Правилната пареа кат во дрвена куќа: избор на пареа бариера, подлогата изработка, инсталација на првата бариера слој на пареа, изолација положување, инсталација на втор слој пареа бариера.

  • admin
  • 05 декември 2015 година
Правилната пареа кат во дрвена куќа: избор на пареа бариера, подлогата изработка, инсталација на првата бариера слој на пареа, изолација положување, инсталација на втор слој пареа бариера.

Пареата изолација е неопходна фаза во градежните работи, што го спречува појавувањето на ефектот на стаклена градина под завршните материјали. Кондензат порано или подоцна ќе се појави во било живеалиште куќа, како и во текот на животот на луѓето се издвојува прилично многу влага, покрај тоа, вакви објекти, како кујна и бања, се областите со висока влажност, која, исто така, придонесува за појава на кондензација. Најчесто, покривот и ѕидовите се покриени со изолациски материјали дури и во фаза на изградба на куќа. Но, како и за бариерата на пареата на подот, тоа не е секогаш направено во процесот на изградба. Сепак, благодарение на уредот за подни облоги, сите работи на бариерата на пареата може да се вршат во секое време за време на процесот на поправка. Подолу ќе ги разгледаме типовите на материјалите од пареа бариера, и ние ќе се обидеме детално да објасниме како да ја поставите пареа бариера на подот.

Каде е потребна пареа бариера?

каде што е потребна пареа бариера

Овој тип на изолација е неопходен, пред сè, во приватни куќи на село. Дизајнот на самата куќа бара ваков вид на работа, бидејќи во огромното мнозинство на случаи на приземјето на куќата подот се поставува директно на земја. И во отсуство на материјал од пареа бариера, кондензатот, кој постојано се формира од страна на куќата и однадвор, постепено ќе го оневозможи деструктивниот ефект врз зградата. Така, на пареа кат во дрвена куќа да бидат опремени на задолжителна основа, покрај тоа, потребно е во сауни, бањи во кујна и бања се урбани станови, подот со паркет. Со други зборови, бариера пареа мора да биде инсталиран каде кондензација може да го уништи вишокот на градежни материјали, прекумерна влага пушачи и пушачите, кој се наоѓа директно над подрумот. Поставувањето на пареа бариера е неопходно кога се користат такви "префинети материјали како ламинат и паркет.

Видови на материјали за пареа бариера

Пред да започнете со инсталирање на материјали за пареа бариера, неопходно е барем површно да се запознаете со технологијата на работа и да го одберете вистинскиот материјал. Следниве материјали се во продажба:

  • Полиетиленски филм.

????????????? ??????

  • Течна гума.

течна гума

  • Дифузна мембрана.

дифузивна мембрана

  • Полиетиленски филмПостојат неколку типови на овој материјал од пареа бариера: обложен со алуминиумски слој, перфориран и не перфориран. За изолација на подна пареа во станбена куќа, која било од наведените опции ќе стори. Сепак, мајсторите најчесто претпочитаат перфориран филм за пареа бариера во дневни простории, како и алуминиумски обложени филм за простории со висока влажност. Важна точка - кога работите со овој тип на материјали за бариера на пареа, неопходно е да има празнина за вентилација. И покрај добрата бариера на пареа и водоотпорност, полиетиленскиот филм не може да се смета за практичен материјал. Тоа е лесно оштетено, па затоа е потребно внимателно да се работи со филмот. Во најмала штета, полиетиленскиот филм губи својства и нема да се справи со неговата функција.
  • Засилен полиетиленски филмТоа е прилично силен материјал кој се состои од три слоја. Две надворешни слоеви се направени од специјален филм стабилизиран со светлина - полиетилен со висок притисок. Меѓу нив е зајакната мрежа.

засилен филм

  • Полипропиленски филм.   Таа има добра сила, но кондензацијата на влага лесно се формира на нејзината површина. Проблемот се решава со користење на армирана верзија на полипропиленска фолија во која еден слој е направен од целулозни влакна и вискоза. Овие материјали совршено ја апсорбираат влагата и спречуваат кондензација. При поставување на армиран филм важно е да се осигура дека антикондензатниот слој е на дното. Како и во случајот со полиетиленска фолија, при инсталирање на полипропилен неопходно е да се остави вентилационен јаз, иако филмот од пропилен се смета за поквалитетен материјал од пареа бариера.

полипропиленски филм

  • Дифузна мембрана.   На пареа бариера, како, навистина, на други градежни материјали, не вреди да се штеди. Ако при изградбата на станбена куќа акцентот е на квалитет и издржливост, тогаш при изборот на материјал од пареа бариера, предност треба да им се даде на дифузни мембрански материјали. Благодарение на специјалниот аранжман на овој материјал, мембраните може да се полнат без вентилациски јаз. Дифузната мембрана независно го регулира процентот на влезната влага и го отстранува својот вишок. Мембранските филмови се едно- и двострани. При поставување на еднострана мембрана, потребно е да го поставите материјалот со соодветната страна според упатствата. Дифузните мембрани се класифицираат според бројот на слоеви на материјалот. Колку повеќе слоеви - толку подобар и поскап материјалот на бариерата на пареата. При купување на добар повеќеслоен материјал, неколку проблеми се решаваат истовремено: со пареа бариера, хидро- и топлинска изолација. И покрај високата цена на мулти-слој мембрани, купувачот останува во победата, бидејќи нема потреба да се купи грејач и хидроизолација
  • Течна гума.   Овој материјал се произведува на база на битумен-полимер и е силен, херметички запечатен, лесен филм, при вршење на функциите на топлина и хидроизолација.

Материјалот се нанесува на површината со обична четка за боја. Слој од течни гуми совршено ја штити подната покривка од влага и кондензација.

Што се однесува до марката на материјалите од пареа бариера, пареата на подот е многу популарна на домашниот пазар. Овој материјал има освоено довербата на клиентите за неговата сигурност, одлична заштитни карактеристики и широк спектар на апликации - овој материјал се користи не само за секс, но исто така и за изолација на покривот, ѕидови и тавани.

изосфера

Правилна пареа бариера за дрвениот под. Чекор-по-чекор инструкција

Како што е јасно од сите горенаведени, главната задача на пареа бариера материјал е да се спречи пенетрација на влага во форма на пареа на дрвени елементи на подот и изолација. Поради оваа причина, материјалите за изолација од пареа секогаш се поставуваат помеѓу "чистиот" под и греачот. Мошне често пареа бариера е поставена во неколку слоеви, додека вториот слој е поставен помеѓу грубиот под и греачот. Задачата на вториот слој на пареа бариера е да се спречи влагата да влезат во земјата. Понекогаш водоотпорниот филм или мембрана се користи како втор слој на пареа бариера. Дополнителен слој на изолација е потребен за првите катови од дрвени згради, каде што подот е монтиран директно на земја, како и за живеалиштата над визбите.

Редоследот на работите за поставување на бариерата на пареа е како што следува:

уред и груб кат подготовка

подготовка на груб под

 

Пред поставување на изолациски материјал, сите дрвени елементи на подот внимателно се третираат со антисептици. Ако бариерата на пареата е инсталирана за време на поправката, подовиот покрив е расклопен, се исклучува целата стара изолација. Подземни тротоарите темелно се чистат од прашина и остатоци, грубиот под се третираат со антисептички агенси.

инсталација на првиот слој на бариера на пареа

прв слој на пареа бариера

Првиот слој на изолација е поставен за да го блокира пристапот на влага во грејачот. Ролјата на филмот е одмотувана и сечилото се свиткува на подната рамка. Преклопувањето на материјалните ленти треба да биде најмалку 15 сантиметри. Ленти се поврзани едни со други со лента или касета. Така, можно е да се избегне појава на празнини и пукнатини преку кои влагата може да влезе во грејачот.

На заостанување, изолацијата е прикачена со помош на степлерот или ноктите со антикорозивен слој.

поставување на топлинско-изолационен материјал

поставување на топлинска изолација

Меѓу заостанувањата, слојот на изолацијата е поставен на врвот на бариерата на пареата. За ова се користат различни материјали: минерална волна, пена пластика, експандиран полистирен, итн. Греењето мора да биде поставено на таков начин што ќе се вклопува со затегнување, без празнини или пукнатини.

инсталација на вториот слој на бариера на пареа

поставување на вториот слој на пареа бариера

Вториот слој е веќе директна пареа бариера, пречка за пареа од станбени простории. Филмот е поставен на врвот на трупците со вентилациски јаз помеѓу изолацијата и површината на површината на подот. Како и во првиот случај, изолациските ленти мора да бидат поврзани заедно со леплива лента или лента за монтирање. После тоа, инсталацијата на бариерата за пареа се смета за завршена, и можно е да се започне со инсталирање на плочките на завршниот под.

Ако пред да го прочитате овој материјал се сомневате дали ви е потребна пареа бариера на подот, или можете да заштедите и да направите без него, сега, се надеваме дека сите прашања исчезнаа. Неприфатливо е да се штеди на изградбата на сопственото живеалиште, а пареата на дрвениот под е најважната фаза на градежни работи, која е многу нестабилна за запоставување.

https://www.youtube.com/watch?v=zxLwqozdPL8

Можеби сте заинтересирани за: