Ние ја загреваме верандата, како да го направиме тоа брзо, корисни совети

 • admin
 • 2 јули, 2015 година
Ние ја загреваме верандата, како да го направиме тоа брзо, корисни совети

Мошне често има потреба да се направи "загреана" летна тераса станбени загреана соба. Причините за секој свој - некој сака да се прошири на сметка на веранда простор за живеење, некој сака да организира кујна на веранда или да се постави туш, поради недостаток на соодветна просторија. Но, поголемиот дел од програмерите, особено сопственици на летото колиби, ограничен изолација веранда, на зима остана нула температура се должи на топлина што доаѓа надвор од куќата. Оваа опција, патем, најмногу е на побарувачката, бидејќи им овозможува на сопствениците на дачи да го користат изолираниот веранда простор како складиште за конзервација и зеленчук на доволно ниска температура.

Со цел квалитетно да се загрее верандата, ќе мора да работиме напорно. Проширувањето треба да биде изолирано на сеопфатен начин почнувајќи од фондацијата. Како да се изолира верандата, и кои материјали да се користи - прочитајте подолу.

Тогаш да се загрее? Избор на материјали

Сегашниот пазар за градежни материјали не страда од дефицит, и нема да биде тешко да се најде соодветен топлински изолатор. Изборот тука е навистина огромен - за секој вкус и за секој паричник. Повеќето програмери претпочитаат пена и минерална волна, како најефтина и ефективна изолација.

полистиренска пена

минерална волна

Но, користејќи, на пример, полистирен, треба да се грижите за усогласеност со мерките за заштита од пожар. Полистиролот не изгори многу добро, но се топи на високи температури, создавајќи многу токсичен чад. Затоа, ако се планира да се направи кујна на веранда, најдобро е да се отфрли пена пластика.

Како дополнителна изолација е добро докажан пенофол.

PenoFol

Метализиран слој од овој материјал добро го одразува ултравиолетовото зрачење, имајќи топлина во просторијата. Пенофол се состои од пена полиетиленска основа и слој од силна алуминиумска фолија, која ја игра улогата на "рефлектор". Овој материјал може да се користи како дополнителна или основна изолација за верандата. Но сепак се препорачува да се користи пенофол во комбинација со други, поефикасни материјали за топлинска изолација, на пример, минерална волна, пена од полистирен или полиуретанска пена.

Минатата и се етаблира како евтина и ефикасна изолација на станбени простории. Тоа практично не е осветлена, и ефикасно да го спасува топлина дури и при многу ниски температури.

Надворешно затоплување на верандата. Фондација

веранда фондација

Верандата не е само дополнителна просторија, која може да се користи за домување, рекреација или прием на гости. Ова е, исто така, еден вид тампон за главните простории, кои во студената сезона обезбедуваат дополнителна изолација на дневните простории. Затоа, потопло на верандата, толку подобро внатрешноста на куќата е заштитена од студ.

Започнете затоплување на верандата од фондацијата - темелите. Треба да се напомене дека оваа работа треба да се направи во фазата на изградба, но ако во тоа време беше запоставена, ситуацијата може целосно да се корегира. Главната работа е да се биде свесен за тоа каде се наоѓаат најранливите места, а главното внимание им се посветува на нив.

Поголемиот дел од верандата е изграден на иста основа како главната зграда - може да биде бетонски плочи или лента монолитна основа. И покрај тоа што бетонот е многу силен материјал, не се меша со студената слобода да навлезе во внатрешноста, така што темелите и зградата можат многу да се замрзнуваат. Губењето на топлина преку неизолирана основа може да достигне 25% или повеќе. Постојат неколку начини да се загрее основата на верандата со свои раце.

Можете, на пример, да ги разбудите празнините помеѓу сегментите на конструкцијата со проширена глина или обична земја. Навистина, овој метод може да се користи само при поставување на темелите или реконструкција на собата, бидејќи ќе мора да го раскине целиот кат до земјата. Депонирањето, се разбира, е најевтин метод, но не е многу ефикасен, бидејќи почвата не ја задржува топлината доволно. Тоа е многу подобро да се користи бетонски блок, кој е Foamed мониста на отпуштен глина и - совршен и, згора на тоа, еколошки термички изолатор. Многу често, со цел да се заштедат пари и да се постигне добар резултат, проширената глина се меша со земјата.

кераитна изолација

На поголемиот дел од територијата на Русија доминираат грутките почви, така што темелите изградени врз таква основа не треба само да бидат изолирани, туку и да бидат дополнително зајакнати. За таа цел, таа е залепена однадвор со листови со проширен полистирен.

експандиран полистирен

Ова е многу сигурен топлински изолатор кој ја штити фондацијата добро, спречувајќи ја да не контактира со земјата за време на зимски оток. Стиропор зафаќа значителен дел од товарот што произлегува од проширувањето на почвата, со што се одржува интегритетот и силата на темелите. Овој материјал се реализира во големи плочи. Целата надворешна површина на подрумот и столбната плоча се залепени на плочите.

Фондацијата полистирен

Типовите на експандиран полистирен се обични пени и течни полиуретански пени. Овие два материјали имаат огромни разлики во карактеристиките на трошоците и перформансите. Значи, стиропор - ефтин и убава изолација, ако го користите во внатрешноста на зградата. Но, практично е несоодветно за затоплување на темелите, бидејќи под притисок на почвата ќе биде силно распарчено. Покрај тоа, пена постепено ќе апсорбира влага од земјата, и ако одлучите да се изолира на основа на овој материјал, се грижи за добра водоотпорност, инаку една сезона вашите изолациски слој целосно не успее.

Течна полиуретанска пена е друго прашање. Воопшто не поминува и не апсорбира вода, совршено го одржува оптоварувањето на почвените почви, е заштитен од мраз и служи повеќе од 50 години.

течна полиуретанска пена

Сите предности на оваа топлина изолатор неколку Палес во однос на позадината на своите импресивни вредност, но ако сакате високо-квалитетни материјали и да си го дозволиме, тоа не вреди да се штеди, особено ако тоа не е држава, туку станбена куќа.

За да се изолира основата со пена полистирен, неопходно е да се ископа основата на самата основа. Листови од првиот ред се поставени на перница од чакал, пред поставување на термички изолатор, темелот мора да се отвори со слој од битуменска мастика. По сушењето на битумот, изолационите плочи се залепени со полиуретан лепило, кое се нанесува со точки или се шири по целата површина на плочата. Зглобовите, исто така, треба да се залепат за да се спречи појава на мостови на студ.

Прскање течност полиуретанска пена - еден од најновите методи на изолација. Но, овој метод бара достапност на специјална опрема, со која може да работат само специјалисти. Методот на прскање е добар затоа што брзо може да нанесе слој од 100-тата топлинска изолација на површината на кој било ѕид или основа. Откако материјалот ќе се ослаби, станува многу издржлив, но цената на материјалот и работата, како што споменавме погоре, многу пати ги надминува трошоците за вметнување на конвенционалните плочи.

Внатрешна изолација: како да се изолира подот на верандата

подна изолација на веранда

Кога подрумот е завршен, можете да работите на верандните подови. Изолација на подот е неопходен услов, врз основа на кој зависи зависноста, ќе видите црна и зелена мувла на аглите, или не.

Ако планирате да направите топол бетонски под на верандата, тогаш треба да размислите за сè во фазата на работа со грубиот под. Кога инсталирате топол кат на веранда, се препорачува да се даде предност на електрични системи за греење, кои можат да се вклучат колку што е потребно, со што се штеди на електрична енергија.

Но, ако претпочитате традиционални дрвени подови, тогаш можете да ги загреете вака:

 • Пополнете го просторот под подот со мали урнатини.
 • На урнатините истурете мал слој чист песок, компактен.
 • Направете мрежа од армирање со пресек од 10 мм (така што бетонската ферман не се скрши).
 • Истурете слој од бетон со дебелина од 5 сантиметри.
 • Откако бетон ќе се исуши, поставете слој од водоотпорност. Најевтината опција е да се покрие бетонот со слој материјал за покривање.
 • На кров материјал лежеше дрвени трупци, претходно импрегнирани со антисептици.
 • Помеѓу заостанатите поставени топлински изолатор (минерална волна се препорачува), можете да го користите експандиран полистирен, зглобовите помеѓу плочите, треба да ја издувате монтажата пена. Откако пена се зацврсти, треба да се отсече вишокот. Следно, можете да поставите кат покривање - табла или платформа. Предноста на платното е тоа што е целосно подготвен, преработен материјал, кој не се плаши од влага или студ. Плакањето е одлично за покривање на подови на веранди и отворени тераси, но чини многу повеќе од обичните груби табли.

ѕидна изолација надвор

ѕидна изолација надвор

Вкупната површина на ѕидовите е многу поголема од онаа на таванот или подот, и затоа загубата на топлина низ ѕидовите е повисока, а ѕидовите на верандата мора внимателно да се изолираат. Да го направите ова е прилично едноставно, единственото прашање што се јавува кај неискусните градители: како најдобро да се изолираат ѕидовите - надвор или внатре? За ова нема консензус, бидејќи секоја индивидуална ситуација бара индивидуално решение, кое зависи од многу фактори. Ова се климатските услови, како и материјалот од кој се градат ѕидовите, дебелината на ѕидовите, видот на изолацијата итн. Сето ова може да се смета, размисли и донесе одлука, но ако сакате да постигнете добар резултат, ѕидовите на верандата ќе треба да бидат изолирани од двете страни.

мостови на холод

Не чекајте за прв мраз, и трескави ја загревате верандата. Се грижи за оваа потреба однапред, кога времето ви дозволува да користите малтер и малтер. Од надворешната страна на ѕидот на веранда, можно е да се изолира пената со помош на "габи" од сврзувачки елементи. Овој тип на зацврстувач овозможува добро вклопување на изолациони листови на површината на ѕидот, рамномерно го дистрибуира товарот и овозможува циркулација на воздухот. Пред изолацијата, ѕидот се препорачува да се впие со средство за габи и мувла.

Откако ќе се фиксираат плочите за изолација, се прицврстува мрежа, над која може да се нанесе завршниот слој. Фасадата на верандата може да биде завршена со различни малтериски композиции.

Покрај горенаведеното, постојат многу методи за затоплување на ѕидовите на верандата однадвор. На пример - комбинација на експандиран полистирен со пареа бариера и последователна завршна обвивка.

Можете исто така да го користите изолација филм и блок куќа. Сепак, сето тоа зависи од тоа колку очекувате да се сретнете и колку пари ќе потрошите.

загревање на ѕидовите на верандата внатре

изолација на ѕидот внатре

Следната листа на дела е посоодветна за оние кои бараат одговор на прашањето: како да се изолира дрвена веранда, но општ принцип на затоплување на ѕид е погоден за објекти од различни материјали.

Значи:

 • Вид силикон сите пукнатини (за дрвени веранда).
 • Ние пополнуваме сандаче од дрвени шини.
 • Изградба на спојувач го поставуваме водоотпорниот филм. Ова е неопходно за заштита на грејачот од влага.
 • Ние ја монтираме рамката од металниот профил.
 • Наполнете ја рамката со минерална волна или друга изолација.
 • Ние ја затвориме изолацијата со слој од гипс картон или друг материјал за завршна обработка.
 • Го ставивме завршниот слој.

Во овој конкретен случај, со користење на гипс картон, можете да направите рамна површина, на која китото совршено ќе лежи, позадината ќе се придржува до бојата итн.

Не заборавајте за прозорци и тавани

изолација на таванот со пенофол

Преку "спукан" Windows топлина муви, како што велат, "свирка", така што на Windows, исто така, мора да плаќаат доволно внимание. Ако рамки на прозорците се направени од дрво - внимателно озборувајте и лепијте ги сите пукнатини, однадвор со полиетиленски филм. Се разбира, ќе треба да се грижи за добри прозорци квалитет, но во случај на пукната дрвени рамки се сето она што може да се направи "во брзање."

изолација на прозорци

Што се однесува до таванот: ако имате далечна идеја за тоа како воздухот циркулира во собата, треба да знаете дека уште повеќе тело минува низ таванот отколку преку подот. Ако таванот на верандата не е изолиран, тогаш сите ваши напори за загревање на верандата од надвор и внатре ќе донесе многу скромни резултати.

Најлесен и најбрз начин да се изолира таванот на верандата е со истиот пенофол што ќе ја рефлектира топлината што се крева нагоре и истовремено ќе го спречи продирањето на влагата. Погодна и минерална волна, но во овој случај, треба дополнително да се постави слој на хидроизолација, потоа пареа бариера и само тогаш се постават грејач. Покрај тоа, минералната волна ќе треба да биде покриена со материјал за завршување, и ова е дополнителен трошок за време и пари.

Се надеваме дека по запознавањето со овој материјал ќе ви биде полесно да разберете како да ја изолирате верандата со свои раце. Конечно, ве советуваме да не ја третирате топлината на оваа соба лесно, и немојте да се обидувате брзо да сторите сѐ. Подобро е да се справиш со ова прашање однапред, и темелно да се подготвиш за зимата, да ги почитуваш гореспоменатите препораки, а твојата куќа ќе стане многу повеќе пријатна и топла дури и во тешки мразови.

Можеби сте заинтересирани за: