Фондацијата плоча, што е тоа, основа плоча уред, корисни совети

  • admin
  • 12 јули 2015 година
Фондацијата плоча, што е тоа, основа плоча уред, корисни совети

Најдобар избор на фондацијата за изградба на нискоградба е фундаментната плоча, која ја надминува основа на бендот за голем број оперативни параметри. Како да се разбере изградбата и самостојно да се произведе плоча на фондација или изолирана Шведска и Дојче плоча?

Што е основа плоча

Меѓу сортите на фондацијата посебно место е окупирана од плочата основа, која е армирано-бетонски артикл со монолитна покривка.

06.08 1

Структурно, фундаменталната плоча може да се организира во форма на:

• солидна основа

• Решетка на греди

• во форма на кутија основа.

Како основа која може да се подигне, фундаментната плоча има различни предности:

• Лесна инсталација и отпорност на товари

• стабилноста на структурата за оток и поместување на проблемот

• минимално ниво на геозоунд

• способност да ги извршува функциите на "грубиот под" во иднина.

4-4

Значителен недостаток со монтажата на плочата е нејзината цврста цена на бетонот и макотрпноста на уредот за подготовка на основа и песочна перница.

maxresdefault

Се разбира, кога плочата е вградена, главниот индикатор за квалитет е дебелината на плочестата плоча, која зависи од висината на бетонот, бетонот и армирањето.

На ваков начин изгледа изградбата на изолираната плоча во европските земји.

Корисни совети

Препорачливо е да се користи плочка за основата за следните типови на почва: заситена вода, масовно и деструктивно, како и во места со висока сеизмичка безбедност. Дополнително, ако почвата на локацијата доживее нерамна компресија на границите, тогаш позицијата на плочата може да се коригира.

grunt_1

Како да направите монолитен уред за плочи

Основата на конструкцијата е монолитен бетон, кој се истура со бетон на целата површина на изградената зграда. Како што се истура бетонот, монолитната основна плоча е армирана со решетки или греди, со што се обезбедува интегритетот на структурата.

armirovanie-dlya-monolitnoy-plity

Фазите на уредот и изградбата на основата се:

• ископување работа на основа и инсталација на песок перница

• создавање водоотпорност слој

• Конструкција на оградување на традиционален начин

• монтажа на арматурно засилување

• Поставени основи за полнење

• изолација на горниот слој.

porjadok-vozvedenija-monolitnogo-fundamenta1

Меѓутоа, за да се изврши сет на мерки, неопходно е да се пресмета основата, која може да се изврши во онлајн режим.

plitnii-fundament-s-rebrami-zhestkosti

Пресметка на основната плоча

Пресметката е дизајнирана да се одреди количината на материјал потребен за плочката на уредот.

Слика 2222

Постапката за пресметка на регулиран СНП 2.03.01-84 бетонски конструкции и DBN V.2.1-10-2009 фондации структури, се добиени следниве податоци:

• Волумен на бетон за истурање и неговата тежина

• количината на материјал потребен за подготовка на мешавина од бетон (цемент, песок и кршен камен)

• обемот на одборот за изградба на кофраж

• Трошоците за градежни материјали по тековни цени.

Слика 1

Покрај тоа, таквите пресметани податоци ќе се добијат:

• површината на ѓонот, страничната површина и периметарот на плочата

• дистрибуирано оптоварување на подножјето

• вкупна тежина на арматура и дијаметар на минимум арматурни шипки

• големина на жица за зајакнување на жица

• Дебелината на опаковните плочи и препорачаната висина на подлогата.

ris_51

Врз основа на добиените податоци, тие купуваат материјали за изградба.

Слика 3

Корисни совети

Веродостојноста на пресметувањето на он-лајн калкулатор е висока и проверена на време. Покрај тоа, пресметката ја создадоа одлични луѓе кои поседуваат широка база на знаења и практики. Да се ​​сомнева во точноста на пресметката: пресметка може да се направи рачно, но тоа е потребно да се започне да се прочита неколку предавања на студентите Изградба академија. Ако веднаш сте досадно, повеќе смело работите со калкулаторот.

Слика 1111

Зошто е неопходно да се подигне песочна перница

Кога уредот мора да се смета дебелина основата плоча и ширината на мозоци слој и големината на песок перница. Потсетиме дека првично го отстрануваме горниот плоден слој на почвата и копаме јама до длабочина од 0,5 m.

ustroystvo-fundamenta-v-razreze

Смачкана од висина од јамата се става слој од 20 см и 30 см слој од песок. Благодарение на уредот песочна основа на основа перница плоча се стекнува со карактеристична "лебдечки" мобилност.

fundamentnay-plita

Така, најниската притисок на земјата ќе имаат основа плоча со дебелина се пресметува земајќи ги во предвид карактеристиките на теренот и товари, како и длабочина. Изградбата на основата перница, засилена со рамка, ги гасне штетните товари кои создаваат движење на земјата. Монолитната плоча е доволно висока и ги отстранува сезонските движења на почвата.

Shema-plitnogo-fundamenta211

Зајакнување на основната плоча

Зајакнување монолитен плоча се врши од страна на две зајакнување ткаенина со мрежа од 20 x 20. причина за поврзување на две мрежи ќе биде дел од метални прачки 12-16 mm, што се заварени во исправена положба на иста висина на првата (пониска) мрежа.

image128

Чекор за зајакнување може да биде 200-400 mm. За подигнување на основа плоча, користете бетон од класа B15-B25.

Корисни совети

За да се осигура дека армираната рамка нема точки за контакт со земјата, неопходно е да се користат брави со дебелина од 50 mm. Да речеме дека подигнувањето на плоча основа е поедноставно од касетофон, иако цената на основната плоча е поскапо.

armirovanie_fundamenta

Како да се подигне основата плоча со своја рака е прикажано во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: