Куќи изработени од гнездо панели: својства на гнездо панели, предности и недостатоци на голтка куќи. Како да се изгради куќа од гнездо панели, чекор-по-чекор текот на работата.

 • admin
 • 28 мај 2017 година
Куќи изработени од гнездо панели: својства на гнездо панели, предности и недостатоци на голтка куќи. Како да се изгради куќа од гнездо панели, чекор-по-чекор текот на работата.

Во моментов, при изборот на проект на зграда, многумина претпочитаат тули и бетонски куќи, кои се вообичаени за нашата земја, кои се многу поевтини и, згора на тоа, доста брзо изградени. Постои т.н. канадска градежна технологија која користи SIP панели. Куќите изградени со користење на оваа технологија чинат малку повеќе од рамката, се градат многу брзо и имаат голем број на предности. Поради нивните позитивни квалитети, СИП-домовите наоѓаат значителен број навивачи меѓу луѓето од најразновидните нивоа на просперитет.

Што е SIP панел

СИП - "Структурно изолиран панел", од англиски преведува како "структурен изолациски панел", со кратенка - SIP. CIP панел - градежен материјал, која се добива со лепење лепак врз основа на полиуретан две OSB (ориентирана влакно табли, на англиски јазик - OSB) и полистирен слој помеѓу плочите, по што следи од страна на стареење под висок притисок.

01_SIP панел

SIP-панели се користат во модерната изградба, бидејќи тие имаат висока механичка сила и отпорност на влијанија врз животната средина. Оваа технологија е позната по седумдесетина години во светот во 2003 година со помош на канадската корпорација првата фабрика за производство на SIP панели била изградена во Русија, од времето на нивното производство постојано се зголемува, а технологијата се нарекува "Канада".

Ако производството на иверица најчесто се користат отпад дрвната индустрија, на основа на OSB е поделбата на висок квалитет на дрво, слоевит со наизменични попречни и надолжни ориентација и набиен во форма на чинија со додавање на смоли и восок. Во производството на чипови се користат од должина од 60 на 140 мм. Тие се наредени во три слоја во "колачот". Всушност, OSB - е подобрена дрво има влага, зголемена еластичност, подобрување на својствата одржи елементи. Во производството на листови се користат SIR иглолистен, но случаи на набавки забележани во Кина SIR топола дрво кое има најлошите перформанси.

02_OSB-3-sterling_board

SIR листови се состојат главно од дрво, така што материјали се еколошки, лесно да се справи, се земјата. Тие може да се користи не само за производство на сендвич панели, како и употреба во рамка куќа изградба, се користи како поставата материјал под покривот, сè за внатрешни партиции во зградата, итн За производство на панели ЦИП користи плоча тип OSP-3. Означување "3" значи дека листот има висок капацитет за носење господине, е отпорно на влага, за која се додава структура панел восок, давање дополнителни безбедносна група од штетните ефекти на животната средина.

Како меѓуслојни се користат во производството на експандиран полистирен панели - гас исполнето топлина и звучна изолација материјал. Експандиран полистирен има висока заштеда на енергија својства, ниска апсорпција на вода и пропустливост на пареа. Поради ниската коефициент на топлинска спроводливост на 0,12 метри материјал продавници топлина, како и слој од 0,5 метри дебел дрво, пена дебелина од 0,9 m или 2,4 метри дебел тула.

03_penopolistirol

Немодифицирана стиропор е запалив материјал со подобрени запаливост, така да се намали запаливост руски стандарди дозволи употребата на материјали во градежништвото само со пламен retardant адитиви кои обезбедуваат само-гаснење, и неможноста да се задржи само на горење материјал.

Стиропор - издржлив материјал, студии покажаа дека животот на стиропор е најмалку 60-80 години.

Физички својства на SIP панели

И покрај фактот дека на SIP-панели се направени од иверица и лесна порозна материјал, тие се флексибилни, а во исто време доволно силен. SIR-шпорет под голем товар кривини, и полистирен не може да се смета за трајни, но како резултат на сложен градежен материјал на врзани чаршафи и експандиран полистирен SIR стекнати нови механичките карактеристики значително поголема од својствата на нејзините составни делови. SIP-куќа може да издржи значителен ветер товари и земјотреси. Панели во можност да се наведнуваат, но без да се прекрши, ги издржат товарот во напречна насока, кои ќе допрат до 650 kg / кв.м. Оваа вредност е 1,5-2 пати поголема од оптоварување, може да издржи плочи од армиран бетон. Во надолжната насока на панелот е во состојба да го издржат околу 10 тони 1 линеарна метар, што е доволно за низок пораст изградба на панели ЦИП.

Заедно со висока јачина ниска топлинска спроводливост структури на панели ЦИП е тоа што тие се исто така важна функција. Долниот коефициент на топлинска спроводливост, потребно е помалку топлина за загревање на зграда. Според топлинска ефикасност на дрво куќи или тула, изолирани инфериорни SIP-дома 6-8 пати.

Малата тежина на панелите игра огромна улога. Тежина од еден квадратен метар. m дебелина на ѕид од тули од само 0,25 m надминува 20 пати поголема од тежината на ѕид панел SIP со дебелина од 174 mm од истата област. Тежината на еден панел на најчесто користени за изградба на куќи големини се движат од 40 до 70 кг, така што не е потребно да се користи техника, која е особено важна, ако не постои пристап до местото на кое зградата. На зградата може да се монтира на лесен основа, со што се намалува времето на изградбата на куќата и на вкупните трошоци на изградбата.

Проблеми во изградбата и работењето на куќите на СИП

Изградба на згради на односот SIP панели од најконтроверзните: некои поддршка на оваа технологија, а други се најжестоките противници на тоа. Факт е дека во Русија ќе се појави пред само 14 години, па не се добие општо прифаќање, иако широко распространета низ целиот свет. Сепак, тоа треба да се напомене дека бројот кои сакаат да имаат само таков дом се зголемува. Ова првенствено се должи на основаноста и релативно ниската цена на куќата. дизајн на зградата е едноставен, но кога ќе се користи високо-квалитетни материјали и техники на производство може да биде предмет на сигурен, топло, ефтин и издржливи куќата. Проценетиот работен век на објектот е повеќе од 80 години.

Секоја технологија, има свои недостатоци и SIP технологијата не е исклучок, па затоа е неопходно да се знае на слабостите, да се разбере како да се ослободи од нив.

еколошки стил

Од SIP панели се релативно нови во Русија, градежен материјал, како и податоци за нивните екологијата не е доволно. Ова им овозможува на противници SIP-изградба држава што основниот материјал на куќата е направен особено OSB-плочи и стиропор, претставува ризик за здравјето на луѓето. Во Соединетите Американски Држави, Канада и европските земји каде што SIP панели се користат за неколку децении, студии докажаа нивната безбедност и применливост, вклучително и во станови.

OSB-плоча е составена од 90% во однос на дрво природни смоли, полнила, зацврстувачи, синтетички восок и сол борна киселина. Овие супстанции во плочката не испуштаат опасни материи. Полистиренска пена, која е направена од топлина-изолациски слој, под нормални услови на употреба, исто така, се смета за безопасни супстанции и дозволи на својот директен контакт со храната.

вентилација

Се верува дека STS-куќа не се "дише", како што не постои свеж воздух поради неговиот интегритет. Од една страна тоа е предност, бидејќи загубите на тивок оган, а од друга - недостаток дека лицето го бара протокот на кислород и отстранување на вишокот на влага, која е формирана во издишаниот воздух за време на готвењето и кога се бања или туш. Вишокот на влага треба да се отстрани, како и во топла средина го поттикнува растот на патогени микроорганизми, па SIP-куќа има потреба од добра вентилација. За да го направите ова, ќе биде доволна конвенционална природна вентилација со директно проток. Затоа, кога зградата е изградена и го стави на покривот, треба да се направи најмалку две пенетрација вентилација: во кујната и во бањата, а со тоа создавање на пропустливи, кој ќе ги привлече контаминирани воздух надвор. Должината на каналот околу 3-4 метри е доволна за да се создаде добра влечна сила.

04_Вентилација

Но, нема да има нормален удар ако нема снабдување со воздух. Тоа може да се реши на различни начини, но во куќата каде што прозорците се инсталирани фиберглас и постојано населен од страна на луѓето, тоа е подобро да се инсталира доза вентил. Тие се ставаат во "чисти" соби, на пример, во спалната соба, дневната соба. Како резултат на тоа, чист воздух од надвор оди во спалната соба, низ сите во собата се вовлечени од бањи и кујни без електрични вентилатори и фрлени назад на улица. Со многу топло кутија дома, ние можеме да го занемариме топлина загуби поради вентилација. Можете да го користите системот за наплата за зачувување на топлина, но тоа ќе бара дополнителни трошоци и може да се наплаќаат само по многу значително време.

05_Примарниот вентил

отпорност на пожар

Меѓутоа, во случај на пожар, сите куќи се запалени. По пожар се враќаат само куќи изработени од газобетон, а останатите, дури и тули, се предмет на демонтирање. Затоа, главната задача е да се спречи појава на пожар. SIP-зградите соодветствуваат на третиот степен на отпорност на пожар. Заштитувачот на пламен, кој е дел од панелот, го оневозможува неговото согорување и го задржува огнот во рок од еден час. Стиропорот не е запалив, меѓутоа, ако е во пожарната зона, тој целосно ќе изгори, но ќе произведува многу помалку енергија во споредба со дрвото. Со износот на топлина и токсични супстанции ослободени за време на согорување, CIP панелот е во поповолна положба од дрвото, бидејќи оваа вредност е неколку пати помала. Добра запечатување спречува ширење на чад и пожар во куќата. Фаќање стирен е многу опасно за луѓето, но во случај на горење, дури и кога постои силна неопасен концентрација на специфичен мирис, кој треба да биде сигнал за да ги евакуира веднаш и се јавите на противпожарната бригада.

06_ Перофилиран полистирен по пожар

Често, зградите грешки доведуваат до пожари, и постојат две главни причини за нивното појавување: слабо направен оџак и неправилно изградени електрични инсталации. Во дизајнот на зградата треба да се разгледа на местото на поставување на камини, печки и вклучуваат како запалива структури, како што се ѕидови, греди, подови, покрив, дрвени скелиња на безбедно растојание.

Модерна куќа е незамислива без струја и квалитативно дизајнираната инсталација е гаранција за долготрајното работење без проблеми. Некои градители горат во слојот на експандирани полистиренски канали за понатамошно поставување на електрични жици во нив. Во овој случај, интегритетот на панелот е нарушен, не се почитуваат условите за инсталирање на жици во внатрешноста на горните структури во металното црево, а ризикот од пожар, доколку е оштетен, се зголемува. Покрај тоа, технички е многу тешко во исто време да се инсталираат SIP панели и да се извршуваат електрични инсталации, така што во таквите домови електричните инсталации обично се поставуваат во завршниот слој.

07_МЕТТИРАЊЕ НА WIRING

шумоизолации

Сите светлосни куќи, вклучувајќи ги и куќите на СИП, имаат несоодветна звучна изолација. За да ги изгаснат звучните бранови, материјалот на куќата мора да биде тежок или да има висок вискозитет. SIP-куќата има сигурна, цврста и истовремено лесна конструкција, така што звукот што се појавува во секоја соба ќе се рашири по дрвената рамка.

Еден од најдобрите начини за подобрување на изолацијата на внатрешниот панели на страна лента CIP на foamed полиетиленски дебелина 8 mm, над која системот е поставен гипс. Поради слојот од полиетилен, влијанието на звучниот бран врз рамката на зградата ќе биде значително намалено.

08_SPRANE POLYETHYLENE

За подови мек слој на foamed полиетиленски не се применува, сепак може да се користи масло со широчина од околу 7 mm, се наредени на SIP-плочи за ламинат слој, пакет или други кат покривање.

поразот на СИП-куќи со глодари

Постои цврсто верување дека СИП-куќи се омилено живеалиште за глодари, но практиката на изградба на куќи за многу години е побиена. Се верува дека поради некоја причина структурата на CIP панелот, за разлика од минерална волна, не е погодна за домување сместување за стаорци и глувци. Сепак, тоа е неопходно да се преземат мерки за да се спречи пристапот на глодари во куќа: на земјата под куќа да спијам парична казна чакал, да се елиминираат разликите, во близина решетката отвори, опремени со вратата closers или пролет. Покрај тоа, за да се елиминира можноста за појава на глодари во куќата, може да се стави метална фино мрежа мрежа на периметарот на 1-ви кат на надворешноста на зградата.

Позитивните и негативните аспекти на конструкцијата на SIP

Сумирајќи го прегледот на карактеристиките на куќите од SIP панели, можеме да ги забележиме следниве предности и недостатоци.

достоинство:

 • голема брзина на изградба;
 • нема потреба да се користи тешка опрема за транспорт на материјали и изградба на зграда;
 • релативно лесно изградување на објектот;
 • лесно да се заврши, како при инсталирањето на сите ѕидови, подови и покривот се совршено подреден во средина;
 • релативно мали градежни тежина, и како резултат на тоа, нема потреба за скапи тешки фондацијата;
 • можност за целогодишна изградба поради минималното намалување на фондацијата;
 • многу добра топлинска изолација на зградата, со тоа заштеда на пари на греење и климатизација;
 • зголемување на корисна површина на куќата со намалување на дебелината на ѕидот.

недостатоци:

 • на потребата за сигурен дома опрема за вентилација;
 • структури помала сила во споредба со градби од тула или дрво;
 • б oопасност од пожар lshaya во споредба со тули згради, својствени на сите структури направени од дрво;
 • се должи на ниска специфична топлина материјали затворен воздухот се загрева брзо, но како што брзо се лади;
 • недостаток на звучна изолација;
 • ниска заштита на надворешните ѕидови на акциите на злосторниците;
 • избор полистирен токсични супстанции во случај на оган.

Технологија на производство на SIP панели

Фабрика за производство на линија на SIP-панели на целта може да се подели во следниве делови:

 • собранието маса, која е формирана од страна на "колачот" сендвич панели;
 • лепак апликатор;
 • медиумите;
 • пАНЕЛ табела;
 • истовар вклучена производи.

Лепење машина рамномерно, без празнини, мазна тенки струи однесува лепило. Полимерната лепак прска вода, што се должи на која лепак се доведува во реакција. Понатаму плочи се испрати до медиумите 20-тон и компримирани под притисок, со што се лепило се распределуваат рамномерно во текот на површината и продира структура стиропор, кои потоа може да се види на намалување панел. За да се добие оптимална панел лепило врска остане под одреден временски притисок, и комплетната полимеризација на лепило не се јавува за помалку од 24 часа.

09_proizvodstvo мршојадец

Панелот не бара дополнителни ветер, влажна-бесплатен и целосно соодветен за понатамошно уредување.

Како да се изгради куќа од SIP панели (чекор-по-чекор текот на работата)

При изборот на изградбата на проектот треба да се земе во предвид дека тоа е поевтино да се изгради не еден-ката и две-катната зграда, на пример, со покрив мансардата, како основа и на покривот на димензии се исти за двете опции, се менува само во висина на материјалните оди на ѕидови и тавани. Но, од друга страна, мора да се има во предвид дека се должи на потребата од скалите уредот изгуби значителен дел од просторот за живеење.

Ако нема потреба од хардвер или подрумот тип на почва не дозволува изградба на Фондацијата, совршен куп основа за домот на SIP панели. Најчесто се користи за основање купови спирален, проред, обично околу 2 м, кој е инсталиран на врвот на лентата со железница. Наколни основа завртката е монтиран во еден ден и не се намалува.

10_Svayno спирален основа

Да се ​​соберат SIP квалитетот кутија дома бара следниве основни материјали:

 • CIP панели;
 • планира одбори;
 • планира одбори;
 • полиуретанска пена;
 • валани листови или полиетилен пена;
 • железо хардвер: на долги и кратки завртки, нокти.

11_ZHyoltyie-samorezyi-PO-derevu

На темперамент вклопува преклопување на SIP панели, кои на подот на првиот кат и е прицврстена за да го намали долго завртки. И покрај фактот дека капацитетот лого на SIP-панели е многу висока, тие се уште можат да се наведнуваат, па мора да се потпираат на носачи, распоредени околу 0,6 метри, како и во обичните рамка куќи.

Монтирање CIP панели едни со други со помош на дрвени табли, кои се вметнуваат во краевите на панели и монтирани со завртки со растојание од околу 15 cm. Димензиите на зрак треба да се совпаѓа со дебелина на полистирен слој и ширина еднаква на 90 mm.

12_Montazh SIP панели

Кога се приклучи на панели, да биде свесен дека не може да се качи нешто близок на OSB-плоча од 20-25 мм од работ, во спротивно може да го оштети плочата. Пред да го инсталирате поврзува прачка е потребно на крајот плоча да се применуваат слој од експандиран основни стиропор пена, која ќе ја врши функцијата на лепило и истовремено пополни празнините. пена запечатување е многу важно, бидејќи пукнатини и празнини ќе биде потоа mikroskvoznyakov извори, а со тоа и топлина истекување канали. Ако на покривот е исто така на ЦИП панели, нивната врска мора да се врши со помош на истата технологија.

Плочи за монтажа панели се користат исклучиво за затворање на стиропор слој и се заштити од надворешни влијанија. Одбори се вметнува во краевите на панели помеѓу листови OSB, не го носи одредена оптоварување и даде поглед фасадата изградба на целосно дрвена зграда.

13_ustroystvo-pola-pervogo-etazha-04

Да присилува изградба агли и го даде цврстина, долго завртки се користат, за еднократна употреба околу 1 m низ висината на агол.

Греди и плочи имаат тенденција да имаат различни кривина со текот на времето се должи на промените во влажност промена на геометриски димензии на дрво, така што нема да се третираат граѓа, тоа е невозможно без јаз да се поврзете дрво структури елементи. Затоа, кога технологијата на градење на SIP-куќата на дрво врски треба да се земе само полиетиленска пена која го исполнува целиот простор и ги елиминира дури и на мали дупки и пукнатини.

Нема смисла да се прават внатрешни партиции и внатрешни тавани од SIP панели. SIP-панел предност е тоа што е топло и овозможува подобра изолација на надворешните ѕидови, од скелетот. Надворешните ѕидови најдобро се направени од SIP панели, и внатрешни ѕидови, прегради, подови - рамка.

Внатрешна и надворешна декорација на куќа од SIP панели практично не се разликува од куќа целната рамка. Потоа натпреварот со плочи и панели во внатрешноста, со што ќе се зголеми од пожар и звучна изолација. За подот, можете да користите дебелина на иверица од 20 мм. За прозорци и врати е потребно да се обезбеди бариера пареа и прозорецот хидро и отвори вратата посебни филмови. Прозорци и врати се главните канали на истекување на топлина, па нивниот избор и соодветна инсталација мора да се пристапи многу внимателно. За надворешноста обложување може да биде било каков материјал на винил обвивка, на керамички плочки, според паричник на сопственикот и сака да даде зградата на одредена појава.

14_Англиски панел врска

Изградба на CIP панел, осврти на домашни сопственици

На интернет, има голем број на прегледи на сопствениците на куќи изградени на SIP технологијата, најголемиот дел од нив позитивно на нивните домови. Првиот забележува дека овие куќи се многу топло и навистина ви помогне да се спаси, кои не можат да бидат игнорирани со сегашните високи цени за енергија. Второ, постои на брзината и едноставноста на изградба: кутија дома, всушност, се изгради во неколку дена, и тоа е многу тешко да се спречи фатални грешки. Не се појавиле приговори за постоечките хемиски мириси. Ако недоволна вентилација не се гледа од страна на сите, недостатокот на звучна изолација на моменти.

Постојат мал број на критички осврти на SIP адресата куќата, сепак, е изнесена во видеото мрежа со коментари, често може да се види на бесрамна пробие и апсолутна неуспехот да се усогласат со градежни техники, што доведува до непријатен.

Цената на куќи од SIP панели значително пониски од тули и малку повисока од рамката, но благодарение на добра изолација на разликата меѓу труп и SIP-куќата брзо надомести со пониски трошоци за греење и климатизација. Главната сума ќе биде цената на SIP панели и граѓа. Вкупната цена е, исто така, под силно влијание на класата се користи доработка и со кои се соочува материјали, се инсталира опрема за греење, врати и прозорци, итн

Избор на SIP панели

Изградба на ниско-квалитетни SIP-дома поврзани првенствено на употребата на супстандардни материјали и неуспехот да се усогласат со градежни техники. Како по правило, градежни компании ангажирани во изградба на куќи на SIP панели, не даде голем попуст за извршената работа, и го спасува само на технологии и материјали. Често, бескрупулозните компании нудат попуст на материјали до 50%, но тоа не му кажете на клиент, кој во оваа цена, генерално, нема да се користи долго завртки и запечатување филм, наместо на одборите ќе се користи unplaned одбори, наместо на висок квалитет на пена - евтини или ќе се применуваат пена во помала мера отколку што е потребно. Како резултат на тоа, оваа "спасување" на квалитетот на куќата ќе се сретне со неговата цена, а сопственикот ќе почнат да пишуваат негативни критики за SIP технологијата.

За жал, со зголемувањето на популарноста на оваа технологија е бројот на фалсификувани производи се зголемува, па се поставува прашањето на квалитетот на панели користат - тоа е прашање на квалитет домови. На сиромашните материјали не може да се изгради добра куќа. Постојат многу занаетчиите кои произведуваат SIP-панели во импровизирани услови, не се грижат за квалитетот на своите производи. Понекогаш тоа не е секогаш можно да се утврди од страна на окото фалсификувани панел. Често, големи градежни фирми од областа на SIP градење и почитување на клиентите, купи опрема и производство на свои панели за да се користи во изградбата на висок квалитет на градежни материјали се познати.

За производство бара скапи автоматски апликатор лепак и моќен печат, а во ракотворби индустрија лепак се применува од страна, и undosed нерамномерно, често едноставно истури од шише. Производителот е заинтересирани за намалување на трошоците за производство и во овој случај тоа се постигнува со употреба на ниско-квалитетни суровини: OSB и стиропор пониска оценка од помала дебелина со оштетен геометриски димензии, итн Производителите на фалсификувани производи, дури и научиле да ги имитира навиките на индустриска примена на лепило. Како резултат на користењето во изградба на куќи со лош квалитет SIP панели се намалува неговата сила, заптивањето, издржливост, се издвојуваат штетни материи.

За да се избегнат грешките при купување на градежни материјали и изберете висок квалитет на производите, потребно е пред се да дознаам каде во произведени SIP панели, пробајте да ја посетите на производство и да ја видите документи за своите производи.

Неопходен услов е дека сите потребни валидни документи во компоненти SIP панели: OSB-плочи, полиуретански лепак. Соодветни сертификати треба да биде прикачен на секоја серија на производи. Искрен производители имаат ништо да се сокрие, и занаетчии ќе најде оправдување да не покажува никакви документи, ниту местото на производство на панели, кои можат да бидат во близина на гаражата. Бидете особено внимателни ако куќата е изградена на тим кој се купува градежни материјали, заобиколувајќи на клиентите. Многу често, тие стануваат самохрани изолирани панели како ракотворби индустрии.

Правилниот избор на градежни материјали се посветени форуми кои ќе ви помогнат да се купат квалитетни SIP-панелот, а потоа вашиот дом ќе биде навистина топло, силна и убава.

15_stroitelstvo-SIP-Domov-tsena-na-панел-SIP

Изградба на SIP панели иако тоа има свои недостатоци, но знаејќи како да ги намали, можно е на краток рок, и релативно ефтин да се изгради многу убав удобно куќа.

Може да бидат заинтересирани: