Метална гаража за складирање. Како да се изгради метална гаража: проектот зависи од големината на машината и градежниот материјал, метални заготовки, цртање, основа, заварување на рамката, обложување на ѕид, заварување на гаражни врати.

  • admin
  • 9 декември 2015 година
Метална гаража за складирање. Како да се изгради метална гаража: проектот зависи од големината на машината и градежниот материјал, метални заготовки, цртање, основа, заварување на рамката, обложување на ѕид, заварување на гаражни врати.

Железната гаража не е само паркинг, туку и место за складирање на алатки и градежни материјали. Ако некое лице почнува да гради куќа од нула, тој се соочува со проблемот на чување скапа алатка и градежни материјали. Во овој случај, релативно евтино и брзо е можно да се реши проблемот со инсталирање на метална гаража. Во согласност со потребата, сопственикот може да создаде сопствена градба и да изгради гаража со вистинска големина. Гаражата може да биде главен град, префабрикувана или склопувачка, гаража со прегледна јама, можете да креирате мобилна гаража на штици итн.

Метална гаража, како да се поедностави изградбата на метална гаража

На наједноставен начин, можете да сугерирате да купите префабрикувана или склопувачка метална гаража.

Ќе стекнете работна парчиња и имате малку вештини, со асистент, собирајте ја гаражата во рок од една недела.

Предноста е во тоа што гаражата ќе биде многу економична и брзо во собранието.

Покрај тоа, гаражата ќе биде лесна, и како што знаете, лесна структура не бара солидна основа.

Но, ако ви треба посигурна структура, или не можете да ја пронајдете гаражата со вистинска големина, можете да изградите гаража од сопствен дизајн.

За да се поедностави изградбата, да се создаде цртеж на идниот дизајн и да се нареди сечење на метални листови, со вистинска големина, од специјализирана фирма http://www.neolaser.ru/service .


Модерните фирми се опремени со специјална ласерска опрема која може да го намали металот од било која дебелина.

По приемот на гаражата, откако сте ги стекнале потребните алатки и основни материјали, можно е да се започне со изградба.

Метална гаража, материјали и алат за градење на гаража со свои раце

Ако одлучите да изградите метална гаража со свои раце, направете цртеж и наведете ги сите димензии.

Ако гаражата е изградена за складирање на алатот и градежниот материјал, димензиите на гаражата мора да одговараат на максималната големина на градежниот материјал.

Ако вашата гаража е наменета за чување на автомобил, ширината на гаражата мора да биде најмалку ширина на машината со отворени врати, плус 20% од вкупната ширина на автомобилот.

Должината на гаражата треба да биде не помалку од должината на машината плус 20% од вкупната должина.

Ако имате намера да го поправите автомобилот во гаража, додадете ги димензиите на гаражата на дигалката, димензиите на полиците за складирање на инструментот итн.

Димензиите на вашата гаража треба да ви овозможат да се движите слободно и да работите удобно.

Откако ќе ги дефинираме димензиите и цртате цртеж на железна гаража, подгответе ги потребните алатки и материјали:

- за основа е неопходно да се набави арматура и бетон, ако е можно - купување на готови бетонски блокови. Подготвени бетонски блокови ќе ја олеснат работата и ќе го намалат времето за основање;

-Ако сакате да направите железна гаража мобилен, купите метална цевка со дијаметар од 10-15 см, од него ќе направите слајдови;

-Метален агол е најдобро да се подигне со големина од 50 мм, од него ќе го направите рамката на идната гаража;

-Становите на гаражата направени од метал се прилично погодни за дебелина од 2-2,5 мм. Во согласност со големината на идната гаража, купете го соодветниот лим;

- мелница со сечење и мелење тркала - потребен помошник;

- Машина за заварување и електроди - неопходна опрема за создавање на саканиот дизајн;

-За идни порти, купувајте шарки, брави и завртки;

- ако подот треба да биде дрвен, купувачки плочки за подот во вистинска количина;

- Подгответе го прајмерот и бојата да работат во завршна фаза.

Метална гаража, подготовка на фондација

Ако гаражата е изградена подвижна, на метални штипки - во овој случај, темелот не е потребен, но неопходно е да се отстрани плодниот слој на земјата.

Отстранувањето на плодниот слој на земјата ќе го исклучи гниењето на органскиот материјал под дното на мобилната гаража.

Ако гаражата од метал би требало да биде изградена стационарна - таквата гаража бара капитална основа.

Пред поставување на темелите, неопходно е да се отстрани плодниот почвен слој до длабочина од 40 см. Ослободената површина е покриена со груб песок.

Песокот ќе овозможи да се отстрани водата од подрумот и да се исклучи замрзнувањето на почвата непосредно под гаражата.

Со помош на колци и канапчиња, подрумот под гаража е обележан. Ровот е перфориран по должината на периметарот и се гради кофраж од одбори, кофражот над земјата треба да се зголеми на 30 см.

На дното на кофражот се поставува водонепропустливост во форма на полиетиленски филм или материјал за покривање.

Тули или камења се поставуваат на дното и користат два реда армирање 8-10 мм. се создава армирана мрежа, а засилување е поврзано со жица и се создава тридимензионална конструкција.

Во аглите, сидрата се направени од арматура 16 mm, сидрата излегуваат над земја до висина од 30 cm.

Во иднина, гаражата ќе биде заварена на овие котви. Бетонски миксер се подготвува во бетонски мешалка или во метален сад.


За да го направите ова, земете цемент (M500), песок и чакал во сооднос 1: 2: 2. Кофражот е целосно исполнет со бетон, горниот слој е израмнат и основата е оставена да се зацврсти.

Бетон созрева целосно по 28 дена.

Метална гаража, готви труп на гаража

Откако бетонот се сфати, скелетот започнува, кој се состои од метален агол.

Првата задача за градители е да се постават пониски рамки долж целиот периметар на подрумот.

Рамката е заварена со заварување на место на сидра, за време на операцијата потребно е да се следи кореспонденцијата на правните агли.

По долната рамка е подготвена, на аглите колоните од аголот се строго вертикални, во согласност со димензиите на железна гаража.

Стапките се заварени со акутен агол однадвор.

Заварувањето се прави на долната рамка и на сидрата.

Откако ќе се инсталираат сите четири агли, ако димензиите на идната гаража се големи, дополнителни рамки се инсталираат на еден метар растојание едни од други.

На работа посебно внимание се посветува на геометријата, почитувањето на прав агол и паралелизам.

По извршувањето на горенаведената работа, горната рамка е заварена.

Горната рамка е потпора за таванот и покривот.

За да се создаде сила, зајакнување ребра се создаваат од засилување.

Арматурата е заварена дијагонално на ѕидовите со крст на крстот.

По кутијата е подготвена, скелетот на фронтон покрив е направен.

Скаповите се заварени на положбите на лавиците, покривот се прави и од аголот.

Метална гаража, гаражна ѕидна обвивка

Ако рамката за гаража може да се изведе на нецелосно созреан бетон, тогаш гаражната обвивка, со метални листови, се прави само откако созревањето е созреано.

Ако бетонот не зрее, тешката структура може да ја уништи основата.

И металните листови му даваат на гаражата голема тежина.

Со помош на Бугарин, металот се сече според големината на ѕидовите и покривот.

Отворените листови првично се заваруваат со точење. Откако сите листови се фиксираат со заварување на самото место, рабовите се целосно заварени.

Метална гаража, правиме гаражни врати

Во согласност со цртежите, рамката на гаражни врати се прави од аголот.

За да се направи вкочанетост, дијагонално, заварување на засилување.

Ако постои можност за одвраќање на портата - ја зајакне рамката со дрвени блокови.

Со помош на заварување, закачете ги шарките до портата и до гаражата, засади ја рамката на портата на шарките.

По инсталирањето на рамката, на надворешната страна, премачкајте ја рамката со метал.

Ако сакате, можете да ја загреете гаражата со пена или стиропор. Топлинската изолација може да биде малтерисана и насликана.

Останува само да се наслика гаражата.

Пред сликањето, металот се чисти од 'рѓа, подготвен и насликан со боја за метални конструкции.

Можеби сте заинтересирани за: