Декоративни панели во декорација на ѕидови на живеалишта

  • admin
  • 12 јуни 2015 година
Декоративни панели во декорација на ѕидови на живеалишта

Пред неколку векови, за прв пат во Франција, станало модно да ги украсуваат ѕидовите на богатите палати со помош на дрвени панели. Панелите не беа само направени од дрво, туку беа украсени со орнаменти со позлата и прекрасни слики. Ѕидовите украсени со такви панели изгледаа многу луксузни. Многу земји ја прифатија "епидемијата", секоја од нив се обидуваше да ја декорира својата палата со луксузни, декоративни панели. И сега, декоративните панели не се во мода, тие се декорирани со ѕидови во дневни, ходници и сали, канцеларии и спални. Облогата е направена во класични, барокни и рококо-стилови.

Од кој материјал се модерни декоративни панели

Декоративни панели се скапи.

И како што знаете, современите производители се обидуваат да произведат градежни материјали за секоја ташна.

Истото со панели, тие почнаа да се прават од материјал како дрво, иверица и МДФ.


Таквите панели се изработени од фурнировани плочи, насликани или ламинирани.

И можете да ги декорирате ѕидовите доста евтино - лажни панели.

Со помош на лажни панели, можете да ги замислите вашите ѕидови во многу поволно светло, бидејќи сите ќе мислат дека имаат скапи декоративни панели.

А вие само, користејќи лајсни и штици изработени од полиуретан, можете да ги користите лајсни и ребра од дрво, алуминиум, па дури и пластика.

Ако ѕидовите се насликани - користете боја за ѕидови, ако позадина на ѕидовите - користете позадина.

Ние ќе покажеме како користите такви украсни евтини панели (лажни панели), можете да го направите дизајнот на вашите ѕидови прекрасни.

Како да направите лажни панели од позадина со свои раце

Ѕидовите, во форма на база, можат да бидат насликани со боја на дисперзија на вода.

На таква боја, во иднина, ќе ставите позадина во форма на лажни панели.

И може да се направи основа во форма на монохроматски мазна позадина, а потоа, на нив ставете вметнете од позадина.

По ѕидот се нанесува со база во форма на слика или позадина, на ѕидот треба да му биде дозволено да се исуши.

Потоа, додека ѕидовите се исушат, неопходно е да се одбележат идните декоративни панели.

Неопходно е строго да се набљудува геометријата, сите агли треба да бидат 90 *. Следниот чекор - од дополнителни позадина, треба да ги отсечете панелите од позадина во согласност со ознаките на ѕидот.

Следниот чекор е да се лепи декоративните панели на ѕидот.

Ако позадина е хартија - користете редовен лепак за позадина.

Ако позадина е густа, со релјеф, и овие декоративни панели изгледаат по-луксузни - користете пософистициран лепак за дебели позадини.

Следниот чекор е да се направи рамка за декоративни панели.


Сега ќе ви треба полиуретански лајсни или дрвени или пластични ребра.

Резултирачките рамки можат да бидат обоени во боја со декоративни панели, но подобро е да се создаде контраст.

Ако внатрешноста на вашата соба е изработена во класичен стил, можете да висат огледало на декоративните панели, BRA, мали слики во рамките, итн.

Декоративни панели во модерни ентериери

Современата мода диктира едноставност.

Затоа, декоративните панели, во моментов, во основа имаат едноставна форма во форма на правоаголници.

Обично сите панели се со иста големина.

А сепак, класичниот ентериер не излегува од мода и има декоративни панели со посложени облици и големини.

Модерна мода активно користи во дизајнот на декоративни панели, а не лајсни изработени од полиуретан, но штици изработени од метал и пластика.

Како да го изберат правото позадина за декоративни панели

Ако ѕидот е монотоно и внатрешноста е класичен, елегантен стил, добро прилагодени обична позадина имитира декоративен малтер, но можете да го користите позадина со модели на растенија, но на база на позадина треба да одговара на бојата на едни со други.

Женската спална соба може да биде украсена со декоративни панели со позадина на која се насликани птици, пеперутки и други флористисти.

Модерната позадина не е само различна во бојата, туку и во текстурата и сè може да се користи за лажни панели.

И бидејќи декоративните панели од позадина се создадени со комбинирање, треба да изберете бои и цртежи во зависност од вашиот ентериер.

Декоративни панели направени од позадина можат да создадат различни мотиви и со помош на минимални трошоци ќе добиете модерен ентериер во вашата соба.

Како можете да креирате лажни панели со помош на лајсни

Најлесен начин и минималните трошоци - со помош на полиуретан лајсни или ленти од пластика, или да користите дрвени летви - назначува некои делови од ѕидовите во форма на геометриски форми.

Значи, пред нас има подготвен ѕид, со база на неа, која може да се обои и може да се постави со позадина.

На овој ѕид, користејќи молив и ниво, нацртајте правоаголници и квадрати, не заборавајќи ја симетријата по целата висина.

Потоа, разгледувајте го нашиот периметар со нашите правоаголници и квадрати со лајсни или решетки.

Само со лепење на рамката, добивате луксузен ѕид.

Како се ѕидовите на панелите на Winescot

Panels vainskot - европски изум, тие првично беа направени од даб и тие го обликуваа ѕидот од подот до висина од 90 до 150 см.

Ваквите панели ги заштитуваа ѕидовите на просторијата од оштетување, како што обично беа насликани, лесно се мие и долго се сервира.

Поради практичноста, панелот Vinescot сè уште е доста популарен денес. Но, бидејќи вистинските панели на даб се скапи, овие панели повторно се прават во форма на имитација.

Со помош на широка калапи се создава панел-мешавина.

Широк калап е прикачен на ѕидот до висина од 90 до 150 см од подот.

Околу периметарот на собата и залепени калапи ако пред таквите ленти заштита на ѕидовите од оштетувања, но сега тие само се создаде декоративен ефект.

Откако консолидирани главната хоризонтална шипка, во просторот ограничен со калапи, изгледот може да се направи во форма на квадрати и правоаголници - тие исто така се направени со користење полиуретан лајсни, спроведен со лепак или завртки.

Внатрешниот дел, одделени со лајсни, може да биде обоен во друга боја или покриен со позадина.

Можеби сте заинтересирани за: