Како да се изгради гаража на метални листови со свои раце: избор на локација, дизајн, различни метални листови, се основата, дограма и гаража, инсталација на лимот профили, изолација.

 • admin
 • 24 јануари, 2016 година
Како да се изгради гаража на метални листови со свои раце: избор на локација, дизајн, различни метални листови, се основата, дограма и гаража, инсталација на лимот профили, изолација.

Повеќето сопственици на автомобили порано или подоцна размислуваат за изградба на гаража за нивното возило. Некој гради однапред гаража, дури и пред да купи автомобил, некој е убеден дека треба да се изгради "дом" за нивниот автомобил, бидејќи веќе е ентузијаст со искуство. Автомобил е неопходен за автомобил - никој нема да се расправа со ова.

Се разбира, постојат некои алтернативни опции за складирање на типот на машина за платени затворен паркиралишта, но проблемот се реши - прво, скапи од финансиска гледна точка, и второ - паркинг, тоа е паркинг и е - нафта не се менува, автомобилот нема да се искачи , само стои на странска територија и плаќаш за тоа. Се разбира, не сите сопственици на автомобили можат да си дозволат да градат капитална топла гаража со јама за гледање. Ова е долг, скап, ќе мора да ангажира градители и опрема. Но, да одбие да изгради гаража поради фактот дека нема доволно пари за монолитна основа, тула и плаќање за работата на градителите не вреди. Покрај тоа, има доволно опции. Една од наједноставните, релативно евтини и сепак достојни опции е да се изгради гаража од металниот профил со свои раце.

Гаража од метал: добрите и лошите страни

првата слика

 • Првата и најважна предност е релативната евтина цена и едноставноста на дизајнот. Гаражата може да биде изградена независно со еден или двајца помошници во рок од неколку дена.
 • Вработениот век на таква гаража е околу 30 години - не е лошо за таква брзо поставувана и ефтина градба.
 • Гаражата од металниот профил не е потребна декорација, изгледа естетски пријатна и привлечна.

Но, за жал, оваа гаража нема да обезбеди доволна сигурност за вашиот автомобил, бидејќи бравите се лесно отсечени од него, а ѕидовите на тенок лим не можат лесно да се отворат. И ако гаража не е на приватно земјиште или во заштитено подрачје, ќе мора да се грижи за поставување на сигнализација и други дополнителни средства за заштита од крадци.

Недостаток е и слабата заштита на структурата од промените во температурата. Сепак, овој недостаток лесно може да се отстрани со изолација на гаражата. Како да го направите тоа, и кои материјали да ги користите - за ова подолу.

Неколку совети за избор на место за гаража во дворот

како да изберете место за гаража

Не треба да се преземат за да се изборот на локацијата за гаража лесно - одеднаш во следниот дел ќе изгледа подобро фаворизирана од страна на мебел, или место е подобро прилагоден за некои фарма зграда. Еден од главните барања - заминувањето на автомобилот не треба да се меша со ништо. Идеална опција може да се смета за локацијата на гаражата така што нејзината порта е на иста линија со оградата. Ова гарантира дека автомобилот ја напушта улицата.

Па, ако можете да прикачите гаража од металниот профил до некои од зградите на локацијата. Така можете да заштедите за изградба на еден ѕид. Но, не гради гаража во станбена зграда, за да не се наруши домаќинството со звуците на моторот што работи и мирисот на горивото и маслата.

Гаража на метален профил: цртежи

Гаражното цртање 0 услов е задолжително, но пожелно е да се направи, особено цртежот е корисен за лица без сериозно искуство во градежните работи. Покрај тоа, со помош на цртежот не е тешко да се пресмета потребното количество градежни материјали и да се направи проценка.

Цртежи 1

цртежи 2

Подолу прикажуваме неколку варијанти на цртежи за гаражата од металниот профил, кои може да се користат и во завршена форма и се користат како основа за вашиот проект.

Избор на метален профил за гаража

fasadnyy-profnastil

За да се изгради гаража, ќе ви биде потребен метален профил на PS или C - што значи "ѕид". Фигурите во обележувањето укажуваат на висината на бранот на профилот во милиметри. На пример, "PS 30" е ѕиден профил со висина на бранови од 30 милиметри. Колку е поголема висината на бранот, толку е посилно профилот на листот, а цената е повисока. Не обидувај се да се спаси и да купат евтини бренд профилот C 8 или C 10. Тоа мора внимателно да се прицврстени на рамката, така што листовите не се "прошетка", и течење на дизајн, а оштетен, и тенок лист со свеж ветер се уште ќе вибрираат. Дебелината на брановидниот лист обично е 0,4-1 мм. За гаражата ќе биде доволно 0,5 мм.

Покрај тоа, всушност, брановидни табла, ќе ви треба:

 • Зајакнување и конкретно решение за фундаментација истурање.
 • Валани метали: аголни, профилни или круг цевки за рамка и порти. Дрвени решетки.
 • Самолепливи завртки за метал.

Од алатките:

 • Бугарски, кругови на метал.
 • Машина за заварување.
 • Шрафцигер или вежба.
 • Ножици за метална или електрична сложувалка за сечење профили (во отсуство на мал бугарски)

Како да се изгради гаража од метален профил: фазите на градежните работи

Основање на фондацијата. Најпогодно е да се направи основа за гаража во форма на монолитна плоча, која исто така ќе служи како подот во просторијата. Самата работа е некомплицирана, сосема е можно да се справите во текот на викендот, но ќе биде неопходно да се чека целосна стврднување на бетонот за околу три недели.

 • Монтирање на рамката. Изградбата е направена од валани метали: канал, цевки и агли. Во овој случај, вертикални лавици се инсталираат во фаза на фундаментална фрлање. Сите други делови се заварени. Периодот на поставување на рамката е 2-3 дена.
 • Инсталација на листови од брановидни плочи. Ништо не е комплицирано: листовите се сечат со сложувалка, ножици или бугарски, а потоа се прицврстуваат на рамката со метални завртки или алуминиумски навртки.
 • Работата трае најмногу два дена со учество на две или три лица.
 • Инсталација на гаражата портата. Рамката на портата е заварена од метални агли или канал и е наредена со метален профил. Работата трае не повеќе од два дена.

фондации

Измени го подрумот

Првата фаза на градежните работи. По истурање, не можете да почекате додека бетон не е целосно зацврстен, и веднаш продолжете да решавате други проблеми.

Прво, означете го подрачјето под гаражата, отстранете го почвениот слој до длабочина до половина метар. Дното на јамата е попрскано со чист песок, а песокот е изобилно навлажнет. После тоа, жлебовите се подготвуваат за вертикалните рамки на рамката. Патем, бунари за лавици исполнети со силен бетон ќе ја играат улогата на коцки за основа, што значително ќе ја зголеми неговата отпорност кон зимската пудлата на почвата. Длабочината на бунарите е 50-70 см. Потоа, покрај периметарот на основата, се поставува дрвена кофраж.

Пругите на арматурата со напречен пресек од 8-12 мм се поставуваат со чекори од 20 cm заедно и преку ископувањата, а арматурната мрежа е поврзана со жица за плетење. Во овој случај, можете да користите специјална кука или обични клешти.

Како да ја врзувате арматурата, можете да научите од следново видео:

Шкафовете се инсталираат во бунарите, од кои долниот дел мора да се претретира со битуменозни мастика. Трибините се поставени строго на ниво и се прицврстени со изолатори. После тоа, слој на бетон се истура и израмнува со правилото.

рамката на портите и гаражата

Рамка 1

Додека бетонот станува цврст и добива сила, можно е да се собере рамката. Можете да го направите од метален агол или профил, или од дрвени решетки. За да се поправат решетките на вертикалните столбови, се заварени челични плочи со дупки.

рамка 2

На почетокот на работата сече материјалот од потребната должина. Следно, хоризонталните шипки се заваруваат на три страни од рамката. Покривот на гаражата од металниот профил најлесно е да се направи еднократно, со наклон кон задниот ѕид. Ова е наједноставна варијанта: хоризонталните шини се заварени на спротивните рамки, на кои е поставен дрвен гајба. Треба да се напомене дека ако во зима падне многу снег, гајдот мора да биде цврст, или треба да се изгради фронтен покрив.

Рамката за гаражни врати е заварена од метален агол. Материјалот се сече под агол од 45 степени, трупот е заварен, а потоа металните агли се заварени на аглите на рамката за дополнителна ригидност. Во оние места каде што ќе има брави и завртки, заварени метални плочи.

гаражна врата

Шарките се заварени на предните столбови на рамката, по што се вметнува завршната рамка на портата и на него се означени просторите за шарките. При што се очекува да се направи не-отстранлив портите гаража, шарки заварени во опозиција, така што тие не можат да се отстранат.

монтажа на профили од лимови

прицврстување на брановидни плочи

Рамката за облека може да се скрати само по целосно зацврстување на бетонот. Ова е потребно за да не се нарушат вертикалните рамки на рамката и да се спречи оштетување и деформација на профилите. Листовите треба да се фиксираат вертикално за да се обезбеди непречено проток на вода низ ѕидовите. Материјалот се изолира во еден бран, и тоа мора да се земе предвид при пресметувањето на количината на материјал.

Многу поудобно е да нарачате веќе исечени листови - ова ќе заштеди време и ќе го продолжи работниот век на металниот профил, бидејќи фабриката го отсекува парче цинк и боја.

Гаражата започнува да се шири од ѕидовите. Првиот лист е инсталиран на таков начин што се затвора што е можно поблиску до долниот раб на бранот до решетката, што ќе помогне да се избегне повредата за време на операцијата.

труп

Листовите од метални профили се прицврстени на трупот со самоприслушување завртки за метални и гумени заптивки со шрафцигер или електрични вежби.

само-прислушување завртка за метал

Прво на сите, горниот агол е прикачен, а потоа целиот лист долж периметар, освен за местото каде што листови се исполнат. Следно, преклопување на следниот лист се преклопуваат во еден бран, пресврт на завртки на спојката, а потоа поправете го металниот профил во останатите места. Така, ѕидовите на гаражата се целосно поставени. При монтажа на металниот профил потребно е да се следат, горните агли на плочите се цврсто закачени на вертикалните столбови.

труп

Работата за поставување на покривот започнува со поставување на штици и олук. Прво, куки се инсталирани за олуци и олуци. Во текот на периметарот на покривот, се поставува шофершајбната, што е челичен лим свиткан под агол од 90 степени. Нејзината цел е да се спречи паѓање на подземните врнежи под покривот. На долниот раб на покривот, лентата за ветер е поставена така што паѓа во олукот.

На кровот скелет метални профили листови се монтираат долж оската на гаражата за да се обезбеди дренажа. Од горе, лист од брановиден лист е поставен на верижната лента и е израмнет по должината на работ на покривот, по што венината е прицврстена дополнително со шрафови до дрвениот гајба.

Затоплување на гаража од метален профил

гаражна изолација

Па, тоа е сè, вашата гаража од металниот профил е речиси подготвена. Но, ако во текот на целата година ќе го задржите автомобилот, просторијата мора да биде изолирана. Тоа е неопходно за да се осигура сопствената удобност, но со цел да се заштити автомобилот од ефектите на промена на температурата. Но, немојте да бидете премногу ревност и да создадете внатре во гаражата во зимска соба температура. Најдобро од сè, ако во зима температурата во внатрешноста на гаражата ќе биде од -1 до -5 степени Целзиусови. Ако се задржи во гаража висока температура, тоа е многу негативен ефект врз единиците на авто - ако надвор -25 и +20 во гаража, а потоа, по напуштањето на топла гаража, можете да се изложуваат на вашиот автомобил на брзите промени на температурата, која може да придонесе за оштетување на делови и компоненти.

Најдобро е да се изолира гаражата веднаш во процесот на градба, иако изолацијата на веќе управувана гаража не претставува никаков проблем.

Избор на грејач за гаражата на брановидни плочи

Во нашиот случај, најпопуларните грејачи се:

 • Материјали базирани на минерални влакна. Се продаваат во ролни или плочи.
 • Стиропор во плочи.
 • Полиуретанска пена е течна.

Сите овие материјали имаат и предности и минуси.

експандиран полистирен

експандиран полистирен

Наједноставна и ефтина опција. Плочи на експандиран полистирен се залепени директно на металниот профил, а потоа се израмнат со градежни мешавини. Меѓу недостатоците на овој метод на изолација - плоча слабо се спротивстави на механички стрес, лесно да се запалат, и може да почнат да се распаѓаат во интензивната топлина, а со тоа им даде исклучи токсични супстанции.

плочи од минерални влакна

плочи направени од базалт влакна

Најдобро е за гаража од метален профил како грејач погодни полу-цврсти плочи од базалт влакна. Овој материјал има многу добра топлинска изолација, е целосно еколошки и не гори, што е многу важно за просторијата во која е содржан автомобилот. Точката на топење на овој материјал надминува 1000 Целзиусови степени.

Единствениот сериозен недостаток на плочи од базалт влакна е способноста да апсорбира вода, така што при инсталирање, оставете вентилациски јаз од неколку милиметри. Циркулирачкиот воздух ја отстранува вишокот на влага од топлинскиот изолатор и го спречува создавањето на кондензат во внатрешноста на металните профили. Плочи на изолација се инсталирани во рамките на профили во форма на буквата У, прикачени на ѕидот.

Ако изолационите работи се изведуваат за време на изградбата на гаражата, топлинската изолација е подобро да се инсталира на посебен термопрофил, што го спречува создавањето на ладни мостови.

течна полиуретанска пена

уредување на течни полиуретански пени

Не најевтина, но многу лесен и ефективна технологија на изолација на просториите. Топлинскиот изолатор се нанесува со континуиран слој на површината на ѕидот, и нема лево и никакви пукнатини. Течна полиуретанска пена, покрај изолацијата, исто така се користи како бучава, хидрогена и пареа бариера, додека заштитата на металот од 'рѓа. Полиуретанска пена е издржлива, нејзиниот век на употреба не е помал од четириесет години.

Што се однесува до изолацијата на гаражниот покрив од металниот профил, сите погоре наведени материјали за топлинска изолација се соодветни за оваа намена. Со затоплување на едноставни седло покривни проблеми треба да се појават. Ако плоча од минерални влакна се користи како изолатор за покрив, изолациониот слој мора да биде покриен со материјал за завршување на светлина, може да се користи иверица или масло од дрво.

Како што можете да видите, при изградбата на гаража од метален профил нема ништо комплицирано, а целата работа, освен, можеби, заварување, може да се направи самостојно, притоа заштедувајќи време и пари. Но, ако не постои ниту желба ниту можност самостојно да се вклучат во градежни работи, можете да купите подготвена гаража од метален профил, чија цена варира во зависност од големината. Значи, гаражата од 3x4 метри ќе чини околу 55 000 рубли, 3,5 х 5 метри - 70 000 и 4 х 8 метри - 135 000 рубли.

Можеби сте заинтересирани за: