Прозорци изработени од алуминиум, монтажа на алуминиумски прозорци, корисни совети

  • admin
  • 11 август 2017 година
Прозорци изработени од алуминиум, монтажа на алуминиумски прозорци, корисни совети

Често може да се слушне мислењето дека алуминиумските прозорци не се погодни за инсталација во станбени простории, како лошо задржана топлина. Претходно навистина беше така. Но, во последниве години, благодарение на воведувањето на иновативни технологии во производството на алуминиумски прозорци се во можност да изненади потенцијалните купувачи не само за својата атрактивен изглед, но исто така одлична термичка изолација карактеристики.

Алуминиумски прозорци: предности и слабости

alum_3

Заслугите на алуминиумските прозорци можат, пред сè, да вклучуваат:

• Поедноставен процес на производство. Алуминиум - отпорен материјал, и го направија нив прозорец изградба нема потреба од понатамошно подобрување на cantilevers и греди.

• Алуминиумските прозорци се измазнуваат повеќе елегантно од дрво или ПВЦ аналогни поради фактот што алуминиумскиот профил на прозорецот е многу потентен. Ова значи дека повеќе светлина ќе влезе во собата.

• Користење на прозорецот на алуминиум, можете да се создаде големи застаклени површини, одржување на топлина во затворени простории и атрактивен изглед на зградата.

• Широк спектар на бои ви овозможува да изберете профил за било која архитектура на фасадата.

• На несомнени предности на алуминиумски прозорци, исто така, може да вклучуваат способноста самостојно да се подготви производ за одреден објект или адаптација во процесот на работа.

• Нема проблеми со одржување со алуминиумски прозорци. Прозорските конструкции воопшто не бараат превентивно одржување. Тие треба само да се мијат од време на време.

Меѓу недостатоците може да се забележи:

• Нивото на топлинска изолација на алуминиумските прозорци е нешто помало. Поевтини, стандардни алуминиумски профили се поладни од PVC или аналози на дрво.

• Windows направени од алуминиум е потешко да се добие. Не секоја компанија нуди овој производ, и ако тоа го прави, тогаш во многу ограничен асортиман.

• Висока цена. Алуминиумските прозорци денес се најскапи дизајни во нивниот сегмент од пазарот.

Во процесот на градежни работи често се комбинираат алуминиумски и пластични прозорци. Различни материјали може да се насликаат во една боја, што овозможува хармонизирање на фасадата, во која прозорците од различни материјали визуелно ќе се разликуваат едни од други. Алуминиумските прозорски конструкции се користат во застаклување на балкони, лоѓи, конзерваториуми, тераси итн.

Видови алуминиумски профили

Инсталирањето на алуминиумските прозорци не се разликува многу од инсталацијата на PVC и дрвени прозорци. Сепак, постојат неколку функции во врска со склопувањето на рамката и прилагодувањето на веќе инсталираниот прозорец. Тие мора да бидат земени предвид при работењето со алуминиумски конструкции.

Ако технологијата на инсталирање на алуминиумскиот прозорец строго се почитува, дизајнот ќе работи беспрекорно со децении.

Подолу ќе ја разгледаме детално технологијата на поставување на неколку основни типови на алуминиумски конструкции: лизгање и вртливо преклопување.

Побарувачката за алуминиумски прозорски конструкции постепено се зголемува. Ова се должи на проширувањето на нивното производство и на многуте предности на алуминиумските прозорци.

Во процесот на производство на прозорски рамки од алуминиум, производителите користат збир на профили од прозори, кои вклучуваат:

• рамка за профил.

ws_profil_ramnyi_dlya_moskitnoi_setki_big

  • Профил импост.

7997009695252478

• Профил за клапи.

bokovye_dveri

• Профилот е лепев.

626_големи

Употребата на овој сет на материјали овозможува да се произведуваат дизајни од различни конфигурации и различни начини на отворање на прозорците.

Преклопувањето на прозорците - во оваа конструкција, како што се подразбира под името, се отвора паниката.

1

Во исто време, горниот дел од прозорецот е малку отворен. Прозорците од овој тип се добро прилагодени за отклучување на прозори во скали, мали соби и други места каде што прозорците не треба целосно да се отвораат.

Вртење прозорци.

620photo-079

Лифлетите најчесто се отвораат во истата рамнина во собата.

Врти-и-капка.

plastikovyie-ili-alyuminievyie-okna-kakie-luchshe-2

Најсоодветниот и заеднички дизајн. Се користи главно во застаклување на прозори во становите и приватните куќи.

Глувите.

gg9

Прозорецот не се отвора и е само за осветлување. Инсталиран на фасади на продавници, канцеларии, а исто така се користи за застаклување излози.

Мулти-лист прозорци.

Aluminievie_okna_odessa-

Одлично за застаклување на лоѓи и конзерваториуми. Овој дизајн обезбедува можност за поставување на крилја со различни типови на отворање.

Лизгачки алуминиумски прозорци

01

Многу погодно во мали соби, на пример, на балкони, во магацини и сл. Прозорците се движат во истата рамнина долж профилите.

Производителите произведуваат алуминиумски профили од два вида:

Таканаречениот "пријавен профил"

alum-tepliy

Во профилот е посебен изолациски вметнувач. Топлиот профил се користи за производство на прозорци и врати наменети за живеалишта.

«Студен профил»

алум-холод

Структурите на овој материјал се наменети за неогревани простории, како и за поставување на партиции во живеалиштата.

Инсталација на алуминиумски прозорци со свои раце

Пред да инсталирате нов алуминиумски прозорец, мора внимателно да го расклопите стариот и правилно да го подготвите новоотворениот прозорец за отворање.

Во процесот на работа, ќе бидат потребни следниве материјали и алатки:

Да се ​​отстранат старите прозорци:

• Електрична сложувалка, дрвена ножовка.
  • Длево, длето, чекан.
  • Нок или мала прачка.

За да го поставите прозорецот:

• Видов, електрична сложувалка.
  • Длето, лопатка, чекан, нокти.
  • Еден или два цилиндри (во зависност од големината на прозорецот) од монтажната пена.
  • Ротирачки чекан вежба.
  • Комплет вежби за метал.
  • Ниво.
  • Дрвени клинови.
  • Пупки-нокти.

Старата дрвена рамка е отстранета од отворот на прозорецот на следниов начин:

Со помош на електрични сложувалки или пила, се сечат парчиња на неколку места на прозорец профили - три парчиња за секој профил ќе биде доволно. Понатаму, на местото на инцизијата (за подобро да се почне од дното на прозорецот), кутијата се турка со лопатката и ја разложува на неколку делови.

demontaj

Откако ќе се отстрани прозорецот, треба да го отстраните прозорецот. Најлесен начин да го направите ова е со чекан и длето. Откако стариот дизајн е целосно демонтиран, неопходно е да се справи со подготовката на прозорецот.
  Прво, отстранете ги сите остатоци, фрагменти од бетон, тули, стакло, итн. Понатаму, на отворањето треба да се испита внимателно - ако е оштетена или наснован, отворот е подреден во средина со силна цементен малтер.

9375164270349972

Во овој случај, со инсталацијата на прозорецот, мора да почекате неколку дена додека растворот целосно не се залепи.
  Пред да го инсталирате прозорецот, отворот мора да биде малку навлажнет и подготвен. За да се спречи оштетување на отворот на прозорецот за време на инсталација работа, треба да се обидете да се направи обид да не нормално на отворот, и во својата рамнина. Со оваа насока на дејствување, тие ќе бидат лесно отстранети од бетонот.

Поставете ја алуминиумската рамка

Алуминиумските прозорци се продаваат делумно демонтирани - рамка, додатоци за алуминиумски прозорци инсталирани на рамката, и одделно двојно застаклен прозорец.
  Значи, да ги погледнеме главните точки на процесот на инсталација на алуминиумски прозорци.
  Прво на сите, алуминиумска рамка со хардвер е инсталиран.
  Ако прозорецот дојде до вас целосно склопени, тоа е потребно да се отстранат прозорците од прозорецот рамки и појаси. После тоа рамката на прозорецот се вметнува во отворот и се фиксира со дрвени клинови.

be8edb3e138aba133ef571a43a52f6669119df0a

Рамката на прозорецот треба внимателно да се постави хоризонтално и вертикално, користејќи го нивото на зградата.
  Откако рамката е изложена и е безбедно заклучен, дограма околу периметарот на вежба дупки за прицврстување. Плочката за прицврстување е фиксирана со шајка. Една завртка ја поставува плочата до ѕидот, а втората - директно до рамката.

прицврстување на плочата до прозорецот

По рамката е фиксна, продолжи кон формирање на склопот на склопот, кој се одвива во неколку фази. Прво, по периметарот на рамката, цвест се третира со монтажна пена.

pvh29_7

Откако се стврднува на пена (од половина до два часа), дрвени клинови, кои се користат за одредување на рамка отстранети, по што останатите празнината на клин се полни со пена. Вишок пена после тоа целосно се стврднува уредно сече со остар нож.
  Важна точка: најоптималното растојание од рамката до ѕидовите на прозорецот е 5 мм. Ако растојанието е поголемо, се користат дополнителни плочи за фиксирање и усогласување на рамката.

Инсталација на прагови од алуминиум

Ајде да размислиме чекор по чекор процесот на инсталирање на прозорецот и нискиот плима:

Првенствено надворешни монтажа шиење спроведен пареа порозни лента, на кој е добар воздухот пропустливост и не пренесува влага. Надвор од долниот дел од рамката со помош на завртки за самопреслушување е прикачен. Ако има празнини помеѓу рамката и одводот, тие се разнесени со монтажна пена. Вишокот пена се отсекува со нож.

1315574814_pvh29_6

Прозорецот нежно под рамката (мора да падне токму во жлебот специјално дизајниран за ова), по што е изложен на ниво. Пред да го инсталирате прагот на прозорецот, на задната страна се прицврстува монтажна пена.

1318622197_ustanovka-podokonnika

На раскрсницата на рамката и прозорецот, се применува лента од силикон или заптивка. Дозволено е да се инсталира прозорец праг со мала падина од прозорецот - ова дополнително ќе го заштити прозорецот од влага на неговата површина.

Инсталација на двојно застаклен прозорец од алуминиумско прозорче. Прилагодување на фитинзи

установка-стеклопакет

По завршувањето на сите горенаведени работи, останува само да се инсталира двојно застаклените прозори, да се закачат ролетните на прозорецот и да се прилагодат сите потребни фитинзи.
  Доколку нема искуство за инсталирање на прозорци, подобро е да го инсталирате двојно застаклениот прозорец заедно. Различни производители користат различни инсерти за двојно застаклените прозорци. Бројот и обликот на облогите директно зависи од профилот на прозорецот ("топло", "ладно"), како и од тоа како прозорецот се отвора.

Двојните застаклените прозорци се инсталирани на следниов начин:

Прво, на периметарот на рамката на прозорецот, внесете ги облогите, следејќи ги инструкциите во упатствата. Потоа, внатре во рамката, внимателно вметнете го двокатниот прозорец и прицврстете го со застаклување. Shtapiki мора да биде нежно тресна со гумен чекан.

43572ccb71a647e76ebde136bdbc741533b

Треба да се напомене дека инсталацијата на стаклената единица - робот е прилично тенка, што бара грижа и точност.

Пред да ги закачите вратите на рамката на прозорецот, потребно е да ја проверите достапноста на сите потребни хардверски компоненти. Потоа, рачката на прозорецот е поставена на хоризонтална положба (отворена). Брошурата најпрво се носи на долната јамка, по што аголната јамка на листот внимателно се вметнува во горниот циклус.

vstup

Тие се фиксираат со игла и почнуваат да притискаат нагоре додека бравата не дејствува. На игла лесно влегувајте во јамката и не клин, листот е цврсто притиснат врз рамката. Кога вратите се закачени, прилагодете ги приклучоците. Ова е направено со помош на завртки за прицврстување - тие се олабавени или затегнати.

Монтажа и монтажа на лизгачки алуминиумски прозорци

Алуминиумскиот лизгачки прозорец вклучува: ролки, водичи и двојни застаклените прозорци.

iz-6-ti-stvorok

Процесот на поставување алуминиумска лизгачка структура е како што следува:

Прво, рамката на прозорецот е инсталирана. Технологијата е иста како и при инсталирање на конвенционален прозорец, опишан погоре.

Следно, инсталационите шини се инсталирани:

• Се мери точната должина на горните и долните хоризонтални страни на рамката на прозорецот.
  • Се означуваат ознаките за водичите, деталите за потребната должина се отсечени.
  • Просторот се третира со мала датотека.
  • Дупчете ги дупките 30 cm оддалечени една од друга во горниот и долниот дел на рамката на прозорецот.
  • Завршените водилки се прицврстени на рамката со завртки.
  • Вметнете ги двојните застаклените прозорци во прозорецот на рамката на прозорецот.
  • Ролните се прикачени на дното на прозорецот околу 5 см од работ на листот.
  • На вертикалните и хоризонталните страни на појасот е прицврстена заптивната смеса - шлегел.
  • Поклопецот е инсталиран: прво во горната шина, потоа до дното на шината.
  • Движењето на листот се прилагодува со шраф, кој се наоѓа во долниот дел.

Неколку препораки за инсталација и нега на алуминиумски прозорци

Uhod-za-alyuminievymi-oknami

  • За да се осигура дека прозорецот му служи на целиот мандат без проблеми, мора да се почитуваат неколку едноставни правила за време на инсталацијата:
  • Пред да го инсталирате прозорецот, проверете дали е оштетен и дефект. Ова може да биде гребнатини, пукнатини, деформации, итн.
  • Не користете метални чинии за да ја поправите и прилагодите рамката на прозорецот. За таа цел се користат само пластични или дрвени клинови.
  • Пена за монтажа се применува строго во правец од врвот до дното.
  • Во никој случај не треба да се обидувате да го свиткате или деформирате профилот на прозорецот, обидувајќи се да го "вклопите" под прозорецот.
  • Падините на отворот на прозорецот најдобро се завршуваат со гипс-картон или гипс.

Прозорците изработени од алуминиумски профили не треба грижа како таква - доволно е периодично да ги исчистат од прашина и загадувачи. Ако има гребнатини на прозорецот, можете да ги скриете со помош на т.н. "алуминиумска смола" или специјален коректор базиран на силикон.
  Пожелно е да се подмачкува хардверскиот прозорец еднаш годишно. За таа цел се користат масла што не содржат киселини и смоли.

40

На крајот, треба да се забележи дека алуминиумските прозорци за кои неодамна често можете да ги најдете на мрежата (и огромното мнозинство од нив се позитивни), сосема е можно да се инсталира самостојно. Но, во некои фази на работа, на пример, при инсталирање на двојно застаклен прозорец и завршување на опремата, неискусни лице може да има потешкотии. Затоа, се препорачува овие работи да им ги довериме на специјалисти кои можат да ја гарантираат силата и издржливоста на завршената структура.

Може да бидат заинтересирани: