Како да направите електрични инсталации во панел куќа

  • admin
  • 10 август 2015 година
Како да направите електрични инсталации во панел куќа

Шема на испреплетени жици во станот "Socket" не е толку страшно како што изгледа. Досадни типична шема, исто жици, како и секаде ... Можете лесно може да направи свој раце неговата замена во случај на вонредна состојба или поголеми поправки. За да започнете со работа нема да се повредите за да се запознаете со правилата за монтажа на електрични апарати и можноста за повреда на човекот од електрична струја.

Во градот и на улица Н.

Панел куќи, примерокот n-ти на годината изграден на стандардните проекти, кои би требало да алуминиумски жици кабел со еден изолиран дел 2.5 mm.kv, во најдобар случај тоа беше кабел пресек 4,0 mm.kv.

82472_big

Монтажа во типична панел куќа беше направено во една соба. Во пракса тоа значеше поставување на кабелот според традиционалната шема: "коридор-бања-кујна" и "соба-соба". Номиналната вредност на машината на влезот беше 16 А.

Покрај тоа, електричната инсталација на панел куќата имаше жици кои беа разгранети во неколку варијанти:

• во специјални фабрички делови во бетонска плоча на плочата

• Покривена естриска обвивка.

provodka_v_panelnom_dome-02

И двете опции за ожичување спроведоа електрични инсталации на подот или таванот. На ѕидовите на жица се зголеми или да се намали на потрошувачите во скриените канали или да се продолжи во текот на плочки, гипс и позадина скриени во цвет. Со текот на времето и во работењето на стан во куќа жици панелот постојано подложени на итни случаи (поплави соседите со водата одозгора или ненамерно оштетување за време на поправка).

1

Долготрајните електрични инсталации служеа со децении, но тоа беше надвор од работниот капацитет, во најкритичниот и несоодветен момент. Затоа, потребно е да бидете подготвени за итна замена на електричните жици во станот.

Како правилно да се спроведе електро-спроводливост во куќата?

Ние правиме ожичување во панел куќа

Најдобра опција rewiring е да се развие нов концепт на жици и замена на алуминиумски жици за бакарни жици инсталирање на машини. Мора да се запамети дека правилата на замена на жици во модел домови панел е забрането Stroebe уред за пласман во сув малтер.

jelektroprovodka-v-panelnom-купола

Поставувањето на кабел се врши на отворен начин користејќи кабелски канали.

Дизајн и дијаграм за електрични инсталации

Развивање на жици проект во куќата на панелот може да поседува, во согласност со изборот на материјал (одделение и дел од жица, номинален напон и сегашните перформанси и правилата поставување на електрични жици и апарати).

2 209

Кога дизајнирате жици, треба да ги минимизирате трошоците за инсталација, бидејќи тоа е во ваш најдобар интерес.

Дизајнот на електрични инсталации во приклучокот се прави земајќи ги предвид условите за работа:

• избор на пресек на кабел и проводник

• заземјување на апарати за домаќинство

• моќ на уреди

• примена на заштита.

електрични жици-со-раце

Ние ја правиме шема на електрични инсталации во панел куќата

Се препорачува да се направи дијаграм за поврзување земајќи ги предвид групите потрошувачи. Ова се групите: "приклучоци", "осветлување" и "моќни електрични апарати". На пример, група на "подлошки" е дизајнирана да ги спроведува и инсталира приклучоците во просториите.

6

Поставеноста на приклучоците мора да се направи во затворени простории во места со најголема удобност со можност за поврзување на преносни апарати за домаќинство. За погодност, излезот на шемата е групиран во групи од неколку парчиња и кабелот се снабдува со бакар одделение ВВГнг 3 * 2.5. За разлика од старата шема за поврзување, приклучоците се поврзани со помош на дистрибутерите на гранки.

provodka_v_panelnom_dome-04

За секоја поединечна група потребна е машина од 25 А.

Групата за осветлување треба да вклучува жици за простории за осветлување. Поврзувањето на осветлувањето се врши со помош на кабелот VVGng 3 * 1.5 и автоматскиот прекинувач 10A.

kak-sdelat-shemu-jelektroprovodki

За моќни стационарни електрични апарати, бањата и кујната ќе бараат жици на одделни линии и прекинувачи со избор за струја. За да го направите ова, користете бакарни проводници со квадрат од 4 мм.

Избор на жица

Потсетиме дека изборот на делот за кабел треба да биде избран со тековна маргина, со исклучок на можноста за греење на жици. За електрични инсталации може да се користат едножилни кабли од BBG и BBGG одделение или мулти-јадрени кабли - PVS и PBPP. За трифазна мрежа, кабел со четири вени VVGng е најпосакуван.

3885419

броење на должината на кабелот

Пресметката на должината на кабелот за жици се врши според мерењето на должината на аранжманот. Ова значи дека ќе биде неопходно да се измери локацијата за вкупниот број електрични апарати за домаќинство, вклучувајќи ги и точките за осветлување. Вкупниот број на должини на кабелот се множи со стандардниот фонд, што е 15% (грешки во мерењата и пресметките).

1385799701_4

По пресметувањето на должината на кабелот, жици се одредуваат според нејзините приближни трошоци. Доколку кабелот е од ист тип, тогаш вкупните трошоци на жици го вклучуваат трошокот за штекерите, дифузорот, RCD и изберете го методот за инсталирање на жици.

3 (1)

Како можам да инсталирам жици

Независното поврзување може да се направи на отворен и скриен начин. Процесот на поставување со отворени жици се врши со поставување на кабелот во брановидни цевки. Скриената инсталација се изведува со поставување жици во ѕидови или под површини.

1341055_3

Како површини за криење може да има виси елементи, простори под подот или плочи. Природно, изборот на методот на монтажа на жици е регулиран со регулаторни документи кои ја потврдуваат експедитивноста на неговата апликација.

2089028

Да речеме дека замена на старата електропроводливост во куќата целосно ќе управува поевтино, наместо делумна замена на итни сајтови.

Корисни совети

Не е препорачливо да се постават линиите по "краток" сегмент или на тангента. Според прописите и правилата, се препорачува да се спроведат електрични инсталации вертикално по ѕидовите или под агол од 90 ° до ѕидот.

364429-46687

Така, развојот на жичаниот дијаграм и замена на старите жици бараат значителна материјална потрошувачка и макотрпен процес на инсталација.

Инсталација-жици

Но, во пракса, правилно извршена инсталација од сопствени раце ќе заштеди скапи материјални делови.

Можеби сте заинтересирани за: