Како да се изолира приватна тули куќа; надвор и внатре, начинот на влажна фасада, ventafasad, термо панели, топли ѕидови и подот.

  • admin
  • 13 октомври 2015 година
Како да се изолира приватна тули куќа; надвор и внатре, начинот на влажна фасада, ventafasad, термо панели, топли ѕидови и подот.

Провери време и раце на господар малтерисување метод на затоплување ѕидови од тули постепено заменува прогресивни методи. Кога се создава систем за термичка изолација, надворешната или внатрешната изолација се заснова на употреба на повеќеслојни структури. Што е тоа што поткупува технологија на топлинска изолација за куќа од тули денес?

Затоплување на куќа од тули

Многу луѓе знаат за значењето на затоплувањето на куќата од тули, а не по слушање. Се проценува дека во процесот на живеење и работење на куќа од тули, околу половина од топлината остава низ незагреана фасада и ѕидови.

319 

Како и секој градежен материјал, тула има топлинска спроводливост. На пример, коефициентот на топлинска спроводливост на силика тула е 0,81 W / m * K. За споредба: коефициентот на топлинска спроводливост на порозниот бетон е 1,4, а на градежен гипс -0,35 W / m * K.

uteplenie-kirpichnoj-steny

Исто така е забележано дека изолацијата на ѕидовите, покривот и подот на приватна куќа им овозможува да заштедат на носачи на топлинска енергија. Секако, за да се создадат удобни услови, надворешните и внатрешните делови на куќата или стан се изолирани. Можете да го загреете куќиштето со свои раце.

Извор-Киев-купит 

Главната тешкотија на затоплување на ѕидот од тули

Во создавањето на системот за термичка изолација, постои одредена тешкотија, која лежи во формирањето на кондензат помеѓу грејачот и ѕидот од тули.

penopleks_C

Ако изолацијата не е правилно направена, формирањето на кондензатот ќе започне наскоро. Формиран кондензат ќе предизвика оштетување на грејачот. Кога влагата се загрева на тепихот за затоплување, ефективноста на топлинската изолација практично се намалува.

Покрај тоа, кондензацијата е причина за мувла и габи. Проблемот може да се реши со употреба на свежи технологии базирани на употребата на повеќеслојни систем за топлинска изолација.

11585137

Корисни совети

Повеќеслоен систем на топлинска изолација воопшто има фаза: "подготовка на ѕидови" - "инсталација на изолација" - "зајакнување или создавање на хидраулична бариера" - "завршна обработка". Меѓу греачите за пристапност за користење се уште се водечки листови со пена пластична дебелина од 50 mm. Иако треба да обрнете внимание на плочи од базалтна волна и термопанели.

Грејачи-наредени-слоеви-тули 

Методи на затоплување на тули куќа

надворешна изолација

Постојат неколку методи за затоплување на надворешноста на куќата: тоа е создавање на мулти-слоен изолациски систем и фасадата е вентилирана. Технологиите на топлинска изолација се разликуваат со употреба на материјали.

knauf 

Како лично да се изолира куќата од тули, и кои материјали да ги користите? За надворешна изолација користете такви материјали:

• фасадни панели од експандиран полистирен

• плочи од минерална волна

• винил обвивка.

Добро познатите и прифатливи технологии за затоплување на фасадата на куќата се "влажна" и вентилирана фасада.

IMG_0024_preview

влажна фасада - тајните на технологијата

Технологијата на "влажна" фасада е најбараниот метод на инсталација со надворешна изолација не само од куќички од тули. Технологијата се состои од следните фази:

• топлинска изолација (фиксирање на изолациските плочи на ѕидот) со прилепување

• зајакнување на арматурата со создавање на армиран слој за изолација

• монтажа на декоративен слој.

594795f8b5e299c6c96c06a685003238 

За да се креира армирањето, користете специјална мрежа со примена на два слоја на гипс слој на неа. Специјална декоративна боја ќе обезбеди добра изолација на куќата однадвор.

Затоплување на ѕидовите на тула куќа со метод на "влажна" фасада може да се совлада за самостојно извршување.

Како да се направи надворешна изолација на куќата од надвор, е претставен тука.

технологија за вентилација

Потсетиме дека фазите на затоплување на фасадата на куќата и подигнување на вентилирани фасади се:

• подготовка на ѕидовите на фасадниот дел од зградата

• монтажа на товарни елементи

• инсталација на изолација

• создавање на хидраулична бариера

• Завршна обработка.

Uteplenie-potolka-v-kirpichnom-dome

Проветруваната фасада, исто така, претставува повеќеслоен систем, различен од "влажниот" фасаден систем. Првиот слој, кој ги презема нападите на лошите временски услови, е еден вид надворешен екран, кој е со соочува природа. Поставени зад надворешниот екран, вентилационата порта и летвата се тампон-зона која ја отстранува влагата и кондензатот од топлинскиот изолатор.

ventiliruemiy-fasad

Да претпоставиме дека за создавање на бариера со бариера на пареа, треба да им се даде предност на филмските двеслојни мембрани.

Термопанели и фасадни панели за обвивка

Меѓу надворешните изолациски материјали, сакам да обрнам внимание на термопанелите и панелите под обвивка. Термичките панели го решат проблемот на енергетската ефикасност и архитектонската компонента во целост. Плочи на експандиран полистирен со топлинска спроводливост од 0,039 W / m * К. имаат двострано поврзување на јазикот и жлебот спречувајќи формирање на ладни мостови.

Термопанели-со-клинкер-плочки

Слика во форма на рустик камења и текстурата на обвивка, привлече вниманието на програмери. Едноставноста на подготовката на лептинско решение и нејзиниот цртеж овозможува брза и сигурна инсталација на грејач.

shtukaturnuy-fasad-ceresit

Загревање на куќата одвнатре

Затоплување на куќата или стан однатре е изграден според истите принципи како надворешната изолација. Можете дури и со сигурност да кажете дека ја олеснува можноста за надворешна изолација. Единствената разлика е што квалитетот на подготовката за завршна обработка за изолација е направен од drywall.

Слика 21

ние топлина ѕидови

Изолирајте ѕидови во тула куќа од внатре може да се направи со помош на листови од гипс картон, кои се фиксирани со традиционална инсталација на кутијата.

Шемата на трислојниот ѕид од тули ќе се состои од слоеви:

• гипс картон

• Пареа бариера (мембрански тип   Поликрафт)

• одбор за минерална волна (тип Rockwool)

• Ветроупорна мембрана

• Воздушен проводен воздух

• ѕид од ѕидарски тули.

Шема-трехслойной-кирпичной-стены

Канал за одвод на кондензат за ѕидна изолација ќе биде дијаметар од полиетиленски цевки. 10 мм, лоциран директно зад слојот на ѕидање на лицето.

Слика 20

како да се изолира подот

Да се ​​изолира подот во куќата од тули е неопходно според технологијата достапна за подови на дневниците. Планот за топлинска изолација ќе содржи слоеви:

• заостанува и кранијални шипки

• Груб подни плочки

• водоотпорен слој

• изолација

• Пареа бариера

• дрвен под со врвна изолација.

uteplenie_derev_pola

Поставување изолација и водоотпорност филм произведен на традиционален начин.

Затоплување на таванот во куќата зависи од типот на системот за греење и организацијата на оџакот.

251-Kak-pravilno-uteplit-potolok-v-častnom-kupola

Подетални информации за изолацијата на куќата од тули се прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: