Каков вид на септичка јама да се избере за приватна куќа: кумулативен септички резервоар, септички резервоар без транспорт, септичка јама или септичка јама.

 • admin
 • 7 јули 2016 година
Каков вид на септичка јама да се избере за приватна куќа: кумулативен септички резервоар, септички резервоар без транспорт, септичка јама или септичка јама.

Уредувањето на приватната куќа на бања и тоалет веќе долго време престана да биде луксуз. За да го направите ова, измислиле септички јами, кои можат да се монтираат самостојно или со помош на специјалисти. Кумулативниот-излез систем е аналог на урбана канализација и вистински спасување за жителите на приватните домаќинства. Меѓу своите различни видови, секој може да го избере уредот што му одговара не само од техничка гледна точка, туку и од финансиска гледна точка.

Септички за приватна куќа

Септичките јами за приватна куќа се поделени според различни критериуми: материјал, обем на отпадни води, сезонска употреба, метод на локацијата. Според нивниот тип на септичка јама за приватни домаќинства се поделени:

 • акумулативен;
 • со филтрација на почвата;
 • длабоко биофидбек.

Материјалот на складиштето зависи од тоа колку длабоко имате септичка јама и кој притисок ќе ги задржи ѕидовите. Засилени бетон, метал и пластика се наоѓаат во специјализирани продавници за градежни работи и санитарни јазли, но септичките јами од тули, гуми и други материјали не се цел на дизајнот и се прават сами по себе, со купување на одделни материјали.

Септичката комора може да се постави хоризонтално или вертикално. И инсталирајте ги на длабочина од најмалку еден метар или ставете на површината на земјата. Септичките јами за приватна куќа можат да се купат целосно автономни или работат врз основа на електрична енергија.

Септички резервоар на уредот

Септички резервоар за приватна куќа е хидраулична опрема дизајнирана за чистење и собирање на отпадни води од домаќинствата. Работи врз основа на камери. Техничката структура може да има една, две или три комори. Принципот на работа за сите септички јами е идентичен.

Ако земеме резервоар со три комори за приближно внимание, во првиот оддел течноста влегува во цевките и се поставува, тешките честички се спојуваат на дното. Како резервоарот се полни, водата се населува и се разградува. Достигнувајќи одредено ниво, водата од првиот оддел се влева во втората. Таму, се чисти и влегува во следниот трет оддел за понатамошно пост-чистење и одвод. Во зависност од степенот на прочистување, водата може да има чистота од 70 до 98%. Таквата вода може да се користи за наводнување на тревниците, зеленчукот, наводнувањето на градината.

Како материјали за септички уред се земаат бетонски прстени, полимерни тенкови, метални ниши, импровизирани алатки како буриња, цигли, автомобилски гуми.


Кумулативни септички јами

Кумулативни септички јами може да се наоѓаат во близина на резервоари за вода, извори на вода. Тие се еколошки хидраулични структури, бидејќи нивните резервоари се целосно изолирани, со што се елиминира можноста за протекување. Технички, тие се лесни за инсталирање, светлина во тежина и може да се монтираат на кое било ниво на подземни води. Тие немаат потреба од дренажен систем и инсталација на инфилтратори.

Материјалот за производство на септички резервоари за складирање е различен. Тоа може да биде фиберглас септички јами, врз основа на армирано-бетонски прстени, метал, како и низок притисок пластика. Во зависност од цената, како дополнителна опција, производителите приспособат сензор кој го известува домаќинството за максималното ниво на заштеди.

Веднаш по известувањето, мора да ја користите асоцијативната машина. Нивото на полнење на резервоарот може да се прилагоди независно. За ова периодично проверувајте го степенот на полнење на септичката јама со отпадна вода. Колку е помал обемот на капацитетот на складирање, толку почесто ќе биде неопходно да се користат услугите на канализацијата. Производителите на септички јами од овој тип произведуваат капацитети кои се движат од 1.000 до 100.000 литри.

Кумулативните септички јами ќе бидат погодни за оние приватни куќи во кои живеат мал број луѓе. Мерки за чистење на таков септички резервоар може да се врши еднаш годишно. Во други случаи, подобро е да се избере пофункционален уред кој ќе заштеди трошоци за отпад. Најпопуларниот за селска куќа е комплетно буџетиран септички резервоар од бетонски прстени. Таквиот дизајн може да се инсталира независно без помош на специјалисти.

Септички резервоар за куќа без да се испумпува

Системот на автономна канализација за селска куќа без пумпа вклучува биолошки септички резервоар. Се состои од две монолитни комори. Првиот резервоар има дно, а во вториот е отсутен. Преградите се меѓусебно поврзани со цевка. Кога канализацијата влегува во бунарот, водата се собира и се преработува од бактерии. Како резултат на работата на анаеробните суштества, супстанциите се распаѓаат во гас и вода. Затоа, за да се излечи гасот во септичката јама, неопходно е да се инсталира пропустлива цевка.


Вториот дел од септичката јама произведува филтрирана вода до 98%. Прочистената вода може да се користи за наводнување или да се остави во комората за да се остави во почвата.

Бактериите за биолошки септички окупираат преку тоалетот. Се населуваат во првиот оддел и ја започнуваат својата акција. Како по правило, со соодветна операција, мирисот од септичката јама не се ослободува, но во случај на појава, може да се додаде хемиски апсорбер на мириси во првиот бунар. Тие се продаваат во специјализирани продавници.

дали е потребно да се исчисти биолошкиот септички резервоар?

Биолошката септичка ќе трае околу 10 години без пумпање. Но, мора да сметате дека септичките тенкови, без да испуштаат, не постојат. Седиментот сеуште ќе се насели на дното на комората. Изгледа како кал и исто така мора да се испумпа. Штом преостанатите отпадни води ќе го достигнат нивото на цевката за прелевање, тие ќе треба да се елиминираат. Во спротивно тоа нема да биде септички резервоар, туку обичен гас.

правилно функционирање на септичката јама без да се испумпува

 • За да се осигурате дека вашата септичка материја ќе служи колку што е можно подолго, пресметајте го волуменот на чинијата и проценетиот одлив на отпадна вода;
 • За биолошки септички резервоар, преку цевката треба да тече само органски отпад. Тоа е, треба да се земе како по правило дека моркови се обработуваат под влијание на анаеробни бактерии, и хартија и други цврсти остатоци ќе се населат на дното на комората;
 • Следете ја состојбата на септичката јама. Во случај на мириси, пренатрупаност, преземање мерки за отстранување на проблемот;
 • Немојте да ја навлажнете почвата во близина на септичката јама. Ова ќе доведе до уништување на нејзините ѕидови.

Септички Biotank

Септик Биоканк е претставник на испарливиот модел. Во својата серија, има неколку варијанти на станици за чистење. На продажба ќе се сретнете со септички јами Biotank 3, Biotank 4, Biotank 6, Biotank 8, Biotank 10. Секој модел има префикс во форма на фигура. Тоа одговара на бројот на луѓе кои ќе служат септичка јама.

Септички јами Биоканките се хоризонтални и вертикални. При изборот на модел, тоа треба да се напомене дека ров Хоризонтална септичка јама на ќе мора да копа поплитки длабочина од вертикалата. Biotank станица мора да се инсталира дупка која ќе одговара на висината на резервоарот за септички + 10 cm, со цел да се попрска на резервоарот. На секоја страна, исто така, треба да оставите дополнителен простор од 25-30 см, што треба да го наполните со ископана земја.

Секој септички модел има четири комори. Тие се поделени меѓу себе фрлија пластични партиции. Првиот оддел е комора за масовно складирање. Вториот дел од септичката јама се оксидира со нитрифицирачки агенс. За оваа постапка дополнително се снабдува воздух во комората. Во третата преграда има филтер за седиментација, во кој фракциите се разделени во вода и седиментен дел. Во исто време, дел од водата заедно со седиментот е испратен за третман назад кон првата комора. Во четвртиот резервоар има биофилтер кој ја прочистува водата за 98% и го храни до излезот. Излезот од водата од септичката јама може да биде принуден или опремен со гравитационо празнење.

Постои станица врз основа на компресорот, што подразбира мала потрошувачка на електрична енергија. Во случај на прекин на електричната енергија, станицата може да работи 24 часа во автономна режим. Понатаму, го обновува режимот и за кратко време се воведува во работата.

Совети за поставување и функционирање на септички резервоар Biotank:

 • Само затворен септички резервоар може да се користи како инсталација. Пред инсталацијата, проверете ја површината Biotanka за оштетување;
 • Пред да ја инсталирате станицата, одберете ја соодветната локација и подгответе ја основата во согласност со бараните димензии;
 • Изведете прецизни пресметки на наклонот на цевката, ширината и длабочината на ископувањето;
 • Еднаш годишно, неопходно е да се исчистат првите и третите камери. Направете го тоа со канализациона машина. Тогаш овие септички оддели се полни со 2/3 чиста вода.

Септички резервоар

Септичкиот резервоар има модуларен дизајн. Можете да ги купите само септичка јама и опремување на тоа да се исцеди добро, и може да се купат дополнителни Infiltrator, која ќе се исчисти излез на отпадните води. Главната чинија на септичката јама е со различни големини. Во бројот на моделот ви се исполнат резервоар Резервоар 1 резервоар 1,5 резервоар 2 резервоарот 2,5 резервоар 3 4 резервоар. Секој резервоар е дизајниран за различен волумен на отпадни води.

Резервоарот е направен од полипропилен. Ѕидовите се силни и имаат рендерирана површина. Можете сами да го инсталирате овој септички резервоар. За ова, ископајте јама погодна за волуменот на септичка јама.

Подгответе слој на хидроизолација. На дното, истурете слој од песок 30 см и запечатете го. Доколку подземната вода е висока, тогаш дното може да се засили со бетонска кошула.

При инсталирање на септички резервоар, мешавината од песок-цемент се користи како заднина. Резервоарот е удрен и полнет со обична вода. Ако сакате да купите инфилтратор, тогаш за него се подготвува посебна јама. Под неа лежи слој на чакал и чакал. Само насип на песок и почва се прави одозгора.

Целиот модел на септички резервоар има единствен оперативен принцип. Канализацијата тече низ канализационата цевка во првата комора на септичката јама. Мил се населува во него. Ефлуентите се третираат со посебни бактерии. После тоа, водата се крева, а цврстите фракции се спојуваат на дното. По првиот третман, отпадна вода влегува во вториот оддел за длабоко чистење. И во третата комора постои биофилтер, под чија акција има одвојување на чиста вода од органски соединенија.

Конечната фаза на чистење со различни модели може да се организира на различни начини. На пример, може да изберете Infiltrator, по што земјата ќе дојде прочистена вода, исто така можете да се изгради дренажа и, каде што на апсорпција на вода во почвата преку рефус торба, или инсталирање на резервоар за идното користење на вода ќе се случи. Некои сопственици на куќи не инсталираат ништо и поставуваат мијалник во полето.

Септички резервоар за цената на куќата

Најмногу буџетски модел на септичка јама ќе биде направен од импровизирани средства: стари буриња, автомобилски гуми. Од трошоците што ќе треба да ги направите, средствата ќе одат само на фасадникот и цевките. Тули со тули и армирано-бетонски прстени ќе чинат повеќе. На пример, 1 армирано-бетонска база ќе ве чини околу 3 илјади рубли.

готовиот септички јами Цените ќе бидат неколку пати повисоки, бидејќи подготвен дизајн кој не бара ревизија. Ако се разгледа универзална инсталација резервоар-1 со механички метод на чистење за две лица, тогаш тоа ќе ве чини 20 илјади рубли.

Модел Танк-4, наменет за 7-9 лица. Во сетот на главната инсталација има инфилтратор. Постои таква конструкција од 65 илјади рубли. Производителите му даваат гаранција од 50 години.

Што се однесува до моделот Biotank, цените за оваа инсталација започнуваат од 45 илјади рубли (Biotank 3). Капацитетот на таков септички резервоар ќе биде 600 литри дневно. Најскапиот модел за овој уред ќе биде Biotank 10 со присилно испуштање на вода - 132 илјади рубли. Во комплетот за инсталација постои специјална опрема - пумпа. Ако сакате да купите сличен модел на септичка јама со проток на гравитација, ќе чини околу 96 илјади.

На овој преглед на септички јами за приватна куќа е завршена. Изберете ги само тестираните подесувања кои ќе ви служат долго време. Запомнете дека е подобро да се исплати мала количина за обемна инсталација, отколку да се трошат на услугите за отпадни води. Во прилог на статијата, како добар пример, можете да видите видео за избор на септички јами за куќата. Успех во домаќинството!

Можеби сте заинтересирани за: