Столарија работилница со свои раце

  • admin
  • 28 јануари 2016 година
Столарија работилница со свои раце

Речиси целата опрема и мебел во човечкото живеалиште се направени врз основа на дрво, и како што знаете, она што го користиме понекогаш станува неспособен за употреба. За да не одат во професионални работилници за каква било игра, домаќинот, а понекогаш и газдата, може сама да направи мала санација. Домашна работилница - место кое е првенствено опремено за поправка и разни занаети од дрво. Затоа, домашната работилница, во основа, е опремена како работилница за столари. Ајде да се обидеме да разбереме како да направиме ваква работилница самостојно.

Домашна работилница, општи принципи за создавање на работно место

Пред да изберете место за работилница за домашна столарија, треба да размислите за сите прашања поврзани со обезбедување на оперативност на ова место.

Неопходно е да се обрне внимание и да се размислува за тоа како ќе се обезбеди квалитетна работа:

-квалитетно снабдување со електрична енергија. Ако сакате да заштедите електрична енергија, обратете се на прашањето за природна светлина. Дневната светлина треба да дојде преку голем прозорец, и ако прозорецот е мал, ќе употребите дополнително осветлување;

-Доколку има машини во работилницата - потребен е трифазен напон;

- Трифазен напон бара одобрение од органот за снабдување со електрична енергија и релевантната документација;

- Работата на работилницата за столарија е придружена од прекумерна прашина, дури и кога работи со електрична сложувалка. Да се ​​одржува здравјето и да не се вдишува прашина од дрво - се грижи за вентилација. Во исто време, вентилацијата треба да биде само на издувните гасови, но свеж воздух треба да влезе во просторијата за работилницата, т.е. вентилацијата мора да биде воздух за снабдување;

- Треба да се размислува за местото на чување на инструментот, да го проучи прашањето производство на полици. Помош може да дојде кај фирми ангажирани во производство полици со различни големини и конфигурации.

Како да се опреми работилница за домашна столарија во посебно изградена единица за домаќинство

Доколку има место на локацијата, земјиштето е доволно, најлесен начин е да се изгради работилница за столарија во форма на блок од куќи со рамки.

Wireframe  изградбата нема да потрае многу, дури две лица можат да изградат таква структура за една недела.


Ние постојано пишувавме за тоа како брзо да изградиме структурна рамка, па овде ќе ни кажат наскоро.

Бидејќи структурата е светлина, цврста основа не е потребна.

Фондацијата со ленти е доволна, со длабочина од 40-50 см, може да се користи колонозен фонд или фонда за куп.

Рамка hozblok може да се направи во форма на дрвена основа, на неа, на аглите се изложени дрвени решетки, тие се прицврстени на решетката, на која е поставена изолација, надворешно наредени со DSP, облагородени со обвивка или винил обвивка.

Од внатрешноста на ѕидот може да биде гипс картон или дрвена постава.

Кога креирате домашен апарат, не заборавајте за висококвалитетна звучна изолација.

При изборот на грејач, обрнете внимание не само на имотот за одржување на топлина, туку и овој материјал, исто така, треба да го изгаснат звукот добро.

Луѓето се уморни од бучава и сакаат на нивната локација не само утеха и убавина, туку и тишина.

Ве советуваме дури и да ја покрие вратата со материјал што апсорбира бучава.

Пластичните прозорци се способни да апсорбираат бучава, но сепак, за да го одржат мирот во домаќинството, инсталирајте прозорец на спротивната страна од блокот за домаќинство од станбена зграда.

Безбедноста на столарската работилница е одговорен однос на сопственикот

За да го зачувате вашиот дом, создавајќи работилница на сопствена страница, се грижи за безбедноста од пожар.


Користејќи незапарливи материјали за да го завршите внатрешноста на работилницата, ќе го направите првиот чекор за да ја осигурате безбедноста на вашата работилница.

Ако сеуште користите дрво или масло за завршна обработка, внимавајте да ги обработите овие материјали со посебни импрегнации, заштитници на пламенот.

Ако во работилницата се инсталира комплексна опрема, кабел за напојување  мора да бидат заглавени, способни да издржат тешки товари, електричните жици треба да се полнат во специјални метални кутии или цевки, со што можете да избегнете пожар поради краток спој.

Не заборавајте да теме не само продавници, но исто така и за столарија работилница.

Размислете за усогласување на машините за лесна употреба и прицврстување на лавиците со алатки на подот и ѕидовите, за да не се превртуваат.

Столарија работилница во град стан

Не секој имал среќа да поседува приватна куќа, а во слободното време сака да направи нешто корисно за куќата, за семејството. Сопствениците на мастерсвиците бараат соодветен агол од сопствената столарија за столарија, организираат лесна опрема за оков и алат за столарска работилница.

Најлесен начин, во рамките на станот, е да се направи столарска работилница во чардак, понекогаш да прави столарија работилница во оставата, чајната кујна.

Уште попогодна опција е да се организира столарска работилница на балкон или чардак.

Пред да направите работилница, треба да го изолирате, да го заглавите балкон или чардак. Ако зимите се тешки, потребно е да се разгледа прашањето за загревање ладна соба.

На балконот или чардак направи штекер.

Се разбира, во таква мастерска работилница нема да работите на моќна машина, туку да користите апарати за домаќинство во форма на вежба, сложувалка и сл. е доста прифатлива.

Отворен прозорец може да ја замени добрата вентилација.

Се разбира, ние мора да се обидеме да работиме во погодно време за луѓето, бидејќи соседите не се многу удобни со вревата на изградбата.

Ако немате балкон или чардак, можете да инсталирате алати во оставата, ако димензиите на оваа килерче дозволуваат.

Позитивен момент е изолацијата на оваа соба од сите простории.

Голема непријатност, се разбира, е недостатокот на вентилација.

Но, постои некој кој, како среќа, понекогаш има и излез во вентилационата кутија во магацинот.

Ако работната маса не може да се инсталира, можете да инсталирате кабинет со табела за преклопување.

Во плакарот можете да складирате алат и опрема, а масата за преклопување ќе служи како работна површина.

Можеби сте заинтересирани за: