Плочка за поставата на столбот, технологија на облогата на плочки

  • admin
  • 4 август 2015 година
Плочка за поставата на столбот, технологија на облогата на плочки

А добро одржувани и правилата обрабени капа и предниот дел на куќата веднаш го привлекува вниманието. Најатрактивниот за соочување е оригиналната боја и текстура на цоколевата плочка. Кои се тајните и нијансите на технологијата на обложување на плочи за цоколот?

За што е поставена поставата на столбната плоча

Надворешниот долен појас на фасадата и основата на приватната куќа е сокот. Главната цел на цоколот е да ја заштити куќата од оштетување, влага и загадување.

tsokol_otdelka-cokolya

Традиционално земјата дрво појас е цврсти и издржливи материјали, како што столбната плоча плочка, камен и тула. За секоја обложување материјал има своја технологија, која им овозможува на најлесен начин да се направи за заштита на фасадата и на ѕидовите на куќата.

gorka_plitka3

Повеќето технологии за обложување се достапни за да се имплементираат идеите за заштита на фасадата за рачно изработена изведба. Главната работа е што е прудентно да се избере соочува плочка и да се проучува технологијата на поставување. Прашањето: "Зошто основата е поставена?" Ќе го најде одговорот.

Слика 10

Видови на плочки за поставата на столбната плоча

Следниве технологии и материјали се користат за поставата на цоколот:

• Направете малтерисување со следно сликање

• Намалете ја фасадата на цоколот со метална обвивка и обвивка

• направи поставата користејќи вештачки камен

• користење на клинкер тула

• плочки.

alta_profil_kirpich_klinker_1

Производителите фабрикувани плочки обложување материјали врз основа на мешавини на foamed стиропор, цемент и камен, и азбест-цемент. Инсталација и поставата на основата на столбната плоча се изведува со помош на раствори за отстранување на влажност.

_01

Тоа е благодарение на квалитетно лепило и достапноста на инсталацијата дека не е тешко да се направи соочување. Сепак, пред обложување е потребно да се направи подготовка прелиминарна работа површина и капа заштита.

0.719459001353308100

Како да се направи основата на куќата

Да се ​​направи поставата на цоколот може да биде со две технологии: глутен и глутен.

технологија на леплив слој

Оваа технологија на поставата е употребата на специјален леплив состав. Се користи за коцки до 50-70 см во висина и тежина на плочки во подрумот до 4 кг. Ако столбната плоча има значителна висина, а плочките се значителна тежина, тогаш посоодветно е да се користи летва за фиксирање на плочките.

plitka1

Соочувајќи се со цревото на приватната куќа во технологијата за лепење се состои од фази:

• подготвителна

• пресметка на плочки

• премаз и подготовка на леплива површина

• примена на лепило

• поставување плочки

• Верификација на вертикална редење

• Фугирање на зглобовите.

1

подготовка на површината и заштита на столбната плоча пред инсталацијата

Основата на површината на плинтусот мора да има цврста и рамна површина. Површината се чисти од нечистотија, дамки и цврстина. Јасно изречените неправилности со грутки и депресии се отстранети со фрлање или полнење со изедначувачка маса.

podgotovka_osnovaniya

Тогаш површината е импрегнирана со прајмерска емулзија. Ова ја намалува апсорпцијата на вода на основата на површината за да се елиминира задржувањето на дел од влагата од адхезивниот раствор.

За да се заштити површината на цоколот на порозната структура, неопходно е да се спроведе третман на хидрофобизатор.

g

што се вода репеленти

Вода репеленти за капа заштита се формулации врз основа на акрилни или силикон, кој при обработка на порозни подлоги (бетон, тули, песочник) го даде водоодбојност.

otdelka-cokolya-doma05

Резултатот од третманот е создавање на специјална бариера за вода, способна да продира во пукнатините и порите на основата на цоколот. Покрај тоа, на заштитената површина, водата тече слободно и не остава траги.

gidrofobizator

Како водоотпорни средства за заштита на цоколот, Aquasil, Tiprom, WEPOST LUXE, Crystallisol може да се користат. Нанесете ги хидрофобизорите на традиционален начин со распрскувач и валјак.

пресметка на плочки на столбната плоча

Пресметката на плочките од плочата на плочата и нивоата на ѕидањето се одредуваат на следниов начин:

висината на цоколот мора да се подели со ширина на плочка. Неопходно е да се земе предвид ширината на двојниот слој.

aypr3

На пример, за цокло со висина од 400 мм, беше избрана плочка со ширина од 120 мм. Поделбата 400 од 120 mm, ние се добие бројот на редови 3. За да креирате водич за хоризонтална должина на капа прикован почнувајќи лента или профил.

sb138

прајмер и подготовка на лепак

Пред поставување на плочки за основата на куќата произведува традиционална површина буквар и лепило подготовка.

Пред подготовката на адхезивниот раствор, неопходно е да се следи сообразноста на реалните услови на ѕидањето и препораките на производителот. Потсети се дека ова е нивото на влажност и температура.

foto3

Нема да боли да ги преиспита препораките за подготовка на лепило. Контроверзното прашање: "Како да се нанесе лепак: на ѕидот и плочката во исто време?", Лесно е да се одлучи. На плочка тоа е сигурно! Експертите препорачуваат дека при поставување подруми плочки, со оглед на нејзината значајна тежина, се применуваат лепак решение на плочка и ѕидот.

281

За да се подготви глутен растворот, сувата смеса се истура во контејнер со вода. Смесата потоа се меша со рака или механички. По мешањето, адхезивниот раствор останува 10 минути за целосно растворање на хемиските компоненти на сувата композиција. Адхезивниот раствор се нанесува на работната површина за 10-30 минути.

9_s

За време на овој временски интервал, решението ги задржува своите карактеристики на изведба. Класичниот вода-до-микс сооднос е 4,5 до 5,0 литри по пакет од 25 кг сува мешавина.

адхезивна апликација

Се препорачува да се нанесе лепило на површина од 1 квадратен метар со шпатула со заби. Изберете шпатула според големината на плочките. Дебелината на адхезивниот слој, нанесен со заглавена гледарка, може да биде од 5-8 мм.

shpatel-zubchatyiy-a2-grebenka-kak-vyibrat-1

поставување плочки

Поставувањето на плочките за основата на куќата започнува од надворешниот агол. Ова правило се однесува на скоро сите видови плочки, вклучувајќи плочки на клинкер. Плочка нежно стегана со двете раце во лепило слој, оставајќи ги потребните дебелина на цвест.

14055

Во поставените плочки на еден ред вметнете далечни крстови, со кои можете да ја прилагодите локацијата на плочките, сè додека лепилото не се исуши.

Klinkernaya-plitka-pod-kirpich

Во процесот на поставување на плочки, неопходно е да се контролира вертикалноста и квалитетот на поставувањето со помош на ниво.

фугирање

По конечното сушење на адхезивниот раствор и времето потребно за "вкусните" плочки на подлогата, зацврстувајќи ги зглобовите. Мешавината на сувата мешалка се подготвува во форма на дебел раствор.

2_656-500x263

Растворот за инјектирање се нанесува со помош на гумена половина кука. Насоката на примена на фугирањето е косена во однос на споеви. Откако ќе се исуши влагата во фугите, плочката на плочата се чисти со влажен сунѓер.

33_small

Технологија за поставување без лепак

Bezklevaya технологија се базира на поставување на вертикална обложување, на која се планира да се зацврсти плочка. Вертикалната гајба е подигната на традиционален начин со чекор од 50 см.

talento_1

хелиум чекор големини се избрани врз основа на апликации: socle плочки ГСЦ 250h20h120, земјата тула или плочка ГСЦ 250h35h120 пред CFT ПП 250x16x65.

По подготовката и монтажата на лајтите, инсталацијата на плочките почнува со долниот лев агол на површината. Првата плочка е фиксирана со галванизирани завртки.

talento_3

Обичните елементи се прицврстени со стегач кој се протега надвор од работ на претходната плочка. Поставете ја плочката на место со завртка.

Можеби сте заинтересирани за: