Дрво во градежништво, примена на дрво, својства на дрво

  • admin
  • 09 декември 2016 година
Дрво во градежништво, примена на дрво, својства на дрво

Популарноста на дрво во областа на нискоградба се зголеми драстично, особено во изградбата на куќите на село, колиби и колиби. Во рамките на ова издание ќе се објасни она што видови на дрво кои се користат во градежништвото, согледување на предностите и недостатоците, која има дрво како градежен материјал, и многу повеќе.

Видови на дрво

Со цел да решаваат различни проблеми во градежништвото се користи еден или на други видови дрво, погодност за купување, на пример http://bistrend69.ru/doska_brus.php, каде што има голем избор.

  http://bistrend69.ru/doska_brus.php

Сите раси се поделени во листопадни и иглолисни. Последните имаат мирис на остри смоли и имаат изразена макроструктура. Најчестите индустриски раси на зимзелено дрво се бор, ела, смрека, ариш и кедар.

Најчесто во изградбата на бор.

Бојата на дрвото варира од бледожолта до црвеникаво-жолта.


Бор е лесен и издржлив материјал, едноставен и лесен за ракување. Боровото дрво содржи голема количина смола, совршено се спротивставува на гниењето и влагата. Благодарение на својата мека структура, таа добро ги апсорбира бојата и лак. Бор речиси не искривува кога се суши. Од недостатоците на ова дрво, треба да се забележи само неможноста за високо квалитетно завршување и боење на површината.

Следно, според популарноста, постои смрека.

t-sosna3

Нејзиното дрво содржи малку смола, така што е повеќе склони кон изгние и влага. Смрзна - силен и лесен материјал, но многу мрзлив, што значително го намалува нејзиниот квалитет и цена во споредба со бор. Од предностите на овој материјал, потребно е да се забележи пријатна светлина и ниска содржина на смола. Па има сите видови на прицврстувачи - завртки, завртки, завртки, итн. Во градежништвото, се користи за да се направат делови од секундарна важност.

Кедар или Сибирски бор.

derevo_html_52c28e1

Кедрово дрво, иако мека, но многу густа, отпорни на гниење, добро третирани, што е далеку супериорен во однос на смрека.

Ер во неговите карактеристики не е многу различен од смрека: добро е обработена и не толерира корозивни хемиски соединенија.

t-pihta

Филето дрво содржи малку смола, што го прави брзо гниење без соодветен третман.

Аришното дрво се вреднува, прво, за силата, цврстината и отпорот кон распаѓање. Аришот е толку густ и тврд материјал што тоне во вода.

пиломатериал-листница

Што се однесува до тврдоковите, тие се поделени на меки и тешки. Дрвото на тврди дрва практично нема мирис, материјалот мириса само по свеж сече. Тротоарите што се користат во градежништвото вклучуваат: даб, пепел, бреза. Меки раси: Аспен, Елдер, Липа.

Oak - многу издржлив и отпорен на гнилост материјал, има многу убава текстура и има пријатна боја.

dub_wood_02

Oak се користи за мебел, уметност и луксуз. Танините содржани во дабовото дрво имаат силни антисептички својства. Најубавото и издржливо дрво (извалкан даб) се добива ако се чува во ладна вода за една и пол до две години.

20152704101528

На morenogo даб направи скапи луксузни мебел. Мореинското дрво има длабока темна боја, речиси црно. Тоа е речиси идеален материјал за производство на мебел, сепак, тешко е да се справи, бидејќи е многу густа и цврста.

Бреза дрво не е многу тешко и густа, но слатка и хомогена, има не многу изразена текстура.

Birke_Holz

Од недостатоците на овој материјал, треба да се нагласи тенденцијата за попуштање и раш, слаба отпорност на распаѓање, штета од штетници. Покрај тоа, дрвото на брезата се исуши тешко. Со сите негови недостатоци, овој материјал е совршено ракуван со рачен алат, добрата иверица се добива од брезата, материјалот е добро полиран и насликан. Бидејќи бреза дрво е слатка и хомогена, мала олеснување на втиснување може да се примени на неговата површина.

Аспен е мек материјал со скоро никакви јазли, благодарение на што може да биде совршено обработен, но поради порозната структура не може да се направат мали делови направени од асистенција.

t-ocina

Липата е широко употребувана за изработка на резбани делови во производството на мебел. Воопшто не трепери и не треска за време на сушењето.

древесина-липија

Варовското дрво има силна структура, и се спротивставува на гниење.

Јавор - траен и густ материјал, кој речиси не е предмет на свиткување.

Part_IIIG _-_ 02_

Сепак, тоа брзо се распаѓа и е многу оштетено од штетниците. Јавор е добро обработен, залепен и обоен. Јавор дрво се користи за различни цели, и во градежништвото и производство на мебел.

Махагон што расте во дождовните шуми е многу убав материјал со богата црвена боја.

65_medium

Се користи, главно, за производство на елитен скап мебел. Она што е интересно е дека "махагони" не е посебен вид, името се користи за многу видови дрвја со слични својства.
  Дрвото махагони е совршено лекувано, полирано и апсорбира лак. Поради многу високата цена на махагони, ретко се прават квалитетни производи, најчесто материјалот се користи за производство на поединечни делови.

Предности и недостатоци на дрво како градежен материјал

kak-vyiglyadit-drevesina-800x500_c

Главните предности на дрво:

• Ниска густина, висока јачина.
  • Ниска топлинска спроводливост.
  • Едноставност и погодност во обработката на алатките за сечење.
  • Дрвото е многу добро почитувано и ги задржува прицврстувачите.
  • Можност за боење, лакирање, лакирање на површината.
  • Прекрасна текстура.
  • Добра звучна изолација, способност за апсорбирање на звук со шок и вибрации.
  • Одлични својства што го емитуваат звукот (резонанца).
  • Висока отпорност на киселини и алкалии, а со тоа и зимзелено дрво се користи за производство на разни видови контејнери.
  • Способност за свиткување. Високата способност за свиткување е главно од листопадни видови.
  • Добра отпорност на абење.
  • Сопственост на "предупредување" за кршење на можни оштетувања при критични оптоварувања.

Недостатоци на дрво како материјал

tres

Anizitropnost - способноста да ги променат нивните механички својства во зависност од локус, раса, пресек на цевката (јадро, јадро, sapwood). Менување на насоката на влакната, дефекти и недостатоци на нивната локација, влажност и други фактори. Сите од горенаведените голема мера го отежнува изборот на материјал за употреба во критични структури и производи.

Нееднаква дистрибуција на влага во барел. Поради ова, во некои места постои тензија, што доведува до пукање. Напукнување разбира, се однесува на недостатоците на дрво, но во некои случаи може да биде од корист, бидејќи тоа може да се зголеми густината на поврзување на делови во некои дизајни (log, дрвени цевки, итн) Ако набабрува безбеден дрвени делови, меѓу нив постои притисок 8-32 kg / cm2.

Мала напукнување отпор
  Овој недостаток е исто така корисни, како огревно дрво и други пункција асортименти.

Склоноста на забите оган, штета од инсекти и глодари.

Градежни материјали од дрво

Сите видови можат да бидат поделени во неколку вида:

• Тркалезна дрва.
  • граѓа.
  • Полу-готови производи од дрво.

Круг дрво се кастри стебло, лишена од кората и гранчиња.
  Целост конструкција дрво, во зависност од дијаметарот на учеството на дневникот, podtovarniki и столбови.

Зрак горниот дел има дијаметар не помалку од 14 см, должина од три до пет метри. Логови се користат градежни материјали или подготвени да одат за сечење дрво.

podushka-brevno-2

За изградба на најчесто се користи иглолистен дрва, барем - дрвени предмети. За производство на иверица најдобро одговара Alder, трепетлика или бреза гребени (гребен - остатоци барел дијаметар од не помалку од 20 сантиметри). Одделение логови зависи од неговиот квалитет. Зрак јазол прочистена гранки и рамна со површина.

Podtovarnikah - отсекување на стеблата просечна дебелина, со дијаметар од околу 8-13 сантиметри и должина од 3 до 9 метри. Тие се користат за различни намени, на пример, во земјоделскиот зграда за изградба на привремени и комерцијални објекти, како и во станбена изградба.

99431700_3_644x461_les-tonkomer-podtovarnik-pilomaterialy

Пол - тенки логови, малку подебели теми со дијаметар од 3 до 7 сантиметри, со должина од 3-9 метри.

gerdi-DLA-zabora

Логови се чуваат во групи во зависност од должината и одделение. Необработени круг дрвото кое се користи помалку, како резултат на развојот на индустриското производство.

Дрво - производ расцепен видов логирате. Граѓа остро се нарекува без рабови, со рабовите - не Ивица. Дрвени делумно со далечинскиот работ нарекува половина.

Според начинот и формата на надолжно сечење одбори се поделени на:

• Брус.
  • одборот.
  • плочи.
  • четвртини.
  • грпка.

vidy-pilomaterialov

Барови имаат дебелина поголема од 100 mm. Тоа може да биде opilennymi четири страни (chetyrehkantnye) и две (dvuhkantnye). Барови направени со двете иглолистен и дрвени предмети. Користат во градежните работи што го поддржува за спратови, дрвени скелиња, влези, итн

brus_2

Бар има дебелина од помалку од 100 mm, во форма на квадрат или блиску до него. На должина од 1 до 6 метри или повеќе. На барови се користи за производство на дограма и сите видови на дрвени структурни елементи.

52049b4cd8e7a-brusok-strog

Билтени - материјал чија ширина е поголема од двојно дебелина.
  Остро одбор - материјалот во форма на редовна правоаголник со четири рецки третираат.

Doska-obreznaya4

Unedged одбор - материјал со нелекувана рабовите.

5204a986c8b8e-doska-neobreznaya

На дебелината на табли е од 13 до 100 mm, ширина - од 80 до 250 mm и повеќе. Одбори sawn иглолистен често имаат должина до 6,5 метри од листопадни околу 5 метри.

Tec - тенка табла (потенки од 32 mm).

Сите одбори и комисии се поделени во пет одделенија. Градежните работи се користат без исклучок, различни, столарија дела, само на прв и втор.

Плоча - добива кога расцепен половина логови.

img6

КВАРТАЛ - една четвртина од дрво, која се добива со одлепување на две нормални правци.

16453-i_41

Черногледец - првиот пила сече, кои можат да се добијат во процесот на пила логови во штици и греди.

0353

Черногледец, населба и лимови што се користат во градежништвото работат како помошни и помошни материјали.

Сите граѓа чуваат во купови, заштитен од дожд и снег. Транспорт pilomateralov често се направи на железничката платформи.

Завршувањето материјали од дрво

дрво трим беше и останува еден од најпопуларните опции во внатрешна декорација на двете приватни куќи и градот апартмани.

Завршувањето на дрво е широко се користи и во ентериери и екстериери. Се користи за:

• фасади.
  • тавани.
  • подови.
  • Скали.
  • Вратата и прозорецот отвори.

Завршувањето на дрвени материјали на пазарот, како видови на производи, како што се:

• Формовани одбор.

115

• Блок куќа.

6

• Планк.

planken listvennica skos б1

• Залепени ламинат дрво.

kleen.brys.1.jpg.pagespeed.ce.d43r_5-xrQ

• Паркет.

trehslojnyj-bambukovyj-Паркет

• Декоративни позадина.

5

• Дрво-базирани панел.

filenchatymi-panelyami-chasto-otdelyvayut-tolko-nizhnyuyu-chast-Стени

• Gusvarblok.

gusvarblok-imeet-povyshennuyu-dekorativnost-blagodarya-reznomu-risunku

• Мебел панел.

796995_989a39

• Одборот подот, итн

doska_pola2

Завршувањето на материјали препорачува да се купи само една партија која немаше забележителни разлики во боја и текстура. Пред да почнат да работат директно со дрво, потребни материјали да легне во собата каде што ќе биде завршувањето на најмалку три до четири дена. Ова е неопходно со цел да се "аклиматизирам" дрво - или даде право количина на влага апсорбира. За вршење на завршувањето на температурата на просторијата треба да биде во опсег од 15 до 30 ° C, влажност не повеќе од 30%.

https://www.youtube.com/watch?v=LDuYVn0Ev_Y

Можеби сте заинтересирани за: