Бетонски базен во областа, совети за изградба на армирано-бетонски сад слив

 • admin
 • 20 август 2015 година
Бетонски базен во областа, совети за изградба на армирано-бетонски сад слив

Во врска со деградацијата на животната средина, загадувањето на реките, езерата - базен на сајтот, во летниот период топла, тоа е извор на свежина и асистент за здравјето. Една опција изградена улица слив е бетонска конструкција на базен, кој може да биде и понатаму да насочите користење филм или плочки.

Изберете место за базенот

Избор на место за базен, ги разгледуваме следните услови:

 • местото треба да биде отворено за сонцето максимално време во текот на денот;
 • отсуство на големи дрвја во близина на базенот, како големо дрво не само што обезбедува сенка, барака нивните лисја и пречка на базен, но, исто така, корените на големо дрво, може да го оштети базен, итн

Основни принципи за изградба на квалитетен контејнер за конкретни базени

Неопходно е:

 • ако конкретни сад слив е инсталиран директно до куќа, базен палуба не треба да биде пониска во висина од темелите на куќата, туку основа на чашата и куќата мора да се одделени една од друга;
 • ако се изгради сад базен вдаден во земјата, тоа не е неопходно да се користи ископаниот материјал како backfill, како почвата може да предизвика возбуда кога се замрзнува и цевки во ладна, може да се развие во пукнатината;
 • користете песок како заднина;
 • ако подземните води се високи, мора да се инсталира систем за одводнување;
 • ако подземната вода е ниска, надворешната хидроизолација на сливот е сосема прифатлива.

Како хидроизолација, можно е да се користат хидроизолации или битуменозни мастики;

 • како и за истурање на сад за базен ви е потребна голема количина бетон, треба да се грижите за пристапните патишта за автомобилот со бетон;
 • ако влезот на бетонски миксер е тежок - нарачајте бетонска пумпа;
 • така што конкретната чинија е од висок квалитет, неопходно е да се компактира мешавината на бетон и тоа бара купувам вибратор за бетон  или позајмуваат или изнајмуваат.

Roem јама за базенот

По утврдување на локацијата на базенот, направете изглед на теренот и изгледот на идната структура.

На ширината, должината и длабочината на идниот слив, неопходно е да се направи толеранција за дебелината на идната сад.

По отстранување на почвата од земјата, печат и го израмни дното, идната чинија.


Поставување на дното треба да оди со строги хоризонтални линии, користете го нивото на зградата.

Ако дното е скршено, ќе завршите со изобличен ретровизор.

По израмнување, на дното на идниот слив мора да се направи песок-чакал, најмалку дебелина од 20 cm.

Зајакнување рамка на иднината конкретни базен сад

Над песок чакал backfill за изолација од подземните води, се стави хидроизолација за да не се оштети хидроизолација при инсталирањето на зајакнување кафез, направи тенок заштитен ферман бетон, со дебелина од 2-4 см.


На засилување е направено правилно, следете ги советите на професионалци:

 • комуницира со вентил помеѓу жица и не користат заварување. Бидејќи во областа на заварување, ќе продолжи на корозија. Заварување слабее на метал. Ако вентил не може да се движат, бидејќи на тесни заварување, кога фрлаат бетон во рамките на вашиот базен ќе се соочи со големи внатрешни стресови;

  • лежеше на дното на базенот на посебни засилување столчиња (можете да го користите на иста висина камења или метални цепаници, итн), приклучоци за на ѕид со помош на специјални пластични клипови или Ѕвездите;
  • ако се претпостави цевки, работи на тоа за време на засилување во места каде што не можете да се доближиме по бетонирањето.

засилување плетење може да произведе специјална кука.

Облик на иднината конкретни базен сад

Платформа иднина сад е многу важен момент.

Многу зависи од квалитетот на инсталација и сигурноста на прицврстување на конкретни сад.

Ако кофражни не врши правилно поради тешката маса на бетон, свиткување може да се случи како резултат на својот притисок, што резултира со намалување на ѕидовите, и како резултат на нарушена геометрија слив.

Кофражни да се претвори силен, тоа е најдобро да се користи еднократно метал кофражни.

Но, бидејќи на уникатна форма на секој базен, изберете метал палубата е многу тешко.

Значи, во основа, се користи за еднократна употреба кофражни.

Професионалци советуваат да се користи како оплата иверица дебелина од најмалку 2 cm.

Сите вградени елементи, не се качи на истураше на бетон, оставете го на ниши во кои, по отстранување на оплатата и за усогласување на ѕид, инсталација на потребната опрема за одржување на базени.

Кога се монтира кофражни, на секој половина метар, инсталација Struts и врски.

Ако базенот е во близина на ѕидот на куќата, куќа ѕид може да послужи како надворешен кофражни.

Меѓу ѕидот на куќата и на бетон, потребно е да се постават на сепараторот во форма на пена дебелина од најмалку 5 см.

Услови за правилно бетонирање

На конкретни сад служи за долго време и беше солидна, користете конкретни одделение не помал од M350.

Бетонски работи се одржа на надворешна температура не пониска од + 5 * В.

Фрлаат бетон треба да биде континуирано, или барем во два чекори, но тоа е потребно да се применат водоотпорност технологија "ладно заварување". Конкретни микс е набиен вибратор.

По завршувањето на конкретната работа, тоа е потребно да се усогласат на дното и ѕидовите, се инсталира сите хипотеки алиментација zachekanit лажат, да се спроведат дополнителни ленти и се соочува со работи.

Можеби сте заинтересирани за: