Избираме радијатори за замена или инсталација

  • admin
  • 6 октомври 2013 година
Избираме радијатори за замена или инсталација

Сите луѓе се стремат кон подобро, вклучувајќи да имаат удобен и топол сместување, повеќе сигурен и ефикасен систем за греење, а не се overpaying комунални услуги за нивните услуги, туку да се спаси своите пари. Ова денес станува многу важно прашање, со оглед на фактот што активно се воведува систем за сметководство за домување за топлинска енергија. Со овој сметководствен систем, толку подобро функционира радијаторот, толку повеќе заштеди и помалку сметка за греење. За ова, многумина денес одлучија да купат и инсталираат модерни радијатори.

Биметални радијатори

Биметални радијатори се радијатори, поделени во делови, со челичен скелет покриен со слој од алуминиумска легура. Носачот на топлина тече по челичната обвивка, која совршено го одзема дури и својот агресивен состав. Челик зајакнува целата структура, поради оваа причина овие радијаторите да издржат дури и многу висок работен притисок од околу 40-50 средина, која е заедничка за системи за греење на станбени згради.

Алуминиумско тело има висок коефициент на топлинска спроводливост, со што се зголемува за пренос на топлина и се намалува bimetallic радијатор инерција, на пример радијатор се загрева побрзо и брзо ја губи топлина. Поради високата топлинска спроводливост на алуминиум, биметалните радијатори имаат поголема дисипација на топлина од најдобрите челични радијатори, во просек од два пати.

Биметалните радијатори се компактни и лесни. Како изглед, тие не се полоши од алуминиумските, а со времето на работа, што е неколку десетина години, е уште подобро.


Алуминиумски радијатори

Алуминиумски радијатори се преградни грејни радијатори изработени од алуминиумска легура. Тие се совршено прилагодени за инсталација во стан. Грејни радијатори алуминиум се еден од најефикасните уреди за греење во системот за греење на водата. Тие имаат висок процент на топлинска спроводливост, поради фактот што тие се направени од алуминиум, кој се смета за одличен проводник на топлина. Исто така, нивниот дизајн е размислуван за да се зголеми излезот на топлина колку што е можно - на површината на радијаторот има специјални издигнувања и ребрести.

Во сите модели презентирани на современиот пазар на апарати за греење за системи за централно греење, работниот притисок е над 12 атмосфери, а испитниот притисок е поголем од 18 атмосфери.

Да го изберат оптимална должина на ладилникот за греење на стан или една соба, потребно е да ги сумира бројот на своите дела и на тој начин да се пресмета потребната сила е потребно.


Алуминиумски пресек радијатори се претставени во две форми - лиење и истиснување.

Како што се подразбира под името, фрлени радијатори се оние во кои секој одделен дел е фрлен како цврст дел, а потоа долниот дел се заварува.

Истиснувачки радијатори се алуминиумски радијатори, во кои секој дел се состои од три елементи механички поврзани едни со други.

Предности на алуминиумски радијатори:

  • мала тежина,
  • компактна големина,
  • високо ниво на работен притисок,
  • максимален пренос на топлина,
  • голема пресечна површина на колекторските цевки.

Поради перките направени околу нивните главни канали за пренос на енергија, воздушната конвекција е подобрена, исто така помага да се избегне акумулација на прашина. Во принцип, алуминиумски радијатори се произведени исклучиво геометриски облик во трендовски модерен дизајн, што ги прави пожелно во градот стан. Алуминиумските радијатори се инсталираат со едноставна инсталација директно на ѕидовите.

радијатор на алуминиум пресек греење е намалена количина на вода, така што тие се погоден за контрола со помош на специјално инсталиран на нив termozapornyh термостатски глави и вентили. Се должи на фактот дека алуминиумски радијатори имаат ниско инерција, термо вентил на секои неколку минути со екстремна чувствителност одговори на какви било промени во температурата и енергија ограничува или им овозможува пристап на вода за греење радијатор. Ова значително, до 30%, заштедува гориво и греење собата е многу поефикасна.

Секциска алуминиумски радијатори се сигурни и прифатлива цена која им дава предност меѓу нејзините конкуренти да се користи за парно греење на станови, и со употреба на ниски температури топлина генератори, видот на кондензирачки котли, исто така, топлински пумпи напојува со фотонапонски панели и геотермална системи.

Радијатори на греење

Побарајќи од кој радиатор за греење да изберете, треба да ги земете во предвид некои од нијансите на нивниот дизајн. Така, постојат тубуларна челик, леано железо радијатори, радијатори челик панел, bimetallic радијатори и алуминиумски радијатори. За индивидуално греење на приватни куќи и куќички, по правило, користете челични радијатори за греење.

Греење радијатори алуминиум - многу сигурен и ефтин пресек греење апарати за градските станови. Нивниот недостаток е тоа што тие имаат високи барања за хемискиот состав на носител на топлина (греење услуга вода доставени до батеријата со локалните ЦХП). Тие се видливи, поради неговата одлична изведба на дизајнот, но не секој е подготвен да биде инсталиран на секоја батерија специјални автоматски вентили за обезвоздушување, што е потребно, како за време на нивната работа активни водород е пуштен на слобода.

Биметалните радијатори се сметаат за подобри и посигурни од другите, бидејќи тие издржуваат поголем притисок и имаат поголем пренос на топлина, во споредба со останатите. Покрај тоа, биметалличните радијатори во нивната категорија исто така се разликуваат едни од други како ниво на пренос на топлина, како и нивната големина и дизајн. Меѓу сите различни апарати за греење, тие се сметаат за посигурни и издржат висок притисок.

Така, можеме да заклучиме дека тоа е bimetallic радијатори пресек - овие се најпопуларните грејачи за урбана стан во тесна соработка со централно греење.

Можеби сте заинтересирани за: