Дали ги загреваме темелите на куќата? Како правилно да се изолира основата: вертикална и хоризонтална изолација. Отколку да се загрее основата на куќата од надвор со свои раце?

  • admin
  • 14 октомври 2016 година
Дали ги загреваме темелите на куќата? Како правилно да се изолира основата: вертикална и хоризонтална изолација. Отколку да се загрее основата на куќата од надвор со свои раце?

Денес основните одлуки за изолација на монолитен структури со употреба на земјиштето и се прошири глина им се предаде на едноставен и лесен технологија. Сега нема потреба да се создаде моќна песок кревет за практичноста на затоплување куќата основа. Во тек се густа синтетички изолација - полиуретанска пена, стиропорот и неговите деривати. Искористете ги предностите на корисни совети за производство на изолација.

Дали ги загреваме темелите на куќата?

Познато е дека на основа на сите објекти и структури е основата, која е во фаза на дизајн внимателно да се пресмета и подигната во согласност со строгите технологија. Како поддршка структура, поголемиот дел од фондацијата се наоѓа во земјата.

lenta2

Сепак, фондација изолација внатре и надвор е клучот за удобен престој и долго непроблематична операција дома. На прашањето дали изолација на фондацијата, соодветна изолација и хидроизолација на подземни дел на куќата (подрум и цокла) се намали негативното влијание на Фондацијата.

optimalnaya-shema-vnutrenney-teploizolyatsii

Потсетиме дека постојат многу начини на решавање на проблемот, како да се загрее основата на куќата.

Затоплување произведе:

  • во фаза на бетонски полирање (фиксирана опашка)
  • по завршувањето на зреењето на лиење со бетон со ископување на постојната вертикална основа.

не-отстранлив-опаковки-за-основа

Најдобра опција на чекор подрумот изолација потопување смета постојан кофражни користење стиропор плочи.

По фрлаат затворање подрумот изолација класичен начин смета podsypku keramzite слој проследено со спојка. Сепак, овие методи се тромави и гломазна.

Затоплување-основа, се прошири глина куќа

Сите методи на изолација се завршни завршни активности врз основа на општото правило: пред почетокот на мерките за изолација, основата на куќата мора да биде обезбедена со општа хидроизолација. Во подрумот може да се изолира однадвор и внатре, користејќи топлинска изолација на задниот дел и како грејач за подрумот - пена од стиропор, експандиран полистирен, полиуретанска пена и пена од пена.

penoplex

Корисни совети

Практиката на завршувањето работи укажува на тоа дека инсталацијата и фиксирањето на основа изолација во форма на плочи на експандиран полистирен или penopolix е едноставна вежба. Главната работа е да ја доведете површината на завршниот слој во потребната состојба.

Акумулираното искуство и знаење за поставување на материјалите од светлосните плочи станува најважно: избор на адхезивен состав и воведување на слој од армирање мрежа.

Видеото ќе ви каже за потребата од изолациони мерки во подрумот.

Технологија на затоплување на темелите, кои материјали се основа

Развојот на хемиската индустрија доведе до широка употреба на синтетички грејачи. Синтетички плочи грејачи изработени од експандиран полистирен, полиуретанска пена и пеноплекса се широко користени за вертикална и хоризонтална изолација на подрумот, подрумот и подрумот.

споредба на пенполикс

вертикална изолација технологија

Потребно е да се направи разлика помеѓу вертикалниот и хоризонталниот тип на затоплување на темелите.

Технологијата на вертикална изолација се користи за монолитни ленти. Со вертикална изолација, постојната основа е ископана и чиста.

uteplenie_fundamenta_penopleksom_tehnologiya-2 ++

Потоа, со помош на мастило засновано на вода, се создава водоотпорен слој и се инсталира пластичен топлински изолатор.

За монолитни основи предност се дава на хоризонталната технологија на топлинска изолација.

Otmostka-i-uteplenie-fundamenta

хоризонтално затоплување технологија

Хоризонталната изолација се заснова на полнење на песочна перница, проследено со истурање на мал слој од бетон и поставување на потопла плоча.

udobnee-vsego-provodit-raboty-snaruži-na-etape-stroitelstva

Грејач на плочи

Технологијата на монтирање на плоча грејач е иста за сите материјали. Тешкотијата лежи во оправдување на изборот: каде што е погодна употребата на пенноплек, можностите за пена пластика се ограничени.

изолација на подрум со проширена полистиренска пена

Пена листови се уште се во побарувачка како ефтина изолација. За жал, токсичноста на материјалот за време на греењето и прицврстувањето на глодарите на пена и полистирен не се земаат во предвид. Специјалистите препорачуваат давање предност на екструдирани плочки од екструдиран стиропор, кои се одликува со нивната висока јачина и густина, како и погодна форма за самостојно склопување.

image008

Затоплувањето е условно поделено на мерки за изолација на подземните и подрумските делови на фондацијата.

подземен - топлински подземни дел

Технологијата на затоплување на подземниот дел од подрумот се состои од следните фази:

  • подготовка на основа, вклучително и хидроизолација, и избор на експандирани полистиролски плочи
  • инсталација на плочи на подземен дел од темелите со употреба на лепило и лепило
  • заштита на површината на плочите од надворешната страна (зајакнувачка мрежа и дрвени плочки).

dom_s_podvalom

За достапна технологија за изолација, листовите од пена се избираат од плочи со дебелина од 50 mm и погоре со груба површина за подобра адхезија на китната мешавина. Потоа, избираме хидроизолација и кит мешавини, со кои ги подготвуваме ѕидовите на основа за инсталација. Постоечките чипови и дупки се полни со поправка и хидроизолација мешавина.

img-5-1458566622

Материјалот без посебни напори е монтиран на специјален лепак (полиуретан, акрилна и цементна база) надвор од подрумот и внатре од подрумот. Лист од експандиран полистирен или експандиран полистирен е прицврстен со плочи со штипки со брзина од 6 штици по стандарден лист. Длабочината на поставување на штитник е избрана според нејзината должина (до 50 мм). Конечното фиксирање во подготвените дупки е направено со шајка, која е рамна со рамнината на изолациониот лист. Спојници запечатуваат.

lfn101

корисни совети

Едноставна на прв поглед, начинот на стиропор изолација основа и монтажа на изолација одбори подмолно. Penonolistirolom C, со оглед на неговиот хемиски состав, не треба да се допре органски материјали (ацетон, бензин и бел дух) и лепила врз основа на органски. Мешавините едноставно почнуваат да ја уништуваат структурата на експандиран полистирен. Да се ​​ограничи пристапот на глодари плоча материјали препорачува поставување на метални зајакнување големина мрежа од 5 мм во светлина.

uteplenija-cokolja

затоплување на подрумот

Столбната плоча (воздушна дел) на фондацијата е исто така предмет на изолација.

Технологија затоплување подрумот на куќата на еден сличен настан за изолација на подземни делови. Материјалот за монтажа се изведува со користење на специјален лепак.

Како да се инсталира плочен материјал со вертикална изолација е прикажано во ова видео.

изолација на подрумот со полиуретанска пена

Практичен во однос на инсталација технологија и совршена изолација полиуретанска пена (PUF). Одлична топлинска спроводливост карактеристики и начин на прскање најдобро може да се изолира на фондацијата. Покрај тоа, нема потреба од дополнителна подготовка на површината пред прскање.

maxresdefault

По завршувањето на прскање полиуретанска пена, солидна основа увери. Празнини и не постојат топлински мостови, како и микро-пукнатини и пукнатини на површината на дрвена куќа е изолиран подрум.

uteplenie_doma_ppu_3

Како заклучок, се сеќаваме дека животот на плочата е 25-30 години.

Корисни совети

Во моментов, на веќе постоечката технологија на одборот материјали за изолација, додаде изолација технологија изолатор со рефлектирачки слој. Оваа технологија може да се смета за сигурно висока, бидејќи изолација претставува плоча материјал со рефлективен слој применува на површина со било која течност ноктите.

Можеби сте заинтересирани за: