Како да се наслика дрвена куќа: подготовка на дрво за сликање, лекување со антисептик, избор на прајмер и боја, бојадисување.

 • admin
 • 19 август 2017 година
Како да се наслика дрвена куќа: подготовка на дрво за сликање, лекување со антисептик, избор на прајмер и боја, бојадисување.

Дрвото е одличен градежен материјал: е еколошки, добро ја задржува топлината, добро е обработено и изгледа убаво. Сепак, таа се плаши од сè: оган, вода, ултравиолетово зрачење, габи, инсекти. Куќите од дрво се прилично скапи и може да им служат на луѓето многу години, дрвото мора да биде сигурно заштитено од сите овие фактори, за што треба да знаете како да се подготвите за сликање и како да насликате дрвена куќа однадвор.

Фактори кои предизвикуваат уништување на дрво

Со текот на времето, дрвото се уништува и стапката на нејзино уништување зависи од степенот на заштита.

Под влијание на атмосферски врнежи и промени во влажноста на воздухот, дрвото потоа отекува од апсорбираната влага, потоа се намалува по сушењето, што резултира со негово пукање.

Кога водата што влегла во пукнатините замрзнува, мразот се шири и влакната потоа се скршат.

Ултравиолетовите зраци значително влијаат на дрвото и го уништуваат лигнинот, кој е негова основа и е одговорен за густината, тврдоста и бојата на дрвото. Под влијание на сончевата светлина, структурата на граѓата станува лабава и груба.

Дрвото честопати е зафатено со габа која го зацврстува дрвото и на крајот го уништува. Поволно опкружување за активно размножување на габични спори е висока влажност и висока температура.

Често, дрвото е погодено од инсекти, кои во него се најдоа и куќата и храната. Тука спаѓаат сите видови бубачки, трева, буриња, брусилки и многу други. Некои живеат во свежо сецкани стебла, а други - во дрво на веќе изградени објекти, но сите тие активно го уништуваат дрвото и го прават непогоден за употреба во градежништвото.

01_ Инсекти

Сите овие фактори, како резултат на нивните деструктивни ефекти, доведуваат до значително намалување на животот на дрвото.

Редоследот на обработка на дрво

За да разберете како да ја заштитите граѓата од стареење, треба да ја знаете структурата на дрвото. Листопадни и зимзелени дрвја имаат поинаква текстура. Може да се поедностави да се замисли дека по целата должина на багажникот постојат бројни издолжени ќелии одговорни за пренесување на течноста за исхрана од корените на гранките. Затоа, преку крајното лице, влагата најинтензивно се апсорбира во дрвото со зголемена влажност на околината и испарува на ниско ниво.

За да се максимизира животот на дрвените објекти, неопходно е да се заштити дрвото од деструктивните ефекти на животната средина, за што најчесто се користи системот на три нивоа.

 1. Заштита на краевите на дрвото од апсорпција на влага со помош на краевите. Може да се изведува како сите видови течни импрегнации и дебели мастики. Средствата за краевите сигурно можат да ги "запечатуваат" т.н. пори и да спречат сатурација на дрвото со влага.
 2. Заштита на површината од ефектите од габи и оштетување на инсекти со користење на антисептички средства. Антисептикот има течност конзистентност, поради што продираат длабоко во дрво и може да го заштити од распаѓање и инсекти.
 3. Заштита на површината од УВ зраци и атмосферски врнежи со боја.

Подготвувајќи се за сликање на куќата

отстранување на габи

Ако се најде габа на дрво, треба да се ослободите од него пред да започнете со сликање. Борбата со габата треба да започне со отстранување на причините за појавата: висока влажност и температура. Спорите на габата се многу нестабилни и често предизвикуваат алергии кај луѓето. Местото оштетено од габата механички се отстранува со помош на било кој од достапните средства: нож, стругалка, челик, метална четка итн. Како резултат на струготини, струготини, дрвна прашина треба внимателно да се соберат и изгорат за да се спречи понатамошно ширење на габата. Очистената површина темелно се мие со раствор за чистење и се суши.

02_Gribok

За уништување на габата, дрвото се третира со посебни антисептични средства, од кои голем број се достапни во трговската мрежа. Популарни методи за борба против мувла се третман со хидроген пероксид, хлор белино "Белиза", оцет, воден раствор на амонијак, раствор на воден боракс и некои други. Антифунгални лекови, исто така треба да се третира области на дрво во близина на погодени, бидејќи тие најверојатно ќе се исто така заразени од габични спори.

отстранување на смола

Смолата го штити дрвото од распаѓање и инсекти, но кога е насликан, голема количина смола ќе влијае на адхезијата на бојата на површината. Отстрани смола од дрво во области каде што има јазли, може да биде механички со помош на нож, шпатула или слично помагало. Ако се уште продолжува да дејствува, тогаш ова е местото каде што треба да се загрее зградата фен за коса и прв го отстраните механички, а потоа отстранете ја целулоза потенки, алкохол, минерални духови, безоловен бензин, терпентин или амонијак растворувач-базирани. По отстранувањето на смолата, ова место внимателно се заземјува. Сепак, мора да се знае дека е невозможно целосно да се ослободи од смолата.

03_Smila

површинско мелење

Пред нанесувањето на бојата, неопходно е да се подготват дрвените површини за сликање. Ова е направено прво груб, а потоа завршете мелење.

Не сите сопственици на дрвени куќи зафаќаат фасада за полирање, бидејќи сметаат дека ова е многу долга и макотрпна работа. Сепак полиран фасада изгледа убаво и поефикасно, и подобро боја да се примени продира во дрво структура, а потрошувачката е намалена, се приближува на податоци објавени од страна на производителот.

На груб мелење користење на абразивни ронки од 60-80, а за конечниот мелење - ронки 120. Помала абразивни материјали примени непожелно, бидејќи во овој случај на дрво затнат порите и применети заштитен слој не можат да навлезат длабоко во дрво. Во транзицијата од Груб шкурка да не се направи ненадејна транзиции и употреба nazhdachku со просечна големина на зрно.

04Машини за машина

Рачното чистење на толку голема површина како ѕидови на куќата е многу тешко, затоа се препорачува да се користат електрични алати и потрошен материјал за нив. Површината може да се обработи со помош на брусни машини од разни видови: аголна, ексцентрична, појас, вибрира. За мелење дрво на тешко достапни места, неопходно е да се користат аголни приклучоци на вибрирачката мелница.

Ако површината на дрвото претходно била третирана со лак или лепак, тогаш старата боја мора да се отстрани. Ова може да се направи механички, и да се забрза процесот се препорачува да се омекне стариот слој со конструкција фен за коса и да се отстрани со шпатула. Професионалци исто така се препорачува да користат специјализирани средства за омекнување на лакови и бои, кои се достапни во доволни количини во продажната мрежа. По олабавување, стариот слој се отстранува механички.

Дрвото што треба да се наслика мора да биде сува и чиста, така што површината мора да се исчисти од прашина со правосмукалка или четка пред брусење.

Брусеното дрво мора да се третира во рок од еден ден, инаку длабочината на пенетрација на почвата, бојата или лакот во структурата на дрвото ќе се намали.

Насликаме дрвена куќа со свои раце, корисни совети

end обработка

Краевите на дрвото бараат внимателна обработка и дополнителна заштита, бидејќи тие се место на интензивна апсорпција на влага.

Крај обработка

Пред нанесувањето на заштитниот материјал, неопходно е да се израмни и полира крајот на лицето. Да се ​​справи со краевите се користат како народни методи и доволен број на фабрички алатки. Првиот може да се припише на површината на машинско масло, масло за сушење, маслена боја, мешавина на ПВА лепак и акрилен лак. Секој од овие рецепти има свои недостатоци, па професионалци препорачуваат да користите специјализирани материјали за завршување на целите. Тие се карактеризираат со леснотија на користење и лесна примена, висока ефикасност, брзо сушење, компатибилност со повеќето бои. Сепак, вреди да се обидеме да осигуриме дека средствата за краевите не паѓаат на други површини, бидејќи подоцнежните бои може да не се држат до него.

Ако не може да се справи сама по себе багажникот брзање, на крајот е најслабата точка на дрвото, па после изградбата на неговата куќа треба да бидат заштитени на прво место, тоа е подобро - веднаш по инсталацијата логови. Површината апсорбира течноста, но агентот мора да се применува во неколку слоеви. За обработка е полесно да се користи вообичаената четка.

грундирање на дрво

По мелење, третманот на дрвената површина пред сликањето се врши со користење на антисептик прајмер. Употребата на буквар ја зголемува силата на дрвото, го штити материјалот од влага и оштетува инсекти, ја зголемува адхезијата на бојата. Грундирање дрво конзерванс пати го намалува ризикот од инфекција со габи, и пламен retardant адитиви кои можат да бидат вклучени во буквар, спречување на огревно дрво. Бојата за обложување, која се нанесува над земјата, нема да снема и да попуштат со текот на времето, а нејзината потрошувачка ќе биде значително намалена. Поради буквар, следните слоеви на боја паѓаат подеднакво, што влијае на изгледот на насликаното дрво.

Во зависност од материјалите што го сочинуваат буквар, тие можат да бидат алкидни, акрилни, епоксидни, полиуретани, шелак.

 • алкидни буквари се многу погодни за примарна импрегнација на дрво, тие се најдобро заштитени и дрво се подготвува за сликање. Групата вклучува алкидни смоли, светлозаштитни пигменти и антисептички адитиви. Основите имаат специфичен остар мирис и се сушат околу 12 часа;
 • акрилните прајмери ​​поради нивната безбедност и заштита на околината почесто се користат за обработка на дрво во затворен простор. Составот на прајмери ​​вклучува акрилна боја и латекс мешавина. Тие се добро и длабоко се апсорбираат, да се зголеми адхезијата на бои и брзо да се исуши;
 • епоксидни и полиуретански буквари се растворени бои со специјални растворувачи. Тие имаат висока отпорност на надворешни влијанија, но се небезбедни за употреба, имаат висока цена и ретко се користат. Времето на сушење е околу еден ден;
 • шелак грундираните се главно дизајнирани да се борат против смолата и тие се справуваат со јазли.

Површината што треба да се третира мора да биде сува и чиста, без нечистотија, бои, прашина и пилевина. Нанесете прајмер на кој било пригоден начин: четка, ролери или спреј. Потребно е само да се следи униформноста на апликацијата и да се придржуваат на стапките на потрошувачка наведени на пакувањето.

избор на тип на боја

Сопственикот на приватни станови пред да наслика дрвена куќа, се поставува прашањето: што боја наслика дрвена куќа? Да се ​​наслика, кој се користи за фасадата на куќата мора да се задоволат најстрогите барања: тоа мора да биде отпорен на вода, да го издржат висока влажност, високи и ниски температури, светли сончева светлина. Пожелно е бојата за работа на отворено да има висока еластичност. Таквите бои се помалку подложни на пукање во случај на температурни разлики.

Бои за дрвени фасади може да се поделат во следните главни групи:

 • акрилна боја. Составот на бојата вклучува естри на акрилна киселина и вода. Во европските земји, акрилната боја речиси ги замени другите видови на бои поради високата безбедност и отпорен на мраз отпорен слој. Бојата е лесно измешана, што резултира со некоја сакана нијанса на бои, која останува непроменета долго време. За разлика од маслото и алкид, не го поддржува согорувањето поради супстанциите во бојата. Во групата на акрилни бои, исто така, е можно да се носат вода дисперзирани боја. Акрилната боја може да се нанесува на различни начини: со четка, ролери или спреј. Животот на обложување е од 5 до 10 години. Акрилната боја е универзална и погодна за различни материјали: дрво, метал, бетон и др. За да го добиете најдобриот резултат, треба да ја изберете бојата, специјално дизајнирана за дрвени конструкции. Постојат некои ограничувања во складирање на акрилни бои: тоа не може да се чуваат на ниски температури, како за време на замрзнување, го губи своите својства;
 • алкидна боја. На состав вклучува алкидни лак (нитроцелулоза и Gliphtal), растворувачи, пигменти и разни полнила. Алкидна боја може да се даде антисептички својства, за кои составот на бојата се инјектира со антисептици. Во нашата земја, бојата е во побарувачка поради релативно ниска цена и добра отпорност на надворешни влијанија. Бојата е еластична, добро издржува директна сончева светлина и е отпорна на агресивни детергенти. Поради тенок филм се појавува на површината по сушењето, бојата е добро заштитен од влага, но под дејство на УВ зраци брзо чистење филм и пукнатини. Во споредба со акрилна боја, алкидната обвивка е помалку издржлива, нејзиниот животен век е околу половина;
 • маслена боја. Основа на бојата на нафта е ленено масло, пигменти и полнила, во зависност од присуството на кои мастило даваше одредени својства :. Отпорност на оган, киселина отпор, отпорност на вода, итн Oilify и го штити дрвото од сончева светлина, влага, таа е отпорна на промени во температурата и влажноста на воздухот, бар кон загадување. Во исто време, бојата е токсична, има остар непријатен мирис и се суши долго. За да се добие добар резултат, сликата треба да се изведува само во суво и ладно време. На запад, маслената боја практично не се користи. Животниот век на бојата е околу три години, а кога се наслика над маслената боја, може да се користи само боја од ист тип.

апликација на боја

Антисептички агенти не се во можност да се заштити дрвото од сонцето, во исто време под влијание на врнежи, тие се отстранети од дрво, така што горниот слој се нанесува антисептик одредување слој на лак, масло или боја. Примената на обојување во боја е можна само по целосно сушење на почвата. Не се препорачува безбоен слој, бидејќи тоа не се обезбеди заштита од ултравиолетово зрачење и е значително помала од онаа која ги вклучува боја.

Капи на ноктите и завртки, други производи од челик, дури и под слој на боја подложни на оксидација, што може да доведе до потемнување на боја низ метални делови. За да се спречи ова, неопходно е да се исечат во дрво за неколку милиметри и да се третираат со антикорозивен премаз.

За да се забрза бојата на големи површини, како што се ѕидовите на зграда, најдобро е да се користи ролери или спреј. Покрај тоа, тие ќе им овозможат да се нанесе буквар или боја на површината повеќе рамномерно. Сликањето на голема површина е доста макотрпна окупација, па не ја преземајте оваа работа сам.

Бојата на бојата може да биде нешто, сето тоа зависи од вкусот и желбите на сопственикот на куќата. Пред сликарство, ќе мора внимателно да се пресмета точниот износ на материјал, како и ако треба да се купи на исчезнатите износот на мастило, може да најдете дека бојата на другата страна може да биде малку поинаква.

Сликањето на фасадата е подобро во суво време, притоа избегнувајќи директна сончева светлина. Започнете подобро сликање од покривот, постепено тонејќи надолу. За да стигнете до врвот на фасадата, можете да користите продолжен кабел за четка или ролери.

Кога нанесувате неколку слоеви на буквар или боја, не брзајте да го нанесете следниот слој, но вреди да се чека целосна сушење на претходниот.

Бојата треба да се има во изобилство, но во исто време, без проблеми и без ленти. За да се олесни сликањето на тешко достапните места, удобно е да се користи четка со закривена рачка.

Предмет на обработка и сликарство технологија вашиот дрвена куќа за многу години ќе биде пријатен за око, тоа е заштитено од дожд, снег, топлина и студ.

Може да бидат заинтересирани: