Ја загреваме куќата, како правилно да го правиме, материјалот за изолација

 • admin
 • 20 октомври 2015 година
Ја загреваме куќата, како правилно да го правиме, материјалот за изолација

Затоплување на куќата од било кој материјал е важна фаза на изградба. Колку е ефикасно куќата изработена од дрво изолирани, така што ќе зависи оперативните параметри на структурата. Заобиколување на надворешниот тип на изолација значи губење на атрактивноста на дрвената рамка. Но, внатрешната изолација не е секогаш во состојба да обезбеди соодветна удобност. Како правилно да дејствувате и да го одберете потребниот метод на затоплување?

Ако најавите куќа треба да бидат изолирани

Добро е познато дека дрвото е добра изолација. Но, со текот на времето, дрвото (логови или греди) ги менува геометриските пропорции и големини, почнувајќи да се исушат, формирајќи пукнатини и пукнатини.

image007

Затоа, постои потреба за затоплување на куќата.

Древната технологија на затоплување на пукнатините меѓу дневниците со мов и паста постепено станува застарена, давајќи им можност на помоќни системи за затоплување. Теоретски, куќата на трупци или решетки може да се изолира и однадвор и однатре.

innovacionnaya-tehnologiya-utepleniya-_1

Правилниот избор на тип на изолација треба да се базира на употребата на "нивната" изолација. Како да се избере материјалот за секој тип на изолација и како правилно да се изолира куќата?

Надворешна изолација

Постојат многу начини на надворешна изолација дома. Можете да направите тула поставување на врвот на дневници, или можете да го користите обвивка и стенолит.

Слика 1

Овие методи се засноваат на технологијата на ѕидови со налепници со лавици кои обезбедуваат вентилација. Следната инсталација на водоотпорниот слој и изолација ви овозможува лесно изолирање на дрвена куќа однадвор. Со надворешната изолација, материјалот за термичка изолација е поставен помеѓу шините на кутијата.

4102. затоплување на дрвената куќа од дрво

Традиционално, камена минерална волна и експандиран полистирен се користат за изолација. Забележано е дека термичка деформација на дрвени трупци не влијае на овој вид на изолација. За разлика од внатрешната изолација (прво ѕидовите се изолирани, а потоа и горните покривки), со надворешната кожа се изолирани само фасадата и ѕидовите.

резервоарот е слаб

Затоплување на ѕидовите на трупците од надвор ќе се состои од следните фази на работа:

 • поставување дрвена кутија или труп
 • изградба на слој на бариера на пареа
 • инсталација и фиксирање на грејач
 • инсталација на водоотпорна мембрана
 • инсталација на обвивка или стенолит.

10469384

За да се постават слојот на пареа бариера на мазна површина на трупци, се предвидени вертикални шипки за фиксирање на филмот со штипки, што е фиксирано со леплива лента на зглобовите.

95_150

Одборите на дрвена рамка или летва се претепани со ребра, создавајќи вид на клиренс за вентилација. Поставување изолација се направени на традиционален начин - изолација плочи се поставени помеѓу ребра.

3б-наружное-утепление

Потоа инсталирајте мембрана на влагата на плочите за греење. Во долниот раб на мембраната останува празен простор за отстранување на кондензатот. Како надворешно обложување за дрвена куќа, предност треба да им се даде на обвивка и стенолит.

uteplenie-sten-derevjannogo-doma-snaruzhi-penoplastom

Пред изборот на грејач, препорачливо е да се консултирате со специјалист за компатибилноста на изолацијата со материјалот на дрвената куќа (лог, бар). Нема да му наштети на производителот со техничките карактеристики на изолацијата.

Најпопуларните се изолација од производителот:

 • Rockwool
 • Стиропор
 • Isover
 • Linerock.

Како да се направи надворешна изолација на приватна дрвена куќа, прикажана на видеото.

Внатрешна изолација

Главните методи на внатрешна изолација на дрвена куќа се:

 • технологија на изолација на зглобовите помеѓу зглобовите на трупците
 • изолација од минерална волна
 • поставување на пена бариера пена фолија
 • употреба на ориентирани честички (OSB)
 • примена на течна изолација.

Image 2

Сите видови надворешна изолација се достапни за рачно изведување.

Топлина "топло цвест"

Технологијата на внатрешно затоплување "топли цвест" се заснова на употребата на заптивната смеса, која е исполнета со зглобови помеѓу логовите на места на интензивна експлоатација.

image024

Заптивната смеса е гел материјал или цврста флексибилна смеса, кога се применува, создава бариера за ладен воздух, вода и прашина. Заптивната или густа изолација се нанесува директно на местата на визуелно видливи пукнатини или пукнатини, на пример, запечатување на пукнатини меѓу дневниците.

article45-21

Примена на течна изолација

Течната изолација и начинот на кој се применува во дрвена куќа сè уште не е на побарувачката. Технологијата на нанесување течна изолација се состои од обработка на слој по слој. Ова е примарниот спреј, потоа грундирање и покривање на крајниот слој во две поминувања. Несомнено, овој метод на изолација е доста тежок.

61cad0a7e92eea37ca52909aa59dcea557

Ние користиме минерална волна, OSB плочи и пареа бариера

Класична внатрешна изолација на дрвена куќа, со користење на минерална волна, слој на бариера од пареа и плочи, подобро е да се произведе во комплекс. Ова ќе обезбеди изолација на ѕидови, тавани и подни, како и исцрпен одговор на незгодното прашање: "Како да се изолира куќата однатре".

авита-утепленија-потолка-паралки

Со овој метод на изолација, изградбата на оградата е неопходна. За да го направите ова, користете дрвена лента, која е инсталирана земајќи ја предвид избраната изолација. За користење на изолацијата од минерална волна за затнување, растојанието помеѓу шините е 10 mm помалку од ширината на изолацијата.

1364144854_banja2

Ширината на грејачот го одредува чекорот за поставување вертикални шипки.

Во некои случаи, прифатливо е користење на стандардни профили од гипс картон. Овој избор ќе биде оправдан само за завршувањето на гипс картон.

otdelka-derevyannogo-doma-1

Од сето тоа е можно да се донесе заклучок: изолација порозна за внатрешен начин на затоплување на дрвени ѕидови, подот и таванот се препорачува да се покрие од партијата на место со водоотпорност филмови и мембрана пропустливи.

Ние ја правиме сопствената изолација на куќата однатре, како што е прикажано во ова видео.

Можеби сте заинтересирани за: