Вода бањи, опции за снабдување со вода, со свои раце

  • admin
  • 14 мај 2016 година
Вода бањи, опции за снабдување со вода, со свои раце

Удобно користење на бања е можно само ако зградата има цевка за вода. Ова овозможува во секое време, во лето и во зима, да имате на располагање точниот износ на топла и ладна вода, што е несомнено многу погодно.
  Се разбира, ако постои можност да се поврзете со централно снабдување со вода, проблемот со водоснабдување за да се реши прилично едноставна - вие само треба да се добие дозвола за да се поврзете на мрежата, да се донесе на цевката на бања, да се направи на жици внатре, и да ја инсталирате сите потребни опрема.
  Но, ако во близина нема вода, и во текот на целата година е потребна вода во бањата и на местото. Ваквите ситуации се многу чести. Се разбира, не е важно носење вода од бунарот рачно во 21-от век, особено бидејќи постојат многу опции за решавање на овој проблем.

Варијанти на извори на водоснабдување

shema-istchnikov-vody

Подолу се опише некои варијанти на изворите на вода за земјата или во околината, во отсуство на централниот гасоводот. Ние ќе ви кажам како изградбата на снабдувањето со вода во бањата од свој бунар и добро. Размислете за карактеристиките на водоснабдувањето во лето и зима.

Нормалното снабдување со вода во бањата значи постојано присуство на вода во зградата, без оглед на сезоната. И ако загрева вода не е толку тешко - преку печка или elektroboyler, тогаш проблеми хранење може да се случи со оглед на притисокот во системот е создадена и се одржува од страна на препумпната станица, избор и поставување на која бара искуство и вештина. Во рамките на оваа публикација, ќе разгледаме неколку од најпопуларните опции за водоснабдување за селска бања од различни извори.

Значи, првиот проблем што треба да се реши е извор на вода.

Тоа може да биде:

• Добро.
  • Добро.
  • Централно водоснабдување.

Наједноставната опција во оваа ситуација е, се разбира, врската со водоснабдувањето. За да го направите ова, треба да добиете дозвола, а потоа постапете по следниот редослед:

• Соберете гасовод и опрема во бањата.
  • Гасовод од централниот автопат до бања.
  • Пробајте и истрчете вода во бањата

како и извор на вода за бања

kolodec-solnechnogorsk

Луѓето користеле бунари уште од античко време. Водата може да се извлече од веќе постоечка бунар, на пример, преку преговори со соседите или со ископување на сопствените. Ова е една од најефтините, сигурни и едноставни опции за обезбедување на вода за вашата земја или земја заговор.

Од минусите може да се забележи:
  Сомнен квалитет на водата, може да биде високо загаден за време на пролетните поплави или интензивен дожд. Покрај тоа, може да има разлики во нивото на водата, што е полн со неуспехот на опремата. Ѕидовите во бунарот се најпрактични за да се направат на готови бетонски прстени, кои се спојуваат заедно со скок во жлебот. Таквата врска обезбедува стабилност на бунарот во случај на движење на земјата.
  Пожелно е да се запечати фуги меѓу прстени на таа валкана вода од горните слоеви на почвата од внесување на вратило. На дното на слој и се истури мали урнатините, или наредени неколку слоеви на геотекстил.

Но, ако постои добро и проблемот на водата мора да се реши брзо, а потоа можете да го користите т.н. Abyssinian и привремено извор на вода. Ова е едноставна метална цевка, која е вовлечена во земјата на аквиферот. Абисинскиот бунар е добар ако водата на локацијата лежи во близина на површината на земјата - не подлабоко од 12 метри.

Главната нијанса во распоредот на абисинскиот бунар е методот за изработка на самата цевка. Нејзиниот крај е направен како копје. Над врвот се дупчат неколку редови на дупки преку кои водата ќе влезе во цевката.
  Постепено се зголемува како импровизиран добро, дел од делот, возење нив во земјата - да се постигне аквифер. Оптималното ниво на вода во Абисинскиот бунар мора да биде најмалку еден метар.

Пумпата е инсталирана одозгора, ако длабочината на бунарот е помала од 7 метри. На поголема длабочина, потребна е потопна пумпа.

како и извор на вода за бања

Сите бунари може да се поделат на два вида - песок и артезијан.
  Опција со artezinskoy ефикасно можат да се отстранат - тоа е прилично скапи и се бара употреба на специјални тешка опрема. Покрај тоа, водата од длабоко водоносни се смета за стратешки ресурс на државата, а на артески добро е да се добие лиценца. Водата од артески бунар е многу чиста, нејзиниот фонд е речиси неограничен. Значењето на уредување на артески бунар е само ако се организира колективно снабдување со вода од бунарот на неколку фарми.

1412145816_artezianskaya-skvazhina-kopiya

Песочниот бунар е дупчат до длабочина од не повеќе од 30 метри, до таканаречениот горен аквифер. Може да стане затнато со текот на времето, што ќе доведе до дефект на опремата. За да се избегне ова, т.н. филтрациона колона е распоредена во песокот. Предностите на песочните бунари се брзината на нивната конструкција и релативната евтина цена.

2-скважина-на-песок

Недостатоци:

• Неможност за прецизно предвидување на волуменот на вода во бунарот.
  • песочна ретко снабдува повеќе од 1 куб. Метри вода на час.
  • Песочната дупка се затнати со текот на времето.

Водоснабдување на бањата, шема

Podacha-vodyi-v-banyu

• Водна пумпа.
  • Автоматизација, сензор за притисок.
  • Акумулатор за акумулација.
  • Обиколен вентил - наменет за одвод на вода од системот за водоснабдување.
  • Автоматски прекинувач за притисок.
  • Неповратен вентил за пумпата.
  • Опрема за греење на вода.
  • Филтер, итн.

Независно од која изворна вода се снабдува во бањата, во секој случај е потребна пумпна станица. За да се обезбеди вода бања и вшмукување применуваат потопни пумпи - во зависност од длабочината на која аквифер. Внимание се посветува и на дијаметарот на бунарот и притисокот во системот.
  Професорите препорачуваат да се спречи изборот на системи со хидроакумулатор.

sefa100-2

Од изворот, водата се внесува во системот преку излезната цевка, која мора да влезе во бунарот или под точката на замрзнување на земјата. Влезот на цевката е неопходно запечатен. А мулти-слоевит водоотпорност направени со користење на силиконски, течни стакло и плочка лепило.

За да се осигура дека пумпата не работи постојано, а исто така и да создаде резервоар за вода, се поставува резервоар со капацитет до 50 литри. Притисокот во системот исто така се одржува со помош на резервоарот.

Цевки за водоснабдување

Изберете ги цевките што ви требаат во зависност од тоа - кога бањата е управувана - цела година или само во текот на летото. Во вториот случај, може да заштедите значително со купување на флексибилно армирано црево за напојување.

f05d6ae774656e0446732bd0b2f97386

Тие се многу едноставно поврзани со помош на адаптери. Таквото привремено снабдување со вода дури не треба да биде закопано во земјата. Во есен системот е расклопуван, сите црева се преместуваат во просториите пред следната сезона. Доколку снабдувањето со вода за домаќинството во бањата треба да се обезбеди преку целата година, нејзината организација ќе бара многу повеќе време, напори и ресурси.

Со цел да се поврзете со пумпната станица и да се доведе до водоснабдување до објектот, потребни се полиетиленски цевки со дијаметар до 32 mm.

plastik-trybu3.jpg

За останатите жици, доволна е цевка од 25 mm. Со труби на метал работа не е тешко, но во местата каде што металните делови со дихтунзи се користат соединенија, кои на улица брзо ќе дојде во занемареност.

vidy_fitingov_dlya_metalloplastikovy_h_trub

Затоа, пред зградата, можете да го користите полипропилен цевка, која е поврзана со заварување и не ја изгуби својата карактеристики на многу долго време - како цевка може безбедно да се поставени во ровот и користи топла вода. Работа со полипропилен бара одредено искуство. Исто така ќе ви треба алатка - машина за заварување за полипропилен.

978175

payal-nik-dlya-polipropilenovy-h-trub

На продажба исто така има и цевки, засилени со алуминиумска фолија или фиберглас. И двете опции се совршени за када.

Избор на бојлер за бања

Во случај кога зградата на бањата се наоѓа веднаш до станбената куќа, можете да поставите цевка со топла вода директно од греење на котелот, изградба на нешто како греење. Се разбира, цевката ќе мора да биде темелно изолирана, а во студената сезона неизбежно ќе има топлински загуби.

f3aed8dafe2114e95afa784dfeda6a3a

Многу е полесно и поекономично да се организира топла вода во бањата веднаш на самото место. За таа цел, можно е да се користи печка со вграден метален контејнер, по можност нерѓосувачки челик.

pech_s_bakom_2

Водата во таков контејнер ќе ја задржи топлината долго време. Сепак, сопствениците на сауни преферираат посовремени и практични начини - со помош на проток или складирање на бојлери.

На пример, протокот на гасен котел се карактеризира со висок капацитет, но скап во работењето.

6820200911121044061.166247_Therm_6000_O

Најчесто во бањите се инсталирани електробојлери од типот на складирање.

водонагревател

Нивниот волумен зависи од тоа колку луѓе во просек ја посетуваат бањата во исто време. На пример, за 3-4 луѓе ќе има доволно 100 литри топла вода.

Карактеристики на водоснабдување за бањи во зима

mastercity_be1e6e6f0bed90fed23caa92b2b2150339

Ако снабдувањето со вода и греењето на станбената куќа и бањите се единствена шема, тогаш нема да има проблеми. Но, ако просториите во зима не се загреваат и се замрзнуваат, сè е малку посложено. Водоводни цевки се поставени на длабочина што ја надминува точката на замрзнување на земјата. Значи, за средната зона на Русија ќе биде во рамките на 1,5 метри. Ова значи дека цевките мора да бидат поставени не помалку од 1,7 метри.
  Еден од најдобрите материјали е полипропилен. Цевките треба да се изолираат со материјал отпорен на влага. Па, тоа мраз е загарантирана да не дојде до цевката, поставен на врвот на дополнителна перница на материјали за изолација, а потоа ја затвори слој на почвата.

Ако соба на бања не се загрева во зима, по завршувањето на процедурите бања е апсолутно целата вода од системот треба да се исцеди, како и во екстремно ниски температури во затворени простории и на отворено може да бидат исти.
  За цевководни цевки во текот на целата година, потребно е да се инсталира сензор за притисок и неповратен вентил. Овие елементи се инсталирани пред влезот на цевката во зградата.

Уред за водоснабдување на бањи во фази

Подготовка на изворот на водоснабдување.
  Цевковод вода цевки за изградба на бања.
Инсталација на сите потребни елементи: топчести вентили, филтри за вода, вентили, итн. Од хидрауличниот акумулатор се доставува цевка со ладна вода на котелот. Пред котелот, инсталирајте мака на која се поврзани славините за ладна вода. На излезот од котелот се приклучува цевка за топла вода до која краеви се прицврстени.

razvodka_trub_vodosnabzheniya_iz_polipropilena_v_chastnom_dome_0

Кога дистрибуирате цевки во внатрешноста на зградата, прво се инсталираат сите вертикални столбови. Хоризонталните патишта се поставени подоцна. Откако ќе се состави системот, ќе се направи тест-тест. Отвора топката вентил, сите патишта се полнат со вода, врските се проверуваат за протекување. Ако водата тече од чешмите постојано, тоа значи дека целиот систем е полн и нема воздух внатре.

goryachaya-holodnaya-voda

Следно, затворете ги чешмите со ладна вода и вклучете ја пумпата за да ја проверите работата на автоматиката. Пумпата треба да почне кога притисокот во цевките ќе падне на околу 1,4-1,6 бари и ќе се исклучи кога ќе достигне 2,2-2,5 бари. Штом притисокот ќе го достигне посакуваното ниво, електричниот котел е вклучен. Ова е една од наједноставните шеми, и сосема е можно лице со искуство во водоводот да направи водоснабдување во бањата со свои раце.

Можеби сте заинтересирани за: