Кровни сендвич панели: предности и недостатоци, цена, монтажа и фиксирање на сендвич панели.

 • admin
 • 20 април 2017 година
Кровни сендвич панели: предности и недостатоци, цена, монтажа и фиксирање на сендвич панели.

Интересен изум на модерна зграда се кровни сендвич панели. Употребата на овој материјал при изградба или реконструкција на објекти и објекти, и станбени и комерцијални, значително го забрзува времето на пуштање во работа на проектот. Овие покривни панели имаат беспрекорни технички карактеристики, и покрај тоа, тие се погодни и лесни за инсталирање. Главната предност на овие панели е нивната повеќеслојна конструкција. За разлика од застарените типови на материјали за покривање, ова не бара инсталација на помошна изолација, бидејќи веќе само по себе е комплетен кров систем.

Кои се сендвич панели?

sendvic_panely2

Во суштина, сендвич панелите изгледаат како трислојна структура. Слоевите од надвор се направени од различни заштитни цврсти материјали. Слој во средината е грејач. Во повеќето случаи, надворешните слоеви на овие панели се направени од OSB-плочи. Постојат опции кога едната страна е изработена од профилен челичен лим. Но, за покриви кои се преклопуваат, се користат и панели со надворешни слоеви на OSB-плочи со зголемена хидроизолација.

Грејач во оваа конструкција може да биде:

 • фиберглас,
 • експандиран полистирен,
 • базалт влакна,
 • полиуретанска пена.

Во принцип, пена полистирен и полиуретанска пена се користат како изолација, материјалите воопшто не апсорбираат влага. Полиуретанска пена се користи почесто, бидејќи е исто така отпорна на оган.

На надворешноста на панелите има лизгалки, приближно 40 мм во висина, што ја зголемуваат цврстината и тврдоста на материјалот. Повеќе лизгалки се користат за организирање на водотекот за отпадни води.

sendvic_panely22

Надворешниот слој на профилот на челични лимови е покриен со полимерски состав, кој пак го штити покривот од ефектите на киселиот дожд, го спречува избувнувањето и заштитува од абразија.

sendvic_panely8

Компаниите-производители доста широко ја претставуваат бојата скала на сендвич-панели. Најчесто се купуваат традиционални сини, тули или бели модели. Општо прифатено е дека панелите од светлосни нијанси се помалку изложени на штетните ефекти на сонцето.

Кои големини можат да имаат сендвич панели?

Димензиите на кровни сендвич панели не се слични на големината на другите слични градежни материјали. Постојат два вида панел производство: стандардизирани и приспособени. Стандардните панели ги имаат следните димензии: ширина - 1000 mm, должина - 1600 mm. Дебелината може да се движи од 40 до 160 mm. Со сопствено производство, максималната дебелина на производот може да биде поголема отколку со стандардизирана, што е многу важно за области со сурови климатски услови. Во случај да има мансарда прозорци, во дополнение цел завршна опрема за прозорецот. Должината и ширината, во овој случај, исто така можат да варираат во зависност од барањето на купувачот.

Главни предности на сендвич панели

sendvic_panely333

Ајде да се потсетиме какви се позитивните квалитети на сендвич панелите:

 • одлични топлинска изолација квалитети, кој дава слој на изолација материјал;
 • брза и лесна инсталација и демонтажа, во сите временски услови и во зоната со која било клима;
 • мала тежина на компонентите, што овозможува да се користи лесен дел од покривот;
 • непосредна замена на кој било дел ако е потребно;
 • висока отпорност на ветер, мала подложност на промени во температурниот режим, без деформација при висок притисок од снег;
 • долг работен век од најмалку 25 години;
 • прифатлива цена на материјалот, бидејќи сендвич панелот е веќе готови производи кои не бараат дополнителна обработка, што овозможува да се намалат трошоците на материјалот.

Кои мерки можат да ги компензираат недостатоците на сендвич панели

Но, како и во сè друго, сендвич панели имаат свои недостатоци. Главниот недостаток на овој градежен материјал е тоа што е херметички. Сепак, овој проблем може да се минимизира ако системот за вентилација е правилно изграден. Формалдехид и стирен формирани во воздух, кога полистирен и пена се загреваат во топла сезона, исто така е елиминиран. Нивниот негативен ефект може да се намали ако изолациониот слој е направен од полиуретанска пена или минерална волна.

Инсталација на покриви сендвич панели

sendvic_panely444

Задолжителни параметри на главните работи:

 • налети на ветрови кои не надминуваат 9 m / s (поради малата тежина и големите димензии на градежниот материјал);
 • отсуство на слаба видливост (магла), висока влажност, врнежи - неприфатливи услови за кровни работи;
 • уличната температура не треба да биде помала од 4 степени, во спротивно, квалитативното извршување на дизајнот на зглобовите и производството на тампон ќе биде невозможно.

Прицврстување на сендвич панели

sendvic_panely9

Пред почетокот на работата поврзана со прицврстување на материјал за покривање, задолжително е да се прочита техничката придружна документација. Тука се утврдени сите потребни информации за целта, функциите и методите за пакување на материјалот. Исто така во оваа документација се запишуваат информации за производителот, типот на панели, нивниот број и димензии, типот на профилот.

Во делот за уредување на документацијата има информации за модификација на елементите на врската, нивниот број и локација. Покрај тоа, постојат податоци за класификација на бои, архитектура и слично.

Следниот чекор е да се провери правилниот сооднос на наклонот на покривот со параметрите наведени во проектот. Треба да се запомни дека за покрив кој се состои од еден панел, дозволена е падина од 5 степени, под услов да не постојат решетки, капаци и прозорци. За покрив кој се состои од неколку панели, дозволено е наклон од 7 степени и присуство на отвори за шахти, прозорци и сл.

Сега е неопходно да се споредат податоците за проектот на потпорната конструкција, со други зборови, хоризонталните и вертикалните димензии на траките, рафтерите и решетките. Во случаите кога недоследностите се наоѓаат во геометриските податоци на потпорната конструкција, тие мора веднаш да се коригираат. Ако инсталацијата на покривот треба да се направи на конструкција направена од метал, треба да бидете сигурни дека не се појавува корозија на метал. Ако ги најдете, треба веднаш да ги отстраните.

sendvic_panely222

Проверка на работната состојба за мерење на работата уреди и алатки потребни за инсталација, тоа нема да биде претерано. Инструкциите можат да се најдат детални дијаграми и лист монтажа сендвич панели, и плус на ова, на податоци за безбедност на работа.

Непосредно пред положување на панели мора да бидат отстранети од нечистотијата на градилиштето и остатоци, како и да се усогласи за подобро извршување на работите. Експертите советуваат панели прочистување сендвич не користат средства за чистење кои содржат абразивни состојки, бази и киселини. На горниот дел од смола слој покривање панели остана без недостатоци и штета, тоа не треба да станат цврсти чевли и не треба да бидат поставени на површината на објекти има голема тежина или имаат можност за оштетување на површината (пункција, гребење, удар и слично ).

Кога монтажа сендвич панели кои најчесто се користат електрични вежба и шрафцигер, во кои работат при високи брзини. Дизајни за поддршка може да се направи на различни градежни материјали. Во овој поглед и затворачите се избрани во зависност од дебелината на дизајн. Најчесто ова е направено со користење на само-прислушување завртки. Со цел да изберете соодветна должина рамка за да се сумира дебелина на панел, е 5 mm маргина на дух пакостник, должина на навој на вежбата.

Завртки за монтажа сендвич панели, нужно мора да биде со запечатување подлошки. Овие подлошки се направени од флексибилни материјали, така што тие ќе ги штити површината од можни гребнатини од метал главата со нарезници и да даде сто проценти гаранција на стегање во местата каде што се направи елементи.

Обезбедување на дополнителни неопходни фрагменти изврши краток само-прислушување завртки или навртки. Обично, за одредување на панел повеќе од 6 метри во должина користење на максимум осум завртки до 6 метри ќе биде доволно завртки 6 и за одредување на должината не стигнува до 4 метри, четири парчиња зафат елементи.

Сендвич панели, покриви, цена и препораки за избор на материјал

sendvic_panely3

Купување во специјалитет продавница повеќе панели на пакети, треба да се споредат сите броеви и да ги идентификуваат меѓу нив еден натпревар. Во иднина, оваа постапка ќе помогне да се избегнат проблеми поврзани со несоодветен бои на купен материјал да се преклопуваат.

Ако имате било каква потреба за намалување на сендвич панели, тоа е потребно да се изврши засеци, така што тие се хоризонтално еднаков на двете страни. Соодветно да ги извршуваат оваа постапка потребно ниво. Само по ниво проверуваат сите планирани линија, може да се направи намалување на метал слој, а потоа на изолација.

Панел смета видови се многу подложни на зголемувањето на температурата. Тоа е затоа што на метал губи својата стабилност на палење на корозивни промени. За оваа причина, експерти не се препорачува да се направи намалување Сандер или плазма сечење. Максималната што може да се користи, а потоа само за мала количина на работа - тоа е електрични ножици.

Непосредно пред приврзаност на секоја од панелот сакате да ја избришете дел на зглобовите. Се разбира, ние прво мора да се отстрани филм кој ги штити панел од деформација за време на транспортот. Процесот на отстранување на филмот не се препорачува на ниски и високи температури. Филм на сендвич панели не смее да биде под влијание на сончева светлина и растворувачи.

sendvic_panely9

Механизмот е наменета за укинување операции ќе ви помогне да го подигнат нивото на висина. Најважно во процесот на укинување на материјал, да вложиме максимални напори да се осигура дека во текот на подигнување и позиционирање на покривот, на горниот слој на производот не е оштетена, особено ако материјалот за преклопување зграда е со должина од повеќе од 8 метри - нема да искриват. За заштита од сите видови на штета треба да биде во ред: вшмукување влошки наоѓа на машински елементи за прифаќање; Стегач со дихтунзи направен од гума или се чувствува, и слично.

sendvic_panely4

Цена sendich- панел е сосема прифатливо, дури и за изградба со низок буџет. Тоа зависи од неколку фактори:

 • тип на внатрешен филер, кој може да биде стиролен полистирен или минерална волна,
 • од дестинацијата, типот на ѕидот или покривот.

Можеби сте заинтересирани за: