Звучна изолација на таванот во модерен стан со свои раце, изберете рационален начин

  • admin
  • 11 март 2016 година
Звучна изолација на таванот во модерен стан со свои раце, изберете рационален начин

Оние луѓе на чиј стан на последниот кат во живо немирни соседи не треба долго да се објасни што е со лош квалитет Шумоизолации спратови и зошто проблемот со да се ослободиме од бучава продира во стан од горниот кат, понекогаш е многу сериозна. Всушност, соседите од погоре можат да работат дома со одредена работа, придружени со бучава или може да имаат мали деца. Бучава тие обично дневни набљудување за да се направи во овој случај е незгодно, но постојана бучава е досадно, го одвлекува вниманието од работа, не целосно да се релаксираат. Ако одлучите да ја подобрите звучната изолација на ѕидовите и таваните, можете да советувате да обрнете внимание на компанијата http: // акустична ural.ru/materialyi_dlya_zvukoizolyatsii/zvukoizolyatsiya_sten_i_potolkov_zips___vektor. Овде можете да купите систем на панели, кој се состои од двослојни сендвич панели и завршувајќи ги свртените листови GKL.

Звучна изолација на таванот во станот - од она што звучи ќе биде неопходно да го заштитите вашиот дом

Пенетрација преку преклопување на подови бучава може да биде од два вида: шок и воздух. Овие видови на влијание на бучавата се разликуваат по природа и во методот на акустично влијание на интерстицијалните подови.

shumoizoljaciya_potolka666

Влијание (или структурни) емитува бучава механички влијание врз самата таванот: се движат мебел Stomp потези, таквите акции на жителите на горниот кат може да се направи во текот на денот, а не се класифицирани како такви, кои ги кршат јавниот ред.


Енергијата што таванот ја добива од влијанието на бучавата е целосно пренесена на долниот кат, што влијае не само на таванот, туку и на ѕидовите. Овој феномен е класифициран како индиректен пренос на звук, се чини дека бучавата се рефлектира од ѕидовите, па дури и од подот на станот.

Вториот вид на бучава, воздух, формираат гласни звуци од работна телевизија или рекордер, музички инструменти. Кога ќе стигнат до подот, тие предизвикуваат осцилации, кои се пренесуваат до долниот кат.

Природно, во случај на изложеност на било каков вид на бучава, ќе биде потребно звучна изолација на станот и на таванот.

За да се елиминира бучавата, можете да користите неколку различни методи:

- Зајакнете го системот за звучна изолација во просторијата од која доаѓа бучавата,

- заштита од бучава просторијата во која продира,

- Инсталирајте дополнителни материјали за апсорпција на звукот.

За ефикасно борба против бучавата, неопходно е да се земе предвид конструктивниот тип на куќата

shumoizoljaciya_potolka555

Ако станот се наоѓа во куќата на еден панел, ефикасноста на изолација е можно само во случај на комплекс решение на проблемот: не само што треба звучна изолација на таванот во станот, но нејзините ѕидови и подот. Причината за таков сериозен пристап - во скоро еднаква масазивост на интерстицијалните тавани и ѕидови во панелните куќи, звучната изолација на еден таван нема да биде доволна.

Звучната изолација на таванот во стан кој се наоѓа во тула со дебели ѕидови ќе биде поевтино. Таваните во таква куќа имаат многу многу помали од ѕидовите, звук на нив, како и на потешки структури, нема да бидат пренесени.

Сосебно поинаков пристап ќе бара станови во монолитни структури: монолитни подни подови се многу потешки од внатрешните прегради. На надворешните ѕидови на овие куќи, исто така, се изработени од материјали кои се полесни од преклопување: пена бетон, тули, итн, кои не придонесуваат за сузбивање на звучните бранови кои произлегуваат од тавани. Со изградба на куќа прибегнаа кон следните: висината на внатрешната поделба е направена помала од неколку сантиметри, од висината на подот, останатиот простор меѓу ѕидот и таванот полни со материјали со висок квалитет на звук бесплатен, а потоа запечатени.


За да се спречи навлегувањето на бучава од соседните станови да бидат изградени внатрешни партиции на технологија рамка, и суспендирани тавани направи изолација. Кога ја инсталирате рамката, најдобро е да користите звучни профили за водење на звук - тие нема да придонесат за пренос на бучава до ѕидовите од таваните.

Алуминиумски таван што го градиме со свои раце

shumoizoljaciya_potolka333

Звучна изолација на таванот со свои раце може да се изврши во случај да се донесе одлука за инсталирање на акустична таванска плоча во станот. Неговото воспоставување може да се направи дури и ако во блиска иднина, собата ќе не бидат подложени на декорација, или ако се направи поправка, и да почне повторно, не постои можност и желба. Со инсталирањето на таквите тавани прибегне ако таванот е доволно висока, но не повеќе од 3 метри во висина. Дебелината на објектот што се гради ќе биде 12-17 см.

shumoizoljaciya_potolka111

Иако изградбата на таков таван е тешко да се припише на едноставни задачи, можно е да се спроведе со свои раце благодарение на внимателно дизајнираните компоненти и совршените технологии.

Ајде да разгледаме чекор-по-чекор извршување на дела

shumoizoljaciya_potolka999

Прво, штитниците за звучна изолација се инсталираат со помош на завртки за штипки или прицврстувачи преку вибрираниот прицврстувачки склоп. Тие ќе бидат потребни за одредување на компонентите на таванот. Профилите се фиксираат на суспензии, израмнети по должината на хоризонтот. По должина, тие треба да бидат малку помали од самата соба, нивните краеви треба да бидат најмалку 5 мм од ѕидовите.

shumoizoljaciya_potolka222

Како звукоизолиран материјал, кој ќе биде поставен помеѓу таванот и таванот, се препорачува употреба на минерална волна, фиберглас или не-запаливи плочи Shumanet BM, SK, ECO.

shumoizoljaciya_potolka222a

Во текот на наредените плочи е монтиран слој од гипс картон. Листовите се прицврстени по должината на профилите за поддршка или нанапред, со употреба на завртки за самопреслушување. Прицврстете ги листовите на профилите на лежиштата. За да се спречи формирање на мостови за пренос на бучава, листови, како и профили, не треба да ги допираат ѕидовите. Меѓу ѕидовите и лажниот плафон е потребно да се воспостават облоги Vibrostek-M. Дополнителни погодност, која се добива од таквите тавани - способноста да се сокрие во нив вентилација комуникации и електрични жици.

Звучно изолирани тавани во станот

shumoizoljaciya_potolka444

Материјалите што се користат за намалување на бучавата може да бидат доста разновидни, на пример, како такви можат да служат истегнување на звучни плочи. Растојанието помеѓу преклопувањето и завршувањето на материјалот до одреден степен помага да се намали бучавата, но целосно да се ослободат од нив не помага. Значително ја подобруваат ситуацијата што ја покрива основната површина на таванот со изолација од бучава, како што се минерални волни или направени од фиберглас со главно сечење.

Има карактеристики за апсорбирање на звукот, има добри карактеристики за звук, не дава време на смалување. Тие се еколошки и се дозволени за употреба во станбени објекти, болници, училишта и детски градинки, како и во индустриски претпријатија.

shumoizoljaciya_potolka777

Ако нивото на бучава е значително зголемено, можете да прибегнете кон инсталирање на специјална акустична напнатост таванот Clipso. За да се произведе, се користи ткаенина со микро перфорација, на секој квадратен метар има 250 илјади микро-дупки кои ги обезбедуваат неговите квалитети кои апсорбираат звук. Употребата на таков таван е најдобрата опција за простории во кои се бара оптимизација на звукот и создавање на подобрен акустичен режим.

Шумоизолациски карактеристики на некои материјали кои се користат во модерната конструкција

shumoizoljaciya_potolka888

Да се ​​подобри неговата звучна изолација производители имаат прибегнаа кон создавање на композитни материјали, на пример, како што се Tecsound Гипс С. Овие панели се состојат од еден слој на гипс картон плочи дава цврстина и еластична мембрана Tecsound, обезбедување на заштита од бучава. Ако не може да се постигне инсталирање плочи посакуваниот резултат, а потоа просторот на сечилото е исполнет ecowool или минерални плочи, пожелно е дека густината е 40-60 кг / кубен метар.

Не помалку популарни се плочките на телефонска ѕвезда, кои двапати беа наградени со премии за иновации во градежништвото. Предностите на материјалот ја вклучуваат можноста за негова инсталација без монтажа на профили или каси. Се разбира, ова во голема мера го поедноставува инсталациското работење и ви овозможува да го направите тоа сами. Плочите се прицврстени со користење на неслободни штипки на Волф, кои се многу лесни за користење и имаат ниско ниво на пренос на звук.

За да се спречи можноста за навлегување на бучава во зглобовите на звучни изолациони системи од различни типови, се користи силиконски вибрации за изолација на еднокомпонентна заптивната смеса.

Во комплекс со акустична минерална волна зеолитни плочи, произведена од Кнауф. Зеолитните плочи, исто така, поседуваат високо сорбирање и филтрирање, што овозможува да се отстрани воздухот во структурата од штетните нечистотии. Таквите плочи обично се користат во големи простории или јавни згради, канцеларии, кино и концертни сали. Инсталирањето на вакви системи бара посебно знаење и работно искуство.

Многу фанови имаат направени материјали за изолација од бучава приклучоци. Неговата молекуларна структура и порозна структура обезбедуваат добри карактеристики за звучна изолација, покрај тоа, материјалите направени од плута имаат прилично декоративен изглед и не бараат подоцнежна завршна обработка.

Неодамна, на пазарот се појави бучава изолација материјал направен од лепило композиции има течна конзистентност. Течна звучна изолација   се применува едноставно, може да се примени со рака. Неговото издание се занимава со компании Quiet Glue Pro и Green Glue.

Ефективна борба со бучава во станот како материјали како што се:

  • мембрански звукоизолирани материјали Звук акустичен за позадина, Topsilent Bitex,
  • минерална звучна изолација од Tecsound
  • неткаен полиестерски материјал Саундтрак Екотешин
  • комфорни панели
  • полиестерски материјал EcoAcoustic
  • fPF направени од пена со оловна плоча од полиетиленска мембрана Fkustik-metal slik и многу други.

Современите технологии и материјали, нивната комбинација овозможува да се создаде доволно сигурна заштита од бучава и да се обезбеди акустична удобност на лицето.

Можеби сте заинтересирани за: