Карактеристики на паркет одбор: дебелина, повеќеслојни, димензии. Што се произведува од паркет одбор: даб паркет одбор, јавор, бука, Венге, Кемпас, Merbau

 • admin
 • 29 јуни 2016 година
Карактеристики на паркет одбор: дебелина, повеќеслојни, димензии. Што се произведува од паркет одбор: даб паркет одбор, јавор, бука, Венге, Кемпас, Merbau

Од памтивек, производите од дрво предизвикаа само позитивни емоции кај човештвото. Не заобиколувани плочки поплочувани патишта и подигнати живеалишта, а од обезличени доски штици креираа мебел и го покриваа подот. Првиот одбор за паркет, малку несмасен и слабо изработен, благо речено, се разликуваше од модерните убавини. Но, уште еден круг на еволуција на подот на паркет, сугерираше дека сме на вистинскиот пат.

Тротоарите паркет одбор

Зголеменото препознавање и популарност на дрвени подови е оправдано со солиден асортиман за избор и одлични квалитетни производи. Но, само паркет одбор ecowood.com.ua, чии цени се импресивни, останува лидер меѓу производите од дрвен под.

модерен-дрвени предмети-тротоарите

Избор на одбори за поставување на капакот, треба да ги знаете суптилните страни, добрите и лошите страни на моделите, како и материјалот за паркетирање. За да се задоволат барањата за квалитет, долг животен век и оригинален дизајн на паркетната плоча, се препорачува да се има идеја за структурата и можностите за грижа и работа зад подот.

uhod-par-2

Се разбира, секаков вид на дрво од кое се собираат паркетните плочи, постојат добрите и лошите страни. Најголемата предност на паркетната плоча е стилскиот изглед на подната покривка, пред која се додаваат и најмалите недостатоци и недостатоци. Тајната на атрактивноста и атрактивноста лежи буквално на површината, или поточно во горниот слој на таблата.

baltic_wood_construction

Структура на стандарден паркет одбор

Стандардниот паркет од производителот има повеќеслојна структура и вакви големини:

 • должина до 2,5 m
 • ширина до 20 см
 • дебелина од 7 до 40 мм.

shema2

Должината и ширината на floorboard може да се нарече оперативни параметри, бидејќи изборот на кој зависи од големината на просторијата за поставување паркет. Дебелината на floorboard е строго технолошки компонента, во зависност од видот на материјалот и на слоеви од дрво, кои се произведени од табла. Горниот свртен слој може да биде дрво со дебелина на слој од 4 до 15 мм. Традиционално, паркетната плоча е поставена во дневни простории (дневни соби и канцеларии).

паркет-јавор

За станбени простории подобро е да се избере паркет одбор со дебелина од 7 мм. За поставување floorboard административни области или области со тешки подобро одбрани одбор дебелина од 20 милиметри. не е потребно да се подигне дополнителни летва или лажен кат, тоа е доволно за да се постават плочи на joists за висок одбори дебелина.

Главно складирање

Како да изберете паркет одбор

избор на летви

Квалитетот на паркетната плоча е под влијание на многу фактори, меѓу кои главната е изборот на ленти. Можете сами да го направите изборот. Избор на штици на табла за паркет претпоставува сортирање и селекција на изглед.

Изборот се врши според параметрите:

 • пила дрво
 • цртање и текстура на дрво
 • присуство или отсуство на дефекти.

selekcii-lamelei

Според класификацијата на селективната селекција на ленти, постојат ребра на тангенцијални и радијални парчиња Natur and Select. Планки за тангентална табла за паркет одбор Natur мора да имаат мазни преодни бои со различни модели, со што се елиминираат дефектите. Дозволен е мал број јазли со дијаметар помал од 30 mm. Најквалитетни се ребрата Изберете го радијалниот сече со хомогена шема на дрво.

raspil

Корисни совети

Сите вредни информации за паркетната плоча се концентрирани во главните карактеристики на производот:

 • име на модел, колекција и земјата на производство
 • димензиите на одборот и тврдоста на дрвото според Бринел
 • обложување и дизајн на бар
 • дебелина на вредниот слој
 • тип на врска.

brinelltable_big_eng

Дека информациите не беа кинески читање и пишување, се препорачува пред да се консултирате кај продавачот-експерт.

Врвен слој: од целосна прачка до елитна штица

Од бројот на плочи (може да има повеќе од три), горниот слој зависи од дебелината на паркетната плоча.

Потсетете се дека паркетната табла може да се разликува по бои од било кој "дрвен" производ. Постојат единечни и повеќестранни типови паркет-плочки. Целосните ленти со полна лента имаат еден ред летоци во слојот на лицето, и е едно парче.

1omvvTqm6B5VBCdjOp3VgJxrx8K06XGc

Една лента паркет одбор е најекспонирачки показател за квалитетот и структурата на одборот. Во зависност од материјалот и типот на селекција одбор треба да се разликува по боја штици и раси.

Дво-и повеќеслојните одбори имаат карактеристична горна површина составена од ламели вградени во структурата. Ламелите на дво-и три ленти штици може да имаат континуирана површина или поделени во неколку сегменти.

3-45

Визуелно, можете да видите три реда ребра, офсет во должина. Овој тип на паркет одбор се смета за класичен, најмногу е во побарувачката за стил поради демократската цена, бојата и моделот. Но, најдобар паркет одбор се смета за развој на производители - повеќебојни табли. За производство на повеќеслојни табли, се користи рачно составување на горниот слој.

хартц-масло-боја2

Врвниот слој на Elite Plank multiband плочките е идеален, обработката на рабовите е квалитативна, со што се елиминираат трагите на зглобовите за време на инсталацијата. Се разбира, ценовната категорија на мулти-парк паркет е наменета за цврсти купувачи. Multiband одбор може да се нарече елитен производ, благодарение на респектабилниот и солиден изглед на производот.

dub

Што се произведува од паркет одбор

даб, бука и јавор

Самата природа и материјалот на производство создаваат паркет одбор.

Традиционалната идеја дека најрафиниран и скап вид на подни подови е даб паркет, постепено растворање.

Несомнено, даб паркет одбор е предмет на абразија не е значајна и служеше со децении. Покрај тоа, дабовото дрво не се скрши за време на операцијата, а исто така е практично не деформирано. Точно, одлични индикатори на дрво се ограничени со неколку сет на шема на бои на одборот: дабова светлина или валкана, пушена.

kempas1

Истите бои квалитети разлика бука дрво - смири благородни бои и тонови.

Атрактивни, да се создаде паркет одбор, светло јавор дрво со леснотија на беж сенка и стабилност во производот.

Но, денес неверојатен успех го уживаат егзотични дрва на паркет одбор, чии бои се одликува со нивното префинетост. Овој дрвен вид Венге, Кемпас и Мербау, од кој е направен одборот.

kempas

Венге, Кемпас и Мербау

Не е неопходно да се направи аналогија меѓу дрвото на индонезиски или африкански раси и нашите домашни. Целата мистерија на прекрасните својства на дрвото е скриена во широчината на растот и климатските услови. Дрвото Венге е густа и тешка граѓа, која има оригинална дрвена текстура. Цената на една коцка од дрво е од 2500 долари.

Слика 1

Елитен wenge и високата цена на обработка е, се разбира, минус, но производителите на стандардни евро-дрво научиле да произведуваат дрво паркет одбор бранеа "под венге". Размислете дека ова дрво на кокос дланка може само специјалист.

Не помалку привлечна и почитувана е дрвото за паркет одбор Kempas и Merbau.

parketnaya-doska-merbau2

На пример, индонезиската раса на дрвото Мербау има привлечна и сочна кафеава боја со мали златни вени. Заситеноста на спектарот на бои се должи на заситеноста на дрвените пори со дрво масло. Затоа, дрвото Merbau не влијае на габата или гниењето.

b833c7d8011ee6c34cefca429b5e6fdd

Но, тврдоста на таквото дрво, збогатено со масла, е тешко да се процесира. Слични квалитети се дрвото на африканските Кемпас, спектакуларна златна боја со висока цврстина.

Како да изберете паркет одбор, прикажан на ова видео.

Корисни совети

Без оглед на дрвото на паркетната плоча, важно е да се запамети дека најудобното ниво на влажност во просторијата каде што се наоѓа паркетот е влажност не повеќе од 60-70%. Инаку, паркетната плоча може да биде предмет на свиткување и деформација.

Правилата за поставување на паркетната табла се презентирани овде.

Можеби сте заинтересирани за: