Купи земјиште, како да го направиш тоа, корисни совети

 • admin
 • 02-Mar-2016
Купи земјиште, како да го направиш тоа, корисни совети

Набавка на земјиште, особено наменето за развој - случајот не е толку едноставен како што може да изгледа на прв поглед. Некои свест ќе бидат потребни за успешен избор на страницата, способноста за проверка на документи ќе помогне да се спречи фрустрацијата да се обиде да се справи со scammers и да ги минимизира ризиците од губење на сопствените пари.

Како да купите парцела на земјиште во сопственост - тајните на успешна потрага по земјишен заговор

Првото нешто што треба да ја одредите локацијата на страницата. Можете да ги проучувате предлозите користејќи специјализирани списанија или весници, Интернет, можете да се консултирате со пријатели кои веќе стекнале селско земјиште.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok16

Критериумите за избор можат да бидат:

 • територијални преференции,
 • цена,
 • близината до централните патишта, езерото или реката, шумата,
 • да се биде на територијата на куќа или село, како на пример селско семејство.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok1

Можете да отидете на друг начин, да изберете соодветно место со проучување на мапата на околината, да отидете на страницата и самостојно да водите разговори со локалните жители. Анализирајќи ги добиените информации, ќе биде прилично лесно да се утврди дали изборот на теренот е правилно направен.

Парцели со поглед на реката, во многу убава област, погледнете го видеото:

Специјалисти за продажба советуваат да не откриваат за време на разговорот за желбата за купување - таквата изјава за ова прашање може да придонесе за неразумно зголемување на вредноста. Само што си сигурен дека оваа страница е токму она што го барате, можете да пребарувате за сопственици на сајтови и да започнете преговори.

Како да купите парцела бесплатно

Поставувајќи цел за изградба на приградски дом, неколку луѓе се заинтересирани за прашањето за бесплатно купување на земјиште, иако оваа опција во принцип постои. Навистина, успехот на намалување на трошоците во голема мера зависи од областа во која се врши потрагата, на пример, во московскиот регион, речиси е невозможно да се најде некој кој не го окупира приградската област. Во други области оддалечени од главниот град, потрагата по напуштено место може да биде крунисана со успех.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok9

Ќе биде неопходно да се осигура дека на катастарската карта нема напуштено имот. Согласно со статутот, лицето кое сака да стане сопственик на земјиштето може за сопствени пари да ја стави земјиштето на државниот катастарски регистар.

Документите за регистрација на катастар треба да бидат предадени на правната чистота и можностите за развој, до одделот за недвижности. По регистрацијата, сајтот е на аукција, ако по месец не се пристигнати пријави од други граѓани, ќе ви биде дадена за изнајмување за 6 години. На тоа ќе биде можно да се изгради куќа и да се спроведе заговор за домаќинство. На крајот на периодот на наемот, ќе ви биде дадена можност да ја регистрирате сопственоста.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok20

Се разбира, постои ризик дека аукциската куќа понудена на аукција ќе биде од интерес за други купувачи, меѓутоа, веб-страницата, дури и во случај на наддавање, ќе ви стигне под својата пазарна вредност.

Во многу лошо сценарио, може да се случи општинските власти да бидат одбиени при формирањето на нова локација, трошоците за регистрација во овој случај нема да бидат надоместени. Втората опција е дека цената на парцелата на аукциите може да се зголеми енормно и да ја надмине пазарната вредност.

Немојте да заборавите и за целта на страницата и за можноста да комуницирате:

 • прво, нивното поставување можеби не е можно,
 • второ - земајќи ги предвид трошоците за комуникација, реалните трошоци може да ја надминат цената на локацијата со готови комуникации што се продаваат по пазарна вредност.

Значи, при изборот на стекнување опција, треба да тежат сите ризици и идните трошоци добро.

Парцелите се ефтини - како да изнајмите земјиште заговор

Иако овој метод е практично ист како што е опишано погоре, тој има значајни предности:

 • формирање на нова страница не е потребна,
 • употребата на општински парцели нема да бара плаќање,
 • ако земјата добиена пет години ќе се користи за наменетата цел, т.е. за изградба и одгледување на култури може да се добие во приватна сопственост.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok2

Слободното откупување на земјиште е исто така можно за граѓаните кои работат во одредени специјалности, или за оние кои имаат привилегии. Точно, такви опции се поврзани со обезбедување на маса на различни придружни документи и сертификати. Листата на категории на граѓани кои имаат право на бесплатно откуп на земјиште, како и големината на примената распределба, ги определуваат локалните власти.

Како да купите парцела и какви документи ќе бидат потребни за да се заврши продажбата

За да купите сайт не предизвикува проблеми од сите видови, треба сериозно да му пристапите на прашањето за собирање и обработка на документи, продавачот мора да биде обезбеден:

 • документи потврда на државата регистрација на сопственоста на земјиштето,
 • катастарски пасош на локацијата,
 • документ кој покажува како заговорот паднал во сопственост на актуелниот сопственик,
 • документи врз основа на кои била направена претходна трансакција за купопродажба на даденото земјиште.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok17

На Ваше барање, продавачот мора да обезбеди информации за координатите на местото наведено во историскиот случај, како и споделување на историјата на страницата.

 • Важна точка е проверка на точноста на регистрација на сертификатот за државна регистрација на законот, треба да се наведе:
 • докажувајќи документи,
 • датум на издавање,
 • сопственици (еден или повеќе),
 • вид на закон, i. приватна сопственост, кирија, итн,
 • опис на категоријата на локацијата, видот на дестинацијата, точната површина (во квадратни метри) и адресата,
 • катастарски број,
 • ограничувања, на пример - зоната за заштита на езеро или река.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok15

Исто така, треба да бидете сигурни дека во катастарскиот пасош има записи за:

 • датум на издавање на документот,
 • катастарски број,
 • претходни броеви, ако беа доделени на оваа страница,
 • локација на земјиште,
 • категорија на земјиште или неколку категории,
 • дозвола за употреба, укажувајќи за кои цели можете да го користите земјиштето,
 • други информации што ќе овозможат точна идентификација на локацијата.
 • документ, според кој лицето кое ја продава парцелата стана негов сопственик.

Детали за документите кои ќе бидат потребни за продажба на земјиштето:

Како да купите парцела за градење - некои корисни совети

Главните критериуми за избор на локација за развој се:

 • присуството на соодветно издадени документи,
 • точна проценка на потрошувачките својства на земјиштето.

Тоа е на вториот став треба да се обрне поголемо внимание - за некои нијанси дури и не се сеќавам кога се преговара за купување, ниту продавачи, ниту купувачи, и многу залудно. И ние ќе разговараме за следново.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok3

Ако изберете еден сајт на убавината на околниот пејзаж, со што се отвора прекрасен поглед на шума или река, треба да се запамети дека повеќето од овие сценско области имаат значително пристрасност. За сите нејзини визуелни привлечност во процесот на дизајнирање и изградба, тие ќе се покажат проблематични.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok10

Мали градиенти на почвата, околу 20 cm на оваа должина на куќата може да се израмнат со подигање на основата на куќата. Се разбира, ова ќе доведе до зголемување на трошоците за градежни работи, иако незначителни.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok11

Ако наклонот надмине 1 m, тогаш треба да додадете целосен подрум на проектот. Ова значително ќе го зголеми корисното подрачје на куќата, бидејќи наместо предложените два ката, куќата ќе има дури три. Но, оваа опција ќе доведе до значително зголемување на трошоците за изградба - 1 квадратен. м од подрумот под ќе имаат иста вредност како 1 квадратни метри. m од првиот. Приказни дека трошоците за подигнување на подот на подрумски подрум се многу пониски од станбените не е економски оправдано.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok6

Покрај тоа, усогласувањето ќе бара самата локација - работата на дворот со голема разлика во надморската висина веројатно нема да изгледа удобно. Се разбира, таквата работа на големи размери ќе бара дополнително вложување на средства. Во зависност од тоа каков дизајн на пејзажи се планира да се создаде на местото на нерамномерност, може да се користат потпорни ѕидови.

Во присуство на неограничен број на средства, градиенти достапни на почвата може да се претворат од професионални дизајнери во одлични и оригинални места за одмор. Треба да се напомене дека понекогаш создавање на уникатен убавина пејзаж може да има цена идентична со трошоците за изградба и завршување на стан куќа.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok5

Второто прашање кое често произлегува од неискусни развивачи: дали е можно да се добие парцела во близина на реката за изградба. Веднаш треба да се забележи дека изградбата на куќа во такво место е можно:

 • по студиите за носечкиот капацитет на почвата,
 • утврдување на нивото на настанување на подземните води,
 • појаснување на прашањето дали локацијата е поплавена за време на пролетниот поплава на резервоарот.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok12

Ако резултатите го потврдат присуството на проблеми, тогаш за време на изградбата на цоколот ќе треба да се изврши дополнителна хидроизолација, приближно иста како при изградбата на конкретен базен. Но, секоја хидроизолација не може да трае вечно, на крајот ќе има протекување кое бара сериозни поправки. Цената на таквите работи е прифатлива за луѓето кои се богати.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok13

Од горенаведеното може да се заклучи дека ако трошоците за изградба се планира минимум, вие не треба да се вклучат во спектакуларни погледи и ридест терен, тоа е подобро да се избере рамно земјиште далеку од брегот на езерото на реката таму.

Излегува дека оптималната локација на локацијата е чисто поле. Но, животот на такво место не го привлекува секое семејство. Засадените дрвја ќе го дадат саканиот зеленчук и ќе му дадат на живеениот изглед само по десетина години.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok7

Најрационален опција ќе биде да купи земјиште во непосредна близина на селото, на правото може да вклучуваат одлука за купување на изградба на една напуштена farmstead. Во овој случај, нема да има проблеми со патот, со поврзувањето на комуникациите и инфраструктурата.

При изборот се препорачува да се обрне внимание на димензиите на страницата, додека неговата ширина е исклучително важна. Куќа во изградба треба да се отстрани за најмалку 3 метри од границите на судот, во изградбата на куќа со спроведен Гаража тесен дел не може да биде соодветен за типичен проект на тие објекти.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok14

Односно. при купувањето треба да се определи не само бројот на соток, туку и обликот на земјата. Пред купување на земјиште треба да се утврди димензиите на иднината на куќата.

Ако се планира изградба на куќа за купување на земјиште во куќа, цената ќе биде незначително лагер комуникациски линии поставени нови, платен од страна на сопствениците на земјиштето цена. Износот зависи од престижот на селото и од типот на комуникација што може да се поврзе.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok8

Пред да купите било каков заговор за изградба, треба да ја дознаете можноста за поврзување на гас, светлина, вода, канализација и да ги разјасните трошоците за работа.

Ако куќата ќе биде изградена за постојан престој - секогаш прашуваат во врска со можноста за поврзување на гас - загревање на куќата со електрична енергија скапи, а истиот рок распределени моќ не може да биде доволно за да се загрее вашиот дом.

Тоа не треба да се запре избор на еден сајт каде што дури и проблематична врска на електрична енергија, особено во случај кога надлежните органи немаат веродостојни информации за условите за електрификација и достапност на соодветни објекти и цената на овој вид на работа.

Со претпазливост треба да се преземат за да на територијата во непосредна близина на индустриска зона со добиток и обработка на претпријатија, со доминација на ветровите, во режија на нејзиниот стронциум вашиот имот постои можност дека мирис и прашина постојано се отруе вашиот живот, а прозорците на куќата имаат во текот на годината да ги задржи приватна .

На принципите на изборот на сајт за развој во повеќе детали во видео:

Совет на специјалисти: таквите области за изградба на куќа не треба да се купат

Ако одредена локација во непосредна близина на градот, тоа е препорачливо да се распрашува за тоа дали вознемирува градот се планирани во оваа област - ако е така, вашиот дом може наскоро да биде опкружен со високи згради. Во овој случај нема никакво сомневање за било кој приградски тивок живот. Оптимално за куќа може да се смета за конструкција на растојание од околу 10-15 км од границите на градот.

Заинтригиран од страна на сајт во куќа, пожелно е да се интересирам за брзината на нејзиното население - ако неколку години од своето постоење била населена помалку од десетина куќи, тоа е лесно да се пресмета она што трошоците се на товар на секое семејство, тоа е населен (расчистување на патиштата од снег, заштита, и така натаму. .).

Со изборот на локација за изградба на куќи треба да се пристапи со убедување дека да се направи купување на евтини во блискиот град, изолирано подрачје со убава глетка нема да успее. Првично, треба да одредите што е поважно за вашето семејство - околната убавина, прифатлива цена или удобно место.

Ако е тешко да се направи избор сам - може да се однесувате на специјалисти кои ќе ја изберат најдобрата опција за пропорционално плаќање, земајќи ги предвид сите ваши желби.

Данок за продажба на земјиште заговор

Правење профит од продажба на земјиште во согласност со законите оданочуваат со совпаѓањето на следниве услови: сопственикот на сајтот, се направи на продажбата, а самата секција релевантните правила со кои се регулира постапката за плаќање на персонален данок на доход. Даночните обврзници можат да бидат и странски државјани и државјани на Русија, задолжителна состојба при наоѓање на место на територијата на Руската Федерација.

kak_pryobresty_zemelniy_uchastok18

Данокот за купување на земјишна парцела, имено стапката на данок на доход, е на ниво од 13% за лица кои се даночни жители. Ако продавачот на сајтот не е даночен жител, тогаш кога се пресметува износот на плаќањето, се применува стапка од 30%.

Од плаќање на данок, сопствениците на земјиштето кое го поседувале овој заговор повеќе од 5 години се изземени. Ако земјиштето му се остави на сопственикот како подарок или наследство од блиски роднини или приватизација, тогаш тој ќе може да го искористи изземањето од плаќање данок по три години. Новиот закон стапи во сила во јануари 2016 година и под нејзино влијание се примени сите трансакции, парите за кои купувачот ги добил во 2016 година, односно. во време кога законот веќе стапил на сила.

Можеби сте заинтересирани за: