Гасна опрема за дома, како правилно да инсталирате гасна опрема

 • admin
 • 10 март 2016 година
Гасна опрема за дома, како правилно да инсталирате гасна опрема

Поголемиот дел од населението во домаќинството активно користи природен гас, се користи за греење на куќата, за греење вода, за готвење храна. Гасот е запалив производ кој е способен да создаде опасност од експлозија за време на складирањето, така што инсталацијата на гасни апарати се врши според строго дефинирани правила, од страна на квалификувани специјалисти. Со цел да се инсталира опремата за гас, исто така ќе биде неопходно да се добие соодветна дозвола од канцеларијата за гас.

Гасни апарати, основни правила за поврзување

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma3

Приклучувањето на апаратите за гас мора да се врши токму во согласност со проектот. Според правилата, просторијата наменета за поставување гасна опрема треба да биде:

 • е опремен со вентилација за издувни гасови и издувни гасови,
 • имајте извор на природна светлина, т.е. прозорец.

За да се инсталираат во приватни домови и апартмани само произведени во фабричките уреди за греење, се дозволени таблички и колони што имаат пасоши за фабрика. Доколку институциите бараат употреба на нестандардна опрема, тогаш таа мора да се произведува во согласност со посебен проект.

Инсталација на гас метар

Инсталирањето на опремата за мерење на гас е многу важен момент, гас метар ви овозможува да ги следите трошоците за гориво и да ги анализирате и планирате за повеќе рационално користење.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma5

контра инсталација е направена на висина од 160 до 180 сантиметри над нивото на подот, згора на тоа, растојанието до најблискиот отворен код пламен не треба да биде помала од 80 см. Висината на изолација инсталација чешма во таков случај треба да биде пол метри.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma4

Ако централниот стан има централно греење и топла вода, инсталацијата на метар не е задолжителна. Висината на поставувањето на гасоводот за снабдување во овој случај треба да биде еднаква на 170 см, инсталацијата на кран се врши на растојание од 20 см од плочата, од страна.

Правила за инсталирање гасни апарати - како да инсталирате шпорет на гас

Доволен услов за инсталирање на шпорет за гас е прозорец со прозорец (трансми) на кој има слободен пристап. На самата плоча мора да се обезбеди пристап на двете страни. Плочата не смее да се стави пред прозорецот - движењето на воздухот може да доведе до поместување на пламенот. Не го притискајте шпоретот на ѕидот на растојание помало од 5 см.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma2

Доколку шпорет на гас е поставен во близина на ненасочен дрвен ѕид, ќе биде неопходно да се покријат површината на ѕидот во близина на плочата со лист покриви или азбестни плочи. Ширината на премин пред плочата мора да биде најмалку 1 m. Неопходно е да се израмни во хоризонтална положба, и сите нозе треба да се стават на подот.

Растојанието од инсталираниот шпорет на гас до цврстиот гасовод не треба да биде повеќе од 4 m. При поврзување на гасниот вентил и цревото мора да се инсталира диелектричен влез.

Бидејќи модерните плочи се опремени со електрично палење и осветлување на рерната, тие ќе треба да се приклучат на електричната мрежа, штекерот инсталиран во кујната мора да биде заземјен.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma11

За флексибилно снабдување со гас на плочите можете да користите три типа на црева:

 • гума-крпа,
 • гума со метална плетенка на која мора да има жолта ознака (за означување на вода сина и црвена),
 • охлади метално црево, најскапиот, но исто така и најсигурен.

Внатрешниот дијаметар на цревото треба да биде најмалку 10 mm, премногу тенок не може да обезбеди нормално снабдување со гас за рерната и сите горилници.

Правилата за инсталирање на шпорет на гас бараат да бидат проверени пред инсталацијата. Постојат одредени правила на кои специјалист спроведува тест. Оваа задолжителна процедура помага да се детектираат следниве проблеми:

 • лабава употреба на горилници на гнездата,
 • неправилно поставување на рачката на петел,
 • заплена на рачки при вртење,
 • оштетување на млазницата од механичка природа и слично.

Покрај тоа, плочата мора да помине тест за истекување. Тоа може да се врши со примена на густа сапунска пена на заедничката површина. Кога ќе се вклучи снабдувањето со гас, меурчиња на површината на пена не треба да се појавуваат.

Инсталирањето на шпоретот за гас се врши според шемата прикачена на документот за овој производ. Инсталирањето на опремата за гас се врши според истите правила, без оглед на тоа дали се врши во приватна куќа, во градски стан или во колиба.

Повеќе детали за правилата за инсталирање на шпорет за гас погледнете го видеото:

Инсталација на проток на вода за гас вода

Грејачи на вода за гас, или колони, може да се инсталираат само на бетон или ѕидови од тули завршени со запаливи материјали. Ако ѕидовите во дрвена куќа, тие треба да се малтерисани, исто така, дел на ѕидот во близина на апаратот гас треба да upholster азбест или лим, растојанието од звучникот на ѕидот мора да биде најмалку 3 см.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma8

Ако целта е дрвени ѕидни плочки, челик или тапацирање на азбест не се потребни, но на растојание од ѕидот на грејачот, мора да се зголеми до 5 см.

На непастените дрвени површини не смеат да се инсталираат котли за греење.

Звучници се поставени на таква височина дека горилникот на подот беше не помалку од 100-120 см. Ако бојлер е инсталиран над бањата, тоа е подобро да се направи од отворањето на издувните бања.

Инсталирањето на грејачи на гас се изведува на посебни метални ленти прикачени на ѕидот. За да се обезбеди целосно отстранување на оџаците опремување на оџаци од гасниот режач. Вклучувајќи колона гас без систем за отстранување на чад во еден оџак строго забрането - обично cubage мали бањи, продуктите од согорувањето да влезат во воздухот може да предизвика сериозни труење.

Од гас потребни за количество воздух за согорување доставени до горилникот директно од соба бања, дотокот на воздухот во собата да се специјално дизајнирани за да се остави празнина помеѓу вратата на када и на подот.

За карактеристиките на поврзувачките гасни колумни, погледнете го видеото:

Барања за поставување на гасен котел

Гасните котли се најчеста опција за греење на приватна куќа денес. Но, инсталацијата и функционирањето на таквата опрема треба да се третираат со посебно внимание, ако неправилно се инсталираат и работат, тоа може да предизвика пожар или експлозија. Инсталирањето на гасни котли треба да се врши во согласност со важечките државни стандарди. Водени од прописите треба да бидат на процесот на дизајнирање на објектот и неговата изградба, ако инсталацијата е направена во старата куќа, тогаш изборот на просторијата треба да се земе многу сериозно.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma6

Барањата за котлара се како што следува:

 • просторијата мора да биде одвоена, инсталацијата на котелот во дневната соба е забранета,
 • таваните треба да имаат висина од најмалку 2,2 m,
 • да се инсталира еден котел ќе бара минимум 4 квадратни метри. m област,
 • Ѕидовите на помошни простории мора да бидат покриени со незапалива, подобро едноставно малтерисани,
 • тротоарите треба да бидат направени од незапалив материјал,
 • ширината на вратата треба да биде 0, 8 m,
 • областа на прозорците со кои се соочува улицата треба да биде 0,3 кв.м. за секои 10 кубни метри простор.

Во собата доделена на котлара треба да се сумира:

 • гас, опремување на затворање единица за инсталиран котел,
 • канализација, за инсталација на итни канализација од системот за греење и котел,
 • електрична енергија, 220 V, со автоматска мрежна заштита и заземјување,
 • водоснабдување, со можност за поврзување на топла вода и системи за греење.

Секој параметар на инсталираните комуникациски структури мора да биде во согласност со нормативно воспоставениот.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma7

Задолжителен услов за безбедно функционирање на котлатот е создавање на ефикасен систем за вентилација. Излезот во системот за вентилација мора да биде на таванот на котларата, а самата вентилација мора да има порака со општ систем за вентилација на куќата.

Ќе биде неопходно опремување на двата канали на оџакот, за поставување на оџакот и негово чистење. За снабдување со воздух може да се користи инсталиран на вентилационата решетка на вратата, додека за секој 1 kW моќност на котелот ќе треба најмалку 8 квадратни метри. cm од мрежната површина при снабдувањето на воздух од улица или 30 квадратни метри. cm кога се снабдува воздух од внатрешноста на зградата.

Некои барања се наметнуваат и на оџакот:

 • тоа треба да биде херметички и да не дозволи можноста за продирање на чад во собата,
 • големината на отворот за издувни гасови треба да биде еднаква на површината на котелот,
 • висината на горниот дел мора да биде над гребенот на покривот, со што ќе се спречи можноста за воздух кој цица низ оџакот.

Инсталирањето на гасниот котел може да се врши подалеку од извори на отворен пламен. Котелот мора да биде достапен за пристапот од двете страни. Правила овозможуваат гас бојлер инсталација откаже аранжманот природни нацрт котел со присилно отстранување на чад ќе биде доволно да се формира оџакот над покривот и вентилаторот поставена во оџакот. Рационално решение е распоредот на коаксијален оџак. Тој претставува две цевки, од кои едниот е затворен во другиот. Воздухот од надвор се внесува во комората за согорување долж надворешниот прстенест канал. Бидејќи внатре во структурата има цевка со топли димни гасови, испорачаниот свеж воздух ќе има време да се загрее добро, што значително ја зголемува ефикасноста на работата на котелот.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma9

Ако вентилаторот е вклучен во комплетот на котел на подот, тогаш за време на работењето создава значителна бучава. Затоа, експертите препорачуваат инсталирање на подни гас греење апарати во подруми или во подрумот на куќата. Изберете место на завист од типот на единицата (подот или ѕидот).

На правилата за поставување гасни котли и опремување на оџаци во дрвена куќа, погледнете го видеото:

Неопходно е да се предупредат сопствениците на куќите - инсталацијата на таквата опрема како котел за греење на гас треба да ја вршат професионалци кои имаат соодветна лиценца за производство на дела од оваа комплексност. Често, услугите за инсталација се нудат на компании ангажирани во спроведувањето на гасните апарати, нема смисла да се напуштат помош од специјалисти.

Карактеристики на уредувањето на оџаците

Гасните апарати што се користат за домашни потреби мора да бидат поврзани со одделни оџаци. Во случаите каде што употребата на еден оџак не е можно за која било причина, да се поврзете со заеднички оџак, но се грижат за подобрување на системот со различни нивоа на производство на производи на согорување.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma10

Обично оџаците се прават внатре во ѕидовите. Областа на користените цевки треба да биде најмалку 150 квадратни метри. cm, на пример - 13 x 13 cm. На целата должина на оџакот не треба да има хоризонтални делови.

Во оние области каде што оџаците се наоѓаат во близина на дрвените елементи на структурата, тие организираат сечи од ненапарливи материјали.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma12

Врвот на оџакот е заштитен со чадор направен од метал. Тоа ќе ја исклучи можноста за продирање на атмосферски врнежи од различни видови во внатрешноста на оџакот. Чадор често се прави пренослив. Ова го олеснува чистењето на цевката.

Поврзувањето на апарати за гас и оџаци е изработено од поцинкуван челик или покрив. Дијаметарот на цевките за поврзување и млазниците на уредите треба да соодветствува. За производство на свиоци се користи лим од челик.

Вертикалниот дел од приклучокот (од дното на млазницата до хоризонталниот дел од оската на цевката) мора да биде најмалку 0,5 m.

Должината на хоризонталните зглобови не смее да надмине:

 • за објекти во изградба - 3 m,
 • за оние изградени порано - 6 м.

Околностите се дозволени во поврзувачката структура, но не повеќе од 3. Радиусот на кривините на вртење не смее да биде помал од дијаметарот на цевката.

gazovoe_oborudovanye_dlya_doma13

Линките за поврзување на цевките мора да бидат колку што е можно построги и слободни за време на инсталацијата. цевка Крај на врската се пресели во канал чад, односно во ѕидарски, најмалку 10 см. Не треба да се користи-уред за ограничување (жлебови или диск) кој ќе се спречи крајот издаденост на повик ѕидот на каналот.

Безбедносните стандарди се строго забранети за поврзување на цевки преку живеалиштата. Цевките кои се наоѓаат во незагреани простории се изолирани.

За изградбата на коаксијален оџак на видео:

Можеби сте заинтересирани за: