подот се поставуваат затегнувања на растојание од 50-60 см од едни на други;
 • просторите меѓу заостанувањата се полни со топлинско-изолационен материјал;
 • земајќи ги предвид отстапувањата од површината на ѕидот во 15 мм, се поставени одбори, иверица или иверица;
 • тротоарот е направен.

Инсталација на "лебдечки подови"

Методот врз основа на употребата на силна и издржлива екструдирана полистиренска пена за изолација на бетонскиот под е многу популарна и честа. Технологијата вклучува создавање на неколку слоеви, од кои последниот е цементни песочни естриси, кои не се прикачени на ѕидовите или на основата. Овој слој е како "лебдечки". Поради оваа функција, подот е опремен со одличен квалитет на звукот.

Кога се создава загреан под, плочите направени од екструдирана полистиренска пена ќе станат вреден материјал. Во овој случај, тие дејствуваат како рефлективен екран.

Технологијата на изолација на бетонскиот под го презема следниов редослед:

 • подна покривка;
 • супстрат;
 • песок-цемент ферман;
 • бетонска подна база;
 • грејни елементи;
 • екструдирана полистиренска пена.

Во прилог на овие методи на изолација на бетонскиот под, постојат поедноставни и не помалку ефикасни дизајни, како и материјали со високо ниво на топлинска изолација.

Тие вклучуваат:

 • дебела водоотпорна иверица;
 • дрво иверки;
 • валани изолон;
 • плута покритие за технички цели;
 • тепих или изолиран линолеум.

На подот на овие материјали им претходи внимателно усогласување на бетонските површини, чистејќи го од нечистотија и прашина. Потоа можете да одите директно на изолацијата.

Затоплување на бетонскиот под врз основа на плочи за бричење од дрво

Најелементарниот и ефтин начин за затоплување на бетонска површина е употребата на иверица.

Дизајнот вклучува:

 • покривање на површината на подот;
 • particleboard;
 • водонепропустливи материјали.

  Технологијата на овој метод ја презема следнава низа на дејства:

 • полиетиленски филм се поставува на бетонска основа, обезбедувајќи го потребното ниво на хидроизолација;
 • мал деформациски слој останува помеѓу ѕидот и плочите, во кој се поставени голем број плочи. Овој слој е дизајниран да ги заштити плочите од деформација кога се менува влагата или температурата во просторијата;
 • прицврстувањето на наредниот слој е направено земајќи го во предвид вдлабувањето од ѕидот, со исклучок на формирањето крстовиден слоеви. На овој начин, покривот на подот е монтиран на целата површина на подот. Поправање на плочи се врши со помош на спојници;
 • на крајот од фиксирањето на плочите, местата за прицврстување се запечатени со зрнеста мрежа, обработени со мешавина на кит и маслена боја од саканата нијанса. Алтернативно, можете да користите дрвна пилевина или кршен варовник измешан со лак за паркет одбор. Најдобар сооднос е 1: 1. Оваа мешавина е одлична за запечатување на пукнатини и рабови;
 • веднаш по поставувањето на штици од дрво, фиксирани се плинтуси;
 • подготвената површина е погодна за монтирање на завршниот слој. Тоа може да биде килим или линолеум.

Треба да се напомене дека тепих и линолеум се сметаат за добар изолационен материјал за стан или куќа. Овие премази се залепени на бистилат на бетонска основа со подлога од полиуретанска пена, или цврсто се притиснуваат на подот со лизгачка плоча. Во случај на зглобовите, облогата е преклопена (5 см) и се сече. Овој метод ќе создаде совршено мазна и речиси незабележлива шипка.

Во исто време, да се потсетиме на главните недостатоци на линолеум:

 • кршливост;
 • поради ниската густина и нерамна основа, линолеумот се турка;
 • изработени од синтетички материјали.

Технички плута како бетонска подна изолација.

Топлинската изолација на бетонскиот под е успешно постигната со користење на технички приклучок од 3-10 mm дебелина. Бидејќи е многу тенка, овој материјал има долготрајно одржување на топлина.


Одлична топлинска изолација и перформанси карактеристики, еколошки стил и сигурност на користење, можноста за користење во соби со ниски тавани во комбинација со прифатлива цена се утврди успехот на технички приклучок за изолација на бетонскиот под.

Изолација на подот со изолационно стакло

Како популарен и ефтин изолационен материјал, изолинот служи за брза и најважна, висококвалитетна изолација на бетонскиот под за поскапи премази - ламинат или паркет. Се свитка на површината и фиксиран со леплива лента.

За тоа како правилно да го изолирате подот од бетон, можете да дознаете повеќе за видеото на YouTube.

 

Можеби сте заинтересирани за: