Затворачи на вратата, видови, врата за подигнување, корисни совети

  • admin
  • 29 јули 2016 година
Затворачи на вратата, видови, врата за подигнување, корисни совети

Важноста на уредите при отворање и затворање на која било врата може да се каже за долго и убедливо. Недостатокот ќе постои сè додека не се чувствувате непријатно со вашите зафатени раце, затворајќи ја вратата со ногата. И тогаш доаѓа до помош на врата поблиску, чија корисност е веќе познат на учениците.

На почетокот имаше пролет

Појавата и изгледот на затворените врати во нашиот секојдневен живот беше извонредната изведба на примитивна пролет, која беше искористена за да се затворат вратите подолго време. Постепено, обичната пролет беше облечена во технолошки случај направен од метал и стекна нов квалитет - врата поблиску, која непречено ги затвори вратите. Врати за затворање Notedo, може добро да послужи како пример.

Денес вратата поблиску може да се види на вратите од разни видови, како на влезот така и на внатрешноста, во становите и приватните куќи, канцелариите, индустриските простории и предметите за домашна употреба.

Поблиску, неговиот уред и како можам да ја одберам вистинската врата поблиску до вратата? обидете се да кажете во оваа статија.

изберете1_1

Видови на затворени врати и како да ги инсталирате

Затворачите на вратите се класифицираат според следните параметри:

• со монтирање метод

• на механиката на пренос на моментот на ротација.

kak-ustanovit-dovodchik-na-dver-21

Можна е монтажа на затворени врати за влезни врати:

• површинска монтажа (поставување на врата поблиску до површината на вратата или вратата)

• сокриена инсталација (врата поблиску монтирана внатре во листот или рамката на вратата)

• инсталација на подот (врата поблиску монтирана на подот).

Во зависност од насоката на отворање на вратата, има поблиска врата (навнатре или нанадвор).

dovodchiki-dlya-vhodnih-plastikovih-dverei

Корисни совети

Фино поставени затворачи се повеќе ветувачки уреди, имаат максимален агол на отворање до 130 степени, опсегот на одредување на аголот е 80-120 степени. Со сите постоечки методи за прилагодување, сокриена инсталација нуди можност за оригинална инсталација со минимални трошоци. Скриена инсталација може да се постави и на посебни противпожарни врати.

189daa68340a

Вратата поблиску - спецификации

Структурно, вратата поблиску се состои од цврсто правоаголно тело со пролет и клип, како и игла со лого и завртки за прилагодување на брзината на отворање на вратата.

Работното тело на вратата поблиску - кога вратата е затворена, клипот се враќа во првобитната положба со поместување на маслото низ циркулационите канали.

148

Во согласност со спецификациите на дизајнот на вратата поблиску вратите се:

• опсег на сила на пролетта

• работен температурен опсег

• способност за прилагодување на брзината и шатлот.

Силата на вратата поблиску зависи од неговата способност да ја затвори вратата на одредена тежина и големина, како и брзината на затворање на вратата. Силата на пролетта е регулирана со европскиот стандард EN 1154.

door_closer_inside

На пример, според стандардот, за големина на вратата EN 2 до 850 mm, тежината на листот од вратата треба да биде 40 kg. На пример, за врата поблиску врата apecs   Просечниот опсег на пролетната сила за вратите на становите е 60-80 кг.

Подеднакво важна при изборот на поблиска врата за вратата е опсегот на работната температура. Работата на вратата поблиску зависи од квалитетот на маслото, што е медиум за работниот елемент.

dd125

Кога се менува работната температура, вискозноста на маслениот медиум може да се промени и да предизвика губење на запечатување на подвижните стапчиња и гумени жлезди. Промената на температурата и конзистентноста на вискозноста на маслото може да предизвикаат дефект на уредот.

Важен фактор во работењето на вратата е можноста за прилагодување на работните карактеристики на вратата поблиску - брзината на затворање на вратата и неговата врата.

Установка-и-регулировка-рхичага-с-дохлопом-и-без-дохлопа

Корисни совети

Да речеме дека за добри затворачи користите термоконстантно масло. За референца: индексот на вискозност (IV) на базното масло е 100.

Индексот на вискозитет на маслото за вратата се пресметува (ако оваа информација не ја обезбедил производителот). Дијаграмот за поврзување и условите за работа на вратата се обезбедени од производителот.

mont_shema_dorma_ts-68-1

Како да одбереш врата поблиску

лост во изградбата на вратата поблиску

Во срцето на дизајнот на било која врата поблиску е механика на пренос на вртежниот момент. Таквите конструкции треба да се разликуваат:

• со пренос на лостот (наречен поинаку "колено")

• со лизгачки пренос (наречен "слајд").

Вратата поблиска со пренос на лостот е почеста, во неговиот дизајн "главен акцент" буквално оди до потпора. Рачките за приближување на вратата, кога се отвораат и затвораат, преклопуваат уредно паралелно со вратата.

ts68_image_slider_product_image_slider_zoom

Лизгачката брзина ја пренесува силата на слободниот крај на рачката, која се движи во жлебот. Услугата на врата поблиску до слајд пренос ќе бара примена на напорите од вратата за отворање, која ќе има за цел надминување на фрикционите сили на движењето на лостот во жлебот.

ts1000ch

Едноставно кажано, основниот принцип на дејството на вратата е следниот. Напорот со кој едно лице отвара врата опремена со врата поблиску се пренесува на уредот и веднаш се акумулира во пролетта. Прилагодувањето на вратата е поблиску до механичкото движење на клипот.

sshot-2009-05-09- [19-53-23]

На пример, економично решение без дополнителни функции, може да се разгледа затворачи на вратите ts 68   со такви технички карактеристики:

• Погледната врата е наменета за врати со тежина од 80 кг.

• Пружината дозволува употреба на врати со широчина од 850 - 1100 мм

• Рачното прилагодување на брзината на затворање е во опсег: 1 вентил - 15-0 степен, 2 вентил -180-15 степени.

• Прилагодување на брзината се врши со употреба на рачката.

Kak-rabotaet-dvernoj-dovodchik

Механизмот на работната врата поблиску е едноставен и концизен и може да се формулира на следниов начин: силата на вратата поблизу да ја затвори вратата е помала од отпорот на отворање. Утврдено е дека лошата врата пренесува само 30% од потрошената енергија, а добрата е 65%. Патем, за степени "дохлопа".

Слика 23

Корисни совети

Повеќето модели на затворачи имаат прилагодливи вентили за dolhopa. Под бравата ги разбирате последните 7-15 степени за затворање на вратата. Првиот вентил ви овозможува да ја прилагодите брзината. Вториот вентил ви овозможува да го прилагодите доцнењето во опсегот од 70-90 степени.

Помеѓу "првиот и вториот" има временски интервал од 35-40 секунди, што го спречува процесот на затворање.

Прилагодување вратата блиска врата dorma, Прикажано на видеото:

Можеби сте заинтересирани за: