Подни плочки за кујната, кој да се избере?

  • admin
  • 08 ноември 2013 година
Подни плочки за кујната, кој да се избере?

Керамичките плочки, поради неговата визуелна привлечност, извонредна сигурност и издржливост, се сметаат за неприкосновен лидер меѓу модерните материјали со кои се соочува за украсување кујнски простор. Подот плочки за кујната не само што треба да вршат декоративна функција, туку и да ги задоволуваат посебните барања, бидејќи тука се забележува висока влажност и влијанието на агресивните фактори. Изберете покритие со претпазливост и зависност, бидејќи истурената вода и храната на подот може да доведат до сериозни проблеми.

Подова плочка за кујна: предности

Употребата на подни плочки во споредба со другите опции за уредување на подот од кујнскиот простор, има голем број непобитни предности:

  • разновидни решенија за дизајн и боја, атрактивен изглед и добри перформанси на таквите подови овозможуваат премачувањето органски да се вклопи во било кој стилски внатрешен раствор;
  • што е хипоалергично и нетоксично, материјалот е отпорен на висока влажност, хемиски стрес и механички стрес;
  • покриеноста е погодна за работа и непристојно во одржувањето.

Видови на подни плочки за кујна

На модерен пазар на завршни материјали можете да најдете широк асортиман на домашни и странски производители со различен состав и текстура на подни плочки:

  • покривка која имитира природно дрво или паркет;
  • керамички плочки и порцелански плочки;
  • подни плочки и други видови.

Најважната компонента на модерниот ентериер, на кој, од практични причини, подобро е да не се заштеди, е керамичка плочка која врши не само декоративна улога туку и заштитна функција. Опремен со уникатни практични квалитети, керамичкиот слој овозможува создавање визуелно атрактивни, издржливи, лесни за нега и најважно, издржливи подови за кујнски простор.


Од оваа гледна точка, плочките за подни површини на кујната делуваат како модерен материјал, успешно комбинирање на атрактивноста и ергономијата, широк спектар на решенија за дизајн и боја, совршена функционалност и долгорочна работа.

На материјалот за тротоарите од овој вид, постојат традиционално посебни барања, а неговиот квалитет мора да одговара на сегашните стандарди. Бидејќи тоа е површината на подот во собата е предмет на различни механички влијанија, изборот на завршувањето на материјали, како и уредување на секс, не поднесуваат пристап дилетант и вклучува темелна разумност и точност.

Кои се техничките карактеристики и карактеристики на подните плочки за кујната? Како да се избере најсоодветната плочка, за да не се разочара по поставувањето на слој?

Подова плочка за кујна: критериуми за избор

Традиционално, сите технички и оперативни карактеристики на подни плочки се гледа на пакувањето, па пред да ја купите не е излишно да се запознаете со параметрите на степенот на лизгање и отпорни на абење облоги.

Дозволете ни да живееме во детали за главните карактеристики на покривот на подот на кујната. Несомнено, најважниот услов, кој е претставен на плочка, е степен на отпорност на оштетување на различно потекло: често на површината на подот на кујната паѓаат сите видови остри или тапи предмети - ножеви, лажици, прибор и други кујнски прибор изработени од дрво и метал. Покриеност едноставно е потребно да го издржат влијанието на различната јачина.


Според карактеристики на носење   плочки на подот се поделени во 5 паралелки - PEI-I-PEI-V.

На првата класа (ПЕИ I)   вклучуваат ѕидни плочки, што е сосема несоодветно за инсталација на подот, бидејќи декоративниот слој многу брзо ќе се избрише. Производи од втора класа (ПЕИ II)   Се наменети за пакување во простории со умерен интензитет на посети (лоѓи, балкони, бањи). Најдобрата опција за подови во кујната ќе биде производ со класа на издржливост PEI-III или PEI-IV.   Плочките од последната класа успешно се користат за дизајнирање на подови во комерцијални, канцелариски и индустриски простории.

Втората најважна карактеристика може да се припише коефициент на апсорпција на влага,   прикажан во проценти. Според одредена градација класа III (најниска) се однесува ѕидни плочки -Од 10% до класа II - подни плочки - до 6%, но е еднаква на класа I гранит - 0,05%. Овој иновативен материјал за завршна обработка е во состојба да издржи огромен товар, па затоа успешно се користи за дизајнирање на траки и локации, завршувајќи ги фасадите на зградите.

Со индикатор на апсорпција на влага рамо до рамо, постои уште една подеднакво важна карактеристика - индекс на отпорност на мраз на слој. Значи, ако плочката издржи негативни температури, тогаш може да се користи за соочување со подот во ладни соби или со уредување на отворен простор. Производот што не издржува ниски температури, во студ, секогаш ќе попушта.

Се смета дека е важна карактеристика што влијае на изборот на покриеност степен на отпорност на хемикалии и агенси.   Бидејќи површината на подот во кујната често се чисти со хемиски соединенија, облогата треба да биде избрана најдолготрајна такви ефекти. Најмногу отпорни на хемиски влијанија е плочка означена АА.

Надворешната плочка декорација се карактеризира со коефициент на триење.   Матичните производи имаат максимална вредност на овој индикатор, додека за сјајни производи, напротив, тоа е минимално.

За кујната е подобро да се избере плочка мат или олеснување. Најдобрата текстура е грубост: дури и ако случајно ја истурите водата на подот, не ви се заканува лизгање или превртување.

Бидејќи различни производители користат различни технологии за производство на плочки - со употреба на глазури и без него, експертите препорачуваат избор на стаклени производи со повисоки технички карактеристики од другите опции. Купување на подни плочки за кујната, обрнете внимание на коефициентот на триење, кој треба да биде повеќе од 0,75 и отпорност на вода - повеќе од 3%.

Ако не сте сигурни за квалитетот на облогата, тогаш секогаш можете да се обидете сами да ја оцените. Да почнеме со тоа, бидете сигурни на интегритетот и отсуството на дефекти и дефекти - ленти и грануларност, оштетување и пукнатини, разни дупки. Потоа, земајќи ги предвид условите за последователна работа на подот во кујната, продолжете со најголема грижа и претпазливост, веќе водени од горенаведените препораки.

На што да барате при изборот на подни плочки за кујната ќе кажете видео на YouTube.

Можеби сте заинтересирани за: