Лак за работа на отворено, изберете лак за дрво, како да изберете

  • admin
  • 16 август 2016 година
Лак за работа на отворено, изберете лак за дрво, како да изберете

Избор на лак наменет за дограма, ние наивно се фокусираме на брзото сушење после нанесувањето, без обрнувајќи внимание на хемиската основа на материјалот. Но, со цел лакираната површина да ги добие посакуваните заштитни својства и сјај, неопходно е да се проучи составот на лакот. Изберете лак е потребно. Како да го направите ова? Како и секогаш, нашите експерти се брзаат за спасување.

Потребата за заштитна обвивка

По завршувањето на работата со дрвени производи и структурни елементи, се предлага заштитна обвивка. За да создадете заштитна обвивка, користете лак за работа на отворено.

Lak_dlya_naruzhnykh_rabot

Овој избор се должи на одличните перформанси карактеристики на лаки: водоотпорен својства и отпорност на било какво механичко абразија. Ова се однесува на површините од дрво, кои подлежат на зголемени барања за абразија и отпорност на абење. Покрај тоа, премазот за дрвен лак обезбедува површинска отпорност на атмосферски влијанија, директна сончева светлина и отпорност на мраз.

gal_lak_dlya_dereva_na_vodnoy_osnove_dlya_naruzhnykh_rabot1_4896240

Лакираната површина може да ја смени скромната боја и неискажливата структура на дрвениот елемент без признавање. Главната работа е вешто да го собереш лакот, а потоа работата со лакови од дрво ќе покаже одличен краен резултат на создавање траен слој. Со кои критериуми и параметри треба да одберете лак за апликација однадвор?

ocharovatelnyiy-zagorodnyiy-dom-v-kanade-2

Основа на лакови бази

При изборот на лак, неопходно е да се земе предвид структурата на дрвото, неговата густина и очекуваниот врв на површинскиот товар за време на неговото работење. Најпопуларните видови на лакови за надворешни работи се алкидни, акрилни лакови и лакови базирани на вода поради нивната еколошка компатибилност и безбедноста на користењето.

72 вода

Да покажеме дека главниот критериум за избор на лак е неговата основа: органски, мрсна или вода.

органска база на лак

Основа на органски раствори се:

• алкидни смоли

• нитроцелулоза

• акрилен и акрилат (дисперзија)

• епоксидна смола и зацврстувач

• уретански и полиуретански масла.

алкидный-лак

Алкидни лакови   претставува комплексен раствор на меламин-формалдехидните смоли во синтетички растворувачи. Карактеристики на смола: светлост, транспарентност, висока отпорност на вода, брзо зацврстување и сјај за време на сушење. За брза растворливост на смола во органски растворувачи, смолата се модифицира со додавање на адитиви. Густината на алкидни лакови е 1120-1180 кг / м3.

naryadu-s-kraskami-proizvodyatsya-akrilovye-laki-500x500

Сите органски растворливи   акрилни лакови за работа на отворено карактеризира долго време на сушење (до 72 часа), а само двокомпонентна смеса се суши за 24 часа.

Предноста на користење на еднокомпонентен лак е неговата целосна подготвеност за работа.

kiilto_slim

Двокомпонентен лак бара претходно мешање на компоненти, имено полу-готови лакови со зацврстувач.

Зацврстувачот е полиестерски полимер кој е брз и лесен за лекување и мувла.

Сите лакови на органски имаат остар отровен мирис за време на апликација и сушење.

Слика 15 +

Но, по подготовката на решението, ќе се гарантира силен и еластичен заштитен филм од фасадниот лак на панелите, вратите, чекорите и терасите на приватната куќа.

1427399897_лак

Полиуретански лак   се однесуваат на професионална серија на лакови. Со користење на специјална опрема, полиуретански лак се нанесува на темни и лесни видови дрва. Во овој случај се формира стабилен униформски слој, украсување и заштита на надворешните греди, колумни и отвори на прозори.

839488

Покрај тоа, полиуретански лак за надворешна употреба се користи за преработка на дрво за време на реставрација и декорирање.

Најевтиниот, но не помалку популарен, е нитроцелулозен мат лак кој се суши 30 минути и не бара специјални апликатори. Но, незадоволителното отпорност на активното влијание на агресивната влага повлекува од сите претходни достигнувања на НК лак, па затоа одбивањето да се покријат скапи видови дрво е оправдано.

2177602

база на нафтени лакови

Основа на масло лакови се смоли (природни или синтетички), растителни масла и растворувачи. Лаковите за масло се најбезбедни и еколошки. Филмот формиран за време на апликацијата и се спротивставува на абразија и е уште подобро навлажнет.

Во споредба со органските лакови, нафтените лакови се помалку отпорни на временски услови и процесот на сушење е поврзан со содржината на влага во дрвото. Лаковите за масло содржат до 65-80% масло, што создава дополнителна електрична изолација на заштитниот слој.

norm_lak_i_maslo2

По обложување на дрвото со лак за нафта, потребно е дополнително полирање. Сушењето на нафтените лакови трае до два дена.

1_2

Индикативен во смисла на универзалност и практичност лак за јахта   за работа на отворено на дрво. Според заедничкото мислење на специјалистите и рејтингот на бои и лакови, ова е најдобриот лак за надворешна дограма.

Екран-shot-2013-10-16-at-1.09.04-PM

Лаковите за јахта се квалитетна и трајна заштита на надворешни дрвени површини.

Слика 1x

Да речеме дека границата на сигурност е повисока отколку за сите други лакови наменети за овој тип на мерки за лакирање и лаки, овозможувајќи им на лакот на јахтата да остане во живот.

водена база на лак

Основата на водениот растворлив воден лак за надворешни работи е дисперзијата на акрилат, која по сушењето формира неизбришлив сув остаток, што го гледаме како лак слој. Таквите остатоци се безопасни за луѓето, огноотпорни и незапаливи.

фото 3

Отровен мирис, сечење на очите при нанесување на лак недостасува, лакот ја зачувува структурата на дрвото и може да се затемни во саканата боја. Времето на сушење на бојата е занемарливо (до 12 часа) и зависи од влагата на околината.

941019

Забележано е дека најекономична опција е акрилни и полиуретански лакови, со што се намалува стапката на избледување и напукнување на дрво. Помалку економски се алкидни и акрилни лакови.

Достапни информации за лаки е тука.

Површинска подготовка и примена на лак

Потсетете се дека, без оглед на изборот на лак за надворешна работа, неопходен услов за создавање цврста и заштитена површина е неговата внимателна подготовка и правилна примена на лак. Секој лак вклучува создавање на повеќеслојна површина, па затоа е замислено подготвена.

09b66ee515d9489b930bc4add8d4c61b

Производителите на производи за бои и лакови препорачуваат примена на неколку слоеви лакови, имено од 2 до 4, создавајќи мазна сјајна површина. Просечната потрошувачка, декларирана од производителот, може да се смета за условена, пресметана за идеални услови за примена на работењето. Сепак, индикаторот "просечна болница" не секогаш одговара на реалноста, па затоа е неопходно да се земе во предвид грубоста и густината на дрвената површина.

покритие-дерева-лаком-нанесение-обработка-1

Можеби сте заинтересирани за: