Бања во подрумот на куќата, спецификите на уредот, корисни совети

 • admin
 • 2 јули, 2015 година
Бања во подрумот на куќата, спецификите на уредот, корисни совети

Бања со пареа - најдоброто место за одмор, идеална опција ако се дел од задоволството на телото и чистење на душата, да се релаксираат на нервниот систем и смиреност во секое погодно време. Можеби ова е секако истото само ако просторијата за пареа е опремена во сопствената куќа, на пример - во подрумот или во подрумот. Покрај тоа, компактното поставување на бањата ќе заштеди простор, а ќе добие максимална удобност.

Организациски прашања

Изградба на бањи во подрумот на приватен дом ќе биде скапа работа за да го добиете саканите резултати, треба да се користат материјали од доволно квалитет, тоа е, исто така, пожелно е изготвување и извршување на градежни работи и поставување на потребните комуникации ангажирани квалификувани експерти. Но, ако не постои можност да се изгради посебна куќа за бања, тогаш таквата одлука ќе биде целосно оправдана.

banya_v_czokolnom_etazge5

Вториот проблем - потребата за одобрување на релевантните административни органи проект, бидејќи безбедноста е препорачливо да се бања на растојание од не помалку од 10 метри од сите видови на згради, вклучувајќи станбени куќи.

Бања во подрумот на станот куќа - карактеристики на опрема за парна соба

Па, ако изградбата на тераса во подрумот е планирана за фазата на изградба на куќата. Тогаш ќе биде можно да се опреми просторијата на пареа со оптимална економичност на просторот и објектите и да се донесат сите потребни инженерски комуникации. Доколку истиот веќе се претвори во постоечка зграда, тогаш ќе биде неопходно повторно да се планираат системите:

 • канализација и водоснабдување,
 • вентилација и климатизација,
 • греење и оџак, во случај да се планира инсталација на шпорет на дрва.

Опрема бањи во подрумот или во подрумот ќе бара изведба на речиси иста количина на работа.

Како треба да се организира вентилација на подрумот во случај на просторија за пареа

banya_v_czokolnom_etazge6

Со оглед на карактеристиките на бања соба, првично треба да планираат инсталација во подрумот или подрумот на присилна вентилација. Ова ќе го спречи појавата на прекумерна влага и негативни последици од оваа појава:

 • репродукција на мувла и габи на ѕидови и тавани,
 • ширење на непријатни мириси.

Desirably, системот за вентилација е извршена специјалист план се запознаени со карактеристиките на процесот, во спротивно постои ризик од скапи, но различни функционалност е многу важно за комуникацијата со купатила.

Според експертите, оптимално решение ќе биде инсталирањето на соклен дефлектор.

banya_v_czokolnom_etazge10

Уредот е достапен и може да обезбеди:

 • приливот на доволна количина свеж воздух,
 • принудени и природни процеси на вентилација,
 • набавка на свеж воздух во печка или огниште.

Меѓу позитивните моменти од користењето на таков уред, треба да се запомни за неговата способност да се отстрани од просториите на било каков вид на гасови. Поврзувањето на дефлекторот се врши на најобичниот канал вентилатор и не претставува одредена комплексност.

Одвлажувачи

Бањата во подрумот, исто така, ќе бара инсталација на dehumidifier. тоа ќе биде особено корисно во случај ако во прилог на сауна во подрумот на планираната изградба на мини-базени, фонтови, инсталирање и џакузи.

banya_v_czokolnom_etazge9

Однадвор, воздушниот сушач е сличен на клима уред со моноблок тип. Тој е опремен со вентилатор и радијатор, кој овозможува:

 • климатизација,
 • отстранување на пареа од воздухот, кои во текот на работењето на единицата се депонирани на топлина мијалник во форма на кондензатот (одвод на кондензатот тава има посебно)
 • за снабдување на сувиот и малку загреан воздух во просторијата.

Ако сакате, може да се инсталира во една мала соба прозорец климатик - тоа е, исто така, може да се направи работата на сушење, но неговата ефикасност е на ниско ниво и бучава генерирана ќе биде доволно силен.

Мајсторите препорачуваат да не се користи пена од стиропор како завршен материјал за ѕидовите или таванот на просторијата за пареа. Кога се загрева до високи температури, можно е да се ослободат супстанции кои се токсични за луѓето. Најдобар материјал за завршна обработка на пареа во секое време се сметаше за природно дрво, сè уште не е можно да се најде достојна замена за тоа.

banya_v_czokolnom_etazge3

Дрво завршувањето на ѕидовите, таваните и подовите во соба со пареа не е погодна за покривање на мастила или лакови - под влијание на температурата тие можат да емитуваат штетни материи. Доколку се користат заштитни антифунгални средства, тие се дозволени само за пареа.

Како да се изгради канализационен систем

Сауна во подрумот мора да бараат создавање на систем за висок квалитет на отпад - волумен на вода не е мал, така што треба да се организира на можноста за нејзино брзо повлекување.

banya_v_czokolnom_etazge7

Покрај тоа, канализацијата ќе мора да работи во тешки услови - тоа ќе биде на пониско ниво од главната канализација дома. Затоа, потребен момент ќе биде опремата на пумпна станица која ќе ја направи отпадна вода да се движи во вистинската насока.

Шпорет и оџак

banya_v_czokolnom_etazge11

Како шпорет за огрев обично се гради во бањите, потребна е инсталација на оџак. Најлесен начин да се направи ова е во фаза на изградба на куќа. Ако соба е опремена со веќе управувана од страна на куќата, а потоа на структурата на оџакот можат да настанат сериозни проблеми, особено во случај кога две или три ката се наоѓаат над подрумот.

Во Руската бања - печката е главниот и неопходен атрибут. Природниот процес на гениј, тоа е извор потекло формирање на чад, така да се изгради на печката треба да биде поблиску до местото каде што ќе се гради на оџакот. Под печката ќе треба да се изгради фондација. Прво ископа јамка, неопходно повлекувајќи малку од ѕидот, неговите димензии треба да бидат малку повисоки од димензиите на шпоретот. Пресметката на длабочината на основата се врши земајќи ја предвид тежината на шпоретот. Откопаниот ровот е покриен со слој од песок, чакал, набиен и истуран со бетон.

banya_v_czokolnom_etazge8

Магистрите препорачуваат поставување на шпоретот на таков начин што е разнесено и затворената печка ќе влезе во чекалната. Обезбедена е дупка за цевката која ја напушта шпоретот во столбната плоча.

При изградба на подови, не треба да се заборави дека за брз проток на вода, потребен е мал наклон кон дренажата.

Опремата со пареа го комплетира создавањето на системите за изолација на топлина и пареа за таванот, ѕидовите и подот. Подобро е за неа да користи материјал кој не ја апсорбира влагата и е опремен со посебен рефлективен слој. При поставување на слојот од бариерата на пареа, страната на фолијата се претвора во внатрешноста на просторијата.

Кои нијанси мора да бидат земени во предвид

Изградба на бања во подрумот на станбена зграда е можно, но експертите имаат мислења. дека тоа треба да се направи само во случај кога нејзината опрема била првично обезбедена.

banya_v_czokolnom_etazge4

Причините за ова се следниве:

 1. На приземје, кој ќе биде достапен во комбинација со печка ќе биде една соба со висок ризик од пожар, во принцип, целата куќа може да бидат погодени во случај на пожар во подрумот.
 2. Негативното влијание врз ѕидовите и порите на куќата може да има влага и испарувања, тие ќе придонесат за уништување на носечките конструкции. И ослободете се од оваа опасност нема да биде можно со инсталирање на систем за квалитет бариера пареа - дефинитивно треба да се воспостави висок квалитет вентилација може да го намали катастрофалните последици од пареа и влага. Може да се појават посебни компликации во случај кога куќата има подрумска подрумница, т.е. со парна соба ќе бидат соседните соби со различни економски цели. Работата за создавање на пареа бариера и вентилациски систем треба да ја вршат квалификувани специјалисти - со тоа ќе се овозможи да се добие безбедна пареа соба за куќата и нејзините патници.
 3. При изборот на уред за греење не треба да се прекумерно купување на единица, чија моќ е многу поголема отколку што се бара, - во овој случај подрумот на опасност од пожар ќе се зголеми значително.
 4. Со оглед на правилата за заштита од пожари, ќе биде неопходно да се обезбеди директен излез од пареата на улица.

banya_v_czokolnom_etazge1

Како што можете да видите, подрумот или подрумот не е најсоодветно место за опремата за бања. Сепак, изборот на место за сместување на бања - во посебна куќа или во подрум останува за сопствениците. И ако навистина преземете такво нешто, прво морате да ги измерите вашите способности, да ги анализирате спецификите на локацијата, да им дадете предност на квалитетни современи материјали со соодветни технички карактеристики.

banya_v_czokolnom_etazge12

Се разбира, пожелно е да се привлечат искусни специјалисти за работа. За да почнете со ваква работа со свои раце е можно само ако има доволно знаење и практично искуство во извршувањето на градежните работи и поставувањето на комуналните услуги.

Можеби сте заинтересирани за: