Како да изберете електричен камин: под агол, на ѕид или со ефект на жив оган? Како да инсталирате електричен камин?

 • admin
 • 19 ноември 2016 година
Како да изберете електричен камин: под агол, на ѕид или со ефект на жив оган? Како да инсталирате електричен камин?

Многу сопственици на нивните сопствени домови, да, навистина, и станови во урбаните средини, сон да ги направат уникатен декор. Доста често, мислите доведоа до одлука да се изгради убава камина. Не е за ништо што велат дека секогаш може да погледнете три работи: како тече вода, како друго лице работи и како гори оган. Но, без оглед на тоа колку голема желба, огништето со отворен оган може да се стави не во секоја просторија.

Електричен камин во внатрешноста

Проблемите лежат и во строгите стандарди за заштита од пожар, и во ограничени димензии на становите. Во стандардите за безбедност, се предвидува најстрога забрана за поставување на објекти со отворен оган во голем број на објекти и простории. Во прилог на ова, на дизајнот на огништето со дрво бара задолжително изградба на оџакот, кој пак не е навистина дизајн соба од стан станбен блок на станови.

elektrokamin_v_interyere6

Во случаи кога желбата да се добие камин првенствено се должи на различни декор, наместо загревање на просторијата, можете да користите камин напојуван од електрична енергија и опремен со ефект на жив пламен. Камини од овој вид, идеално се вклопуваат во речиси секаков вид на ентериер.

Главната плус на овој вид на стока е загарантирана целосна безбедност. Инсталација на електрични камини е можна и во мулти-станбени згради и во мали сопствени куќи. Одлучувањето за купување на огниште не треба да се грижи за можните непријатни инциденти со двата члена на семејството и со голем број живи станари.

elektrokamin_v_interyere10

Електричниот камин не само што ќе те загрее на ладна вечер, туку исто така ќе помогне да се смирите, бидејќи нејзиниот оган, визуелно, не се разликува од она што се случува со горење на дрво. Таков објект на декор дефинитивно ќе стане врв на куќата и ќе привлече интерес и внимание.

Многу песимисти сметаат дека таквите аналози не можат да станат полноправна замена на сегашната камина на дрво. Но, ако се погледне на стоката, од друга страна, станува јасно дека употребата на грејачот е подостапна и безбедно, и не бара изградба на оџакот не пуши покривки на просторијата во која е не бара уредување на просторот за чување на дрво и проблеми поврзани со нивната купување.

Убави ентериери со камини:

Агол електричен камин

Оваа верзија на каминот привлекува зголемено внимание на потрошувачите, пред сè - неговата компактност. Тој може да декорира голема просторија, која се наоѓа во еден агол спроти влезот, тој ќе стане семантички центар за внатрешни работи. Истовремено, аголните конструкции совршено изгледаат во простории со мала површина, го пополнуваат просторот со празни агли, без да одземаат корисно место.

elektrokamin_v_interyere5

Како и на функционалноста на аголот огниште во никој случај не инфериорен во однос на другите модели, со добра моќ е во состојба да се загрее на собна од околу 20 кв.м.

Видови на електрични камини

Дизајнот на електрични камини може да биде како што следува:

 • со употреба на штуко-лајсни, плочки изработени од керамика, дрво, мермер како декоративни прекривки;
 • одделно лоцирани и визуелно слични на печки од леано железо;
 • електрични камини во форма на кошница од метални плочи;
 • специјално дизајнираните структури за сместување во мали канцеларии, ако сака сопственикот, може да се вградат во нишата опремена за ова.

Во овој случај, во секој од видовите електрични камини постојат исти фрагменти:

 • имитација на решетката
 • симулација на печката во форма на капацитет
 • имитација на жар со огревно дрво
 • имитација на оган
 • декор

Електричен камин со ефект на жив оган

Технологијата не застанува. Денес производители на овие производи нудат не само на вообичаените електричен огништето, и структура во која ефект на пламен и опожарени дрво е толку реални дека тоа е сосема можно да се меша со овој процес. Покрај тоа, за да се даде на производот поголема естетска вредност, производителите користат богати и разновидни украси во форма на фрагменти од декор.

elektrokamin_v_interyere8

Потребно е да се нагласи дека впечатокот на жив оган нема да биде монотон и здодевен со постојана непроменлива слика. Современите електрични технологии овозможуваат да се направи пат на пожар не повторувачки. Ако купувачот сака, огнот може да изгледа како изливна фонтана или брза река.

elektrokamin_v_interyere16

Ценовната политика за камини од ваков вид е доста широка и разновидна. Трошоците може да се движат од целосно ефтини модели достапни за обичните жители, до модели кои можат безбедно да се припишат на уметнички дела. Цената на вторите, секако, не е достапна за секого. Често, таквите производи се купени од страна на сопствениците на скапи куќи.

Уредот на електричен камин

Електрични камини се појавиле на потрошувачкиот пазар пред многу децении, т.е. за потрошувачите воопшто не се чуди. Сепак, современите модели значително се разликуваат од метални кутии со вградени спирали, па дури и отворени, се разбира, тие беа чисто функционални уреди за греење. За специјалниот говор на естетиката во овој случај не беше спроведена.

Производителите сакаат да го подигнете предмети за домаќинството донесе на фактот дека во дизајнот на камини почнаа да вклучуваат панделки, намалување од парична казна свила ткаенина. Под влијание на ветер генерирана од страна на внатрешниот вентилатор, ленти од ткаенина се пресели, малку потсетувајќи polyhanii овој пламен. За посигурен поглед, структурата на огништето вклучувала светилки кои ги осветлувале истите селектирани белешки.

Во современи електрични камини, халогените светилки и испарувачката вода се користат за создавање на илузија на жив оган. Работата на светилките е програмирана, алгоритмот за отворен пламен за секој уред е единствен.

elektrokamin_v_interyere20

Треперење на халогени светилки се рефлектира во капки вода испарува, создавајќи танцување пламен ефект доволно слична на онаа што се добива со согорување на природен дрво. За подобрување на декоративноста на сликата во печката, ретровизорите се инсталираат.

Предностите на современи камини со ефект на вистински оган може да се припише можноста за независно функционирање на секој елемент, te може да бидат подготвени без илузијата за согорување топлината на дрво, но можно е да се вклучуваат посебна пламен симулација систем ако сакате оган уживате во топлите летни ноќи.

elektrokamin_v_interyere21

Покомплетен камини согорување ефект се опремени со сегашните модели функција ладна пареа, тоа исто така помага умерена навлажнување на воздухот во собата, позитивен момент - парови формирана со помош на звучниот и е студено.

Меломанците можат да купат камин кој не само што е топлина, туку и ги репродуцира своите омилени песни, се разбира, истото е можно благодарение на вградениот аудио систем. Доколку сакате, мелодиите може да се заменат со весела пука, издадена од природни огнени дрвени трупци.

На кој модел да се запре внимание

Имајте на ум дека купувањето електричен камин не е лесна задача. Проблемот е - во огромниот избор на модели кои ќе ви бидат понудени во продавниците, тие ќе се разликуваат според:

 • димензии,
 • форма,
 • дизајн,
 • дизајн,
 • технички карактеристики,
 • цена.

Затоа, пред да заминете во продавница, треба да ја проучувате просторијата и да ги одредите димензиите на грејачот. Фокусирајќи се на димензиите што ги наведувате, продавачите ќе можат поконкретно да одберат соодветни модели за мала спална соба или за голема дневна соба во замок во земјата.

Од камините со соодветна големина ќе биде неопходно да се изберат производи од соодветен дизајн кој природно се вклопуваат во внатрешноста.

Важен критериум за избор ќе биде индексот на моќност, во секој случај огништето треба да биде објект не само декоративен, туку и функционален.

Ако огништето има доволно енергија, експертите препорачуваат да обрнат внимание на квалитетот на жици. Струјата може да биде премногу висока за вашите стари продавници.

elektrokamin_v_interyere19

За да се избегнат можните проблеми, се препорачува да се поврзе посебна нова жица со каминската површина, пресекот од него треба да се пресмета земајќи ја предвид моќноста на грејачот. Излезот треба да се постави на ѕидот зад просторот наменет за поставување на огништето. Не користете продолжни кабли за поврзување на уреди со висока моќ.

Како да инсталирате електричен камин

Инсталирањето на огниште кое се наоѓа одвоено ќе биде речиси без проблеми. Инсталација на ѕидни камини е различна. Еве, главната работа е правилно да се пресмета тежината на суспендираната структура. За производот кој има пристојна тежина, неопходно е да се направи минимум четири точки за прицврстување.

Општо земено, ѕидните камини се одликува со неколку непобитни предности. Главната е тоа што нивната инсталација може да се направи во соба со каква било форма и големина. Појавата на огништето од овој вид ќе го додаде во внатрешноста на просторијата со посебна удобност. Успешно се вклопува во внатрешноста, и салата, и спалната соба или канцеларијата наменети за деловни состаноци и работа.

При инсталирање на огниште погледнете го видеото:

Електрични камини на ѕид

Зборувајќи за предностите на производите од овој вид, вреди да се напомене следното:

 • изборот е опремен со висока ефикасност
 • различни цели: од зголемување на температурата во просторијата до осветлување
 • непристојноста и леснотијата на грижата за него
 • широк спектар на мали модели
 • нема посебни потешкотии во процесот на прицврстување: доволно е правилно да се одреди бројот на точки за прицврстување, да се постават на сврзувачите на производот и да се поврзе со електричната мрежа
 • таков производ не бара апсолутно никакви документи од различни органи кои дозволуваат инсталација и инсталација.

elektrokamin_v_interyere4

Утврдени со моделот на електрични камина, покрај трошоците, треба да се фокусирате на следните индикатори:

 • квантитативен сет на различни функции
 • постоењето на помошни објекти
 • потрошувачка на енергија

При изборот на оваа техника, не задржувајте го вниманието на премногу ниска цена. Овде соодносот на цена и квалитет е пропорционален и на зголемувањето и намалувањето. Како резултат на тоа, колку што е помал трошокот, полошо ќе биде загревањето на собата и визуелната перцепција на ефектот на живиот пламен ќе се намали.

Освен тоа, често, моделите со ниска цена, трошат многу повеќе електрична енергија, а исто така имаат целосна неусогласеност со прописите за пожар.

Принципи на конструкција и работа

Најважен и основен елемент во електричниот грејач е грејачот. Се загрева до температурата што е поставена на термостатот. Откако температурата во просторијата се зголеми на одредена температура, грејачот автоматски врши автоматско исклучување.

elektrokamin_v_interyere13

Зад надворешниот панел на грејачот се контролни уреди, систем кој создава ефект на жив оган, како и уред кој е одговорен за навлажнување на воздухот.

Моќта и пламенот може да се прилагодат од далечина. Оваа функција е можно благодарение на електрониката вградена во уредот.

elektrokamin_v_interyere17

Моделите на електронските камини имаат разлики во контурите, дизајните и големини. Затоа, дури и најпознатиот каприциозен купувач, изборот на уред погоден за оригиналниот и индивидуалниот ентериер, ќе може да ги задоволи неговите потреби.

Камин огништа врамени украсни порталот има многу видови на дизајн, кој е погоден дури и за најпознатите софистицирани архитектонски стилови, како што барокот или така сите вообичаени класици, готски, и така натаму.

Нивниот широк избор во специјализирани продавници ќе го засени дури и најбараниот купувач. Портали со строг дизајн, најдобар начин да се вклопат во било кој ентериер.

elektrokamin_v_interyere14

Електрични камини направени во форма на печки направени од метал во кои огнот огнени, се оддалечени слично на буржујки. Но, нивниот дизајн, исто така, ќе ве задоволи со разни стилизирање. Повеќето модели, покрај грејните и декоративните елементи, ја вршат функцијата на ноќна ламба. Таквото меко и мистериозно светло ја потопува собата во прекрасна атмосфера, што, пак, придонесува за здрав и мирен сон.

elektrokamin_v_interyere15

Мали кутии и кошници исполнети со елементи кои го имитираат пламенот се многу подвижни и, доколку е потребно, можат да се пренесат во секоја просторија во која има непроменета точка на моќ. Не е неопходно да се вклучи во посебен избор на такви уреди за загревање. Тие совршено ќе се вклопат во секоја стилизирана просторија.

Електрични камини вградени во ѕидот може да се користат за загревање на канцелариски простории и станбени. Нивната дебелина не е голема и не помалку важно: тие одговараат на сите мерки за заштита од пожари.

Инсталирањето на таква структура во споредба со другите видови на камини е многу посложено, бара одредени вештини и време. Но, ефектот на нивното присуство во секоја соба ќе ги надмине сите очекувања. Монтирање на огниште од ваков вид е најдобро да се остави на искусен електричар.

Избор на електрична камина - на што треба да обрнете внимание, корисни совети

Во малопродажниот ланец, декоративните камини, вклучувајќи ги и оние со жив оган, се прикажуваат во прилично широк опсег. Така да се најде модел кој е погоден за вашиот ентериер не е особено тешко.

Ако постои претпоставка дека купените камин совршено ќе одговараат на внатрешноста и го промени својот изглед не се планира, можно е да се обрне внимание на собраа модели со вграден камин. Тие не обезбедуваат можност за замена на портали и епидемии. Таквите модели можат да бидат аголни и ѕидни.

elektrokamin_v_interyere1

Ако ги сакате експериментите и често ги менувате внатрешноста на вашата куќа - подобро е да купите модел кој е склопен, лесно е да го замени порталот или огништето.

Многу е важно однапред да се утврди локацијата на инсталацијата на огништето и да се пресмета површината наменета за нејзина инсталација. ако нема доволно простор - можете да изберете вграден модел, огништето давее во ѕидот ќе придонесе за визуелно зголемување на просторот. Може да се појават проблеми со создавање ниша за поставување на огниште - создавање на тоа во бетонски ѕид е доста тешко.

elektrokamin_v_interyere2

Како излез, можете да користите ѕиден модел - неговата дебелина е мала, таков напис е прицврстен директно на ѕидот.

Ако го користите електричниот камин во различни простории, најдобрата опција е да купите мобилен модел на подот опремен со нозе или да се става во кошница. Во инсталацијата, тоа не е потребно - само ставете го на подот и приклучете го кабелот за напојување во штекер.

Повеќе природно и природно ќе изгледа како модел опремен со портал. Но, неговата употреба ќе бара повеќе простор, тоа ќе биде идеална декорација за пространа дневна, дневна соба или сала.

elektrokamin_v_interyere3

Пред купување се препорачува да се проучат производите на најдобрите компании кои го насладуваат пазарот на електрични производи за неколку години, чии производи се популарни кај потрошувачите. Не е излишно да ги читаш коментарите на потрошувачите, да се консултира со менаџерите на неколку продавници.

При изборот на огниште, треба да ги земете предвид не само неговите декоративни квалитети, туку треба:

 • имаат висока доверливост,
 • бидете безбедни во процесот на работа,
 • се усогласат со техничките спецификации наведени во пасошот.

Ние исто така препорачуваме да ги слушате советите на дизајнерите за дизајнот на кривиот простор. За да се рекреираат сликата на салата со камин не застане, купи најмалку лажен куп, камина решетки и сет на каминот алатки.

elektrokamin_v_interyere11

Во шумата треба да се постави малку огревно дрво, може да се купи во супермаркет или да се добие независно на дача.

Камило полица може да се полнат со убави рачно изработени статии, збирка фигурини или минијатурни вазни, бронзени свеќници.

elektrokamin_v_interyere12

Ѕидот над камин може да биде украсен со ѕиден часовник. Ако постои финансиска можност - можете да одите до продавницата на каминот додатоци и изберете нешто во соодветен стил.

Можеби сте заинтересирани за: