Соочувајќи се со капа на приватна куќа, видови и поставата капа, корисни совети

  • admin
  • 31 јули 2015 година
Соочувајќи се со капа на приватна куќа, видови и поставата капа, корисни совети

Цоколот се нарекува најнизок дел од фасадата. Неговата директна цел е да ја заштити фасадата од оштетување на разни видови. Плинтусот е направен од материјали со долг работен век. Со избирање на столбната плоча материјал треба да се пристапи внимателно, затоа што во прилог на заштита на столбната плоча ќе биде фрагмент од надворешен декор и бариера за влага. Обично висината на цоколот е прилагодена на нивото на подот на првиот кат. Да го запре целосно извршување на својата заштитна функција, на висина треба да биде помала од 20 см. Само на овој начин може да смета на фактот дека на предниот дел е заштитена од vymazyvaniya за време на поројни дождови. Постојат многу опции за завршување на socle. Меѓу доволно и оние кои можат да се изведуваат со свои раце кои поседуваат само основни вештини.

Завршување на основата на куќата подготвителни работи

Пред да започнете со сликарство и украсување на капа, потребно е внимателно да се провери силата и мазност на база, а потоа отстранете фрагменти од прашина и нечистотија. Неопходно е да се елиминираат различни нерамни фрагменти (жлебови или протубации) над 5 мм. Вдлабните површини се запечатени со цементен малтер, испакнатите делови се исцрпени со шкурка или се срушени со градежни алатки.

oblicovka_cokolya_doma2

На површината се нанесува слој од прашкаста вода. Особено овој слој е неопходен во случаи кога базата премногу ја апсорбира влагата или создава прашина и мали остатоци. Слој во голема мера ќе ја намали способноста на подлогата да ја апсорбира влагата. Тоа, пак, ја спречува прекумерната апсорпција на течноста од растворот од гипс или лепак, кои се користат за време на обложување.

oblicovka_cokolya_doma21

Материјалите со посебна порозна структура, на пример, вештачки камен, прелиминарно се третираат со водоотпорен агент. Таквиот состав значително ќе ја намали апсорпцијата на вода и ќе ја зголеми способноста да се одврати загадувањето. Во продажбата на специјализирани продавници постои производ погоден за претходна обработка - хидрофобизатор. Издадете го во форма на готови решенија кои немаат изразена боја, чија примена се појавува со валјак или четка.

Завршна обработка со клинкер плочки

oblicovka_cokolya_doma14

Обложување на столбната плоча со клинкер плочки изгледа токму како клинкер ѕидарски. Но, постојат разлики: плочките се многу помали во дебелина и полесни во тежина. дебелина плочка може да варира од 8 mm до 21 mm, должина и ширина се исти како и во клинкер. Продажба, исто така, имаат посебни парчиња за работа во аглите на зградата, во голема мера се поедноставува робот завршна обработка.

oblicovka_cokolya_doma15

Пред да започнете со инсталацијата, треба да ја одредите локацијата од која ќе започне првиот ред плочки. Дефинирајте го произведува следниве пресметки: висината на основната поделено со ширината на плочки + заеднички ширина. Плочките треба да се залепат на специјално решение на мраз и еластично лепило. Нанесете го на плочката и на површината на која треба да се лепат. Таквиот дуплиран слој на лепак ќе обезбеди сигурност на лепење. На површината што треба да се залепи, композицијата се дистрибуира приближно за 1 квадратен метар. Приближно оваа област може да се залепи за половина час. Откако ќе се смени состојбата на решението: ќе стане тешко и ќе ги загуби своите својства.

oblicovka_cokolya_doma16

По неколку дена по инсталацијата на керамички плочки, формирана во ѕидарски зглобовите непознати состав за спојување на клинкер. Од клинкер материјал не апсорбира влага и не помине, тогаш дополнителна обработка е потребно отвратителен композиции.

Завршувањето на столбната плоча со камени плочки

oblicovka_cokolya_doma9

Соочување со столбната плоча со камени плочки нема да биде евтино, но погледот ќе биде неверојатен. Мошне често за таква работа користат песочник или варовник, но гранитната или мермерната база ќе изгледа попребирлива. Како што се користи димензии на прстени можат да бидат различни: големината на тула или многу поголема ширина која се совпаѓа со висината на столбната плоча. Камени плочки за декорација се карактеризираат со текстура: урнатини, гранули, мазни полирани или полирани. Начинот на поставување на камени плочи потсетува на начинот клинкер поплочување - плочки наизменично залепен на капа специјален лепак за камен.

oblicovka_cokolya_doma1

Експертите не се препорачува употреба на лепак за други цели, бидејќи лагер може да напукне или да ги олупи. Со цел да се постигне интегритетот на површината помеѓу малите плочки направете рабови до 5 мм. Кога се користат големи, рабовите можат да бидат или 3 mm или 10 до 20 mm, што ќе обезбеди јасно видлива поделба. Шевовите се пополни со решение за спојување, со што ќе се обезбедат потребните еластичност и заштита од пукање со драстични температурни промени. Кога се користи песочник или варовник, ќе се бара третман со хидрофобизиран состав.

На каменот на капакот се формира испакнување. Во секој случај, корнизот ќе мора да биде подигнат над него. Во спротивно, со доаѓањето на зимата, не е исклучена можноста за паѓање на обложување.

Материјали на облогата на капачето на примерот на полимерни песочни плочки

Плочка за соочување со полимерни песочник, скоро неодамна се појави на пазарот на градежни материјали. Честопати, ја скратуваат надворешноста на зградите. Овој производ има добри препораки како материјал за поставата на цоколот. Изработена е од композитни материјали. Визуелно, наликува на измислена или искината цигла. Овој тип на плочка не се разликува повеќе тежина, што значи дека може да се користи дури и кога се соочуваат со лесни конструкции со ниска носивост.

oblicovka_cokolya_doma8

Покрај тоа, полимерната плочка:

  • висока еластичност, односно, формирање на пукнатини и чипс не може да се плаши, обдарени со висока отпорност на влага, без деформација со остри температура градиенти, на тој начин може да се инсталира како завршница во областите под никакви климатски услови.

Нејзините сврзувачки елементи треба да се навртуваат врз шрафовите. Инсталација мора да се направи на гајба. Пред ѕидот на гајбата е изолиран. Исто така мрежната опција се поставува директно до рамнината на ѕидот. Полимерната коскена површина не бара посебни методи на нега. Полимери не реагираат на ниски температури и висока влажност.

Сопственик на вештачки камен

oblicovka_cokolya_doma6

Овој финиш визуелно ќе изгледа како природен. Всушност, сè ќе биде направено од конкретна маса. Производството на таков вештачки материјал со додавање на хемиски и органски полнила и адитиви дава висок степен на отпорност на мраз. Боите, мешани во процесот на производство, ќе го обезбедат готовиот производ со бојата на природниот камен. Вештачки погубен камен може да наликува и на река или карпа, и на партал камен. Секој од наведените материјали се произведува во различни форми: нема дефинитивен облик во големина од 7 x 15 cm до 23 x 31 cm или стандардни редовни контури. Бидејќи материјалот може да се купи во различни големини, повторувањето на сликата на еден квадратен метар може да се исклучи. Квалитетот и привлечноста на резултатот ќе зависи од тоа како компетентно се избира материјалот.

oblicovka_cokolya_doma7

Пред инсталацијата неопходно е да се запознаете со советите на производителите во врска со составот за лепење. Овој материјал може да се залепи и на вообичаениот состав и на еластичноста. Пополнувањето на рабовите создава решение специјално дизајнирано за ова. По завршувањето на инсталацијата површината на столбната површина се третира со хидрофобизирано соединение. Тоа ќе заштити од штетните ефекти на животната средина и значително ќе го зголеми оперативниот период. Таквата замена за природен материјал има сосема природен, природен изглед, цената на облогата на капачето во овој случај ќе биде многу помала.

Плочки направени врз основа на смола

oblicovka_cokolya_doma19

Плочките може да се направат на таков начин што изгледа како клинкер, а можеби и песочник. Неговата дебелина не е поголема од 3 мм. Се карактеризира како многу флексибилен материјал. Можно е да се направи финишот на аркираното преклопување и, ако е потребно, да се свитка кога се украсуваат аглите, лесно може да се сече со ножици.

oblicovka_cokolya_doma20

Инсталирањето на таков материјал може да се направи и на малтерисана или бетонска површина и на слој од поставена изолација. Производителите произведуваат плочки од девет различни нијанси, додека површината може да биде и брановидна и мазна. Стандардна должина на плочките е 24 см. Достапни се и плочки долги 36 см. Тие се користат за лепење на агли. Неговата широчина варира од 5,2 см до 7,1 см.

oblicovka_cokolya_doma17

Пред да почнете да лепевите таков плочка, треба да ја означите горната хоризонтална граница. И само тогаш, почнувајќи со него за да се произведе лепење. Лепилото се шири преку површината со шпатула со заби. Процесот мора да започне од аголот и синхроно да лепи плочка во четири редови. Често, формираните рабови не се полнат со таков облик. Во овој случај, како фуга, постојат вишоци на применетиот лепак. За поелегантен и природен тип на споеви, лепилото што се појавува по лепењето е рамномерно распоредено со навлажнета четка. Залепеното поставување од смола е внимателно заштитено од влага три дена. Токму во тој период адхезивниот состав целосно ќе се исуши.

Соочувајќи се со ПВЦ панели

oblicovka_cokolya_doma10

Употребата на ПВЦ е одлична опција за оние кои не сакаат да прават валкана работа (процес на вметнување, миење на малтер, нанесување на малтер и сл.). Прво, ПВЦ има мала тежина, што во голема мера ја олеснува само-инсталацијата. Второ, тоа е сосема погодно за употреба во екстериерот, бидејќи не е подложно на промени во климатските услови. ПВЦ завршувањето може да се направи на различни начини: може да личи на мозаичен малтер или ѕид од тули.

oblicovka_cokolya_doma3

За прицврстување на таков панел потребно е да се изгради метална или дрвена летва. По хелиум инсталиран градежни ниво е поставено и фиксни во профилот на капачето. Првиот панел ќе се потпре против тоа. Секој фрагмент на страни има гребени и жлебови. Со нивна помош се појавува прицврстување на соседните фрагменти. На врвот, цоколот завршува со надземни профили. Вршење на имитација на тула, на врвот може да биде дизајнирана rolki (врска тули за да ги видите само нивните помали страна). Аглите (надворешни и внатрешни) маскираат фрагменти специјално за оваа намена. Основата на ПВЦ не бара дополнителен третман со хидрофобизирана мешавина. може да се купи панели со мали димензии за капа на дизајнот (40h18 см) и големи (60x 18 cm, 120h18 см) палета на бои која има повеќе од 40 бои.

Завршна подлога на мозаичен малтер

oblicovka_cokolya_doma11

Гипсната композиција од овој вид вклучува зрна со различен дијаметар до 3 мм. По завршувањето на апликацијата, тие изгледаат како обоен мозаик. Исто така содржи смола. Овој малтер има висока пропустливост на водена пареа и отпорност на вода. Експертите препорачуваат е да се користи за поставата столбната плоча: Во прилог на гореспоменатите позитивни карактеристики, тоа не е подложен на тешка мразови и има висок степен на отпорност на оштетување.

oblicovka_cokolya_doma12

Можете да го примените на:

  • мазен песок-варовник,
  • гипс,
  • бетон,
  • цемент и други минерални бази.

Не се препорачува за обложување на малтер направен за зачувување на топлина и авионот покриени со вештачки материјали.  Мозаичниот малтер се поставува рачно. На алатките ќе ви треба само рендеринг од нерѓосувачки челик. Некои производители се препорачува внимателно да се прочита упатството за употреба, и да не се запоставуваат совети наменети за одредени: Спроведување подлога малтер микс пред да го користите мозаик маса. Тоа ќе го зајакне адхезијата кон основата.

oblicovka_cokolya_doma13

Мозаик Смесата се примени на слој чија дебелина одговара на дијаметар на зрната присутни во него. Пред да заврши процесот на сушење, се шири со ренде. При нанесување и непокривање, движењата на рендерот мора да бидат насочени во една насока. За да се намали видливоста на зглобовите, работата се врши метод "влажно на влажно". Потрошувачка на квадратен метар е околу 3-7 кг: тоа зависи од дијаметарот на влезните чипови. За неколку дена, гипс штекерот мора да биде обложена hydrophobizator го штити од ултравиолетовите зраци, влага и ветер.

Соочувајќи се со основата на куќата - кој материјал е подобар

oblicovka_cokolya_doma4

Проверете сите погоре олицетворение на слузницата и консултации со експерти, секој го правото на сопственикот да одлучи каков вид на материјал ќе биде најсоодветен. Внимавај при изборот на сопствените критериуми:

  • климатските услови, ценовната политика, сопствените финансиски можности.

Можеби сте заинтересирани за: