А извртени колона, изопачено колона со свои раце, чекор-по-чекор текот на работата

  • admin
  • 03 октомври 2016 година
А извртени колона, изопачено колона со свои раце, чекор-по-чекор текот на работата

Нема сомнение дека столбовите од благороден мермер или гранит ја персонифицираат величината и богатството на сопственикот на куќата. Особено импресивни извртени столбови, хармонично се вклопуваат во внатрешноста на фасадата. Сепак, не е болно да се забележи дека таквите колумни не ја играат главната улога на поддршката, туку извршуваат декоративна функција. Ова значи дека имате шанса да изградите нешто слично во резиденцијата на приватна куќа.

Тајните на средновековниот каменолом

Меѓу различните класични архитектонски форми и налози, извираната колона веднаш се истакнува. Строга ornateness колони од средновековниот период, се појави во Европа по крстоносните војни, маркантни финес и хармонија на сликата.

5

Архитектурата на античките Грци и Римјани, ренесансата кога создавање на колоните достигнаа врвот на совршенството, одредување не само на квалитетот на обврзувачки елемент меѓу капиталот и дел на основата. Потребниот потпорен дел од дорската, јонската или коринфската стилска градба делуваше како декоративен елемент.

0_9c87b_a8f40742_XL

Според експертите и експертите, античките стебла на идните столбови од камен биле исечени директно во каменоломот во тесни премини. Потоа, низите на столбовите, со тежина од неколку десетици тони, беа транспортирани до местото за инсталација.

053_1

Средновековниот начинот на обработка и примена на спирала цепнатинки на камен колона потребна посебна адаптација за извртени низа и пресметка, згора на тоа, дека не постојат машини за обработка на камен во форма на во тоа време.

BMDSBtOgW4M

Посовремен вид на архитектонски форми и налози е извиткана дрвена колона, која е изработена со прецизни машини и алатки за обработка на дрво.

20508600005

Се разбира, во потрага по оригиналниот елемент на архитектурата од тој период, тоа посетуваме прашањето: "Како да се направи извртени кула од тули?".

Ние градиме изопачено колона

Сопственото креирање на кружна искривена колона мора да започне со изработка на цртеж и скица во сликата и слично на директна хеликоид, како и навој од навртки.

htmlconvd-9xCtnD_html_m4dd86fb6

скица на извртени колона

За изградба на цртање класична извртени колона, тоа е потребно да се пресмета скица врз основа на методот на поделба на обемот на однапред определен број на парчиња, проследено со изградба на околувратник или линија околу оската на прачка. За да го направите ова, оската на колоната е поделена на еднаков број на делови, а од добиените точки извлекуваме паралелни линии. Потоа нацртајте круг со дијаметар кој е еднаков на издвојувањето на колоната.

0_7c593_f72974b4_L

Крајниот круг е поделен на 6 или 8 еднакви делови. Потоа, од точки на поделба, ги враќаме вертикалните линии паралелно со оската, што ќе послужи како водич за цртање на спиралата. Користејќи спирала, како оска, во хоризонтална положба добиваме поени кои ја одредуваат насоката на конкавни или конвексни линии.

Слика 28 изградба на дискретен скелет

Овој алгоритам за изградба на врти на спиралата на тркалезна колона ви овозможува да креирате изопачена колона од тули.

Извртена колумна од тула со свои раце

Создавањето на изопачена колона од обична или свртена тула се заснова на принципот на традиционалната уредна ѕидарија на столбот. Технологијата на поставување на колона се состои од фази:

• инсталација на телото на колоната (оска)

• Масонски малтер

• поставување на тула на шаблонот со промена во секој ред.

kirpichnie-stolbi-5

подготвителна работа

Изградбата на извиткана тула колона е можно со употреба на специјална алатка и претходна пресметка на нарачката.

За да се олесни визуелна инспекција на вертикални, хоризонтални и смолкнување тули poryadovkoy производи пресметка на бројот на редови на ѕидарски.

На пример, подигнувањето на цигла од три метри висока мора да се завитка до 180 степени. Затоа, врз основа на едноставна пресметка, секој ред на стандардна тула мора да се помести за 6 степени.

kladka-v-15-kripicha

За контрола на хоризонтални редови на извртување на агол и шаблони: аглите на иверица со ознаки офсет агол, должината и ширината на тули, како и посебна шема со слот за инсталација.

Ние произведуваме дефиниција за положување на две полиња: внатрешниот квадратни мора да одговара на должината на полна тула, надворешен имаат внатрешен Отвор спојката. Означете го надворешниот плоштад со потребниот агол на ротација на секој ред. Ние го поправаме внатрешниот квадрат со можност за слободна ротација.

hqdefault (1)

инсталација на столбот на колоната

Колоните се инсталирани за време на изградбата на куќата. За инсталација, одберете постоечка рамна површина или подгответе ја.

Како основа (y-оската) иднината на торзиони столбови, околу кои ќе се произведуваат во врска поместување може да се земе вода од чешма (канализација) од ПВЦ цевки или заварување на потребната висина на шупливи плоштад во облик на цевки, или да користите купот.

kirpichnie-stolbi-9-600x589

На подготвената локација го инсталираме телото на колоната со помош на цевка за вода. и засилување. Наполнете ја инсталираната цевка со бетон. За визуелна инспекција на цевката, како на оската, правиме ознаки кои одговараат на ширината на циглата.

prorabbetonomesalkaesm140230v650vt140l66kg_425473_1

мешање ѕидарски малтер

Глинени глинени малтери произведени на традиционален начин.

Цементни песок малтер е во сооднос 1: 5, проследено со додавање на фин песок. Препорачана оценка на цемент за малтер М400. Како пластификатор додадете течен сапун.

инструментално

Постигнувањето на потребната флуидност на серијата се врши со помош на мешалка со круша.

Како да се направи мешање малтер за ѕидарски тули, прикажани во видеото.

ред

По инсталирањето на оската на колоната и подготовката на работниот раствор, произведуваме добра цигла во 1,5 или 2 тули. Експертите препорачуваат првите 2-3 реда на колоната да бидат поставени без поместување.

Во првиот ред, од каде што планира да започне со офсет, подготвени да се наметне малтер на тули на долниот ред на 0,8-1,5 cm дебелина врвот и го постави на дефиниција.

hqdefault

Во решетката на шаблонот со поставен агол на поместување, ја ставаме првата тула на растворот и ја возиме околу аголот. Постојано формираат комплетна серија составена од 4 тули. Потоа шаблонот се крева до ознаката на оската на следниот ред. Следниот ред се формира земајќи го во предвид поставениот агол на прилагодување.

maxresdefault

Во колоната се гради не лебдеше под тежината на тули, горниот слој беше применета ѕидарски "прав" решение на сува микс.

Верификацијата на вертикалноста на колоната се изведува со линиска линија и ниво до 80 см.

Подетални информации при изградбата на цилиндрична изолација со користење на шаблони се прикажани во видеото.

Можеби сте заинтересирани за: