Пумпи за отпадна вода, видови на пумпи, совети на специјалисти по избор

  • admin
  • 17 февруари 2015 година
Пумпи за отпадна вода, видови на пумпи, совети на специјалисти по избор

Ние сме должни да пумпи за отпадна вода за погодност да живееме во приватна куќа. Правилно и правилно одбран тип на пумпа и уредување на канализацијата ја обезбедува неопходната животна подршка за куќата. Пред да купувате скапа опрема, не мешајте да слушате совети за избор. Што предлагаат специјалистите?

Видови и цели на пумпи за канализација-одводнување

Главната цел на пумпите за одводнување на отпадот е да се исцеди и испушти канализацијата со странски нечистотии. Пумпите од овој тип се неопходни за транспорт на загадена вода од дренажни јами, канализациони цевки, основни јами и пречистителни станици.

труби-dlya-napornoj-kanalizacii

Користејќи разни модели на пумпа за одвод на канализација, можно е да се исцедат фекалните отпадни води во повеќекатните и приватни куќи. Сепак, експертите советуваат да се направи разлика помеѓу дренажните и фекалните пумпи. Главната разлика лежи во големината на нечистотиите кои се фрлаат во отпадните води. Потсетиме дека за дренажните пумпи, големината (дијаметарот) на нечистотиите честички се движи од 3 до 12 mm, а за пумпи за отпадна вода големина на честички е до 120 mm.

Drenagnue_i_fekalnue

Така, пумпите за отпадна вода се класифицираат во следните видови:

• Дренажни пумпи дизајнирани за чиста и малку загадена вода

• Фекални пумпи за отпадни води од отпадна вода

• Пумпи за отпадна вода, дизајнирани за празнење на одводни канали.

чистка-дренажа

Фекалните пумпи за отпадна вода се користат за отпадни води, каде што големината на цврстите нечистотии е занемарлива. За мелење на суспендирани честички, водоводната опрема е опремена со специјални механизми за сечење на карбид.

Од кои параметри е избраната пумпа

Изборот на моделот на пумпи за одводнување на отпадни води мора да се направи, фокусирајќи се на главните параметри:

• технички спецификации

• Изградба

• Работни услови.

drenazhnyj-nasos-sprut-v-1100! Голем

пумпи за одводнување на отпадна вода

Потсетиме дека главните технички карактеристики на дренажните пумпи за отпадна вода се нивната продуктивност и притисок. За референца: перформансите на дренажните пумпи се движат од 85 до 100 l / min, а главата од 6,0 до 8,0 m. За овој тип на пумпи се користат асинхрони мотори опремени со вградена термичка заштита. Класата за заштита е ip65 - ip68.

drenazhnyj-nasos-sprut-v-1100! Голем (2)

Структурно дренажни пумпи за канализација, чија цена се движи од 2 до 5 илјади рубли, се состојат од обвивка и тело на дел од пумпата направен од полимер со механичка заптивка од графитна керамика и стандардни 1,5 "млазници.

дренажный-насос-спорут-в-1800-с!

Се препорачува да работат со дренажни пумпи со максимална температура на отпадни води од плус 50 степени. Големината на цврсти честички е до 50 g / cc. Високата продуктивност на дренажните пумпи овозможува пренесување на вода со разни нечистотии во форма на тиња и мали честички на песок. Транспорт на отпадна вода (без измет) се изведува во согласност со DIN EN 12050-2.

Слика 20

Ако сами ја изберете пумпата, треба да запомните дека овие типови на пумпи се разликуваат:

• потопни

• површни.

Нивото на одвлажнување од страна на површинска пумпа, за разлика од потопната дренажна фекална пумпа, може да биде занемарлива и е 2-3 см. При изборот на пумпа, важно е да се има едноставна врска со користење на стандардни млазници.

aabf1e93-8de4-49e8-8c48-8876d20d6315

На пример, потопна пумпа за одвод grundfos  ќе бидат опремени со млазница под притисок:

TS 65 = Rp 2½, TS 50 = Rp 1¼, TS 40 = Rp 1 и потребната врска за поврзување на цревото.

Затоа, при читање на осврти за дренажни пумпи за отпадна вода, обрнете внимание на присуството на стандардни млазници, а не на спектакуларната светло-црвена боја на пумпата.

Детални информации за техничките карактеристики и можностите за дренажни пумпи се претставени во видеото.

канализациони фекални пумпи

Целта на фекалните пумпи е транспорт на валкана вода од апарати за домаќинство на гас и одвод. Споредено со дренажните пумпи, продуктивноста на фекалните пумпи е позначајна и се движи од 150 до 300 l / min. со глава од 7,0 -10,0 м и погоре. Телата и куќиштето на електричниот мотор на фекалните пумпи се направени од нерѓосувачки челик или леано железо со сигурен механички графит керамичко заптивка.

fekalnie_nasosi

Моќниот излез и главата на пумпата се обезбедени од погонското вратило од челик и едноканално коло со опремен дел за сечење - заострените сечила.

Пумпите се опремени со стандардни млазници со дијаметар од 1¼ ". Фекалните пумпи одлично се справат со валкана вода која содржи механички примеси со дијаметар до 15 mm. Потопни дренажни фекални пумпи со нож овозможуваат мелење големи фракции на нечистотија за неколку секунди.

cmk

Затоа, за употреба на цевки со пресек на DN 50. Најпопуларна е дренажна фекална пумпа sprut.

При изборот на фекална пумпа, неопходно е да се земе во предвид дека за некои модели ќе биде неопходно дополнително да се купи прирабничка цевка со дијаметар од 3 ".

Што велат експертите при изборот на фекални пумпи за канализација се прикажани во ова видео.

Како да изберете пумпи за одводнување за отпадна вода

Со оглед на значајните трошоци за пумпи за отпадна вода, неопходно е да се направи информиран избор, кој треба да одговори на неколку прашања:

• за каква цел е потребно да се купи пумпа

• Кој е степенот на загадување на водата и очекуваниот квалитет?

• Пренос на температура на отпадните води

• Капацитет на опрема за отпадна вода и можна висина на испорака на отпадна вода

• Проценетата длабочина на одводот и испуштањето на каналите.

grundfos_seg1_edited

Се разбира, не боли да се знае должината на електричниот кабел на пумпата. За полесно користење, производителите опремуваат опрема со кабел со потребната должина (до 10 m).

1

Меѓутоа, во случај на практичен недостаток на систем за самозапалување, најкорисен е изборот на иновативни канализациски системи и системи. Што пумпи за отпадна вода и инсталации поткупуваат? Ова е можноста за слободен дизајн и инсталација за прислушување на фекалии во кој било дел од приватната куќа.

281

Главните карактеристики на пумпите за отпадна вода се:

• хидростатска глава до 9,0 m

• максималната брзина на електричниот мотор изнесува 2800 вртежи во минута со фактор на моќност од 0,92

• термичка заштита според европските стандарди.

савивите

Ајде да додадеме дека пумпите за отпадни води претставуваат компактни системи кои можат да обезбедат испуштање на канализација, каде што нема природен наклон на канализацијата. Инсталација на пумпи за чистење само за чистење е едноставна.

Grundfos-Sololift2-WC-3

Инсталирајќи со свои раце соодветен модел на пумпата, сепак не боли да се запознаете со "Инструкции за инсталација и работа".

Можеби сте заинтересирани за: