Што е основа за завртки, каде и кога можам да го направам тоа?

  • admin
  • 21 август 2015 година
Што е основа за завртки, каде и кога можам да го направам тоа?

Избор на тип на основа на нова куќа, нашите соништа се состојат од брзината на нејзината изградба, минималните материјални трошоци и разумната сигурност. Таквите минималистички критериуми одлично препорачуваат основата на завртката и технологијата на нејзината ерекција. Но, пред да почнете да ја поставувате основата на идниот дом, треба да ги искористите услугите на професионалци и однесување инженерско геолошко истражување, за да го одредите видот на почвата, подземните води итн. или едноставно да ги заобиколите соседите за да добиете информации за местото каде што ќе ја изградите вашата куќа. Па, постои проект, се добиваат податоци за структурата на почвата во областа, започнуваме да ги искривуваме куповите.

Каде пешадијата не поминува

Веќе веќе еден век седиштето за завртки активно се користи во градежништвото. Овој тип на фондација се етаблира како универзална основа, и затоа се најде универзална апликација за поддршка, столбови и фондации.

868118

Која е основа на завртката, и за какви видови почви може успешно да се примени? Употребата и употребата на навој основа беше позајмена од воени градители. Во најкраток можен рок војската ја изведувала молска конструкција на завртката. Комплексните почви подлегнаа на дупчење на шрафови, дури и на недостапни места со мраз и висока содржина на вода.

винт-сваи

Комплексните почви на урбаните и loesslike почви, како и глини во флуидната состојба, не беа проблем пред шрафовите. Затоа, во сегашно време, изградбата на завртка основа е оптимално решение за неповолни предвидувања за геолошки истражувања на почвата во делот на куќата која се гради.

Слатко изопачено

За љубителите на "копање во земјата" со макотрпниот процес на создавање скапи ленти и монолитни фондации, шрафовите купови под фондацијата се од голем интерес.

p2

За извршување на инсталацијата на структурата на куќа или зграда, основа на завртки не бара подготвителна работа за расчистување на местото, израмнување и сечење на мек слој. А славно искривениот заговор за "имплементација" ви овозможува да воспоставите привремени и постојани темели на површината на било која сложеност, и, умот, без да се обидувате да го поправите природното олеснување.

82

Покрај тоа, завртката основа, чија цена е занемарлива во споредба со традиционалната основа на снимката, ве тера да обрнете внимание на себе. Благодарение на дизајнот, навртката го прави дадениот пат, брзо и лесно достигнувајќи ја пресметаната длабочина на појавата. Лесно е да се претпостави дека сè е во уникатниот дизајн на навртката.

vintsvaya

Дизајн на технологија за завртки и основи

Структурно, купот е челична цевка која има сечила од одреден тип. Главните елементи на купот се:
  • Наслов
  • цилиндрично барел
  • Спирала
  • Совет.

vintsvay

Надворешниот дел од цевката за цевки е поцинкуван и има висококвалитетен антикорозивен слој произведен со пескарење на површинскиот слој. На дното на купот е прицврстен со нож со променлива ширина што завршува со зашилен врв. Куќишта од завртка се разликуваат по дијаметарот и должината на цилиндричниот багажникот.
  Во горниот дел од купот има технолошка дупка за вградување на работната шипка, со што вртежниот момент се пренесува на сечивата со спирала со одредена конфигурација.

img_big

Сечилото во форма на спирала треба да биде од правилна форма и сигурно заварено до цилиндричното барел и врв.
  Кога ја поставува основата врз шрафовите и ги потопува бурињата на проектираната длабочина, внатрешната празнина на челичната цевка е исполнета со бетон. Монолитната конструкција, која има армирана челична школка, го зголемува носечкиот капацитет на купови.

6cacdacec963e6af8c4dc292cc3d1758

Технолошки, коцките се прицврстени на длабочина од околу 1,5 метри. Доколку има слој на слепило, копаните се дупчат додека не се надминат дебелината на стебленцето. За да се зголеми оптовареноста, се користи технологијата на "инјектирање" на бетонски раствор. Таквата процедура за влегување со внесување на конкретно решение во барел ја зголемува густината на вкочанетоста на блискиот школка. Ова го намалува товарот на купот.

Видови на шрафови

Купишта завртки се разликуваат по методот на производство:
  • Заварени
  • фрлија
  • комбинирано.

svai_2

Купови заварени   тип имаат конусен крај, опремен со заварени сечила.

Фрлишрафовите имаат врвови со едно парче и се дизајн со продолжен работен век.

За   комбинирано   типот на конусот се прави со лиење со заварени сечила.
  Кои параметри треба да обрнат внимание при изборот на завртка за да се изгради куќа на завртка основа? Главниот критериум на избор е квалитетот на металот и точноста на производство на сечила во облик на спирали, кои се главниот лим за сечење.

1329693143545_bulletin

Судејќи според прегледите на основата на завртките на Интернет, нормалната позиција на спиралното сечило, која се наоѓа во однос на оската на купот, ја одредува продуктивноста на дупчењето во земјата. Лежиштето на купот лежи на рамениците на дијаметарот на багажникот. На пример, за лесни згради, предност треба да им се даде на купови со дијаметар од 9 см или повеќе. За целосна куќа на купови основа купови со дијаметар од 10-13 см се неопходни.
  Во прилог на суптилностите во изборот на купови за фондацијата, важно е да се пресмета кутијата за изградба.

13461229023

Пресметка на полето на полето

Пресметката на полето на полето за основата е да се оценат и да се насочат товарите кои ќе влијаат на темелите. Резултатот од пресметката се главните карактеристики на оптоварувањето и оптималната локација, во однос на подрачјето на фондацијата, куките на завртката.
  Првиот чекор е да се пресмета вкупниот товар и тежината на куќата или зградата, која ќе ја "носи" фондацијата.

vintioviesvai5

Тогаш вкупната тежина на зградата или куќата мора да се подели на карактеристика на носивост на местото каде е основана темелот. Со приближна пресметка, го пресметуваме минималниот број на куп елементи, за кои се гарантира дека ќе обезбедат оптоварување. Локацијата на куповите се дистрибуира според проектот на објектот со чекорот на инсталација, регулиран со регулаторни документи.

1359814175_fundament-na-vintovyh-svayah-montazh

Висината на шрафовите е 1,5-3,0 метри помеѓу следните стоечки купови.

По пресметување на потребниот број на колци, оптоварувања и проценетиот волумен на бетон, можете самите да ја започнете конструкцијата на завртката.

Во ова ќе му помогнете на предложеното видео.

Со сета почит кон напредната технологија на подигнување на темелите, основата на завртките има некои недостатоци.

Недостатоците на завртка основа вклучуваат:
• Не е препорачливо да се постават темелите на карпести терени со бројни камења со значителна големина
  • Не е препорачливо да се инсталираат тули на купиштата.

Сепак, голем број на мали ограничувања не се мешаат со технологијата на навојната основа за да станат најмногу на побарувачката.

Можеби сте заинтересирани за: