Подготовка на ѕидовите на станот за гипс со свои раце

  • admin
  • 23 август 2013 година
Подготовка на ѕидовите на станот за гипс со свои раце

Подготвителната работа за последователното малтерисување на ѕидовите на станот е секогаш одговорна и одземаат многу време. Несомнено единствениот кој професионално произведени работа на букварот и кит оправдуваат трошоците.

Барања за ѕидови наменети за малтерисување

Примарниот фактор кој го одредува понатамошниот квалитет на малтерот е нејзината силна адхезија на работната површина. Со недоволно прилепување или неточни работен раствор, за жал, гипс едноставно излупени од површината на ѕидовите и исчезнува. Со цел да се обезбеди правилна адхезија на растворот од гипс на површината, работната површина мора внимателно да се подготви. Затоа, површината се чисти од прав, мрсна или валкани точки и му дава грубост. Ова се основните услови што се наметнуваат за последователно малтерисување на ѕидовите на становите со свои раце.

Малтерирањето може да се направи за следниве површини:

• камен

• тула

• бетон

• блокови од пепел

• Дрвена.

Сепак, секоја работна површина бара различна подготовка на ѕид.

Подготовка за ѕид

Површини камени ѕидови  чисти со челични четки, додека се препорачува да се остават зглобовите со длабочина до 15 мм.

Брик  ѕидови со доволна грубост, пред нанесувањето на прајмерот, исто така, исчистени со метални четки и напои. Шевовите на материјалот се земаат до длабочина од околу 12 мм.

Бетонски и згура бетонЅидовите се најпроблематични во подготовките, бидејќи тие се придржуваат кон малтерот лошо. За значително подобрување на адхезијата при формирање на бетонски или жлебовидни површини, се закачува жица за зајакнување. Во овој случај, ѕидовите првично се чистат со челични четки и инсекти со длето.

 


Потоа вежбајте дупки на вгнездени површини. Дупките се поставуваат на површината со оддалеченост од 50 mm од едни на други до длабочина од 20 mm. По ослободувањето од опаковката, жицата за зајакнување се отстранува и плитки бразди остануваат на работната површина. По последователни малтерисување овие бразди промаши решение и обезбедува силна адхезија на малтер слој.

По подготовката на ѕидовите се изведува грундирање.

Грундирање на ѕидовите на станот

Со цел да се добие висококвалитетен малтер, грундирањето на ѕидови мора целосно да ги задоволи одредени барања. За работа, мора да се обезбеди хомогеност на прајмерот и конзистентноста на грундираниот слој. Оваа состојба е неопходна поради причината, бидејќи кога е нанесен слој на слој, течната фаза се аспирира. Течната фаза на буквар слој е вода, пигмент и врзивно средство, навлегува во порите на премаз слој. Различни видови прајмери ​​"работат" поинаку.

Видови прајмери

Постојат следниве видови на прајмери:

• универзална

• под емајл

• за бои со вода-полимер

• Специјални.

Постоечките универзални прајмери ​​може да се користат за секаков вид на подлогата и последователна примена на полнила, бои или други видови на бои. Ова е нивната универзалност и практичност. Со користење на универзални прајмери ​​за ѕидовите на станот под гипс со свои раце, може значително да ја подобрите силата на финалната завршница. За ова доволно е да се направи прајмер во 2-3 слоја. Основите за емајли се мешавина од латекс и синтетички дисперзии, како и полнила и смоли. Овој тип на буквар е идеален за нанесување на декоративна боја.


За значително зајакнување на старите и лабавите површини на ѕидовите во станот, предност им се дава на прајмерите за емулзија кои имаат база на винилна акрилна кополимер со модифициран силикон.

На ѕидовите на просторијата се нанесува буквар од секаков вид со ролери со долга рачка или четка.

За грундирање на површината на ѕидовите под малтер, се користи буквар кој има својство на длабоко продирање во површината на ѕидот.

Како да се примени прајмер на ѕидовите ќе ви помогне предложеното видео.

Кит на ѕидовите на станот

По прајмерот целосно се исуши, ѕидовите на станот се ставаат во шуплина. Постојните сега видови на шпакловки овозможуваат брзо и ефикасно да го направат процесот на шпакување. Одделете ги основните технологии на шпакување:

• почеток

• Светилник

• завршете

• Реставрација.

Китувањето се врши со помош на две шпатули: помали по големина и поголеми по големина. Првата шпатула, готовиот раствор се нанесува на голема шпатула. Со втората голема шпатула, кит се протега низ работната површина.

Кога работи, аголот на навалување на шпатулата треба да биде 45 °. По рамномерна распределба на материјалот над површината, шпатулата се чисти од остатоците од растворот.

Потоа направете го конечното израмнување на ѕидовите.

Се исуши слојот на кит по некое време со фин шмиргла, фиксиран на ренде. Shpaklevku на ѕидовите на станот се применува во два слоја. Малтењето на ѕидот мора да се врши строго во согласност со упатствата на производителот.

Сакате ли да знаете како да направите газање на ѕидови? Предложеното видео ќе ги открие сите тајни на "точната" санација.

Може да бидат заинтересирани: