Хип покрив, градиме хип покрив со свои раце

 • admin
 • 15 јуни 2015 година
Хип покрив, градиме хип покрив со свои раце

Видот на покривот за куќата е избран во согласност со неговиот архитектонски стил и климатски карактеристики на теренот во кој се планира нејзината изградба. Еден од најпознатите веродостојни, но не е лесен за изведување на опциите се смета за холандски или хип. Знакот на таков покрив е присуството на две трапезоидни и два триаголни зраци. Покривот и неговите сорти се разликуваат не само во нивниот необичен и исклучителен дизајн, туку и во нивната зголемена функционалност.

Што ги разликува различните типови на покриви на колкот

Чекани во градежништвото се нарекуваат лизгалки, кои се наоѓаат на крајните страни на покривот. Во зависност од дизајнот и обликот на колкот, се утврдува дали овој покрив припаѓа на одреден тип.

полу-рогови покриви

valmovaya_krysha6

Определете ја нивната мала големина на колковите, покривајќи го само долниот дел на педиментот. Интересен поглед има манастирски полу-кралски покрив, кој се одликува со прекрасна форма на скршена рампа. Да се ​​создаде овој тип на покрив прибегнаа ако сакате да ја зголемите површината на таванот. Таквиот покрив е рационален за употреба во градежништвото во областите каде што има силни ветрови - ниската рампа обезбедува одлична заштита на фронтот на конструкцијата од ветер и дожд.

покрив во надолна линија poluvalmovaya е неговата висока цена, предизвикани од консумирање на големи количини на материјали (капак во непосредна близина на склони авионот слетува за производство на материјали, се сече со коси линии). Некои заштеди може да се добијат во случај на користење на украсен материјал за покривање на лизгани марами за покривање на спротивните зраци. За да се изгради покривот на своите раце, па дури и без присуство на градежни искуство, тоа е многу тешко - не е лесна пресметка на самата холандската покрив, па дури и повеќе комплицирано прашање - нејзината имплементација во пракса.

еден вид хип - хип покрив

Карактеристиката на овој покрив е квадратна основа, т.е. Изградбата е шатор кој се состои од четири рамностран триаголни фрагменти со вертикали што се спојуваат во една точка. Изградбата на кој дизајн подразбира строга послушност кон законите на симетријата.

valmovaya_krysha10

Поинтересна верзија на хипер покривот е данскиот покрив, кој има педали, лоцирани во горниот дел на скратените рампи, вертикалните прозорци обично се вградени во таков покрив.

Предности и недостатоци на покривот на колкот

Главниот недостаток на такви дизајни е висока потрошувачка на материјали и сложеноста на структури при планирањето на куќа со една мансарда што треба да знаете - тоа покрив ќе помогне да се намали од областа на простор се наоѓа под покривот.

valmovaya_krysha11

Предностите на холандскиот покрив се многу повеќе:

 • неговата темелна пресметка, изградбата на сите правила може значително да се зголеми отпорот на протокот на воздух, што придонесува за недостаток на вертикални крајните површини,
 • ризикот од уништување на таков покрив, дури и од ураган од ураган, се сведува на минимум,
 • конвергирајќи се на потпорните гребени зрак ребрата ја исклучуваат можноста за деформација на покривот со крута структура,
 • присуството на четири лизгалки ви овозможува да ги опремите големи настрешници на секоја страна од куќата, т.е. ги заштитува своите ѕидови од ефектите на атмосферските врнежи,
 • на покривот од овој тип го прави возможно да се добие не бараат висок дизајн на куќа со една мансарда, што е исклучително важно во случај на основање на куќата на постојниот-ката архитектонски ансамбл,
 • изгледот на таков покрив е исклучително атрактивен и естетски.

Оклопен систем на огради на покривот - правиме означување

Склопувањето на скаповите на обичните покриви се изведува од раб нозе со иста големина. Со Холанѓаните прашањето е поинакво - должината на нејзините латерални зраци е помала, поддршката за нив се фрагменти кои се наоѓаат дијагонално. Затоа, во периодот на подготовка за работа, неопходно е да се подготват материјали и да се обележат главните компоненти.

valmovaya_krysha1

Шарката на колкот на колкот е лента, на која се монтираат останатите фрагменти, ставете го строго во центарот на структурата. Краевите на секој рафтери се потпираат на овој елемент, така што за неговото производство бара особено издржлив материјал.

Инсталација на навртки, или агли, сплавувачи е направен еден крај на гребенот, а другиот - оди подалеку од структурата. За носните сплавови е пожелно да се користи истата цврста лента како и за гребенот.

Поддршка за централните решетки се Mauerlat и скејт, инсталацијата на централните rafters е формирање на странични покривни падини. Прицврстувањето на средните рафтери исто така се изведува до гребенот, спуштајќи се од падините.
  Кратките рафтери, во зависност од локацијата, ќе имаат различни должини, поддршката за нив ќе послужи како Mauerlat и заглавени шипки.

Се разбира, дизајнот кој се состои од голем број фрагменти од различни големини бара точноста на пресметките и создавањето детални цртежи. Прво победи од центарот линија што минува по врвот на ѕидовите. По пресметувањето на дебелината на гребениот зрак, се забележуваат точките на распоред на фрагментите од гребенот. Ако rafters се произведени од одборот на истиот оддел, јазот меѓу rafters и покриви материјали ќе многу мало, поради покачени поставување на горните делови од фармите во однос на аголот.

Инсталација на покривот на колкот

При изведување на монтажни работи, препорачливо е да се користи мерна шипка, која е домашно уред направен од лента или лента од иверица. Дебелината не треба да надминува 5 см. Железото мора да има долга должина, така што употребата на дебел и тежок материјал ќе доведе до нејзино прекумерно мерење кое на крајот ќе ја комплицира работата. Ширината на шината мора да биде таква што ознаките на него може да се видат од значително растојание.

Решетката ја елиминира потребата да се користи мерна лента - секое мерење кое е потребно за време на инсталацијата ќе се примени директно на површината на решетката. Со помош на таква шина ќе биде полесно да се постават истите растојанија.

valmovaya_krysha15

За да го направите врвот завој на покривот користете дебелина на сноп од 1/2 дебелина гребен. Средните рафтери се поставени на точката добиена со примена на мерниот владетел со еден крај до означената линија, а другата, поставена долж страничниот ѕид. Пресметката на должината на гребенот не е тешка - гребло е поставена така што еден од нејзиниот крај е на надворешната контура на ѕидот, вториот - на настрешницата. Потоа се одбележи поставување точка фармите на страничниот ѕид, се исти дејства извршени на секој од аглите, со тоа да се приспособат на централната точка на фармите и завршува гребен.

Со утврдување на точките за поставување на секој кровен елемент на хоризонталната површина на структурата, може да се продолжи со пресметка користејќи ја Питагоровата теорема. Во овој случај, правоаголен триаголник ќе се формира со рафтери и нормални, добиени од точката на нивната прицврстување на основата на таванот, т.е. висина над Мауерлате.

За да ја олесните работата, треба да ја користите завршената табела, која го содржи односот на должината на сплавот, во зависност од нивната локација. За да се пресмета должината на подножјето на рафтениот јазол, пронајдете го производот од должината на проекцијата на ногата до одреден коефициент. Користењето на оваа формула ви овозможува значително да го забрзате процесот на пресметување.

valmovaya_krysha14

Следно, тие почнуваат да ја одбележуваат локацијата на сплавови и средни скелети. Нивното сигурно прицврстување на гребенот ќе биде обезбедено со дијагонален пресек на елементите на куќиштето и двојни пречки на гребенот.

Карактеристики што треба да се земат предвид при монтирање на хип покрив

При правењето на скелиња, треба да се има предвид дека скејт и склони фрагменти треба да имаат ист напречен пресек, ако е различен - дизајнот ќе стане многу посложена. Покрај тоа, ќе има ризик од skewing поддршка структури, кој може да предизвика потреба за голема реконструкција на покривот, дури и во случај на задоволителна состојба на покриви пита.

valmovaya_krysha16

Прицврстувањето на кратки рафтери треба да се врши на ножот. При вршење на инсталацијата, аглите на наклонот на секој дел мора строго да се почитуваат. За навалените скелети, тоа ќе биде исто како и за покривите на другите видови. Но, во исто хип покрив висина треба да биде доволно голем - желбата да се изгради ниска hipped покрив ќе резултира со потреба да се инсталира дополнителна поддршка што може да го издржи притисокот предизвикани од тешки градежни детали. Се разбира, ова ќе доведе до зголемување на потрошувачката на материјали и зголемување на обемот на работа.

За изградба на покривот, може да се користи само суво дрво од зимзелени дрвја. Зголемување на работниот век ќе биде олеснето со третман со антифунгални импрегнации и антипиретици. Тие ќе го заштитат дрвото од оган и ќе ја поразат мувла и микроорганизми.

Редоследот на извршување на работите

valmovaya_krysha7

Во следната фаза по обележувањето се инсталираат скафти. За дијагонални сплавови и гребен, се користи плочка со ист напречен пресек како за останатиот дел од конструкцијата, но е поврзана. Зголемената јачина на овие елементи ќе биде потребна поради причината поради која товарот врз нив ќе биде многу поголем отколку кај обичните рафтери.

Долгите купови бараат инсталација на носачи во облик на носачи или лавици направени од дрво. Можете исто така да користите двојни спарени табли, врз основа на слој за преклопување. Таквата решетка е фиксирана на дрвена заптивка, без да се заборави да се постави слој на хидроизолација. Поставете пад под агол од 45-55 степени, една страна од неа треба да се одмори против мразот, втората - држете го гребенот и токму во точката каде што е концентрирано максималното оптоварување.

Како е прицврстувањето на скелетите

valmovaya_krysha3

За да се приклучите на компонентите на градежната конструкција, можете да користите:

 • завртки или столпчиња,
 • специјална постава,
 • нокти.

Да се ​​дизајнира стекнато соодветна маргина за точната локација на инсталацијата на сврзувачки елементи и нивниот број треба да се пресметува правилно, во спротивно акумулираните снег на покривот, или силен ветер може да доведе до уништување на поддршка структури. Прицврстувањето на дрвени скелиња на Мауерлатот се врши со помош на лента за подршка или парчиња за одржување на делот на вистинското место.

Како правилно да го поправите Mauerlat

valmovaya_krysha13

Само висококвалитетното прицврстување на скелетите нема да биде доволно за да се гарантира издржливоста на покривот. А многу важен услов за својата издржливост ќе биде сигурен фиксација mauerlat - дрвен блок наменети за дистрибуција на товари генерирани на покривот на горните делови од ѕидовите на зградите и спречување на деструктивните ефекти на spacer сили генерирани дрвени скелиња.

Во зависност од употребените ѕидни материјали, се одредува саканиот тип на маурелатот. На пример, неговата улога може да ја изврши врвната круна од дрвена рамка. За куќа од тули, ова може да биде лента со дел од 150x150 mm или споени плочки со дел од 50x150 mm.

Пред да започнете со инсталација на Mauerlat, потребно е да се постави слој на хидроизолационен материјал, на пример - неколку слоеви материјал за покривање. Голема вредност, исто така, ја има силата на прицврстување на Mauerlata.

valmovaya_krysha2

Често се применува оваа опција: во ѕидарски, неколку редови до ниво на монтажа Mauerlata, воведе дрвени решетки. Фреквенцијата на нивната инсталација зависи од периметарот на покривот и претходно пресметаното оптоварување, кое ќе биде на Mauerlat.

Поврзувањето на дрвени шипки и главниот зрак се прави со посебни загради, обезбедувајќи доволно сигурно прицврстување. Покрај тоа, столбови со дијаметар до 15 mm се вградени во обложување во финалните редови. со чекор од 1,5 м. Тие се користат за фиксирање на Мауерлата. На столпчиња се поставени на длабочина од 3-4 реда на ѕидарски. Кога го присилувате ѕидот во него, можете да изградите челична жица, а потоа да ги употребите краевите за врзување на Мауерлата. Бројот на јазичиња соодветно го прави бројот на нозете.

Ако ѕидовите на зградите од аериран бетон или гас силикатни, рационално решение ќе биде изградба на армирано бетонски појас, регенерацијата, исто така, постави навој обетка.

valmovaya_krysha12

Во заклучок, тоа може да се види: изградба на куќа со hipped покрив - работат напорно, но тоа ќе резултира е одлична - убаво, безбедно, удобно сместување, со покрив кој може да издржи напад од ураганот ветер и лошите временски услови.

Можеби сте заинтересирани за: