Изолација на покривот однатре ако покривот е веќе покриен: видови на изолација, пресметка на оптоварување за гребенот, изолација на покривниот покрив однатре.

 • admin
 • 11 јануари 2017 година
Изолација на покривот однатре ако покривот е веќе покриен: видови на изолација, пресметка на оптоварување за гребенот, изолација на покривниот покрив однатре.

Желбата да се создаде во вашиот дом најудобна климатски услови, како и желбата да се добие заштеда во потрошувачката на гориво во текот на зимата, порано или подоцна ќе се одрази на потребата за изолација на ладна покривот. Одеднаш ќе забележиме, има многу опции за затоплување, изборот на соодветниот зависи од видот на кровната конструкција. Не помалку важно прашање - како да се користи таванот простор - трајно, како поткровје или тоа ќе служи како оставата, чајната кујна. Ако на таванот се користи како дополнителен простор за живеење во текот на годината, ќе ја преземе изолација покриви зраци, но ако тој е ненаселен - тоа ќе биде доволно за да се изолира на таванот од надвор, односно, изолира подот мансарда.

Кровни кровови на приватна куќа, опции за изолација кои можат да се користат

Од денес за изолациони материјали се многу широко, дека пред да донесат одлука за примена на еден или на друг ќе треба да се запознаат со нивните имоти и област на примена, не е излишно да се консултира со искусен професионалец. Впрочем, секој материјал освен позитивните карактеристики се карактеризира со одредени недостатоци.

Односно. пред сопствениците на куќата ќе биде задача да избере видот на оптимална изолација за времетраењето на работата, заштеда на топлина карактеристики и трошоци. Сите материјали за изолација се поделени во неколку типови, има смисла да се разгледаат подетално секој од нив.

покривна изолација со минерална волна, базалтна волна, грејачи од фиберглас

Материјали од стаклени влакна и минерална волна се користат многу често, атрактивен индикатор е високата отпорност на пренос на топлина. Покрај тоа, животот на таквите грејачи е доволно долг, тие се отпорни на оган.

uteplenye_krishi6

Инсталирањето на памучни материјали е прилично едноставно, во приватна куќа сосема е можно да се направи тоа сами, без регрутирање специјалисти.

Тежината на блокови за продажба е мала, ако сакате, можете да купите материјали од минерална и стаклена волна во ролни.

uteplenye_krishi3

Меѓу недостатоците на овој тип на изолација е главната е зависноста на топлина за заштеда на карактеристики на содржината на влага во материјалот. Односно. при инсталацијата, неопходно е да се земе во предвид потребата од целосно изолирање на изолацијата од депонирањето на седиментативната влага врз неа.

кровна изолација со пена

Polyfoam - материјал кој привлекува едноставност на сечење и монтажа. Тоа е исклучително лесна, плочите кои доаѓаат на продажба имаат димензии од 1x0,5 m или 1x1m, што го поедноставува процесот на нивно полнење и испорака. Пена е фиксирана со посебен лепак, има избор на плочи со соодветна дебелина: два, три, пет, десет сантиметри.

uteplenye_krishi2

При изборот на пена се препорачува да се обрне внимание на специфичната тежина, нивото на забавување на ослободување на топлина зависи од него. Стандардните показатели за специфична тежина за покривни работи се 35 кг за кубен метар. Купат поскапи плочи со специфична тежина од околу 200-400 килограми на метар кубен не дава никаква смисла, тие се наменети за изградба на ѕидовите на куќата, а не да се изолира покриви.

Вообичаената пена и екструдирана полистиренска пена имаат многу ниска задршка на вода и мала пропустливост на вода. Се разбира, овие карактеристики се овозможи да се откаже од херметички изолација на кров слоеви, кој се очекува во верзија со минерални и стаклена волна.

На изолација на кровот пена, детали за работа - на видео:

кровна изолација со полиуретанска пена

Во својот состав, полиуретанска пена е зацврстена полимерна пена која има клеточна структура и која припаѓа на група пластика исполнета со гас. Материјалот се однесува на еколошки производи, има минимална топлинска спроводливост, долг век на траење, околу половина век, инсталацијата е многу едноставна.

uteplenye_krishi10

Тврда полиуретанска пена во својот состав има пламен retardant адитиви во текот solidification ја губи еластичноста, но добива висока топлина и звучна изолација карактеристики. Полиуретанска пена е подготвена со мешање на две компоненти, полиол и изоцијанати, првиот од нив секогаш е непроменета во состав, се користат различни полиоли, тие влијаат на густината, запаливост и брзина на пенење материјал.

За топлинска изолација на конструкции се препорачува да се користи PPU со ГОСТ 307302-2006.

Ако постои можност за користење на професионална опрема, како што се penogererator висок притисок, а потоа градилиштето обично дава компоненти за производство на пена, со почитување на пропорциите на условите добиени од страна на независни производство полиуретанска не се разликува од фабриката.

Пена се користи за директно нанесување на изолирани површини или направени од него сендвич панели.

uteplenye_krishi14

Треба да се забележат следните позитивни квалитети на ЈПП:

 • многу високо ниво на адхезија со метал. бетон и дрво, стакло и тула,
 • можноста за монтирање без употреба на сврзувачки елементи,
 • бесцелноста на топлотно-изолациониот слој, т.е. способноста целосно да се ослободи од "мостовите на ладно"
 • заштита од корозија на метални површини,
 • можноста за добивање фрагменти од системот за топлинска изолација од дадена форма со притискање на течна PPU,
 • способноста за ракување со материјалот на температури од +200 C до -200 C,
 • неподготвеност да реагираат со киселини, соли, алкалии.

Исто така, користењето на течни полиуретан - е способноста за да се пополни тешко и меѓупростор, да се изолира сите пукнатини, т.е. места каде што вообичаената топлинска изолација е тешко да се зајакне. Една мала специфична тежина на материјалот овозможува да се избегне прекумерно мерење на структурата за време на затоплувањето.

Од недостатоците на PPU може да се забележи:

 • потребата да се заштитат од директна сончева светлина, прашањето се решава сосема едноставно ако користите сендвич панели,
 • при инсталирањето е препорачливо да се нанесе пена на топли и суви површини,
 • материјалот е класифициран како незапалив, сепак, под влијание на многу високи температури, може да настанат процеси на топење во него, т.е. не го препорачуваме за изолација на бањи или простории за котли.

Во зацврстената форма, PPU е апсолутно безопасен за луѓето, но треба да се спроведува со строго придржување кон техниките за безбедност и употребата на лична заштитна опрема.

uteplenye_krishi33

Исплакувањето започнува од најнепристапните области, површината се препорачува да се обработи неколку пати, дебелината на испрсканиот слој треба да биде околу 15 мм.

Ние гледаме видео за тоа како полиуретанот е испрскан:

лабави грејачи

Овој вид на топлинска изолација системи кои се користат во денешно време многу ретко, поради сложеноста и комплексноста на инсталацијата, која бара изградба на посебни контејнери за пополнување на изолационен материјал, кој може да биде: плута, волна, гранулиран полистирол, чеша материјал.

uteplenye_krishi15

Употребата на рефус материјали е рационална само ако постојат бројни свиоци и неправилности на покривот и да се обезбеди квалитетна инсталација на плочи од минерална волна или панели за стиропор ќе биде доста тешко.

Кровна изолација со проширен полистирен

Постои уште една изолација на покриви и ѕидови, т.н. експандиран полистирен.

uteplenye_krishi17

Се разликува малку од пена пластика во квалитет, иако составот на еден и друг материјал е сличен, процесот на нивното производство има прилично значајни разлики:

 1. Од пена е произведен од страна подложување на полимер суровина со пареа, при што врската помеѓу гранули формирана се релативно слаби, материјалот не може да му одолее стрес фрактура.
 1. Проширениот полистирен се произведува со истиснување, т.е. гранулите на суровината првично се топат, потоа се подложени на третман на фреон и јаглерод диоксид, така добиените клетки имаат затворена структура, материјалот е супстанција со цврста маса. Екструдираната полистиренска пена е високотехнолошки материјал со силна структура и високи функционални параметри.

uteplenye_krishi16

Инсталирањето на екструдирана пена од стиропор може да се врши со различни методи:

 • на течни нокти, лепак или мастика,
 • фиксација со помош на сидра, лавици, нокти, чадори,
 • тротоарите,
 • инвестирање во гајба.

uteplenye_krishi8

Доколку е потребно, се користи комбинација од неколку методи.

Топлинска изолација на покривот - како да се почне

Експертите препорачуваат: пред да започнете со затоплување ќе биде неопходно да се изготви јасен план и изведување на некои пресметки. Ако изолацијата е направена за време на изградбата, рационално е да се постават минералната волна или фиберглас пред да се постави материјалот за покривање.

Доколку се планира да се изолира стариот покрив, тогаш ќе биде неопходно да се избере оптимален начин на фиксирање на топлинско-изолациониот материјал на внатрешната површина. Дрвени фрагменти од покривот ќе треба да се испитаат за габични оштетувања и мувла, пожелно е да се идентификуваат пукнатини во дрво и области каде што се присутни гнилостните процеси.

uteplenye_krishi18

Непогодни места треба да се третираат со антисептична импрегнација, предмет на реставрација.

uteplenye_krishi19

Не заборавајте дека дури и најлесните материјали ќе создадат некои оптоварувања на стариот систем, бидете сигурни дека дополнителната тежина нема да биде критична за нив. Грејниот материјал треба да се избере врз основа на безбедносен фактор, кој има систем на гребење.

uteplenye_krishi5

Важна точка е да се изврши точна пресметка на отпорноста на пренос на топлина. За згради кои се наоѓаат во услови на просечни климатски географски широчини, таков индикатор треба да биде со големина од 1,6 m2 · S / W. Кога купувате некој од изолационите материјали, тешко е да се знаат неговите детални карактеристики.

uteplenye_krishi12

На пример, доволно за заштита на топлина може да се организира во случај, ако дебелината на изолацијата покривот ќе биде околу 10 см, а тоа се однесува на минерална волна или стаклена волна изолација и foamed пластика.

Топлинска изолација на таванскиот покрив

За да се направи таванот погоден за живеење во летниот и зимскиот период, ќе биде неопходно да се изолира.

uteplenye_krishi34

Решавањето на овој проблем може да се подели на неколку фази од еднаква важност:

 • избор на оптимален топлински изолатор,
 • подготовка на површината на покривот за нејзина инсталација,
 • усогласеност со алгоритмот и технологијата.

Не се препорачува да се избере грејач "со око" - нејзината недоволна дебелина може да ја направи изолацијата неефикасна. Не смееме да заборавиме на потребата да ја инсталираме точната вентилација - зголемувањето на влажноста ќе доведе до развој на гнилостни процеси во шумата од кои се направени дрвени скелиња.

За да го изолирате таванскиот покрив, можете да ги користите истите материјали кои се користат за изолација на покривот на приватна куќа однатре, но под услов да ги исполнуваат следниве услови:

 • имаат минимална топлинска спроводливост,
 • се разликуваат незначителни водопропустливост,
 • имаат незначителна тежина,
 • да не биде подложен на оган,
 • за да ги задржи своите карактеристики на изведба подолго време,
 • да бидат отпорни на ненадејни промени во температурата.

Поедноставете го пресметувањето на дебелината на изолацијата за светларник на покривот, користејќи го онлајн калкулаторот, не е тешко да се работи со тоа, ќе треба да ги поставите следните параметри:

 • областа во која се наоѓа структурата,
 • дебелина на подови и ѕидови на куќата,
 • материјал од кој се подигнуваат ѕидовите,
 • изолациониот материјал што го избирате.

Ако се водени од желбата да им овозможат на целосна дневна соба под покривот на куќата, на прво место треба да се стави хидроизолација материјал, тоа ќе ги заштити изолација слој од можни влага пенетрација. Мембраната е поставена на врвот на гајба, за употреба на шипки.

uteplenye_krishi1

Премногу не треба да се повлече од мембрана, дозволено е малку гасена, не поголема од 10 см. Врска плочи изолација материјал произведен помеѓу дрвени скелиња без формирање на празнини. Најдобро е да се складира материјалот во два слоја, и така што вториот слој целосно ги преклопува рабовите на првиот.

По фиксирањето на топлинскиот изолатор, се поставува слој од филтер за пареа бариера за да се заштити од кондензатот. Прицврстувањето на бариерниот слој од пареа се изведува до садот со помош на степлерот. Зглобовите треба да се фиксираат со леплива лента. Инсталација на пареа бариера е потребна во случаи кога минерална или стаклена волна се користи како изолационен материјал, во секој случај е потребно инсталирање на хидроизолација.

uteplenye_krishi7

Хидроизолацијата треба да биде направена од супердифузиски мембрани кои не дозволуваат пареа, но спречуваат влагата да влезе внатре. Кога монтажа на потребата да се обезбеди вентилација јазот помеѓу водоотпорност слој и покриви филмот, неговата дебелина треба да биде околу 4-10 см. Тој ќе им овозможи на вишокот производство на пареа од изолација слој.

Изведувањето на изолацијата на таванскиот покрив најлесно е во фазата на изградба на куќа, оваа точка треба да се додаде на проектот. Треба да се забележат области кои ќе бидат експлоатирани како станбени и. оттаму предмет на завршна обработка.

uteplenye_krishi20

Ако површината на целата сведување, вклучувајќи ја и површината под покривите на покривот, се користи како станбена површина, тогаш вкупната површина на лизгачите треба да биде изолирана. Ако просторијата е отсечена, тогаш изолацијата може да се направи според посебни шеми, и ќе биде неопходно да се опреми дополнителна вентилација.

Повеќе информации за изолацијата на таванскиот покрив - на видеото:

Корисни совети

Иако на прв поглед аранжманот на системот за изолација на покривот на приватна куќа е прилично едноставен, сепак, неискусните градители често не успеваат да ги избегнат грешките.

uteplenye_krishi22

Затоа, не е излишно да се знае дека:

 • употребата на дефектни листови од пена или оштетување на веќе поставените плочи е полн со појава на ладни мостови,
 • затегнатоста на топлинската изолација може да се наруши поради несоодветен избор на ширината на материјалот за топлинска изолација,
 • полиетиленски филм инсталиран наместо пареа бариера мембрана ќе го промовира појавата на кондензат,
 • негативно влијаат на резултатот од прекршување на редот на работа и употребата на слабоквалитетни материјали.

тоа сумирање Треба да се напомене дека е потребно изборот на материјали за изолација за да се разгледа не само неговата отпорност на пренос на топлина, но, исто така, еколошки, звучна изолација, заштита од пожар.

Можеби сте заинтересирани за: