Хидроизолација на основата, видовите на водоотпорност на основата, методи на примена, корисни совети

  • admin
  • 01-Aug-2015
Хидроизолација на основата, видовите на водоотпорност на основата, методи на примена, корисни совети

Фондацијата на куќата е нејзина основа, на која во голема мера зависи животот на целата зграда. Фондацијата е предмет на постојани оптоварувања и агресивно влијание на почвата, дождот, одмрзнатата и капиларна вода, поради што може постепено да се деформира и да се урива. Бетон е многу добар при апсорпција и задржување на влага. Постепено се качува по капиларите, водата постепено паѓа во ѕидовите и подот, обезбедувајќи одлични услови за појава и репродукција на многу видови габи и мувла.

Но, тоа не е главната опасност. Повеќе сериозен е проблемот на заштита на темелите во континентална клима, каде што секоја година неколку пати вода замрзнува и се топи. Ако влагата влезе во бетонските основи и се замрзнува таму, бетонот ќе почне да се распаѓа.

За заштита на темелите на куќата од деструктивни ефекти на влага, потребно е да се направи навремена и висококвалитетна хидроизолација. Хидроизолација работи мора да се врши во фаза на изградба на фондацијата. И нека јасно тврдината на армирано-бетонска конструкција не ве одведе во заблуда, добро позната поговорка "вода меле камен" е многу релевантна овде.

Запомнете дека поправката и обновата на оштетената основа ќе чини значително повеќе, а тоа не ја споменува сложеноста и макотрпноста на работата за поправка.

Технологија на водоотпорност на темелите

Фондацијата бара внимание и точност во сите фази на работата, почнувајќи со пресметки и поставување на основата, и завршувајќи со работата за хидроизолација и затоплување.

Не може да се каже дека хидроизолација на темелите е едноставна, бидејќи самата технологија бара одредено ниво на знаење и елементарно разбирање на процесите што се одвиваат во самиот бетон и околното тло. Исто така е неопходно да се знаат особините на овие или други материјали за хидроизолација. Значајно е релевантно искуство, па пред да започнете со работа, многу е препорачливо да се консултирате со специјалисти и да ги земете предвид нивните препораки.

Пред да започнете со работа на хидроизолација на фондацијата, треба да разгледате неколку многу важни точки:

  • Нивото на подземните води.
  • Сила на оток на почвата.
  • Состав на почвата.
  • Условите под кои ќе се работи на изградбата.

Ако нивото на водата под темелите основа за повеќе од еден метар, тогаш нема да има доволно вертикална и хоризонтална површина водоотпорност, кров чувствува користејќи евтини.

втора картичка

Кога нивото на подземната вода е помалку од еден метар од базата на фондацијата, но ретко или никогаш не се постигне подрумот, тогаш постои потреба за повеќе широк спектар на хидроизолација дела. Значи, хоризонталната хидроизолација ќе треба да се направи во неколку слоеви, од кои секоја мора внимателно да се обработи со мастика.

првата слика.

За вертикална изолација во овој случај, еден слој нема да биде доволен, потребно е да се користат и материјали за сврзување. Ако буџет дозволува, може дополнително да се процесира основа и подрумот продорен хидроизолација што го спречува движењето на водата преку капиларите.

Ако нивото на водата е над темелите на подрумот и постои реална закана од подрумот поплави, или во област каде што градежните работи се чести и обилните дождови, во прилог на погоре наведените мерки ќе треба да се инсталира систем за одводнување низ целата зграда.

Трошоците за хидроизолациони работи ќе зависат од површината на површините што се третираат, од количината и од материјалите за хидроизолација. Најбесплатна опција е третманот на површината на фонтот со битумен. Најскапиот е комплексна хидроизолација со слој, материјали за провлекување и пенетрирање плус инсталација на дренажен систем или ѕид на притисок.

Хидроизолација на основа, видови на хидроизолација. Хоризонтална хидроизолација на темелите

хоризонтална хидроизолација на темелите

За бетонски појас и цврсти монолитни основи, хоризонталната хидроизолација се изведува на неколку места:

  • На подот ниво на подрумот или под нивото од 15-20 сантиметри.
  • На раскрсницата на фондацијата со ѕидовите и во подрумот.

Треба да се напомене дека хоризонталната хидроизолација е направена само за време на изградбата на куќата, така што целата работа мора да се планира однапред.

Пред да започнете со уредување на фондацијата, долниот слој на готовиот ископување истури дебелина масни глина од околу 30 сантиметри, а потоа трамбовка, по што на горниот слој на бетон истури околу 5-10 сантиметри. Ова е неопходно за хидроизолација под темелите. Слој на хидроизолација е поставен само по целосно сушење на бетонот - не помалку од две недели. На сува и населена бетон, мастикот се нанесува на темелот, потоа се поставува првиот слој материјал за покривање. Мастикот исто така се нанесува на материјалот за покривање и се поставува вториот слој. Следно, на врвот повторно се истура бетонски 5-7 сантиметри дебел, кој е внимателно израмнат и пегла.

Железото кастинг не е предуслов за обезбедување добра водоотпорност на темелите, но тоа нема да биде излишно. Цемент бетон е како што следува: по 2-3 часа по фрлаат конкретно решение се истури врз неговата површина слој на сува цемент од неколку сантиметри и израмнат. По некое време, цементот е импрегниран со влага од бетон. После тоа, површината се намалува со вода од време на време додека кошулата не добие сила и целосно се зацврсти.

На крајот од својата работа со основањето исто така, мора да се водоотпорни за да се спречи влага да навлезе во ѕидот. Тоа е едноставна: на површината на Фондацијата, која ќе се произведуваат ѕидарски ѕидови, темелно импрегнирани со битумен мастика, е поставен на врвот на неколку слоја на кров чувствува или друг материјал. Испакнати преку работ на основа материјал работ облогата на не е потребно - тие се наведна и ја стегна на вертикална хидроизолација на Фондацијата.

Систем за одводнување

одводнување

систем за одводнување е потребно со цел да се преземат навремени вишокот на подземните води и врнежи од дожд, и да се спречи поплавување на подрумските простории на зградата. Со вода систем за одводнување се пренасочува во посебен добро.

За да ја организирате дренажата, ископа ровот долж целиот периметар на зградата, повлекувајќи се од него околу еден метар. Длабочината на ровот директно зависи од нивото на подземната вода. Ширината на ровот мора да биде најмалку 30 сантиметри. Покрај тоа, рововите треба да се копаат со мала склоност кон бунарот, каде што ќе се собира вода. На дното лежеше геотекстили, чии рабови се завиткани околу рабовите на ровот за околу 70-80 сантиметри. Тогаш перфорираните цевки за гаражата се поставени на дното, набљудувајќи го наклонот од најмалку 0,5 сантиметри за метар.

После тоа, на цевките се истура слој од мие чакал од околу 30 сантиметри дебел. Сето ова е завиткано во геотекстили и покриено со слој на земја. Краевите на цевките се извадени во акумулационата буна. Системот за одводнување може да се направи по завршувањето на изградбата или дури и за време на работата на завршената зграда, ако одеднаш постои таква потреба.

Вертикална хидроизолација на темелите. Материјали за водонепропустливост

За да се изолираат вертикалните површини на фондацијата, се користат различни материјали, вклучувајќи ги и комплексните едни со други. Од опциите кои ќе бидат понудени подолу, можете да изберете еден или повеќе, во зависност од потребата.

битуменска хидроизолација на темелите

битуменска хидроизолација

Најевтината и најлесната опција е користење на битуменски мастика или смола. За таа цел, битумот се купува во решетки, употребеното машинско масло се нанесува во контејнер со соодветна големина (околу една третина од волуменот). После тоа, садот е исполнет со мали парчиња битумен.

Контејнерот се загрева на кој било достапен начин. Штом битумот се топи во течна состојба, се нанесува на претходно исчистена површина. Можете да го нанесете битуменот со четка или ролери, треба внимателно да се намачкате. Работа започнува од дното на темелите и завршува на висина од 20-25 сантиметри над површината на земјата. Битумот се нанесува во два или три слоја, вкупната дебелина треба да биде најмалку 3 сантиметри. Контејнерот со битумен мора периодично да се загрее за да се одржи смолата во течна состојба.

Битумот многу добро пробива и ги исполнува сите шуплини и порите на бетон, заштитувајќи ја основата од влага. Сепак, животот на битуменската хидроизолација не е многу голем. За да се зголеми, се користат битумен-полимерни мастики, кои се многу потрајни и се попогодни за работа.

Современиот пазар на градежни материјали нуди мастики од ладна и топла апликација и полимерни раствори од цврста и течна конзистентност. Таквите материјали може да се нанесат со шпатула, ролери, четка или спреј.

ролна водоотпорност. technonikol

ролна водоотпорност

Валените материјали за лепење може да се користат сами или во комбинација со хидроизолација. Еден од најчестите и евтини материјали е рубероид.

Пред да се лепи на површината на покривниот материјал, прелиминарно е покриен со слој од битуменски буквар или мастика - како што е опишано погоре. После тоа кровната покривка се загрева со гасна светилка и цврсто се притиснува на изолираната површина. Овој метод е познат како топење на покривниот материјал. Но, покрај тоа, исто така е можно да се користат различни лепливи мастики без греење на мрежата. Откако првиот слој е залепен, мастика се нанесува на неговата површина, а вториот слој од материјалот веднаш се залепи.

Важна точка: рабовите на хоризонталната хидроизолација пред спојувањето на материјалот за покривање се завиткани надолу и цврсто притиснати врз основа. Материјалот за покривање се депонира на врвот.

Неодамна, програмерите преферираат модерни аналози на материјалите за покривање, кои вклучуваат: Техноникол, Стакло-Изолиран, Рубитекс, итн. Сите од нив се произведуваат на база на полимери, што ја дава материјалната еластичност, сила и отпорност на абење, а исто така значително ја подобрува перформансата.

уреди

Овие материјали се природно вреди малку повеќе од обичен кров материјал, но професионалните градители препорачуваат да ги користите. Меѓутоа, без употреба на мастика, веб материјалот не е способен да обезбеди доволно заштита.

течна основа водоотпорност

течна гума

Течна гума - одлична алтернатива на материјалите за лепење. Тој има многу добра адхезија на површината, е издржлив и отпорен на високи температури. И што е најважно - течната гума создава потполно херметички безшевни премази на целата третирана површина. Ако се очекува да работат на привлекување на течна гума да се спроведе во овој случај тоа е доста погоден еднокомпонентен гума, на пример, или Elastomiks Elastoplaz. За еден квадратен метар од областа, потрошувачката на материјал е околу 3 до 3,5 килограми. Elastoplaz се применуваат во два слоја, со секое сушење за 24 часа на +20 C. спроведува во кофи 18 kg, е малку поевтини Elastomiksa. Ако остатокот од гумата остане во корпата, контејнерот може да биде цврсто затворен и подоцна употребен.

Elastomiks се применуваат во еден слој, кој сушење трае помалку од 2 часа на температура од 15 C. Материјалот реализира во кофи со тежина од 10 кг. Ако целата смеса од кофата не се користи, остатоците треба да се отстранат, бидејќи тие ќе се зацврстат за неколку часа.

Пред нанесувањето на површината на гума се чисти од прашина и да се третираат со буквар. После тоа, смесата се нанесува со валјак, шпатула или четка според упатствата дадени на пакетот. Која од овие брендови на гума за да го одберете зависи од вашите желби и финансиските можности на инвеститорот, како и роковите утврдени во извршувањето на хидроизолација дела.

За површината третирана со течна гума, може да биде потребна дополнителна заштита, ако во почвата се најдат камења или остатоци од градежни материјали за пополнување. Fundam обложена со слој на геотекстил или да направи печат ѕид.

пенетрирачки хидроизолација на темелите

продорна хидроизолација 2

Под овој наслов спроведува материјали кои можат да навлезат во бетон до длабочина од 10-20 см и се зацврсти, а со тоа формирајќи микроскопски кристали. Оваа заштита е добра за спречување на пенетрација на вода во бетонот преку капиларите. Истовремено, значително се зголемува и отпорноста на мраз на бетон и нејзината корозија е спречена.

На домашниот пазар се реализираат такви марки на продорна хидроизолација како Penetron, Hydrotex и Aquatron-6. сите тие се разликуваат во цената, длабочината на пенетрацијата и начинот на примена на смесата. Во повеќето случаи, овие материјали се користат за лекување на фондации, подруми и подземните катови на зградите. Пенетрационата хидроизолација најдобро се нанесува на влажна површина. Решението се применува неколку пати. Откако тоа се апсорбира целосно, надворешниот филмот може да се отстрани ако сакате.

гипс основа водоотпорност

малтерисување хидроизолација

Се применува истовремено за хидроизолација и израмнување на површината на подлогата. Таа користи посебен малтери, има во својот состав водоотпорни елементи: gidrobeton, мастика асфалт или полимер бетон.

Технологијата на примена на мешавина не е различен од гипс-картон ѕидови. Откако гипс слојот е целосно сушен, тој е заштитен со глина заклучување и наполнет со глина.

екран водоотпорност на фондацијата

екран 1

Овој метод е подобрена алтернатива на глинениот замок. Во овој случај, се користат специјални бентонитни душеци направени врз основа на глина. Mats прикачен на пред-подредени и прочистена површината на основа со користење на спојници. Mats прикачени преклопување на 10-15 сантиметри.

екран 2

Откако ова е направено во близина на стегање ѕид, кој ќе им даде на душеци да се издува. Со текот на времето, МАТ хартијата е уништен, а глина стапови и се притисне во површината на подрумот, правејќи го тоа, улогата на водоотпорност.

глина заклучување

замок 2

Во овој случај, долж периметарот на фондацијата, ровот е ископан околу половина метар длабоко. На дното истурајте слој од урнатини. Дното и ѕидовите на ровот се удираат со дебела глина во неколку слоеви. Секој слој мора да се исуши. Просторот што останува по набивањето со глина е покриен со кршен камен, а слепото место е направено одозгора. Така, глината на ѕидовите на ровот нема да дозволи влага во фондацијата, нејзините вишоци ќе одат надолу низ слојот на урнатините.

Конечно, би сакал да кажам дека хидроизолација на фондацијата е многу важна работа, а во рамките на оваа публикација кратко ги разгледавме главните методи и материјали. Ако сакате да ги направите сите хидроизолациони работи сами, треба да запомните дека една од главните точки е вистинскиот избор на материјали и збир на активности. Тогаш основањето на вашата куќа, без сомнение, ќе трае долго време и нема да бара никакви поправки.

Можеби сте заинтересирани за: