Како да се избере шахран гасен котел: според типот, според функционалноста, со методот на поврзување.

  • admin
  • 15 октомври 2015 година
Како да се избере шахран гасен котел: според типот, според функционалноста, со методот на поврзување.

Исцрпувачки бирократски маратон да ја потпишат и договор за дозвола да се инсталира гасен котел е надминат. Работата е оставена за инсталација и поврзување. По можност, овој процес лево да се професионалци, но желбата да се воспостави шарки котел и претстојната мраз брзање. Како можам да го поврзам системот за греење со свои раце?

Избор на гасен котел за вашиот дом

Изјавата дека гасот котел е центар на системот за греење е несомнена. Денес, гасните котли се популарни меѓу сопствениците на приватни куќи и колиби. Достапноста на цените на гасниот гориво овозможува да се инсталираат котли за гас со гас.

газови-насилни-котел

Сепак, богатството и разновидноста на избор доведува до прашањето: "Што монтирани гас котел е подобро?"

Да не се меша со изборот, треба да се разбере на видовите и карактеристиките на греење уреди, учила класификација и спецификации.

1407333253_nastennye_kotly

Како да се разликува видот на котелот

Потсетиме дека гас котли во карактеристики на изградба се поделени во видовите:

• кат на подот, поставен на подот или на платформа

• ѕидни котли се наоѓаат на ѕид во специјална ниша или рамка.

Копјето за греење на шарките на задниот поклопец има точки за врзување и виси загради за држачот.

nastenny-dvuhkonturny-gaz-kotel-viessmann-vitodens100w

Функционалност на котелот

Карактеристична квалитетот на гасен котел е неговата функционалност, како што се: еден циклус или дизајн две кола. Функциите на едноколорниот котел се греење на куќата или стан.

подключение-двуконтурного-газового-котла

Котлите со две кола се целосно способни за снабдување на потрошувачот со греење и снабдување со топла вода. Нема потреба за поврзување на дополнителна опрема.

Што е колен гасен котел е кажано и презентирани овде.

Пред купување на гас бојлер не може да боли да се направи мал капацитет за пресметка на греалка според областа на загреан простор. Покрај тоа, неопходно е да се има идеја за видот на радијаторите и коефициентот на загуба на топлина. Трактор монтирани котел, цената не е мала, треба да се оправда скапи дел во следните 2-3 години, поради заштеда кога е исклучен од централното греење

212956416

Начини за поврзување на ѕиден котел

Начинот на поврзување на котел со гас зависи од таквите параметри:

• Палење (автоматско или пиезо палење)

• Вид на нацрт (оџак или турбина).

Постои основна шема за поврзување на котел за гас, кој е модифициран за секој тип на модел.

3

Главните компоненти на гасот котел

Котел со гас на гас ги содржи следните основни компоненти на системот:

• комора за согорување

• Експанзионен резервоар

• автоматско палење

• Циркулациона пумпа

• Коло за загревање на бајпас

• стабилизатор на притисокот на гасот

• температура на гас и регулатори на притисок

• Манометар во системот за греење

• Вграден табла со микропроцесорски контролни елементи

• разменувачи на топлина за снабдување со вода и грејни кола

• Контролни сензори и прекинувачи на владата.

-

Инсталирањето на ѕидниот котел не бара изолирана просторија за котларата. Котлите се лесни за инсталирање во кујната или во бањата.

Корисен совет

За поврзување на котираниот котел, користете го основниот дијаграм за поврзување. Досега ништо не е измислено. Насекаде исти млазници се 1/2 "и 3/4".

805770909

Основен дијаграм за поврзување

Главните елементи на основната врска коло се топчести вентили, груб филтер, dismountable врски ( "Американски").

Топчести вентили се инсталираат на секоја цевка, која служи за отсекување на котелот со гас од системот за греење.

N55-2

Груб филтер инсталиран на ладна вода е дизајниран да го филтрира. Склопните приклучоци се дизајнирани за одржување или поправка на системот за греење, со исклучок на одводот на водата.

7056_24_b

Пред да започнете со работа, потребно е да го инсталирате држачот на ѕидот. Монтажата се испорачува со производителот. Се препорачува да се инсталира котел за гас земајќи ги предвид регулаторните барања за локација. Неопходно е опремување на системот за вентилација и оџак.

7056_27_b

Како да го поврзете бојлерот со ѕид

Поврзувањето на котел со ѕиден гас ќе се состои од следните фази:

• вградување на котелот со последователно прицврстување на држачот

• поврзување на колото за загревање

• поврзување на системот за водоснабдување

• поврзување со гасната мрежа.

podklyuchenie-појасот-к-kotlu-s-pomoschyu-gibkogo-shlanga

Современите котли за гас имаат стандарден аранжман на влезните и излезните млазници. Стандардни големини овозможуваат поврзување на главното коло, коло за снабдување со гас и снабдување со вода. Визуелно, на дното на телото на котелот, овие цевки се видливи во количина од 5 парчиња.

pic_48

Приклучокот за гас се наоѓа во центарот, а на десната и левата страна има 1/2 "приклучоци за вода. На крајот на гас котел цевки таа е наменета за поврзување на елементите на системот (враќање и снабдување) 3/4 ". Поврзувањето на враќањето и снабдувањето мора да се изврши според сегашните норми и правила. Запечатувачи и заптивки за навој се користат за ефикасно изолирање на системот.

gazovyi kran1

поврзување со HVS

Монтажни прицврстена за котел вода не се разликува од поврзувањето на системот за греење. Единствената дополнителна состојба е инсталирање на филтер за прочистување на водата. Потсетиме дека ладна цевки за вода во котелот на левата страна, топла - десно.

газовая-трубка-и-коннектория_2

го поврзуваме котелот со гасоводот

При поврзување на котелот ѕид до главниот гасовод препорачува да се користат брановидни цевки од нерѓосувачки челик. Овој материјал ќе ја олесни главоболката долго време: издржливоста и стабилноста на материјалот е одлична.

pravilnaja-20obvazka-20kotla-thumb

Поврзување на црева за млазници бојлерот е едноставна: во собата на печатите навнатре и навртка е добро прицврстена на Унијата, а потоа се произведе запечатување соединение.

Направете врската не е тешка, особено откако ќе го прочитате видеото, што кажува за правилата за поврзување.

Можеби сте заинтересирани за: