Како да се избере влезната метална врата од советите на професионалците: материјалот на влезната врата, бравата, шарките на вратите, рамката на вратата, вратата на вратата, вкочанетоста. Димензиите на металните влезни врати.

 • admin
 • 06 декември 2016 година
Како да се избере влезната метална врата од советите на професионалците: материјалот на влезната врата, бравата, шарките на вратите, рамката на вратата, вратата на вратата, вкочанетоста. Димензиите на металните влезни врати.

Влезната метална врата служи како придружник од непоканети гости, љубопитни очи, звуци и мириси. Посебно внимание на изборот на влезната врата треба да се даде во вашата куќа или стан. Од правилно избраниот дизајн ќе зависи од вашата безбедност и сигурност на нештата.

Има толку многу варијанти на влезните врати на пазарот што неискусните сопственици на куќи не можат ниту да сонуваат. За да не стане сопственик на "мачка во вреќа", треба да знаете одредени критериуми за метални врати.

Метални влезни врати, карактеристики

Предната врата, пред сè, треба да биде стандард на сигурност. Затоа тие претпочитаат метални рамки. Но, естетската страна не треба да се заборави. Вратата треба да биде убаво да се користи, отворете го и затворете го. И погодност важи за сите членови на семејството, вклучувајќи ги и децата и постарите лица, контакт http://xn-b1aed5ad5b6b.s-dveri.com.ua/, ќе ви помогне да изберете квалитетна влезната врата.

При изборот на врата, треба да обрнете внимание на следниве карактеристики:

 • Метал;
 • Број на брави;
 • Јамки;
 • Кутија;
 • Око;
 • Stiffeners.

материјал на влезните врати

Како материјал за сигурна врата користат метални легури, поточно, челичен лим. Се добива на неколку начини: за време на топло валање (топло валани метал) или во ладен (ладно валани метал) процес.

 • Топло валани метал ќе научите од тајниот опис на "ГОСТ-19903" во сертификатот за производот. На тарифните ознаки на продавницата оваа информација не е индицирана. Затоа, ако добиете таков модел на метална врата, тогаш знајте дека овој лесен метал лесно дава во рѓа и корозија. Таа е скриена под убава декоративна облога;

 • Ладно валаниот метал, кој се користи за влезните врати, е поредок поголем од претходниот материјал. Без сликање, вратата ќе има сива површина на цинк. Покривајќи го овој тип, ќе останат цврсти сите прилики на времето. Можете да инсталирате таков метален влезната врата во приватна куќа, која не обезбедува парада, canopies и други заштитни структури.
    Описот на производот мора да биде наведен во ГОСТ-19904.

Оптималните метали за производство на врати се средно-легури и средно јаглеродни, односно оние кои не содржат прекумерна цврстина и пластичност. Дебелината на материјалот може да варира од 0,8 до 4 мм. Како по правило, руските производители користат метална дебелина од најмалку 2 милиметри, а странските производители применуваат модели со база од 1,5 милиметри. Но, често, квалитетот на метал од најновите производители е неколку пати повисок од оној на домашните производители.

Следните задачи на влезните врати се разликуваат по дебелината на металот:

 • 0,8-1 мм - погоден за куќи за домаќинства. Металот на влезната врата е многу мек;
 • 1,0-2,0 мм - оваа дебелина на лимот е погодна за канцелариска инсталација, каде што има безбедносни системи;
 • 2,0-2,5 мм - идеална крпа за вратата на станот;
 • 4,0 mm - дебелина за метални врати на селска куќа.


брави за метални врати

Постои такво неизговорено правило за влезните врати: колку повеќе брави, толку подобро. Се разбира, многу за ништо, 2-3 брави се сметаат за идеални. И тие треба да имаат поинаков дизајн. Во суштина, кај висококвалитетни врати има брави опремени со завртки и оние што имаат радијални цилиндри. Покрај нив, инсталирани се и брави со едноставна конструкција. Тие се наменети за кратко заклучување на вратата, на пример, кога сопственикот излезе да ја провери поштата или да оди на прошетка со кучето.

Третата брава е опремена со врати кои може да ги заклучат сопствениците одвнатре. Овие се мали брави - ноќни светла. Изградбата не е толку сериозна како онаа на главните брави, но ако тие го посетуваат вашиот дом со натрапници, тие ќе мора да ги преместат со вашата врата.

Што се однесува до дополнителната заштита на бравите, некои фирми предлагаат да ја опремат влезната врата со помошен механизам од потпирање и отстранување на бравата. Инсталацијата обезбедува специјални оклопни плочи.

шарки на врата

Шарките се држачот на вратата. Постојат два вида: скриени, кои се надвор од дофатот на непоканети посетители и оние што излегуваат. Не треба да се стравува од последното зацврстување, бидејќи скоро сите производители обезбедуваат таква конструкција против скрепер. Тие ќе ја спасат вратата, дури и ако ги загубиле надворешните јамки.

Обрнете внимание при изборот на влезна врата до неговата тежина. Колку е поголема масата, треба да се инсталираат повеќе јамки. За врата со тежина од 50 кг, две петелки се доволни, за 70 -80 кг - 3, за поголема тежина ви се потребни најмалку 4 петелки. За да се спречи вратата да тоне пред време, обрнете внимание на лежиштата. Ако планирате често да ја користите вратата, тие треба да бидат со добар квалитет.


врата рамка

Кутијата е рамка направена од метал. Тие доаѓаат во неколку типови. Најсигурни се монолитните конструкции со еден заварен слој. Се уште постојат рамки од четири заварени цевки, како и цевки поврзани со агли.

Ако сакате да имате сигурна врата, тогаш треба да имате што помалку заварени споеви. Ова се однесува не само на кутијата, туку и на самиот платно.

шпионка

Секоја предна врата мора да биде опремена со мало око. И треба да изберете оној кој ќе има добар поглед од 180 степени. Такво нешто што може да заштедите од тоа што не сте гости. Подобро е ако е слепи. Тоа е, ситуацијата треба да биде видлива само однадвор. Внатре треба да ја затвори плочката.

Модерните очи сега имаат подобрен дизајн. Некои од овие вклучуваат повикување, а некои се дизајнирани како надзор камера. Така, кога гостите доаѓаат кај вас, можете да ги гледате на посебен монитор што води до око.

stiffeners

Stiffeners зајакне дизајн на вратата. Колку повеќе од нив, толку е поголема тежината на структурата. Тие се наоѓаат помеѓу листот за кожата и внатрешниот панел. Постојат и хоризонтални и вертикални рабови. Минималниот број е две вертикални преклопувања и еден хоризонтален.

Видови на влез метални врати

Металните врати се класифицираат според следниот тип:

 • Влез метални врати - монтирани на влезот на собата;
 • Стан метални врати доведе од станот до влезот. Тие имаат различни бои и декор;
 • Предните метални врати се користат за мулти-семејство и приватни куќи, за корпоративни и административни згради. Како по правило, нивниот дизајн обезбедува присуство на неколку врати;

 • Канцелариски метални врати - спаѓаат во категоријата на стални врати. Само на местото на безбедноста е убавината на вратата. Од ова зависи од статусот на претпријатието, а безбедносниот систем ќе се грижи за безбедноста;
 • Технички метални врати - еден од наједноставните дизајни, кој е направен од издржлив метал. Применуваат такви објекти во канцелариите на благајната, одделенијата за сметководство, магацини, архиви;
 • Тамбурирани метални врати - инсталирани на скалите. Вообичаено, тие прилагаат неколку врати од пристапот. Овие вклучуваат вратата влез метална изолација, тоа дополнително го штити станот од непотребни бучава, нечистотија, мириса. Корисна и едноставна конструкција има едно заклучување на трансмо типот. Како опција, може да има око;
 • Посебни метални врати - тука спаѓаат метални врати и огноотпорни конструкции. Таквите производи сочинуваат висок степен на заштита. Колку е поголема вратата, толку посигурен е неговиот степен на заштита.

Покрај видовите на конструкција, метални врати се разликуваат во начинот на кој се отвораат:

 • внатрешна;
 • надворешен.

И вратите можат да се отворат и од десната страна и од левата страна. Обликот на вратата може да биде:

 • заоблени;
 • правоаголни;
 • со стаклени инсерти (стакло без допир);
 • глуви.

Според бројот на летоци:

 • со две лисја;
 • полуостров;
 • еден лист.

Димензии на метални влезни врати

Како основа за пресметки, производителите на метални врати се ГОСТ. За надземни и вдлабнати врати се користат посебни индикатори. За врати со надворешно прицврстување, ќе бидат релевантни следните димензии:

На врати со внатрешни отвори се применуваат следниве параметри:

Ако ги земеме предвид новите станбени згради, отворање висина од 207-210 см во нив, и ширината на 88-96 см. Изградбата вклучува основа на големината 205h86 см. Во случај на ширината на 98-106 см, проценетата големина 205h96 см. Метални врати со димензија од отворањето 297 -210x90-98 см, ќе биде еднаква на платно 205x88 см. За ширината на отворот 100-108 cm, големината на вратата ќе биде еднаква на 205х98 см.

Завршувањето на влезните метални врати

Како што се користат поставата за влезната метална врата:

 • МДФ;
 • Ламинат;
 • Боја во прав;
 • Поставата.

Завршна метална врата МДФ  е направен од обоен, ламиниран или фурниран материјал. Ламинираниот слој е потрајни отколку насликани. Има висока отпорност на влага. Покрај тоа, овие модели изгледаат како тие се направени од природно дрво.

Металните врати од фурнировани МДФ се признаени од страна на експерти како еден од најсигурните. За лакирање користете дрво од даб, махагони, бука, пепел. Цена ќе зависи од материјалот за обложување.

Завршувањето на метални врати со ламинат  погоден за апартмани и приватна куќа. Дебелината на ламинатната плоча е 1,2 см. Не се плаши од влага, температурни промени и пенетрација на сончева светлина.

Завршување на метална врата со боја на прав.Доколку првите два вида на завршна обработка може да се изведат дома, бојата во прав треба да се нанесе во специјално опремена просторија каде што фината кристална супстанција е испрскана и понатаму печена. Таквиот слој сигурно ја штити вратата од корозија, не се деформира и не се распаѓа. Вредно е по ред поскап од другите материјали, но со помош на оваа боја можете да ја насликате влезната врата во која било боја и да ја комбинирате со декор.

Заврши метална врата поставатае направен од различни видови дрво. Можете да ги зацврстите решетките во која било насока. Обично, при изборот на таков финиш, тие произведуваат изолација и, како последица, изолација од бучавата на вратата.

Дури и во квалитетот на завршувањето ја користите кожата, нејзината замена, пластично, скапо дрво.

Најдобрите влезни врати се метал

Меѓу најдобрите производители на метални влезни врати може да се најдат домашни и странски производители. Така, на пример, меѓу руските фирми постојат:

 • Врати Торекс  - на пазарот од 2000 година, тие имаат одлична термичка изолација и својства на изолација од бучава. Тие имаат висока класа на отпор за кражба и прифатлива цена;
 • Врати Гардијан  - не толку одамна на рускиот пазар, но веќе имаа време да ги препорачаат своите буџетски модели, кои се со висок квалитет. За производство, се користи мрежа од дебелина од 2 mm, а механизмот за заклучување е ист како и за сефови;
 • Врати Кондор  - имаат долг гарантен рок, едноставна инсталација и широк избор меѓу моделите со различни дизајни.

Меѓу полските производители на врата, Галант и Новак се распределени. Фирмите на овие врати користат метален лим од 1,2 мм, 4D-слој од двете надворешни метални страни и однатре, имитирајќи го дрвениот капак. Ова се објаснува со употреба на специјален термички филм. Таа содржи смоли и пигменти кои го заштитуваат слојот од влага, температурни скокови и пенетрација на сонце.

Израелските врати се направени од вратите на Суплок. Тие се одликува со прилично висок степен на заштита, со широк спектар на дизајнирани пристапи, што е важно во уредувањето на домашен ентериер и, се разбира, по прифатлива цена. Можете да инсталирате такви врати за стан или куќа. Тие имаат висока отпорност на абење.

Метални влезни врати ефтин

Често, странските производители на влезните метални врати поставуваат високи цени, така што е малку веројатно дека ќе добијат буџетски модели од сигурни фирми. Ако само Кина. Но, таквите врати имаат несигурна структура на густа фолија.

Што се однесува до руските производители, за 4-6 илјади рубли ќе можете да купите врата која ќе има доволен степен на заштита и пријатен дизајн. Како основа, ефтините врати се метални со дебелина од 0,8 мм. Постојат 1-2 брави, око, слој изолација и во некои модели гумен печат. Како завршница, се користи ламинат, полимер-прав слој.

Како да се избере влезната метална врата совети

 • Прво на сите, изберете врати кои имаат сертификат за квалитет;
 • Потоа продолжи да ја испита рамката, таа мора да биде сигурна. Дебелината на лимот на металот на вратата не е помала од 2,5 m;
 • Запознајте го опис на производот, често консултантите не се компетентни како што би сакале;
 • Измерете ги параметрите на вашата врата. Изберете ја вратата врз основа на преземените мерења;
 • Одреди ја локацијата на вратата. За производи монтирани во станот, барањата за издржливост ќе бидат многу пониски отколку за приватна куќа;
 • Не избирајте премногу тешки врати, тие не се погодни за употреба. Истото важи и за комплексните брави. Визардс може да не успее во итни ситуации;
 • Изберете оние врати кои имаат долг гарантен рок на услугата. Како општо правило, оваа опција е обезбедена од производители на квалитетни стоки.

На крајот од прегледот за избор на метална врата, можете да гледате видео со совет од професионалец, кој јасно ги покажува слабостите на структурата на вратата, што треба да се избегнува. Сигурен за вас превземања!

Можеби сте заинтересирани за: