Како да се изгради камин во куќата со свои раце: основата за огништето, оџакот за огништето, проверете го нацртот.

 • admin
 • 03 ноември 2016 година
Како да се изгради камин во куќата со свои раце: основата за огништето, оџакот за огништето, проверете го нацртот.

Камини кои работат на огревно дрво се опремени со некои особености, тие може да се фатат најмногу во приградски приватни имоти. Прво, особеностите се однесуваат на горивото што се користи во вакви камини. Нејзината употреба во стан услови е нереална, бидејќи постои ризик од пожар и нема услуга за заштита од пожар ќе даде дозвола за инсталација.

Покрај тоа, за чување на самата шума ќе треба пристојна големина на областа. Во сопствената куќа, работите се различни: огништето на дрвото ќе создаде атмосфера и уникатна домашна атмосфера, ако сакате, може да се користи како примарен или дополнителен извор на топлина, може да стане место за готвење.

Опции на камин

За изградба на камини и нивната декорација се користат различни материјали, ние ќе ги разгледаме од најпопуларните меѓу нив.

модерен камин изработен од цигли, кој работи на дрво

Камин изгледа како шпорет, кој има директно лоциран оџак и отворено ложиште. Вообичаениот материјал за нејзината изградба е тула. Најдобрата опција е да се користи во изградбата на шамот или црвена печка, која се карактеризира со огноотпорни својства и може да издржи доволно високи температури.

kamin_v_zagorodnom_dome3

Ако се проектира комбинација од железо и тула, тогаш не заборавајте за кршливоста на металот кога работите во екстремни услови. Исто така, треба да се напомене дека изградбата на камини не користи силикатна тула, тоа не е огноотпорен материјал и брзо ќе се распаѓа кога температурата ќе падне.

И оџакот и печката се главните компоненти на дизајнот на секаков тип камини. Печката е дизајнирана да содржи производи за согорување во него, односно во нашиот случај, трупци и јаглен, со помош на кои се јавува палење. Овој процес има за цел да обезбеди функционирање на уредот за греење воопшто.

Оџак е цевка која се наоѓа вертикално, по што излегува излезот на производи за согорување и се изведува влечење.

kamin_v_zagorodnom_dome12

Во прилог на потребните фрагменти, во каминот може да има и следниве опционални компоненти:

 • комора за собирање на чад (лоциран директно над печката и одговорен за снабдување со гасови во цевката);
 • портал (декоративен фрагмент лоциран пред каминот, кој може да има различен облик што е можно поблиску до внатрешноста);
 • решетка од леано железо, на која е поставена огревно дрво;
 • за заби за чад (се наоѓа на задната страна на ѕидот на огништето, го спречува чадот и надвор од студениот воздух да влезат во куќата).

леано железо камини и нивните карактеристики

До денес, камини за вашиот дом може да се направи не само од тула или камен, туку и од метал, како што се леано железо. Дизајнот на ваков камин има некои разлики од камини направени од други материјали.

kamin_v_zagorodnom_dome1

Печка за леано железо се прави само во производството. И покрај печката и оџакот, огништето од леано железо има:

 • портал - изработен од огноотпорни материјали, на пример, како што се тула, мермер, метал;
 • вратите - се направени главно од огноотпорно стакло, чии својства спречуваат саѓи да се населат на нив и саѓи.

Исто така, вреди да се напомене е посебен плус на леано железо огниште: неговата ефикасност е многу повисока од онаа на своите браќа и достигнува речиси 80%. Еден огниште од ваков вид ќе биде доволно за да се загрее куќа со мала квадратура.

kamin_v_zagorodnom_dome10

Поради ова својство на леано железо, како отпорност на промените во температурниот режим, структурата од него не се подложува на деформација од високата температура.

Во продавниците специјализирани за продажба на камини можете да изберете производ за секој вкус и финансиски можности.

Камин леано железо конструкции се од три вида:

 • отворен,
 • полуотворени,
 • затворена.

како да се избере место за камин

Главната карактеристика на затворени камини е нивниот оџак и печка вградени во внатрешниот или надворешниот ѕид.

kamin_v_zagorodnom_dome13

Во големина тие се многу компактни и можат да бидат лоцирани во мали простории. Уредување на огниште од ваков вид, треба да се обмисли дури и при изработка на проект за изградба на куќа. Ова се должи на фактот дека за монтирање на огништето се потребни ѕидови со одредена дебелина. Таквата инсталација ќе влијае на цврстината на ѕидот. Овој факт е важен и мора да биде земен во предвид во проектот без да пропадне.

Дизајнот на полуотворениот камин обично се наоѓа во непосредна близина на ѕидот или во аголот помеѓу ѕидовите.

kamin_v_zagorodnom_dome15

Ефикасноста е значително помала од онаа на затворен тип, но дизајнерските карактеристики овозможуваат топлината да се дистрибуира до голема квадратура.

kamin_v_zagorodnom_dome14

Локацијата на огништето во аголот е компетентна употреба на слободен простор, како и дополнително греење на просториите во близина и други простории.

Отворените камини не ги делат границите со ѕидови во собата.

kamin_v_zagorodnom_dome23

Сите страни од неговата печка се отворени. Може да се направи од камен или тула, и метал. Нејзината инсталација се изведува на потпори или суспендирани во центарот на собата.

Ако сакате, можете да направите малку напор да создадете камин во одреден дизајн и да го направите главниот, па дури и грејното парче дизајн. Специјалисти советуваат отворен огниште да се инсталира само во соби со импресивна област.

Во прилог на неговата оригиналност, исто така, има свои значителни недостатоци. Прво, висок процент на пожар ситуации. Второ, во случај на негово суспендирање до таванот, посебно внимание треба да се посвети на системот за прицврстување (неговата тежина не е мала) за да се избегнат несреќи. Трето, тоа може да се стави само во просторија со доволно висок плафон. Четврто, ефикасноста на овој вид е најниска кај сите опции опишани погоре.

декоративен камин - оригинална внатрешна декорација

Кога стан нема апсолутно никакви услови за инсталирање на вистински камин, па дури и електрична инсталација, сеуште можете да уживате во отворен оган.

kamin_v_zagorodnom_dome9

За да го направите ова, ќе треба да купите, или да направите свој, био камин, или еко-огниште. Ова е сосема модерен производ на прочистување на дизајнот и технолошки иновации. Добивањето отворен оган во еколошки уред не доведува до емисија на чад или чад, формирање на пепел.

Исто така, нема потреба од инсталација на никаков оџак, бидејќи етанолот или денатурираниот алкохол се користи како гориво за био-камин.

kamin_v_zagorodnom_dome8

Биопрофилите се мобилни уреди, можат да се транспортираат по волја, огнот е реален, а нивното работење не создава никакви тешкотии. За производство на био-камини, се користат доволно атрактивни материјали, што им овозможува да бидат поставени како елемент на декор во собата.

електрично оган место

Се разбира, согорување на природен логови изпускам специфичен вкус, посебна топлина и енергија, но ако тоа е невозможно да се организира вистински камин во некои области, на пример, во високи стан, сеедно, треба да се оди за инсталирање на грејачот. Дури и електрична копија од домот може да го трансформира куќиштето без препознавање, да го пополни со удобност.

kamin_v_zagorodnom_dome21

За да биде скептиците исто забелешка дека пламен имитација во модерниот електричен камин е доволно добар, модел пламенот не се повторува постојано изгледаат сосема природни нијанси на неговиот јазик, под услов доволно комплексни инженерски пресметки.

Инсталирајте електричен камин со ефект на жив оган без страв, погоден е за нормален градски стан и селска куќа. Неговата инсталација и работа не создаваат проблеми кои обично се појавуваат со класичните камини.

kamin_v_zagorodnom_dome22

Дизајнот на електричната камина може да биде различен:

 1. Тоа може да биде опремен со портал, декоративни својства му се овозможи да се приближат форма во форма на класичен камин, дрво за завршување на традиционалните мермер може да се користи, плочки, малтер.
 2. Самостојна, изгледа слична на класичните леано железни печки.
 3. Грч-како, исто така, инсталиран одделно, во изгледот тие имаат сличност со drovnitsami. За нивно производство користете метални листови и прачки.
 4. Кабинет, погоден за инсталација во простории со мали димензии, по желба, може да се вградат во парчиња мебел.

Дизајнот на сите видови електрични камини со ефект на оган ги содржи истите елементи:

 • декоративна рамка,
 • решетката, која ги симулира решетките,
 • капацитет, i. Печката со дрво и јаглен ставени во куќата,
 • уред кој симулира пламен.

Ова е како изгледа "жив оган":

Камин во внатрешноста на куќата

Камин е еден од елементите што можат да направат дом навистина пријатен. Инсталирајте класични камини, обично во дневната соба, за помали простории, рационално е да користите електричен или еколошки пожар. Ако изградбата на оперативната камина - проблем што е премногу одземаат многу време, или нерастворлив во смисла на технички, прибегнува кон изградба на лажен штит.

kamin_v_zagorodnom_dome33

Ова е исклучиво декоративен елемент кој се користи како декорација на собата. Фалшкони може да бидат сигурни, т.е. има димензии на оваа камина и дизајн кој ви овозможува да го инсталирате во нивната печка биолошки или електричен камин.

Условниот огниште треба да има испакнати ѕидови, овозможувајќи поставување на исти електрични или еколошки аналози во него. Симболична камина може да има било каква големина и изглед, во принцип тоа може да биде цртање во формат 3 D, нанесена на ѕидот.

kamin_v_zagorodnom_dome333

Избор на огниште заврши, треба да се размислува за опција која ќе биде во комбинација со други парчиња на мебел и декор, достапни во собата, и во стил и боја. Класичните камини совршено се испуштаат како во класичниот ентериер, така и во неговите современи стилови.

Интересни идеи за создавање фалшкамки:

Ние правиме камин со свои раце

И покрај фактот дека во специјализираните продавници е обезбеден широк избор на различни камини, некои сопственици претпочитаат да го направат овој фрагмент од внатрешноста, независно. На Интернет, на сајтови специјализирани за оваа тема, можете да најдете многу видеа со детални инструкции и дополнителни шеми за поставување камен. Во принцип, тие даваат доста јасна претстава за тоа како точно треба да се работи.

kamin_v_zagorodnom_dome4

Една од наједноставните верзии на каминот е цигла. Пред сè, неопходно е да се извлечат цртежи, кои ќе прикажуваат различни агли на огништето: во дел, од страна, од врвот, директно. Добро дизајнирани и детални цртежи, ги спречуваат можните грешки во градењето и помагаат во правилната пресметка на потребната почетна количина на градежен материјал.

основа за огништето

Следниот клучен чекор е пресметката и изградбата на фондацијата. Основата на огништето мора да биде силна и сигурна. Ние мора да се запамети: основата за ѕидовите и за огништето не може да биде иста, бидејќи оптоварувањето на нив ќе биде различно, а со тоа и со намалување.

kamin_v_zagorodnom_dome5

Поаѓајќи од ова, помеѓу темелите на огништето и сите други, треба да оставите јаз од 5 сантиметри и да го наполните со песок. Ширината на камина подрумот треба да биде повеќе од каминот маса, околу 5 сантиметри. Длабочината на основата треба да биде околу половина метар. На може да се користи за производство на овие материјали основање: кршен камен, чакал, тули, и за нив сврзување, решение врз основа на чиста цемент или вар прилог.

Детали за изградбата на огништето - на видеото:

Цигла ѕидарски е направен во согласност со шема-ред.

kamin_v_zagorodnom_dome16

kamin_v_zagorodnom_dome17

оџак за камин изграден со знаење

Следните чекори се внимателно дизајнирани и инсталирани на оџакот. Процесот на инсталација може да биде различен, сето тоа зависи од избраниот материјал. Најдобрата опција е тула. Нејзината инсталација се базира на следните процеси: основање, нарачување, разредување на раствори, прочистување, движење, пушење.

kamin_v_zagorodnom_dome117

проверете на влечење - како да се одреди силата и насоката без специјални скапи уреди

Активноста на горење дрва во огништето и чистотата на воздухот во собата во голема мера зависи од ударот, а посебно внимание мора да се посвети на проверка. Овој концепт ја означува силата и насоката на главните потоци: воздух и чад, може да се насочи кон оџакот и домот. Менување на насоката на влечење или ослабување може да се случи и за време на отпуштање на камин, и во природна вентилација во просторијата: протокот на воздух секогаш имаат тенденција кон помал отпор.

За да дознаете како да ја определите силата на влечење и нејзината насока визуелно, можете да ги користите следните корисни совети од мајсторите:

 • во вишок нацрт боја на пламен се стреми да бело, од оџак зуи се слуша,
 • во нормален нацрт пламенот е мирен и има пријатна златна боја,
 • со слаб нацрт, пламенот добива црвен нијанс со кафени ленти - поради недоволната количина на кислород за согорување,
 • со враќање нацртот сите чад од запалива огревно дрво оди во собата.

Одредување на присуството на влечење и насоката на протокот на воздух може да се користи со пламен спој или запалка. Запалете го огништето само ако бидете сигурни дека ударот е нормален.

Оние кои имаат долго искуство во користењето на дрво печки и камини се прилагодени како "уред за мерење на" да се користи ленти од тенка хартија, или чад од запалена цигара.

Корисни совети за оние кои ќе градат камин со свои раце

Пред да започнете со процесот на градење, треба да ја одредите точната количина на материјали што ќе бидат потребни за изработка, декорирање и дизајн.

kamin_v_zagorodnom_dome25

Експертите тврдат дека најприфатлива опција за самоизградба е камин кој е прикачен на ѕидот. Неговата конструкција може да се организира во веќе живеените простории и ерекцијата нема да го наруши интегритетот на ѕидовите или ќе бара дополнителни промени во изгледот на објектот.

Ако не постои желба да се мачам со изградба, тогаш можете да купите готови камина од леано железо во специјализирана продавница и да ја инсталирате.

kamin_v_zagorodnom_dome2

Почетниците во овој тип на градба, пред да започнат со работа, треба внимателно да ги проучуваат тематските информации, професионалните совети, фото-лекциите. Тие ќе помогнат значително да ги намалат трошоците за време на изградбата, како и да помогнат во изградбата на безбеден, функционален дизајн за греење.

Предностите на камини што горат дрва

Видови на печки-камини се разликуваат меѓу себе како што следува: материјалот од кој е направен, димензиите, целта, обликот, моќта.

kamin_v_zagorodnom_dome19

Овие уреди се дадени еден вид на естетика, практичност, а нивната цена е многу пониска од стандардните аналози. Точно, тие имаат и еден важен недостаток: нивната употреба може да се смета само како дополнителен извор на топлина. За жал, тие не можат да се натпреваруваат со котли кои работат на цврсто гориво или гас. Исто така вреди да се спомене дека печките од овој вид поминуваат многу гориво, но и покрај тоа, нивната потрошувачка се уште е помала од онаа кај печките кои работат на дрво.

Иако печките од овој вид може да се користат само како помошни структури, сопствениците ќе ги забележат своите предности и ќе бидат неопходни во случај на прекини на гас во зима. Во такви времиња, печките можат да ја заштитат просторијата од целосно ладење, системот за загревање од смрзнување и корисниците од непотребни финансиски трошоци и стресни ситуации.

Можеби сте заинтересирани за: