Стаклени прегради, стаклени прегради во станот, стаклени внатрешни прегради

 • admin
 • 23 септември 2015 година
Стаклени прегради, стаклени прегради во станот, стаклени внатрешни прегради

За жал, до денес, многу луѓе се принудени да живеат во станови со многу непријатен распоред: мала кујна, слабо запалив коридор, комбинирана бања. Ситуацијата им е позната на многумина. Буквално пред неколку децении, решението за овој проблем не изгледаше реално. Но, времето и модерните технологии не застанат. Денес, лице кое има такво живеалиште може лично да го реши проблематичното прашање во врска со уредувањето на просторот за живеење - со помош на внатрешни стаклени прегради.

Партиции направени од стакло во модерен ентериер

steklyannye_peregorodky2

Овие фрагменти од внатрешноста веќе долго време добиле позитивни карактеристики и препораки од практична гледна точка. Првично, стаклени фрагменти на декор биле користени за декорирање на луксузни соби: на места наменети за масовни културни забавни и канцелариски работи. Употребата на стакло во модерен, подобрен дизајн овозможува да се направи стилски, оригинален стан исполнет со мека сончева светлина од просторот за живеење. Според многумина, стаклото е особено кревка, но таквата изјава е погрешна. Модерните технологии кои се користат во неговото производство го прават тоа сигурно и апсолутно безбедно колку што е можно. Значи, силата на стаклената конструкција не треба да биде загрижена.

Стаклени прегради и нивните сорти

Постојат неколку видови на внатрешни стакло партиции.

steklyannye_peregorodky8

Фиксна - тие се користат во повеќето случаи. Направи фиксни партиции на калено стакло со полиран раб. Прицврстувањето на конструкцијата се врши на ѕидовите, подот и таванот со помош на специјални фитинзи за прицврстување. Овој тип на преграда обезбедува релативно високо ниво на звучна изолација. Фиксираниот ѕид ќе биде фиксиран, но по желба, може да биде украсен со транспарентна врата.

steklyannye_peregorodky11

Монтажа мобилни структури Не барајте сврзувачки елементи до ѕидовите и таванот. Инсталирањето на мобилните стаклени ѕидови ќе бара употреба на профили за прицврстување и специјални подлоги. Мобилни дизајни се разликуваат толку исти стабилност и сигурност, како statsionarnye.Ih предност е особено забележливо во случајот е често е потребно да се промени на конфигурацијата на собата.

Трансформирај се  Варијанти во зависност од видот на конструкцијата можат да се поделат на:

 • лизгање, опремено со систем на ролки, овозможувајќи надолжно движење на меѓусебно поврзани делови,
 • виткање, создавањето на кој се користи принципот на хармоника - се ослободи од целокупниот партиција едноставно повлечете своите екстремни ткаенина,
 • лизгачки ѕидови - може да се инсталира во било кое сакано место во просторијата, движењето на платното на овој дизајн ќе мора да биде одделно.

Материјали кои се користат при изградбата на стаклени прегради

Самото име покажува дека стаклото се користи како материјал за производство на транспарентни структури, но не е сосема вообичаено. Се разликува од прозорецот со поголема дебелина и повисоки оптички квалитети. Често, се дава предност појачан  материјал.

steklyannye_peregorodky12

Ако партицијата е инсталирана во детските установи, болниците, градинките, а потоа да се користи триплекс, карактеристична особина на која е распаѓање по ударот на мали парчиња со мазни рабови. Поефтин раствор е да се користи армиран филм, кој ја зголемува веродостојноста на структурата и дава ефект на тонирање.

steklyannye_peregorodky13

Покрај тоа, како материјал за партиции може да се користи:

 • плови  - термополитиран, екстремно транспарентен материјал, мазен, со одлични естетски квалитети,
 • непроѕирно  - стакло, овозможувајќи поминување на поголемиот дел од светлината зрачење, но и ограничување на видливоста, поевтина опција - лепење на филм со мат ефект,
 • тон за производство, во маса, шарени чаши со различни нијанси,
 • mollified  стакло - закален, свиткан,
 • оптовите  - Вообичаено се користи кога е неопходно да се создаде целосна ѕидна поделба на голема површина, совршено транспарентна, карактеризирана со високи трошоци.

steklyannye_peregorodky14

За да создадат специјални ефекти, дизајнерите понекогаш користат текстурирано и огледало или акрилик  стакло.

Алатки за стаклени прегради

steklyannye_peregorodky7

Најчесто, при поставување на транспарентни елементи на партициите, се користат терминални профили изработени од анодизиран алуминиум. Прицврстувањето на слепите партиции кои се состојат од добро поставени стаклени фрагменти се изведуваат долж периметарот. Ако областа на стаклени панели е доволно голема, тогаш тие се одмораат:

 • на инсталацијата на дополнителни затегнувачи - пилони,
 • до дополнителното зацврстување на фрагментите од поделбата едни со други.

Инсталирање на стаклени прегради исто така може да се направи со фитинзи и клипови за фиксирање на точката. При инсталирање, во поделбата на висечката врата, ќе треба да инсталирате специјални делови.

Позитивните квалитети на стаклени ѕидови

Напредно материјално производство овозможува да се користи и во влажни простории и во суви. На површината на структурата, формирањето на габи и мувла е исклучено. Стаклени прегради лесно можат да ги издржат домашните товари од секаков вид.

steklyannye_peregorodky9

Стаклени партиции во собата овозможуваат да се прилагоди распоредот на куќиштето, без да се наруши постојното законодавство. Сопствениците на становите имаат опции за делење на просториите во функционални области без потпишување на дозволата предвидена во слични случаи. Стаклените структури се многу компактни и како резултат се погодни за делење на мал простор за живеење.

steklyannye_peregorodky15

Во производството на партиции, се користат триплекс и стакло, што, пак, помага да се постигне максимална издржливост и сигурност. Стаклото од овој вид по деформација не предизвикува материјална штета на станарите, бидејќи не се распаѓа на мали парчиња. Овој факт е особено значаен во просториите каде може да се најдат голем број луѓе. Тежината на стаклото не е голема, така што оптоварувањето на соседните структури е занемарливо.

steklyannye_peregorodky5

Поделени во функционални зони со помош на стаклен ѕид, собата стекнува посебен стил и индивидуализам, нејзините сопственици добиваат можност да ја отелотворуваат различната сложеност на дизајнерските идеи. Редовност: транспарентни ѕидови визуелно го зголемуваат волуменот на просторијата, со други зборови, се додава простор. Преку таквите ѕидови, сончевите зраци слободно ќе навлезат во најоддалечените и слабо осветлените делови од собата, додавајќи во внатрешноста на префинетоста и оригиналноста.

Посебни прегради за стакло за нега не бараат. Чистењето на нивната површина може да биде и влажно и суво на вообичаен начин. Покрај тоа, на површини од ваков вид, нема абразија или оток. Уредот со транспарентен дизајн на поделба е мобилен, затоа неговото движење или инсталација не бара многу време. Ако сакате, можете доволно брзо да го промените изгледот на собата.

steklyannye_peregorodky3

Стаклени прегради во станот ја одложуваат дистрибуцијата на несакани ароми низ целата просторија, на пример, помеѓу кујнскиот простор и другите простории. Во прилог на сите горенаведени позитивни карактеристики, овој тип на стакло може да биде изречена со тонирање, печатење фотографии, разни орнаменти и цртежи со метод на песок, подложен на брановидни и фигурирани градинарски работи.

steklyannye_peregorodky16

Партиционирањето на стаклото е совршено комбинирано со повеќето модерни градежни и завршни материјали. Исто така постои и таков вид на партиции кои се познати по своите високи звучни карактеристики.

Главните недостатоци на стаклени прегради

steklyannye_peregorodky4

 1. Во прилог на позитивни моменти, стаклени партиции имаат некои недостатоци, кои создаваат пречка за популаризација на овој удобен елемент на моделирање простор во стан или приватна куќа:
 2. Високата цена на стоките од овој вид го прави ова парче дизајн прифатливо за сите сопственици на куќи.
 3. Транспортот бара посебни услови, бидејќи стаклото е лесно разбивачки материјал, и покрај заштитните карактеристики.
 4. Инсталирањето на лизгачка верзија на преградите направени од стакло нема да постигне максимална затегнатост на конструкцијата.
 5. Мерењата пред инсталацијата на поделбата неопходно мора да ги направи специјалист, бидејќи во случај на слаба изведба на ова дело, практично е невозможно да се вклопи.
 6. Стаклениот ѕид треба да се нарача само во производствената компанија која има позитивни карактеристики и искуство во обезбедување на услуги во оваа област.
 7. Инсталирањето на објектот треба да му се довери на искусен и познавачки специјалист. Самоинсталирањето може да доведе до непоправливи и катастрофални последици.
 8. Трошоците за производство и монтажа на проѕирен ѕид зависи од димензиите и видовите на производот. Ѕидот со мат слој ќе го чини клиентот поредок по големина поскап од слична верзија на обична чаша.

steklyannye_peregorodky6

Зонирањето со стаклени прегради во дневна соба е макотрпен процес и бара одредени вештини, знаење и искуство. Покрај тоа, модерната технологија, успешно се користи во создавањето на такви структури, ќе чини импресивен износ. Но, и покрај сите добрите и лошите страни, производството на стаклени прегради активно се развива, а бројот на љубители на овој вид на декор расте. Можно е во блиска иднина овие технологии да направат уште еден чекор напред и да станат достапни за повеќе сопственици на живеалишта.

Можеби сте заинтересирани за: