Думник, ние избираме, утврдуваме како правилно да го сториме тоа

 • admin
 • 12 октомври 2015 година
Думник, ние избираме, утврдуваме како правилно да го сториме тоа

"Чадор на цевката", "Флаугарка на цевката", "Кап на цевката" - тука се само неколку имиња на чадот - доста интересен елемент на дизајнот на покривот. Што е тоа, зошто да се инсталира запарвам на цевката, како да се избере и да се инсталира дигалка, ќе ги најдете одговорите на сите овие прашања во нашата публикација.

Целта на инсталацијата на детектор на чад на цевката

Целта на инсталацијата на чад

Овој дизајн се користи не само за оџаците. Dymnikami, исто така, затворање на вентилациони терминали, грип, итн Тие изгледаат како мали навеси на цевката. Има многу опции за дизајнирање на детектори за чад, и на лице кое е далеку од технички суптилници на градежни работи, може да изгледа само едноставна декорација, која не е неопходно да се користи.

Во пракса, работите се многу поинакви, а прекрасниот изглед на дувачката кутија во никој случај не е најважната карактеристика на тоа. Покрај тоа, овој елемент, без сомнение, го украсува покривот, исто така ја штити цевката од паѓање во атмосферските врнежи и остатоци - паднати лисја, гранки, итн. Покрај тоа, чадната кутија го штити врвот на цевката од предвремено откажување. Ова е особено важно кога инсталирате чад кутија на цевка од тули. Едноставно кажано, маглата е наменета за заштита на цевката од остатоци и предвремена грешка (тула). Во исто време, таа врши естетска функција, што е декорација на покривот.

Класификација на гасови по материјал на производство

При изборот на чад, потребно е прво да се фокусираме на неговата функционалност, а не на изгледот.

Бакарна пушачица

бакарна пушач

Карактеристиките на производот и неговиот изглед се директно зависни од материјалот од кој е направен. Најинтересни во овој поглед се бакарни гасови. Таквата крошна ќе трае многу долго, без да престане да ги задоволува сопствениците со нивниот изглед, под услов сите работи на неговото инсталирање да бидат направени правилно и во строга согласност со барањата.

При инсталирање на бакарни гасови, неопходно е да се земе предвид фактот дека бакар, кога е во контакт со други метали, почнува интензивно да оксидира, што може да доведе до предвремено откажување на производот. Затоа, за време на инсталацијата треба да користите само бакарни или бакарни делови за прицврстување. Ако инсталирањето на димниот заклучок е точно, тој ќе послужи за неколку децении без проблеми. Покрај тоа - со текот на времето, бамскиот чад станува попривлечен, станува покриен со патина, што му дава сличност со старите производи. Крошна е дизајнирана за работниот век од најмалку 50 години.

Детектор на чад од челик

Детектор на чад од челик

Челичните аспиратори на цевките од оџаците не се толку трајни колку и нивните бакарни колеги. Но, тие се многу поевтини. Со соодветна опрема и почитување на условите за инсталација, челичниот производ ќе трае 10-15 години. Пушачот од не'рѓосувачки челик е наменет за околу 30 години стаж.

Чад од цинк-титаниум

Чад од цинк-титаниум

Цинк-титаниум е заслужен популарен во покриви. Ова се должи на неговите оперативни и технички карактеристики, кои се многу блиски до бакар. Димерот, направен од цинк-титаниум, е многу издржлив, како и бакар и служи не помалку од 50 години, под услов да се почитуваат правилата за инсталација. Видови на детектори за чад според карактеристики на дизајнот

Dymniki се разликуваат не само во материјалот за производство, туку и во нивните дизајн карактеристики. Значи, наједноставната, стандардна пареа за чакал е изработена во форма на едноставна крошна во форма на рамен капак или конус монтиран на врвот на оџакот. Современите производи се карактеризираат со различни форми и дизајни, меѓу кои често може да се најдат вистински уметнички дела, на пример, лажни гасови.

фалсификувана smokehouse

Покрај тоа, новите форми на модерни пушачи нудат некои технолошки предности за пушачите во споредба со постарите модели.

Модерните архитектонски форми на структури изнесоа нови услови за појава на летачки комбиња. На пример, на покривот на куќа изградена во стилот на "модерна" би било соодветно да изгледа како дупка со рамен капак.

Думник со рамен капак

На покривот на една зграда изградена во европски стил, најдобро е да се инсталира запален дел во форма на хемисфера.

Демник-хемисфера

Често се користи со капак со покривка која има неколку лизгалки.

сијалица

Овој дизајн обезбедува добра вентилација и заштита од снег и мраз акумулација во текот на зимата.

Значителна популарност ја уживаат детектори за чад опремени со временски лопатки.

Думник со временски испарувања

На фрлањето често се добива форма на животни, бајкови карактери, некое божество итн. Во секој случај, изборот останува кај сопственикот и зависи од целокупниот стил на зградата и изгледот на покривот.

Понекогаш сопствениците претпочитаат модели кои не се особено декоративни, но обезбедуваат поголема удобност во процесот на работа. Тука спаѓаат, на пример, детекторите за чад со отвор за проветрување, што им овозможува на производи за согорување да излезат од оџакот без пречки.

Ако дрво или тресет се користи како гориво во куќата, а покривот е направен од запаливи материјали (слама, ќерамиди, ќерамиди), при изборот и инсталирањето на пушач, неопходно е да се обезбеди присуство на замка со искра.

колектор на искра

Проблемите со искри се многу чести кога се користат маици. Причината за ова е недоволната висина на цевката. Исплакните за замрзнување се направени од решетката (5x5, 6x6 mm) мрежа и нерѓосувачки челик. Решетката е прицврстена на метална рамка. Скреперот е инсталиран директно во оската на оџакот, или по должината на периметарот на пушачот. Во вториот случај, ќе има некои потешкотии во чистење на оџакот од саѓи.

Совет: Ако куќата се загрева со дрво, не користете оџак капа во обоен метал: тие брзо се покриени со саѓи и боја гори под висока температура. За печка, оџак грип, и било која друга цевка која има должина од помалку од пет метри, погоден чад дупка од отпорни на топлина материјали - бакар, од нерѓосувачки челик. Овие материјали се помалку подложни на оксидациски и корозивни процеси и имаат многу долг работен век.

Производство на детектори за чад - општи совети и препораки

Една од функциите на чадната кутија е да ја зголеми естетската привлечност на оџакот. Затоа, доста често во дизајнот на производот користи различни фалсификувани и сече од метални елементи. Со истата намена, на горниот дел од гасовите се поставуваат дигалки. Иако неиздржана времето да имаат професионални градители често негативен став, затоа што, според нив, постојана вибрации на ротирачките елементи не е најдобар начин влијае на цевката (особено за тули оџаци).

Секоја коса има прилично едноставна основна структура:

изградба на амортизери

покрив-чадор, кој обезбедува заштита од врнежи и остатоци, нозе-столбови кои се прикачени на цевката, заоблен агол - капе. Капка вода од цевката за оџаци води до вода. Изгледа дека овој дизајн е убав, ефективен и е евтин.

Можете да изберете да купите чад кутија, избирајќи од различни модели обезбедени од страна на производителите, а можете да направите дупка со свои раце, користејќи едноставни алатки и материјали.

Во производството на оџакот капа со вашите раце ќе се даде добра можност да се покаже имагинација и генијалност, украсен со убави и корисни производи. Се разбира, ова не е единствената предност, како домашна верзија ќе чини, веројатно многу поевтини од фабриката. Ако претходно не сте се занимавале со такви конструкции, тогаш најдобро е да направите едноставен модел, да стекнете искуство и вештини. Подоцна можете да направите поубава и софистицирана магла. На пример, сосема е едноставно да се направи полукружна засводена крошна.

подготвителна фаза

Постојат неколку луѓе кои сакаат да направат чад кутија на цевка себе. Но, воопшто не излегува. Благодарение на изобилството на информации на интернет за прашањето на правење магла, повеќето грешки може да се избегнат дури и од неискусен човек. Значи, за изработка на комплексен дизајн, неопходно е прво да се направи цртеж, и да се отсечат деталите за производот од густ картон.

Картонски делови

Треба да проверите колку добро се вклопуваат деловите, способноста да ги извршите сите потребни јазли итн. Само после тоа можете да почнете да работите со метал.

Важен услов за работа е строго почитување на сите големини. Мерењата треба да се направат многу внимателно, бидејќи во случај на грешка, завршената дигалка едноставно не се вклопува во големина.

потребни алатки и материјали

Алатки

Да почнеме со тоа, да ги наведеме барањата за метал што ќе се користи при изработката на димниот панел:

 • Трајност.
 • Сила.
 • Отпорност на високи температури.
 • Отпорност на корозија.

Потребно е, меѓу другото, да се почитува сите барања, исто така затоа што е проблематично постојано да се следи состојбата на пушачот. Затоа, треба да изберете материјал со максимална маргина на безбедност.

Во производството на гасови, најчесто се користат:

 • Цинк-титаниум.
 • Бакар.
 • На цинк челик.
 • Нерѓосувачки челик.

Бакарни производи, се разбира, надвор од конкуренција - изгледа многу убаво, се долги, но во исто време и тие чинат соодветно. Цената за галванизација е многу помала, металот може да има полимерни слоеви, што ви овозможува да изберете боја која одговара на материјалот за покривање. Покрај тоа, слој на слој на полимер го зголемува животниот век на производот со редот на големина.

Времетраењето на животот на многу силно влијание на дебелина на метал - поголем е, толку подолго дупка чад. Сепак, колку е подебел метал, толку потешко е да се работи со него. Во овој поглед, оптималната вредност е 0,5 mm.

Следниве алатки и материјали ќе бидат потребни за работа:

 • Ножици за метал.
 • Ротационен чекан или електричен вежба.
 • Владетел.
 • Чекан.
 • Маркерот.
 • Рулет.
 • Метални плочи.
 • Метален агол за производство на лавици.
 • Алуминиумски навртки, пиштол за пиштол.

ги направи потребните мерења

Пред почетокот на работата, неопходно е правилно да се пресметаат сите параметри на идниот пушач и да се повлече цртеж. Особено е важно правилно да се измери дијаметарот на оџакот. Многу е важно чадот целосно да ги покрие сите горни хоризонтални делови од оџакот. За таа цел потребно е да се измери: должината и ширината на оџакот, растојанието од проширениот дел на цевката до врвот (ако оџакот има продолжување). Со цел да се носи завршената конструкција без никакви компликации на цевката, додадете 5 мм на добиените димензии.

производство на детектор за чад

Основата Dymnikov најлесната работа да се направи од аголот во форма на правоаголник, во согласност со димензии. Следно, подгответе четири нозе со претходно дупчат дупки за сврзувачки елементи.

база со нозе

Со база нозе поврзан со капак (приклучок и е направен од правоаголник, аглите на база.) Со цел да се поврзе на нозете на база на работ на монтажа нозе е свиткан на дното.

Понатаму, од лист од галванизиран челик, со ножици правоаголник бара големина, се наведнуваат лак. Така, ќе имаме облик на овална форма. Сите делови се поврзани со навртки и пиштол.

Нашиот чакал

За да се направат рабовите на "ливчиња", ножиците се сече со вдлабнување од 4-5 см, потоа рабовите на засеците се свиткани нагоре. Оваа едноставна операција ќе го направи готовиот производ многу поатрактивен.

склопување на готовиот производ

Последна фаза од работата е инсталирање на завршена копачка на цевката. Ако се направи во право, тешкотиите имаат тенденција да се појават - подготвени чад дупка само стави на оџакот, и прицврстени со сидро завртки.

сидро

Во видеоматеријалите прикажани подолу е опишана уште една, прилично едноставна, верзија на независно производство на детектор за чад.

Можеби сте заинтересирани за: