Инсталација на електрични инсталации во дрвена куќа, правила и карактеристики за инсталација на електрични инсталации, корисни совети

  • admin
  • 16 август 2015 година
Инсталација на електрични инсталации во дрвена куќа, правила и карактеристики за инсталација на електрични инсталации, корисни совети

Секоја инсталација на електрични инсталации е предмет на строги правила кои мора строго да се почитуваат. Особено е важно да се придржувате до таквите барања со тоа што електричните жици во дрвена куќа. Со кои правила и земајќи ги предвид спецификите, неопходно е да се спроведе ова?

Опасно соседство на дрвена куќа

За разлика од електрична инсталација во монтажни куќи или ѕидарски, дрвена куќа жици има карактеристики и жици потребни за да се спроведе во согласност со барањата на ПЕС и СНП.

interier23

Потсетиме дека на дрвени изградба на приватна куќа е потенцијално опасна близина на електрични жици. Неправилна или слабо произведена инсталација може да доведе до проблеми или промени. Затоа, постои лево, како да ги научат правилата на операција на електрична опрема, правила и прописи, како и право да ги собереш и да се стави на жици ништо.

provodka_derevo-e1354918876572

Вмрежувањето свој во дрвена куќа е изводлив електричната активност, што е потребно за да започнете со шемата за дизајн.

Ние дизајнираме и развиваме шема

Се препорачува да се развијат и инсталираат електрични инсталации во фаза на изградба или поправка на приватна куќа. Дизајнот и дизајнот на дијаграмот за поврзување се потребни со воздух за влез и внатре во куќата.

ccccc

Имате во изградба ќе биде можно да се направи корекција на шемата избор жици распоред врз основа на - еден-фаза или три-фаза.

shema-odnofaznogo-pitaniay_dom

Во дизајнот и развојот на планот мора да ги земе предвид билансот на целата покуќнина, кои ќе бидат поставени во куќата. Поделете кола за напојување во групата или поради осветлување линии и розета линии формирана посебна една линија дијаграм. Во секое коло потребно е да се вклучи бројот на инструменти и жици.

shema_provodki1

Обврзувачката фаза на дизајнот на колото е дизајнот на заземјувањето и нулувањето на електричните апарати. Се препорачува да се направи приближна пресметка на бројот на жици и трасирање користење на постојните приватни план куќата. И, конечно, изберете го типот на жици.

elektrika06

Изберете го типот на жици за дрвена куќа

глодари, вода и бакарни цевки

За да инсталирате електрични инсталации во дрвена куќа се препорачува скриен или отворен начин. Направете скриени жици  во дрвена куќа се очекува со употреба на кабли и жици од бакар цевки, не-запалив пластични кутии, флексибилни метални црева, и кабелски канали.

Отвори жици  во дрвена куќа е монтиран на суспензија од страна на слободната површина на ѕидовите или таванот користење изолатори, жици, жици или клипови.

60301022

При изборот на тип на жици не боли да се потсетиме на присуство на глодари во куќи на земјата и на можноста од поплави на ѕидовите и основа. Затоа, жици, скриени во бакарни цевки, може да се наречат идеална заштита опција. Избор на тип на жици може да се смета како референтна точка за следните моќност инсталации и инсталации во приватен дом.

elektroprovodka_v_derevyannom_dome

Како да направите влезно напојување

Влезна моќност мора да почне со пресметување на напречниот пресек на влезниот кабел според максимално оптоварување. За олово-во кабел е подобро да се даде предност на NIC 4 со проводници со иста пресек 16 mm.kv без суспензија кабел.

член65

Изданок на главната линија на куќата е произведена со полно работно пирсинг конектори со прицврстување сидро менгеме наоѓа на заграда. Како да се спроведе жици во дрвена куќа следно?

Внатре во куќата да се направи кабел пауза и понатаму линеарна функција на кабелот ќе настапи VVGng кабел делот 6 mm.kv.

pic31

Изберете кабел за поврзување

За групи на дрвена куќа осветлување користење на дел жица 1,5 mm.kv за насадни подобро да се користи за проводници со 2,5 mm.kv. Стандардните табеларни вредности се користат за да се избере дијаметарот на жицата.

provodka-v-derevyanom-dome-cena.01

Шеми на разводни плочи

Прекинувачот за дистрибуција во дрвена куќа треба резерви менува групата, оневозможување на куќата во случај на дефект. За напојување дома од трифазен мрежа бара три-пол машина за еднофазен мрежа ќе биде една или две пол прекинувач со институциите "фаза" и "нула".

Слика 1

Монтажа во дрвена куќа со свои раце чекор по чекор

како да се постават кабел и да се инсталираат приклучоци и прекинувачи

Пред да започнете со жици, означувајте на патот за куп кутии, приклучоци, прекинувачи и осветлување. Во согласност со планот и начинот на кој се распаѓаат врска кабли големини.

Инсталација-жици-во-дрвена куќа

како да направите надворешно каблирање

За надворешна каблирање е подобро да се користи канал направени од специјален оган-retardant пластика, која е долг, тесен кутија. Погодност за поставување и поставување жица во кабелскиот канал се потврдува со тоа што живее во дрвена куќа. Покрај тоа, кабелскиот канал изгледа добро на ѕидовите на дрво.

skrytaya-elektroprovodka

Корисни совети

Најдобар уред за поставување на кабелот на дрвена куќа се бакарни цевки. Ригидноста на конструкцијата на цевките обезбедува интегритет на жиците дури и на најкомплексните линеарни делови.

elektroprovodka_v_derevjannom_dome_svoimi_rukami3

поставете го кабелот во цевката

Подготовка на пат за обележување и каменување. Кабелот е поставен на таванот, подот или заостанувањето. Премини преку дрвениот ѕид се опремени со метални ракави. Цевки за бакар заптивка избрани со маргина на дијаметар за слободен жица полнење. Бакарни цевки за жици може лесно да се исечат или свиткуваат.

soedinenije_provodov_v_korobke-15

Секции на цевки се чистат и полиран раб, со исклучок на оштетување на кабелот. Кабелската цевка е прицврстена на ѕидовите на дрво или таванот со употреба на стеги. На цевките за рака се прицврстува начинот на проширување на цевката од внатрешноста на ракавот. Ние ја подготвуваме подготвената жица низ цевката и проверуваме интегритетот на изолацијата. А потоа на крајот на кабелот протегала Бурк со должина од 20 см во разводна кутија.

1

вени на дистрибуција кутии се вклучат голем пресврт, што го прави изолација капа на ППЕ.

Да поттикне кабел врска со метал за ожичување во дрвена куќа се препорачува во случај на целосно просториите обложување куќа.

29242-2827912-_0357__

инсталирајте ги саките и самите прекинувачи

За поставување жици и инсталирање на приклучоци и прекинувачи, исто така е подобро да се користат метални ракави. Инсталирањето на приклучоци во дрвена куќа не се разликува од традиционалната инсталација. По отстранувањето на капакот, основата на приклучениот приклучок или прекинувачот е монтиран на ѕидот со помош на завртки за самопреслушување.

m-1315

Најважните и достапни информации за инсталацијата на жици се поставени во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: