Колку блиски на батеријата, затворете гипс картон на батеријата со своите раце, корисни совети

  • admin
  • 4 декември 2015 година
Колку блиски на батеријата, затворете гипс картон на батеријата со своите раце, корисни совети

Достапност drywall може да работи чуда во вистински раце момче. Маскирање својства на кутии и лажни панели се запознаени со речиси сите. Овие се собрани и инсталирани партиции и сите видови на кутии. Затоа, нема проблем да се затвори гипс картон со радијатор. Само, дали таквите градежни активности секогаш ќе бидат оправдани?

Грејни радијатори: проектирање и монтажа

Проектирање, монтажа и инсталација на системи за греење во форма на радијатор во согласност со постојните прописи парченце парченце 2.04.05.91 и 3.05.01.85, која има ладилникот и се собраа во собата.

9dcd7641012f

Но, сопствениците на станови и куќи со батерии инсталирани порано од ова не е полесно. Напротив, несмасна радијатор перки предизвика само желба - да се скрие и да ги затвори ништо. А сосема поинаков вид на батерии, покриени со гипс картон.

9f4b336f6667

Уредни кутија или лажат гипс картон совршено се вклопуваат во внатрешноста на станот или приватен дом. Како треба да се усогласи дизајнот на кутијата или вдлабнатината кога ќе се инсталира со метод на топлина?

Ако имате намера да ја затворите батеријата со гипс картон

Потсетиме дека според методот на конвекција или зрачење, грејните тела се поделени на такви структури:

• радијатори, дел од леано железо

• Биметаличен и челик

• алуминиум

• калеми.

zamer-naves-standart

Можно е да се затвори било кој тип на греење. Единственото прашање што ќе се појави во овој случај: "Како и што да се затвори батеријата за греење во собата."

Пред да започнете да се занимавате со штици на радијатори, тоа нема да им наштети да ги знаете методите и правилата.

dlya_bukleta-500x274

Постојат одредени методи за плакнење на радијаторите со гипс картон. Методологијата вклучува специфични услови и особености на локацијата на радијаторите во собата. Покрај тоа, се зема предвид потрошувачката на материјали потребни за поставување на кутијата и дополнителните уреди.

Кои правила треба да се следат, со намера да изградат заштитна кутија на гипс картон на радијатори?

120103-3592177-f3fc0919d9b5

Корисни совети

Неправилно монтирани радијатори и плашт со растојание од помалку од 120 мм од подот на дното од ладилникот значително ја намалува ефикасноста на размена на топлина. Радијаторот инсталиран близу до ѕидот или клиренсот помал од 25 mm, го влошува преносот на топлина и ја зголемува загубата на топлина.

Доволно висока локација радијатор инсталиран 150 mm над нивото на подот, се зголемува температурата градиент во однос на температурата на воздухот и висина на соба.

vozmozhen-li-remont-alyuminievogo-radiatora-otopleniya

Каков вид на украсни радијатори е подобро?

Пијте батерија за греење во соба или во приватна куќа на два начина: со користење на кутија и во лажат. Спроводникот лажат и по можност изградени од отпорни на влага гипс картон ѕид, и инсталација за производство на метален профил со помош на завртки.

eburg_b_77127

ние дизајнираме заштитна кутија

Помалку скапи градежни материјали е заштитна кутија со минимално растојание од околу 10 см од површината на топлина потоне на внатрешната површина на ѕидот. Дизајнот на гипс картон мора да започне со скица. Измерете го грејниот радијатор во ширина, висина и работ на ѕидот.

sposob-ustanovki

Познато е дека некои радијатори емитираат топлина во инфрацрвениот опсег, па затоа е неопходно да се исклучи слепа партиција. Drywall е потребно да се создаде база на авионот, а пред греење радијатор да се направи отвор со ширина правоаголна форма батеријата.

инсталација и монтажа на кутија

Најтврдната и стабилна градба ќе биде кутија монтирана на подот. Можете да купите фабрика за декоративна кутија или да изградите кутија со свои раце. Гипс таблата е составен од предната плоча, два странични делови и горниот капак.

f_87ae415ab0b643a19444a8db6b02a

Технологијата на инсталација на gipsokartonnogo кутија ќе се состои од фази:

• означување на ѕидови и подни во близина на батеријата со линии за цртање

• поставување на водилни профили по нацртаната линија

• обезбедување на профилот за водич

• инсталација на аглести мислења

• инсталација на пакет (скокач) помеѓу профилите

• фитинг и финално фиксирање на метални профили

• монтажа на делови од гипс картон и нивно поставување на профили.

Слика 2 Ниша

Пред изградбата на кутијата од гипс-картон, неопходно е да се изврши ресторативна работа за да се подобри облогата на ладилникот. Во овој случај, пожелно е да се отстранат видните ѕидни дефекти и да се поправат пукнатини и пукнатини.

Доколку се планира да се затворат цевките за подигнување, тогаш ознаката за инсталација се прави и на таванот.

короб-dlya-trub-otopleniya

Имајќи рамка за шиење собрани од поцинкувани челични профили има конфигурација на буквата "П", кој е поврзан помеѓу завртки. Вертикалните профили се фиксираат на ѕидовите со помош на шпорети. За виткање на профилите, се прават засеци на полиците со посебни ножици за метал.

chem-zakry-t - truby - otopleniya

Подеднакво трудоинтензивна е методот на шиење радијатори во нишата и зад ѕидот. Во овој случај, покрај шиењето на радијаторите, ќе биде неопходно да се сокријат цевките. Технологијата на инсталирање на грејни радијатори во ниша или зад лажен панел не се разликува од поставувањето на кутија.

Слика 3

Врзување фасада структура врши на хоризонтални мрежи, кои имаат растојание од 40 см. Кажете му дека скокач е спроведен помеѓу метални шрафови. Ѕидовите на решетката се фиксираат со помош на шпорети. Покрај тоа, во нишата е неопходно да се обезбеди пристап до затворените и поврзувачките фитинзи.

Повеќе информации се достапни во ова видео.

Горенаведените методи за маскирање на батериите имаат значителен недостаток - значителна загуба на топлина од уредот за греење.

Ако не знаете како да направите маска радијатори, без користење на традиционалната градба од кутијата или лажат од drywall, тогаш ова видео ќе ви каже свежа идеја.

radiator_otpleniya_v_nishe_iz_gipsokartona-1024x768

Новина на решението овозможува да се намали нивото на изобличување на пренос на топлина од батеријата. Покрај тоа, оригиналноста на таков едноставен дизајн во блиска иднина ќе најде нови фанови.

Можеби сте заинтересирани за: