Видови фасадни панели: метални обвивка, панели за декоративни плочки, за малтерисување, дрвени обвивка, поливинил хлорид обвивка. Инсталација на метална обвивка со свои раце.

  • admin
  • 05-Nov-2015
Видови фасадни панели: метални обвивка, панели за декоративни плочки, за малтерисување, дрвени обвивка, поливинил хлорид обвивка. Инсталација на метална обвивка со свои раце.

Квалитетот на облогата на куќата е во состојба да ја трансформира куќата, да го зголеми својот животен век, да ги намали топлинските загуби и да го продолжи животот на сите градежни материјали. Фасадни панели  ќе помогне да се реши проблемот на подобрување на изгледот на објектот, особено затоа што предните плочи можат да бидат прицврстени и вертикално и хоризонтално, и на рамна површина и на конвексен. Ако сакате сами да ги инсталирате предните панели, советите од оваа статија ќе ви помогнат.

Фасадни панели, типови фасадни панели

Фасадни панели се од неколку видови:

- Панели од металозидирање;


- панели за имитациони декоративни плочки;

- панели направени од обвивка од поливинилхлорид;

- панели - обвивка од дрво;

-Панели за гипс.

Размислете за монтажа технологија на горенаведените панели.

Фасадни панели - метална обвивка, монтажна технологија

Неодамнешните панели за метална обвивка се појавија на градежниот пазар, но поради нивните високи квалитети тие добија популарност.

Панелите се изработени од галванизиран челик со висок квалитет, врвот е покриен со посебен филм кој не изгори 10 години.

Металозирањето може да биде "дневник", во форма на "брод", итн. Изгледа надворешно многу убаво.

Одлично за завршување на еднокатна куќи и гаражи.

Поради големата тежина што го зголемува оптоварувањето на носечката конструкција - декорацијата на повеќекатните згради е проблематична.

За да работите со метална обвивка, треба да ги купите следниве алатки:

-електрода;

- шрафцигер;

- Бугарскиот;

-Двоен и завртки;

- заграда и шрафцигер.

Работа започнува со фазата на мерење на ѕидовите на куќата.

Ова мора да се направи за да се пресмета потребната количина на метална обвивка.

По купувањето на метални бодови и сите дополнителни ребра, неопходно е да се инсталира рамка.

Еве, најважно е правилно да ја поправите првата решетка, таа е фиксирана под агол од 90 * до земја, сите понатамошни лавици се прикачени паралелно со првото со интервал од 50 см.

Плочите се користат за фиксирање.


Ако зградата треба да биде изолирана, во зависност од големината на изолацијата, се прицврстени попречни прегради.

Во правоаголниците кои се добиени како резултат на прицврстување на рамката, поставете го грејачот.

Грејач може да биде минерална волна или стиропор.

Сега тие започнуваат со инсталација на метални обвивка.

Металната обвивка е фиксирана со завртки за самопреслушување, завртките се скриени под следниот блок панели и конструкцијата станува монолитна.

Фасадни панели, панели за декоративни плочки

Овие панели, не толку одамна се појави на градежен пазар, основата е притиснато пена, а надвор се применува декоративен слој.

Голема предност на овие панели е способноста истовремено да се загрее куќата и да се создаде имитација на завршувањето на куќата со природен камен.

Единствениот недостаток е високата цена.

Единствената технологија за монтирање го прави лесен и брз, благодарение на специјалните жлебови, за сигурно да се обезбеди доближувањето на панелите.

Самите панели се прицврстени со користење на градежно лепило, лепилото се нанесува со негувана мистрија.

На панелот се нанесува посебен адхезивен раствор, кој потоа се нанесува на ѕидот 3 минути.

По три минути панелот се исклучува, а потоа, по две минути, повторно е залепен.

Оваа технологија ја зголемува стабилноста и адхезијата на материјалот.

Ако во текот на повторената апликација, панелот не е залепен, тогаш лепилото е неправилно избрано, или не се применува погрешен дел од лепилото.

Панелите се монтирани од дното нагоре, поставувајќи го првиот ред, следниот стек за 30 минути, овој временски период е неопходен за лепење да се фати.

Работата може да се изведува само во топла сезона, на температура од 20 * C-25 * C.

Фасадни панели, панели за малтерисување

Овие панели се направени од пресечена пена, имаат одлични термоизолациски својства, мала тежина и способност да се создаде завршена ѕидна микроклима, во која ѕидовите можат да "дишат".

Но панели од овој тип, лесно подложени на механички оштетувања, се прицврстени, како и панели од декоративни плочки.

Фасадни панели, дрвени обвивка

Страничната површина од дрво, како и металната обвивка, се користи во завршувањето на еднокатна зграда, поради неговата пристојна тежина.

Дрвото бара постојана грижа, обработка со посебни импрегнации, со децении го продолжува животот на обвивката од дрво.

Собранието на собранието е слично на инсталацијата на метална обвивка.

Рамката може да се направи, и дрвена, и метал од метален профил.

Ако рамката е направена од дрво, таа мора да се третира со антисептик. При инсталирање на дрвена рамка, неопходно е да се земе предвид дека вертикалните рамки од дрво не се поставени на земја.

Ако дрвото го допре земјата, тоа ќе ја повлече влагата од почвата и брзо ќе изгние.

Панелите на рамката се фиксираат со завртки.

Фасадни панели, обвивка од поливинил хлорид

ПВЦ панелите се најевтин и најлесниот начин да се инсталираат фасади.

Широкиот спектар на бои ви овозможува да изберете боја на панели за секој вкус. Единствениот недостаток е тоа што дури и од долги растојанија може да се види дека куќата е обложена со пластика.

ПВЦ панели се монтираат само хоризонтално.

Најважниот чекор е инсталирањето на првиот ред на обвивка.

Од точниот хоризонтален дел од првиот ред ќе зависи од изгледот на целата куќа.

Прво нацртајте линија од првиот ред, ќе послужи како референтна точка за понатамошна инсталација, поставете ја почетната лента.

Неопходно е да се инсталираат сите компоненти, внатрешни и надворешни агли, трим.

На вратата и прозорците се фиксни обложувања, мали плима и плима.

ПВЦ панели се поставени од дното нагоре.

Секоја подоцнежна плоча е вметната во профилот на претходниот панел, прицврстен со завртки или клинци во центарот на дупките.

Прицврстувачите не треба да се затегнуваат до крај, бидејќи панелот мора слободно да се движи при температурни разлики.

Совети од специјалист

Пред да започнете со работа, неопходно е да ги отстраните сите олуци, апарати и сл.

Панелите мора да се инсталираат така што тие лесно се движат и на десно и налево, преклопувањето не е потребно.

Последниот ред мора да се затвори со завршна лента.

Можеби сте заинтересирани за: