Брик црвена, производство, апликација, како да изберете

  • admin
  • 06-Mar-2014
Брик црвена, производство, апликација, како да изберете

Брик - ова е одличен градежен материјал, широко користен во сите времиња за изградба на сите видови објекти и конструкции. Судејќи според бројните истражувања на античките згради на традиционалната црвена тула зграда, може да се тврди дека овој материјал со векови за да им служи на луѓето верно. Модерни тули куќа - куќа со атрактивен надворешен изглед, добри перформанси на практичност и издржливост, одлична топлина и звучна изолација својства.

 

Брик црвено: карактеристика и обем

Црвена тула, Го доби своето име благодарение на специјалната технологијата на производство врз основа на отпуштање - е стандард правоаголна форма хармоничен градежен материјал со мазни, остри рабови.

Неговата уникатна способност да издржат физички, хемиски, атмосферски и други ефекти на животната средина доведе до зголемување на внимание во областа на градежништвото, каде што се користи во речиси сите видови на градежни работи: отворен и се соочува со настани, внатрешна декорација и изградба на разни објекти, кои потоа не се потребни посебни грижа.


Се разбира, црвена тула заслужува почит и љубов како професионални градители, и обичните граѓани, не само затоа што на својот изглед, но, исто така, карактеристики: висока цврстина и трајност од тули производи ни овозможи да се зборува за исклучителни безбедност и економската оправданост на ваквите куќи се изградени на материјалот.

Исто така, ние треба да се спомене и изолација на црвени тули: во ладна, тој се справува со проблемот на водење на топло во собата, и во најжешките период спасува кул. Покрај тоа, за објекти од таков материјал се карактеристични одлични звучни и топлинска изолација. Тоа, несомнено, позитивно влијае на угледот на црвената тула и е важна причина за изборот на овој градежен материјал.

Работа со цигла е лесно да се невозможно, не полн со посебни тајни и е на располагање широк спектар на уметници и обични сопственици на приградските населби. За изградба на висок квалитет на ѕидарски извршителот правилно да ги спроведе сите мерки на идната градба, да се пресмета износот на потребните материјали, да се купи од тули и висок квалитет на решение. Треба да се напомене дека во просек потребни се 50-55 предмети со стандардна големина за да се создаде ѕидарија со површина од 1 м². Тула фасада, направени од страна на сите правила и градење на кодови, ретко треба поправки, но поради различни бои и конфигурации производ, сопственикот ќе биде во можност да се реализира на повеќето невообичаени и непредвидливи проекти.

Технологија на производство

Црвената тула ги доби уникатните карактеристики на изведба преку специјална технологија за производство, која вклучува неколку чекори за обработка:

  1. темелно мелење и мешање;
  2. додавање на состојки и калапи;
  3. постапката на сушење и печење.

Значи, на почетокот на процесот, масата на глината е смачкана, исчистена од непотребни компоненти и темелно се меша додека не се формира еднаква конзистентност. Како резултат на тоа, се појавува мешавина која изгледа како прашина, во која се додаваат потребните компоненти и се формираат стандардни големини на тули. Следниот чекор е да се отстрани вишокот на влага. За ова, производите се сушат. Многу е важно да бидете сигурни дека влагата испарува еднакво од површината и од внатрешноста на тули. Во спротивно, нерамномерното сушење може да доведе до напукнување и деформација на производи, како и брзо уништување на ѕидарството.

Во завршна фаза од производниот процес, производи се отпуштаат. Точката на топење, достигнувајќи 800 ° C, го доведува градежниот материјал до саканата состојба, цврсто ги поврзува сите состојки заедно.


Правилно извршената технологија на производство и печење ќе овозможи да се добие квалитетна и сигурна тула со звучен и слаб звук при влијание врз него. Лесно е да се препознае изгледот на изгорената тула: топените рабови и речиси црно јадро се брзо видливи. Овој производ е строго забранет за употреба при изградба на носечки конструкции. Вистината не се брза да ја фрли: таквиот градежен материјал се уште е соодветен за вршење на темелите.

Прашањето за избор на производи од тула треба да се земе многу внимателно и сериозно, обрнувајќи внимание на состојбата на локацијата за изградба, целта на идниот објект, буџетот што го имате, како и основните карактеристики на тули. Во оваа фаза, не треба да се збунувате ништо и да го одберете токму типот на ѕиден материјал кој најмногу одговара на перформансите и квалитетот карактеристики за вашата конструкција. На пример, ако користиш тула за иднината за својата иднина архитектонска структура, наскоро ќе излезе дека куќата е неподносливо ладна и непријатна. И сите, бидејќи градежен материјал беше неправилно избран, во овој случај - тула.

Видови на црвена тула

Ајде да забележиме дека градежниот пазар денес претставува повеќе од 5000 различни комбинации на бои и текстурални решенија, димензии и конфигурации. Еве ги најчестите класификации.

Во зависност од целта:

1. Обични тули,  наменета за подигнување на надворешни и внатрешни ѕидови под облогата, за партиции и затворање на конструкции. Има груба површина и ниска отпорност на влијанијата врз животната средина.

2.  Соочувајќи се со тули  со висококвалитетна и привлечна надворешна површина која издржува било какво надворешно влијание. Совршено погоден за работа на отворено.

3. Специјална тула  (на пример, со висока рефрактерна или киселински својства), наменети за изградба на оџаци и печки.

Во зависност од големината на тулите се:

1. Единечна (стандардна),  Се користи за надворешни и внатрешни работи, кои се карактеризираат со присуство на мазна или разбранувана површина, имаат димензии од 250x120x65 mm и празнина до 70%. Просечна потрошувачка по 1 квадратен метар е 52 парчиња.

2. Една половина (задебелена), овозможувајќи значително намалување на трошоците за работна сила, малтер, како и времето поминато за спроведување на ѕидање. Има заоблена површина и димензии од 250x120x88mm со празен волумен до 70%. Просечна потрошувачка по 1 квадратен метар е 41 парче.

3. Двоен,со релјефна површина и димензии од 250x120x140 mm со празен волумен до 70%. Просечната потрошувачка по 1 квадратен метар е 26 парчиња.


4. Нестандардни (производи од европски големини, реставрација, големи формати, четворни и други).

Во зависност од структурата:

1. Шупливи тули  со отворен број поголем од 50% и со густина до 1500 kg / m³. Таквите производи имаат ниска топлинска спроводливост и помала тежина, што значително го намалува оптоварувањето на темелите и дебелината на ѕидовите. Успешно се применува при завршувањето и надворешните работи.

2. Целосни тули  немаат никакви дупки. Тие се карактеризираат со атрактивна, но груба површина, која треба да биде малтерисана, со одлични својства на топлинска изолација и добра отпорност на надворешни влијанија. Универзалните цврсти тела се идеални за поставување на столбови, ѕидови, цоколи и темели.

Изберете црвена тула

Купувањето црвена тула е одговорен процес, бидејќи структурите што планирате да ги изградите од овој ѕиден материјал треба да ви послужи повеќе од една година, да бидете атрактивни и практични.

При изборот на производи од тула, покрај цената, треба да се обрне внимание на следните карактеристики на изведба кои можат да ги поседуваат овие или други модификации:

  1. Сила или бренд на производот;
  2. Отпорност на мраз;
  3. Апсорпција на вода;
  4. Топлинска спроводливост;
  5. Отпорност на пожар.

При купувањето црвени производи од тули, квалитетот може да се оцени визуелно. Значи, ако бојата на јадрото е повеќе заситена од рабовите, тогаш имате висококвалитетна тула. Проверете дали димензиите и формите се точни, исклучувајте ги кривините и пукнатините. Рабовите не треба да содржат чипови, а самиот производ не треба да има варовнички подмножества.

Можете исто така да го проверите квалитетот со сила. Ако, за време на ударот, се слуша звук на ѕвонење и тулиот се дели на 2-3 парчиња, што укажува на висок квалитет на материјалот на ѕидот. Дознајте повеќе за производи од тули од видеото на YouTube.

Можеби сте заинтересирани за: