Керамоблок: цена, големини, плус и минуси од керамички блок, одговори. Градење на куќа од керамички блок чекор по чекор настава.

 • admin
 • 24 август 2017 година
Керамоблок: цена, големини, плус и минуси од керамички блок, одговори. Градење на куќа од керамички блок чекор по чекор настава.

За изградба на куќи користат многу материјали. Сите се разликуваат во нивниот состав и големина. Во оваа статија ќе ви кажам за керамички блокови и за изградба на куќа.

Порцелан керамички блок

Керамичките блокови се направени од истата глина како црвена тула. Единствената разлика е додавањето на струготини. По формирањето блокови следува отпуштање. Како резултат на тоа, пилевина изгорува, а керамичките блокови стануваат како камен. Резултатот е градежен материјал со добра топлинска изолација.

Главните карактеристики на блоковите се:

 • мала топлинска спроводливост поради присуството на празнини со затворен волумен;
 • термичка инертност - ѕидовите од овој материјал не бараат изолација, бидејќи Собата одржува идеална топлинска и воздушна рамнотежа поради структурата на блоковите;
 • едноставност на ѕидање, со што се намалува времето на градење;
 • издржливоста на блоковите ќе трае подолго од 50 години или повеќе, за разлика од едноставна тула со работен век од 25 до 50 години;
 • големи блок големина ви овозможува да потрошите помалку материјал додека градење ѕидови побрзо;
 • блокови имаат мала тежина, што не создава дополнителен стрес врз основа и ѕидови;
 • економична употреба на малтер за ѕидање;
 • одлична звучна изолација поради структурата на единицата;
 • огноотпорни - не горат и не испуштајте штетни супстанции кога се загреваат;
 • еколошки градежен материјал.

За сите свои предности, порозни блокови се многу кревки и се плашат од влага. Ова мора да се земе предвид при транспортот и градежништвото (заштитува од вода од подлогата).

ba8045128529a0eb6c14ddf707f2eec7

Керамички блокови цена

Цените за овој материјал се разликуваат од 11,90 до 139 рубли по парче. Коцка од керамички блокови ќе чини во просек 3.500 рубли. Се разбира, ова не е најприфатливиот градежен материјал, но многу ги надминува неговите карактеристики.

Неименуван

Големина на керамички блок

Многу производители во производството на блокови ги земаат предвид практичноста за работа со нив. Следнава големина е популарна: 510 × 240 × 215, што е идентично со 13,5 парчиња стандардна тула. Повеќето блокови ја имаат следната должина: 8, 10, 25, 30, 38, 50 см. Ширината е: 23, 24 и 25 см. кога лежи во тула тоа е дебелината на ѕидот. Затоа, производителите на керамички блокови препорачуваат за ѕидовите на лежиштата да се користат барем 30 cm долги цигли, и за внатрешни прегради 25 cm.

керамички блокови

Керамооблоките се плус и минуси

Постојат многу шпекулации за овој материјал, па дури и производителите можат да бидат неточни во описот на керамичките блокови. За погодност на корисниците, ние сега ги презентираме предностите и слабостите на овој материјал, и зависи од вас да одлучувате за таквите блокови.

Позитивни квалитети:

 1. суровината за блокови е глина, која се однесува на еколошки компоненти, а со тоа и производите се добиваат како безбедни;
 2. ниска коефициент на топлинска спроводливост, што е 1/4 од истиот индекс на конвенционални тули, и ова укажува на заштеди во греењето во студената сезона;
 3. поради големата големина и системот на чешел-жлеб на краевите на блоковите, брзината на градбата се зголемува многукратно;
 4. материјалот е лесен, за кој не е потребна изградба на тешка основа;
 5. паропропусноста на блоковите овозможува да се регулира микроклимата во просторијата;
 6. таквите единици совршено апсорбираат звучни вибрации, што укажува на добра звучна изолација во куќата.

Од лошите страни се:

 1. висока цена;
 2. кревка материјал, кој бара внимателно транспортирање и ракување;
 3. подигање ѕидови од керамички блокови мора строго да се придржувате до технологијата на ѕидарски;
 4. За да се поправат сите предмети на такви ѕидови неопходно е да се користат специјални дюбели или сидра;

Сите погоре посочува дека материјалот е добар едноставно бара уреден став.

блок-1

Керамичка тула

Овој тип на тули останува многу популарен. Се одликува со добра отпорност на мраз, топлинска спроводливост и сила.

Покрај тоа, таа е претставена во неколку големини:

 • сингл;
 • еден и пол;
 • двојно.

Ова ви овозможува да ја изберете најдобрата опција за ѕидање. Покрај тоа, таа може да биде полна и шуплива. Вториот најдобро се користи за поставување на моќни структури кои се под стрес (носечки ѕидови, столбови). Сега нудиме свртени цигли. Се користи за завршна фасада. Се одликува со еднаква боја и текстура. Покрај тоа, може да биде покриена со глазура, што ќе му даде на фасадата интересен изглед и ќе ви овозможи да го дизајнирате на оригинален начин.

Untitled1

Брик од керамички блок

Материјалот е прилично каприциозен за работа, па сè мора да се направи внимателно. Фондацијата мора да биде рамна. Површината на која ќе се изведува ѕидањето се третира со водоотпорна мешавина и водоотпорност (покривен материјал) е поставена на врвот од неа. Поставете го со полица од 2 см во внатрешноста на зградата. По поставување на бетонски раствор со голема дебелина на слојот, кој ќе ја израмни целата површина. Откако бетонот се крена за да направи слој од цементна мешавина, ова ќе му овозможи на блокот да не потоне во нивелирачкиот слој. Потоа продолжете со положување. Започнете со монтажни блокови на аглите. Притоа, користете го нивото и кијанкој за усогласување. По редење блокови помеѓу аголот. По завршувањето на првиот ред, тој треба да стои 12 часа, што ќе му овозможи на решението целосно да се сфати. Секоја последователна серија мора да започне со поставување на агли.

stena_kerambloki

Керамоблок прегледи

Јуџин, 40, Самара.
  Три години изградив куќа со керамички блокови. Избрав голем материјал. Ѕидовите се пита фасадни малтери со пена, самите блокови и тули за вентилација јаз (ако тргнеме од внатрешноста на зградата). Куќата е топло кога надворешниот мраз е 30 степени на првиот кат + 18, а на таванот +20. Јас сум задоволен, само треба да се стави во поглед на карактеристики на материјалот без пополнување на страна рабовите.

Без наслов
Сергеј, 35 години, градот Астрахан.
Можам да го споделам моето негативно искуство. Решивме да изградиме куќа, и долго време го избравме материјалот. И покрај високата цена, тие застанаа на керамички блокови. Материјалот нè зашемети, повеќе од 50% од битката. Ако помалку е јасно, а тоа е само кошмар. Не сакам да ги клевети сите производители, но тие треба внимателно да се избираат и испораката треба да биде повнимателна. Тогаш сте среќни, а не како мене.

Untitled3

Градење куќа со керамички блокови, чекор по чекор настава

Ако материјалот од ѕидовите е избран од керамички блок, треба однапред да размислите дали ќе ги ангажирате мајсторите или ќе ги поставите сами. Во вториот случај, неопходно е да се работи уредно, но како точно сега ќе покажеме. На основа, потребно е да се организира хидроизолација, потоа рамномерно се нанесува слој на раствор. Инсталацијата на блокови почнува од аглите, каде целата керамоблока се поставува и израмнува хоризонтално. И решението се користи само во хоризонтални рабови, вертикалните споеви се суви со помош на шип-жлеб систем лоциран на краевите на секој блок. За усогласување и прилагодување на блокови неопходно е да се користи кијанку. Кога се користи раствор или специјален лепак во составот на кој водата влегува во целата работа треба да се изведува до +5 степени. Ако работата се одмора, покријте го врвот на ѕидот со филм, така што влагата не влезе внатре. На овој начин, може да се изгради куќа на свој.

корисни совети

Кога работите со керамички блокови, треба да се избегнуваат грешки:

 • исечете ги блоковите со посебен алат, со што ќе се избегне разделување и оштетување на материјалот;
 • не е неопходно да се комбинираат блокови со тула поради различната топлинска спроводливост на материјалот;
 • џемперите над прозорците и вратите мора да бидат изолирани за да се избегне формирање на ладни мостови;
 • за израмнување на основата на ѕидањето неопходно е да се употреби цементно песок;
 • блоковите мора да бидат поставени со завој за сигурност на конструкцијата;
 • ако на еден од блоковите не постои трн или жлеб, или јазот поголем од 5 mm се полни со малтер, во спротивно вертикалниот спој е сув;
 • при запирање на работите секогаш заштитувајте ѕидарот од атмосферска влага.

Овие едноставни совети ќе помогнат да се изградат силни ѕидови без грешки.

Оваа статија опишува керамички блокови. Нивните карактеристики и големини се дадени. Освен тоа, цената на материјалот по парче и во коцката е дадена. Користејќи го советот на статијата, сами можете да ги изградите ѕидовите и да ги избегнувате грешките. Успешна работа

Можеби сте заинтересирани за: